Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Zo 22 Apr 2012, 11:20

De 2e oogst & stroop

Oogst
Gisteren hebben we wederom geoogst uit de tuin. Heerlijke raapsteeltjes stamppot :D
We hebben er een lekker bio worstje en een kloddertje mosterd bij gegeten.

Afbeelding

Volgend jaar wil ik het graag in januari al zaaien onder een tunnel of in koude kas. Dan kunnen we het eerder eten en vaker.
Ik zet het alvast maar in mijn tuin-maand overzicht van volgend jaar.

Stroop
Miranda vroeg in een reactie hoe het met mijn paardebloemenstroop was afgelopen.. hierbij het verlossende antwoord.. eehm.. foto's.
Allereerst het mengsel na het koken en uitwringen in een theedoek.
Er bleef maar liefst bijna 3 liter van over! Een mooi geel geheel. Niet grijzig of groenig.
En ik vond het koken van de paardebloemen ook niet echt vies ruiken. Meer een geur als gekookte andijvie of spinazie.
Maar ik ben dan ook geen zeur wat betreft de geur van gekookte groenten. Niet echt storend voor mij.

Afbeelding

En dan volgt het toevoegen van suiker, en het uitkoken van flesjes en potjes.
Wat ik inmiddels wel al begrepen heb is dat je beter geen potjes met plastic deksel moet gebruiken :oops:
Gezien dat dit een voormalig honing potje was, wou ik het daar graag in doen.
Ach scheelt dat het niet op de kop moet met zoveel suiker in het recept.
Inmiddels was het met veel suiker toevoegen en een flink geschuim tijdens het rondroeren in de pan (blij dat ik het in een pan had gedaan van +5L. anders had ik ook een plakkerig fornuis gehad) al ingekookt tot bijna 2 liter.
Maar het bleef maar een waterig vloeibaar geheel.. :? :think:
Dus maar weer wat suiker toevoegen... en nog wat... en nog wat... tot het een donker geheel werd en ik het welletjes vond met al die suiker :crazy:

Afbeelding Afbeelding

Laten af koelen... en toen... was het suikerstroop :wtf:
Dat hebben we wel in dat mooie honing potje gestopt (en andere kleinere potjes).

Afbeelding

Oftewel, geen paardebloemenstroop, ja er zit een extract in, maar dat is niet meer te proeven, enkel suiker :cry:
Note to self: eerst de volgende keer een echt recept opsnorren voor ik van losse elementen een recept probeer te maken.
En geen 2 liter om mee te beginnen. Ik kan mezelf wel voor mn kop slaan.
Had ook niet ergens gelezen (of overheen gelezen?) dat het vloeibaar bleef en niet echt als stroop eruit kwam te zien tijdens het koken.. ik mis hier zo'n emo die zichzelf met een hamertje tegen t koppie staat..
Good things come in small packages
9 reacties 15541 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Zo 22 Apr 2012, 11:31

RE: De 2e oogst & stroop

Ooowww ik moet zo lachen en volgens mij een beetje hetzelfde als wij. De eerste zooi te dun, maar dat potje was echt omdat de pan veel te klein was :lol:

En de rest heeft jouw kleur en volgens mams net iets te lang gekookt.

Maar smaakt het bij jou niet naar honing? Want dat doet het wel bij ons.
Zit nu heerlijk een bammetje te eten ;)

Als we weer maken doen we een tusseninnetje qua kookduur.
En weet je wat ook heerlijk is??? Een grote theelepel in een glas, kokend water erbij en je heb paardenbloemensmurrie-thee :mrgreen:

En eindelijk ook je raapstelen gegeten!!!!!!!! :clap:
En heeft het gesmaakt? ;)
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Zo 22 Apr 2012, 11:55

RE: De 2e oogst & stroop

Ik had me zóóó verheugd op de paardebloemenstroop :cry:
Idd, te lang doorgekookt en te veel suiker. En dan gaat het echt niet meer naar honing smaken hoor. Was dat maar waar! Want ik houd niet eens van suikerstroop :oops:
Als ik weer paardebloemenstroop ga (proberen) te maken, dan wordt het ook een 'tusseninnetje' qua kooktijd. Gewoon even koken, afzetten en kijken wat het doet als het af is gekoelt. Deeltijd-koken ;)
Thee van paardebloemenstroop.. :think:

De raapsteeltjes waren erg lekker hoor!
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Zo 22 Apr 2012, 12:48

RE: De 2e oogst & stroop

Anders maak je het toch nog een keer. Doe je 450 ml water, 200 bloempjes, en dan denk ik iets van een kg suiker?
Zo gebeurd nu blijkt dat je de bloemhoofdjes kan laten zitten :lol:

Misschien is jou goedje nog geschikt als thee?

