Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Wo 20 Jun 2012, 19:38

Foto update, oogst en voortuin make-over

Zomerse temperaturen
Vandaag weer een mooi dagje om de camera erbij te halen en wat plaatjes te schieten. De zon scheen heerlijk, het was zelfs warm in de achtertuin. De temperatuurmeter gaf flink boven de 20 graden aan.

Fruit in aantocht
De tayberry heeft vorige week de 1e trossen met bloemknopjes laten zien en deze week gingen ze eindelijk open. Door slecht snoeien (inmiddels heb ik mij wat beter ingelezen! :roll: ) duurde het even voor ze kwamen. Ik verwacht na de stroom aan info dat ze volgend jaar eerder zullen gaan bloeien.

Afbeelding

De framboos heeft hier en daar een trosje framboosjes. Volgend jaar komt ook deze struik tegen de schutting aan waar hij geleid kan worden. Vorige week heb ik de vergeelde bladeren eruit geknipt en daardoor is beter zichtbaar geworden waar de trosjes framboosjes hangen.

Afbeelding

De bosbes heeft toch al echte vruchtjes. Ik zit er aan te denken deze volgend jaar uit te graven en met speciale grond in een grote kuip te zetten.

Afbeelding

En tot slot de aardbeien. De 1e vruchtjes krijgen een blosje. Vorige week heb ik de gewone aardbeien (Elsanta?) verpot van een lange bak naar 2 grote potten. Wel met t risico dat de aankomende vruchtjes eronder zouden lijden, maar zo te zien blijft alles prima groeien en bloeien in de grotere ruimte met nieuwe potgrond. Ze stonden echt te krap in de bak en waren blij met hun nieuwe voedingsbodem. Een bijkomend voordeel is dat de vruchten nu over de rand hangen en niet op de grond liggen.
De ananas aardbeien echter heb ik in de lange bak laten staan. Deze waren een stukje groter qua plant en ik was bang dat deze wel minder zouden presteren na een verplanting. De vruchten zijn niet heel groot en krijgen ook een miniem blosje. Ik vraag me nu af of ik ze al kan oogsten, ik weet niet wanneer ze oogstbaar zijn en gezien we alleen de rode gewend zijn is het nu de vraag wanneer we ze kunnen plukken.

Afbeelding

Kruidenhoek
De kruiden die ik gekregen heb gaan fantastisch! :D
Heerlijk om daar water te geven en even langs te lopen. Het ruikt heerlijk. Binnenkort gaan we voor t eerst de colakruid proberen door de salade. Ik ben benieuwd naar de smaak. De cola geur vind ik wel lekker.
Wat ik me bij de munt afvraag, is of die munt-uitlopers die flink groeien, afgeknipt moeten worden :think:

Afbeelding Afbeelding

Groenten in aantocht
De 1e tomaatjes zijn hier al goed zichtbaar. Het is het plantje dat ik van Geedee heb gekregen en ik heb geen idee wat voor soort het is, ik weet niet eens of Geedee het nog wel weet. Dus mocht je t weten.. ;)

Afbeelding

De erwten gaan ook prima. Mooie lange donkere en hier en daar ook dikke peulen hangen aan de planten. Vanochtend heb ik een peul los gemaakt om te kijken of de dikkere al oogstbaar zijn. Ik heb maar liefst 7 heerlijke zoete erwtjes op gesmikkeld. Binnenkort liggen ze door de salades :D

Afbeelding

De meiraapjes zijn denk ik ook bijna oogstbaar. Ik heb de grootste op de foto gekregen. Ik denk dat hij in doorsnede afmeting golfbal haalt.

