Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Za 24 Mar 2012, 21:20

Helly's Urban Homestead

Dinsdag 24 januari:

Inmiddels voor 2012 een tuinplanning gemaakt in een excel, en met dank aan Birgit (Kruidje) staat t nu hier :D :

Afbeelding

Mijn oppervlakte aan bakken en potten wordt uitgebreidt. Van 1 bak 1.20x1.20 en 1 bak 0.65x0.65 gaan we naar een flink aantal bakken op 30 cm hoogte door bijna de hele achtertuin waar geen paden liggen. Uiteraard moeten er paden tussen, die ik al heb mee berekend. Mijn pa gaat binnenkort bezig om die bakken te maken.
Er komt een trellis-achtig iets te staan bij de bak voor de bonen, erwten en peulen. Die knutselen we zelf wel in elkaar. Ga geen duur trellis kopen. Ik wil ook een pergola achtig iets boven de achterste rij bakken zodat ik er planten in kan laten klimmen en er misschien wat bakken aan kan hangen. Je raad het al, mijn tuin is/wordt puur praktisch ingericht. Van bloemetjes en sier tuinplanten kan je nu eenmaal niet eten. Dus dat is mijn doel -> een geheel eetbare tuin (al gaan we niet aan de bomen knabbelen :sick: die blijven wel staan voor oa. de vogeltjes).
Verdere nieuwe planning die te zien zal zijn in het excel: de Tayberry gaat naar de achterkant van de fruittuin en wordt geleid langs de schutting, een herindeling van de halve fruittuin. Liefst wil ik ook meer bosbessenstruiken daar en meer aarbeien. Die komen ook in bakken aan de schutting te hangen, net als grote blikken met (keuken)kruiden. Dat scheelt veel aan ruimte. Onder die blikken kan ik dan wat schaduwgroenten in bakken/potten zetten zoals pluksla, kropsla en andijvie.
Er komt een geleiding van de hopplant richting de schuur, en ik zou dat ook willen met mijn framboos, want dat worden ook aardige stengels. Ik kan maar beter een to-do-list maken hier onderaan en dan afstrepen wat ik elke keer heb gedaan :roll:
Nou je merkt t vanzelf als deze reaktie steeds verandert ;)

Foto's van hoe t er nu uit ziet volgen. Ik ben nu druk met t losmaken van de ondergrond en t indelen van paden ertussen.
Ik wil mijn paden bedekken met stro, zodat dat kan worden platgetreden als we daar eenmaal bezig zijn en dat zo doende kan composteren. Mocht dit niet zo goed zijn in de tuin, graag laten weten! Ik wil dat stro namelijk ook tussen t compost en door de grond doen zodat het wat luchtiger wordt. Nu is mijn tuin te veel platgetreden het afgelopen jaar en dat kunnen we merken aan een klei-achtige grond. De bedoeling is dat ik gelijk zo'n grote baal bij de Kinderboerderij kan ophalen. Kan ik er even mee vooruit.

Mijn zadenlijst tot nu toe:

Spinazie reuzenblad
Doperwt
Paprika
Courgette
Zomer en winter wortelen
Raapsteeltjes
Veldsla
Bieten
Boerenkool
Spruitkool
Augurken
Rucola
Prei
Komkommer
Uien
Bosuien
Chinese kool
Stampeul
Stamslaboon
Andijvie
Paksoi (groot en klein)
Verschillende soorten tomaten
Kropsla
Pompoen
Broccoli
Plukslamix
Stokbonen
Eeuwige moes

Basilicum
Citroen eucalyptus
Russische dragon
Citroen basilicum
Bieslook
Peterselie
Snijselderij
Valeriaan
Kamille
Eucalyptus

Tagetes
Goudsbloemen
Oost-Indische kerst

Gewone aardbeien
Alpenaardbeien

Taugé
Mosterdkers

Nu verwacht ik van sommige kruiden dat het wel moeilijk zal zijn ze op te kweken, maar ik kan t altijd proberen. Ik heb er maar een paar zaadjes van dus het is een experiment.

Wat ik nog vergeten ben te melden.. in de voortuin ga ik ook potten en bakken neerzetten voor (nog meer) schaduw-liefhebbende groentes en wat eetbare bloemen, lijkt t daar ook wat fleuriger :D
Good things come in small packages
0 reacties 7593 keer bekeken