En anders lijmplankjes voor vervelende insecten :mrgreen:
Gebruikersavatar
Flor
 
Berichten: 39
Lid geworden op: Ma 09 Jan 2012, 13:04
Moestuin Seizoen: Bekijk update (7)

Permanente Linkdoor Flor op Zo 22 Apr 2012, 13:29

RE: De 2e oogst & stroop

Misschien kan je die suikerstroop hergebruiken voor een nieuwe lading paardenbloemen? In plaats van de suiker?
En 3 liter, das inderdaad wel veel! Hoeveel blommen had je daarop gebruikt dan? Ik had 600 g bloemen op 1,5 l H2O, bleef 1,25 l afkooksel van over. En 't leek wel sinaasappelsap, zo geel :D.
mijn receptenblog: http://www.laag-pitje.net/
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20807
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (252)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Zo 22 Apr 2012, 14:13

RE: De 2e oogst & stroop

Haha ik moet er wel om lachen, sorry. Dat heeft vast iedereen met de 1e keer stroop maken. Het lijkt nog zo dun in de pan, en dan blijf je maar koken. Maar idd: zodra het afkoelt wordt het al dikker.
Ach, gewoon nog een keer! Het is echt de moeite waard hoor!
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8459
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Zo 22 Apr 2012, 16:02

RE: De 2e oogst & stroop

:lol: Ik lig in een deuk. De grote suikerstroopsoap... ;)
Volg zowiezo vol interesse al de paardebloemperikelen. Bijna de neiging om ook te gaan plukken etc...maar... eet geen honing, eet geen jam, eet nix zoetigs op brood... :roll: Zo besmettelijk is dat paardebloemvirus dus. :mrgreen: ... die paardebloemwijn... hmmm... das nog wel een idee... ;)
(ondertussen onweert het hier nu...)
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Zo 22 Apr 2012, 17:45

RE: De 2e oogst & stroop

Miranda, daar zeg je me wat :idea:
Als je daar nou ook slakken mee kunt vangen ;)

Flor, heb er echt niet bij stil gestaan dat het teveel liters was. Of ik het kan hergebruiken lijkt mij niet, het is best donker. Dan krijg je toch geen lichte stroop meer? Heb 3 diepvrieszakjes vol geplukt. Maar niet geteld. Was wel een flinke bak vol (zie een vorige post). Mijn aftreksel was idd mooi geel, maar ik had er dan ook een citroen en een sinaasappel bij gekookt.

Jorieke, ik ben denk ik gewoon een ongeduld. Maar... we willen het heus nog wel eens weer proberen. Gewoon weer op dat paard stappen.

Erny, het hele forum is besmettelijk. Als ik al die reakties over de paardebloemen recepten al lees. Wie weet ga jij nog s die wijn maken. Zien we hoe dat jou vergaat ;)
Wat dat onweer betreft, hier in Kampen is er al genoeg over getrokken. Morgen de foto's afhalen :mrgreen:
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Zo 22 Apr 2012, 20:37

RE: De 2e oogst & stroop

:lol:

Zie het helemaal voor me...van die beestjes die de pootjes optillen en dan die mega lange draden eraan :mrgreen:
Oma vond de jam heel erg lekker, mama en opa de dunne die heel snel uit de pan moets omdat het te vol was en ik vind de dikke zware stroop met lange draden heerlijk. En die thee was ook een succes ;)

Probeer dat ook eens, misschien dat je dat nog wel lekker vindt ;)
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Ma 23 Apr 2012, 09:29

RE: De 2e oogst & stroop

Maar dan heb je toch gewoon suikerthee :shock:
Good things come in small packages