Afbeelding

Gele courgette
Jet's vraag van deze week, of de gele bladeren van de gele courgette plant wel zo (knal)geel hoorden te zijn, is ruim beantwoord. Gele courgette geeft gele bladeren, groene courgette geeft groene bladeren. Logica ;)
Hier een foto van mijn eigen gele prachtplaatje(s) :D de groene willen hier absoluut niet uit het zaad schieten, heb al meerdere keren gezaaid zonder resultaat
Voor mij zien ze er geweldig uit. Heel anders als die groene, dat wel, maar ze krijgen genoeg water en voedingsstoffen, dus daar kan het niet aan liggen. Hooguit krijgen ze te weinig zon :eh:

Afbeelding

De 1e goudsbloem!
En hier is eindelijk een knopje open gegaan om een prachtige goudsbloem te laten zien. Daar hebben we lang op gewacht :roll:
Ik wil ze gaan drogen om een theemix te maken. Beetje Jet-style. Ik vond haar potje losse thee er heel mooi uit zien toen ik die in beheer had voor de MTFD. Die wil ik ook! :mrgreen:

Afbeelding

Oogst
Vandaag was t geen zaai- of plant dag, maar oogstdag: 218 gr. peulen (ik denk de laatste oogst van dit jaar, er hangen alleen nog dikke peulen aan voor de zaden oogst), 195 gr. (grote) spinazie bladeren (die ga ik apart invriezen voor over de pizza, zo kunnen we er nog lang van genieten) en voor de maaltijd van vandaag 342 gr. snijbiet (bladeren én stelen). Oh ja, en die erwtjes. Niet gek voor 1 dag.
Binnenkort weer sla en peterselie oogsten. En hopelijk ook de meiraapjes en meer erwten.

Afbeelding

Voortuin make-over
De voortuin krijgt dit jaar ook een make-over. Ik ben er gisteren mee begonnen.
De 1e stap is de vierkante vakjes te vullen met buxus en een lavendel, en het geheel mooi en onkruidvrij te maken met de laatst gratis verkregen kiezels. De lavendel volgt zodra die kan worden verplant. Tot dan ziet het er zo uit:

Afbeelding
Good things come in small packages
15 reacties 42479 keer bekeken

Reacties
dian2024
 
Berichten: 12
Lid geworden op: Ma 09 Apr 2012, 12:27
Moestuin Seizoen: Bekijk update (4)

Permanente Linkdoor dian2024 op Wo 20 Jun 2012, 21:23

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Het ziet er echt goed verzorgd uit, Helly :clap:
Gebruikersavatar
Yentl
 
Berichten: 66
Lid geworden op: Ma 09 Apr 2012, 15:35
Moestuin Seizoen: Bekijk update (12)

Permanente Linkdoor Yentl op Wo 20 Jun 2012, 23:05

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Ja, ziet er heel goed uit :)! Die tomaat, zou het alleszins al geen kerstomaat zijn? Door die kleine kroontjes :think: ...
Gebruikersavatar
eva1986
 
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)

Permanente Linkdoor eva1986 op Wo 20 Jun 2012, 23:07

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Wat een prachtplaatjes! Heerlijke tuin heb je toch Helly! :thumbup:

Die witte aardbeien kun je aan voelen of ze rijp zijn volgens mij (pa had witte alpen aardbeitjes, die zien er weer heel anders uit...) Maar een onrijpe aardbei is hard, en een rijpe zacht... Dus daar zou ik op gokken ;) En ander probeer je er toch gewoon een, issie zuur, dan ben je te vroeg :lol:

Laat je weten hoe ze smaken?? :thumbup:
Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Gebruikersavatar
MoesNique
 
Berichten: 216
Lid geworden op: Za 19 Mei 2012, 08:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor MoesNique op Wo 20 Jun 2012, 23:31

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Ook jij bent druk in de weer geweest zo te zien.... :clap:
Wat staat er alles mooi bij :thumbup:
De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique
Gebruikersavatar
Wendy0411
 
Berichten: 166
Lid geworden op: Do 03 Mei 2012, 21:43
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)

Permanente Linkdoor Wendy0411 op Do 21 Jun 2012, 08:49

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Wauw, prachtige foto's! Al die fruitsoorten, heerlijk zeg.

Colakruid? Daar heb ik nog nooit van gehoord, wat klinkt dat leuk! Smaakt dat echt naar cola?? Hoe kom je daaraan? Ik zie nooit van die bijzondere dingen ergens... Maar echt heel leuk, die kruidenhoek :thumbup: Volgend jaar ga ik ook een kruidenhoek thuis maken, vind het er zo gaaf uitzien! En kan gewoon lekker in potten, staat ook zo gezellig.

