Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Di 05 Jun 2012, 10:06

Foto's update

Vandaag is het, net als voorgaande dagen niet al te geweldig qua weer. Grijze wolken trekken hier overheen en met een graad of 9 á 10 is het hier nog steeds waterkoud! Brrr :( Ik had wat willen uitplanten maar ik blijf nog even binnen.
We maken in plaats van het uitplanten een nieuwe update met foto's. Heb ik toch iets te doen ;)

En we trappen af met de meiraapjes. Het groen staat er fris bij. Ik weet niet wanneer ik ze moet oogsten maar ik houd de grootte aan van een rode biet. Dan zit ik denk ik altijd goed. Achter de meiraapjes staan stambonen van het ras Prelude, echter is die niet te zien door al dat uitbundige groen :mrgreen:

Afbeelding

Achter de rij stambonen staan een paar stokbonen tussen de hangmanden met sla. Hier de Blauhilde. Deze geeft blauw-paarse bonen. Leek mij een mooie afwisseling tussen al dat groen. Helaas wou het ras Neckargold niet omhoog komen, ze zijn verschimmeld zag ik achteraf dus we hebben met dat warme weer te enthousiast water gegeven :oops:

Afbeelding

Rechts van de meiraapjes staan slaplantjes en daarnaast komt een rij bieten Kogel en Cylindra, met daarachter een rij stamslabonen Speedy. Rechtsachter zie je nog enkele maïsplantjes staan.

Afbeelding

Achter de Speedy staan een paar stokbonen Borlotti. Ik ben heel benieuwd hoe die er uit gaan zien! De bonen op zich zijn al geweldig mooi.

Afbeelding

De 1e knoppen in sommige paprikaplanten komen te voorschijn. Ik vind wel wat de planten vergeleken bij vorig jaar een stuk kleiner zijn voor ze knoppen krijgen. Ik vraag me af of ik ze moet bijmesten?

Afbeelding

De rij tomatenplanten heb ik ietwat 'ontbost'. Er lagen een paar over de grond, of scheef. En dat was niet om aan te zien. Laat staan dat dat goed kan groeien. Dus een paar korte bamboestokjes opgezocht en een rek achter het tomaten/paprikabed neergezet en hier en daar opgebonden en voorzichtig om de stokjes gedraaid. De onderste bladeren verwijderd en flink veel dieven eruit gehaald, want ik was daar nog niet aan toegekomen en had ze schromelijk verwaarloosd. Nu staan ze er weer (met hulp) netjes en fier bij!
Een paar dieven waren zo groot :oops: dat ik ze in een apart potje of op een leeg plekje in het bed heb gezet. En ze slaan goed aan, want ze staan er nog stevig bij.
De tomatenplant die hier t beste erbij staat, is toch wel de Calebash Purple. Een flinke stevige plant met mooie groene bladeren. Deze staat apart in een pot en ik ben heel benieuwd wat daar vanaf gaat komen. Die komt zeker volgend jaar terug.
De goudsbloemen aan de voorkant doen er lang over om te bloeien. Ze hebben er ook geen zin in met dit weer.

Afbeelding

Door de val van de stellage is de naam van dit bossige tomatenplantje niet meer te achterhalen, en het valt niet meer te dieven, zo'n wirwar dat t is geworden :wtf:
Misschien is t ook niet nodig bij deze soort maar mooi staat ie er niet bij. En waarschijnlijk (door het ontbreken van de naam) staat ie ook in een veel te grote pot. Kan ik deze alsnog in een kleinere pot zetten vraag ik mij af :think:

Afbeelding

Met de aardappels gaat het vooralsnog goed :thumbup:
Ik ben nu een paar struikbonen (Saxa) aan het ontkiemen á la Rantje en als die een wortel hebben ontwikkeld (of eerder?) mogen die achter de rij aardappels staan. Ik zit er aan te denken de fietswielen gewoon in te graven omdat ik niet weet of struikbonen wat steun nodig hebben. En ach zijn we gelijk aan het recyclen.
Je kunt nog het puntje van het opblaasbare bootje zien, die is inmiddels lek :( Maar er is ook goed nieuws, de extra doppen van het zwembad die we kwijt waren, zijn terecht :D Kan die (als het zomers weer wordt) toch worden opgeblazen en gevuld. Scheelt toch weer iets nieuws kopen want daar hadden we weinig zin aan.

Afbeelding

Een update over de zaaitray: het gaat goed, hier en daar is er al enig groens te zien bij de afdelingen chinese kool, paksoi en sla.

Afbeelding

De bloemenmix moet hoognodig in tuin of pot! :shifty:

Afbeelding

En binnenkort wordt het opnieuw peultjes knippen! :D

Afbeelding

De MTFD plantjes in pot zien er gezond en florerend uit :thumbup: De paprika en peper, linker Tom tomaat en de rozemarijn zijn van mezelf.

Afbeelding

En wat zien die snijbiet plantjes er heerlijk uit. Dat rode contrast vind ik erg mooi in zo'n pot. Eindelijk snijbiet uit eigen tuin! Vorig jaar was het de mineervlieg die steeds roet in het eten gooide. Maar nu is er meer hoop :)
Als ik die foto bekijk dan is het voor volgend jaar misschien een idee om 1 snijbiet in het midden te planten, en wat aardbeien erom heen te planten. Wordt vast een hele mooie combi (als dat mogelijk is qua combinatieteelt).

Afbeelding
Good things come in small packages
3 reacties 13894 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
eva1986
 
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)

Permanente Linkdoor eva1986 op Di 05 Jun 2012, 12:30

RE: Foto's update

Ondanks de kou krijg ik toch wel zomerkriebels als ik naar je foto's kijk! :cool:

En die goudsbloemen... Ik vond het ook lang duren, maar toen eenmaal de eerste knop open ging... :o Nu gaat t super snel... Ben bang dat ie alweer bijna uitgebloeid is... :cry:
Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Di 05 Jun 2012, 12:43

RE: Foto's update

eva1986 schreef:Ondanks de kou krijg ik toch wel zomerkriebels als ik naar je foto's kijk! :cool:

En die goudsbloemen... Ik vond het ook lang duren, maar toen eenmaal de eerste knop open ging... :o Nu gaat t super snel... Ben bang dat ie alweer bijna uitgebloeid is... :cry:

Zulke zomerse foto's heb ik toch niet gemaakt :think: Was toch flink bewolkt vanmorgen. Nu komt er hier en daar s een straaltje zon door.
Nu al weer uitgebloeit :o Dat gaat wel razendsnel dan!
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
eva1986
 
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)

Permanente Linkdoor eva1986 op Di 05 Jun 2012, 12:53

RE: Foto's update

Er zitten nog knoppen in mn goudsbloemen, die nog moeten openen... Maar ik vind het wachten vaak zolang duren, en de bloei vliegt voorbij! :lol:

En nee inderdaad, zon is niet op je foto's te zien... Maar wel een tuin die zomer-klaar is! Als je al dat moois en lekkers ziet groeien... Dan krijg ik de zomerkriebels! ;)
Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!