Je hebt echt een mooie tuin! :clap:
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 21 Jun 2012, 09:41

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Thanx allemaal :D

En om de vragen te beantwoorden:
Of die tomaat een kerssoort is, geen idee.

Ik zal vandaag s voorzichtig knijpen en proeven. Eva, zaait je pa zelf die alpen aardbeien? Ik krijg ze hier niet uit de grond :(

Druk, ach wat is druk. Ja oogsten, dat is druk, maar wel leuk druk. Ik probeer het er zo 'mooi' mogelijk bij te laten staan als ik kan, ten slotte is t wel mijn achtertuin waar ik op uitkijk. Maar ook ik heb slappe/vergeelde/aangevreten bladeren/planten, en bakken vol met planten waarvan ik t zaad wil opvangen. Maar daar krijg je geen mooie foto's van :mrgreen:

Dat colakruid heb ik dit jaar van Jorieke gekregen. Nog niets van geproeft dus ik ben ook heel benieuwd hoe dat smaakt. Het ruikt er iig wel naar. Vraag even aan Jorieke of ze nog heeft. Of kom volgend jaar naar de MTFD ;)
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
eva1986
 
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)

Permanente Linkdoor eva1986 op Do 21 Jun 2012, 10:31

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Ja Helly, die heeft ie zelf gezaaid, vorig jaar, hebben heel het jaar in de (onverwarmde) kas gestaan, en geven nu vrucht. Pa vind er niks aan, dus ik weet wie die stekjes mee naar huis neemt! Als je er graag een paar wil, dan kan ik die toch als kale wortelstokjes versturen? (eind van dit seizoen, of begin volgend??)
Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Gebruikersavatar
Wendy0411
 
Berichten: 166
Lid geworden op: Do 03 Mei 2012, 21:43
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)

Permanente Linkdoor Wendy0411 op Do 21 Jun 2012, 11:52

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Helly schreef:Of kom volgend jaar naar de MTFD ;)

Dat lijkt me erg leuk :D Toen jullie die dag hadden, was ik pas net aangemeld, dus vond het beetje gek om al te komen. Volgend jaar heb ik dan misschien ook wel wat dingen om te ruilen, dat is toch eerlijker dan alleen maar meenemen hè ;)
Kunnen we carpoolen Helly!
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 21 Jun 2012, 12:16

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Eva, lijkt me geweldig :D
Ben heel benieuwd. Kan ik misschien dan de zaadjes die ik heb liggen (rode en gele alpenaardbei) naar jou sturen zodat je vader ze uit de grond kan krijgen? Heb jij ook wat meer kleur in de tuin.

Wendy, gelukkig maken we ons op de MTFD niet zo heel druk wat er mee wordt genomen. Men is al gelukkig dat iemand anders wordt blij gemaakt. Maar ruilen is idd wel leuk. Wij hebben een soort van kleine station uitvoering tot onze beschikking, dus dat moet lukken. Wel opletten dat we niet te vol (met plantjes) komen te zitten zoals Geedee en Jet het hadden. Was echt onhandig, en vast niet veilig om mee te rijden ;)
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16484
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (259)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Do 21 Jun 2012, 21:26

RE: Foto update, oogst en voortuin make-over

Hoi Helly, het ziet er prachtig uit jouw Urban homestead! Inderdaad groeien de kruiden heel goed in je potten, en ook je tayberry ( ik moet me ook nog inlezen..is er hier ergens een topic van?) je framboos en de aardbeien..mmm heerlijk seizoen hè. De thee is leuk om te maken maar vooral lekker. Ik heb de hele winter van mijn eigen zomerthee gedronken. Hoe ik het precies gemaakt hebt staat hier: gemengde-kruidenthee-t2250.html?hilit=kruidenthee%20appelvrouw..tegenwoordig is er ook een nieuw topic over thee, maar dat weet je vast wel. Ik ga in ieder geval proberen de thee van vorig jaar weer te benaderen..die is lekker toegankelijk. Daarbuiten ook nog theetjes voor de hoest en zo.
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!