Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Zo 17 Feb 2013, 23:23

Eerste update 2013: Oogst 2012

Veel te lang gelee..
Wat gaat de tijd snel! De laatste tuin update hier in de afdeling seizoenen is van 19 september :shock:
:oops: Vééééls te lang geleden voor zo'n tiepje als ik. Al zal ik jullie niet vervelen met het waarom, veel te lang lezen ;)
Maarrrr... we gaan weer van start hoor! Ik ben weer 'van de partij' :thumbup:

Oogst 2012
Allereerst heb ik inmiddels een optelling gemaakt van de hele oogst van 2012. En die was, voor mijn idee, ontzettend veel! Ik ben een zeer tevreden mens voor een 'beginner'. (Ja ik voel me nog steeds een beginner. Maar al doende leert men en komt men verder en verder.) En met de hele oogst bedoel ik aardappel, groenten, kruiden én fruit. En dat was voor 2012.. tadaaa... ruim 70 kilo :D :D :D
Even ter herinnering, in 2011 had ik een totaal oogst van bijna 21 kilo. Dus dat gaat lekker vooruit!

Zaaien
We zijn inmiddels al weer begonnen met zaaien. Niet zo vroeg als ik in gedachten had, maar dat kwam deels ook door de afgelopen weersomstandigheden. Maar af en toe zijn er gelukkig nog perioden van een warme winterzon overdag, en dan gaat het bloed weer sneller stromen om de tuin in te gaan. Inmiddels gezaaid: verschillende soorten tomaten, paprika's en wat peper, prei, binsla, spinazie en erwt. Binnen, dat wel, want buiten moet het toch nog wat warmer worden en ik heb nog eea. te doen voor ik t allemaal uit zal kunnen planten (de tuin gaat weer op de schop). Ik hoop dat het zachte weer overdag zal aanhouden want er moeten wat boompjes en struiken worden verplant van een halfschaduw plek naar een meer zonnige plek. De paden veranderen en de plek waar eerder het zwembad kwam te staan, komt nu ter beschikking van de tuin. Meer om te zaaien dus. Hopelijk krijgen we een mooie zonnige lente zodat de plantjes gauw naar buiten kunnen verhuizen.

Dat was het even voor nu, helaas ook nog geen foto's. Komt vanzelf. Ben al blij dat ik weer een update heb getikt :)
7 reacties 58570 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Wo 19 Sep 2012, 21:44

K-k-k-k-koud :-|

Herfst.. of toch winter? :think:
Mensen wat zijn er toch vele periodes van kou die de warmte van afgelopen tijd snel opvolgen. Gisteren regende het al af en aan, en vanmiddag leken de pijpestelen niet op te houden. Daar tussen door is het ook nog vreselijk veel (én hard) gaan hagelen :crazy:
En om het koude (winterse) gevoel een beeld te geven:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een teken dat we richting de winter gaan? Nog even en die boom kan weer op! :roll:
Intussen zitten we aan de warme chocolademelk :D

Hop?
En dan toch een verrassende plant in mijn tuin. Na de flinke groei, en daarna de flinke snoei omdat het toch echt te gortig werd, kwamen er ineens... hopbelletjes aan??? :eh:

Afbeelding

Afbeelding

Of is dit een gemuteerde versie, of toch mannelijk maar dan anders? :think:

Tuin-update met foto's
En voor de rest van de tuin...

De 'rusty birds' babbelen er nog vrolijk op los ondanks de groei van de Borlotti boon. Ik snap er niets van, de Borlotti boon-planten die ca. 30cm verderop stonden werden net zo hoog als mijn stambonen, ondanks dat ik er (voor de zekerheid) een lijntje bij heb gespannen. Zo ook bij deze. Inmiddels zijn de planten 'gestegen' tot een hoogte van ongeveer 1.30m. Toch stiekem een klimplant? Al heeft deze toch de voorkeur voor het groeien in de ijzeren decoratie ipv. het leidraadje.

Afbeelding

De (herfst)frambozen groeien nu flink. Om de paar dagen een flink bakje vol. Heerlijk smullen tussendoor. En omdat ze nu zo mooi recht omhoog groeien langs een stevige stok, hoop ik dat dat zo blijft. Ik wil er graag meer van (het zaait zich schijnbaar makkelijk zelf uit via de bessen die op de grond vallen) en dan wil ik ze ook naar de andere schutting verplaatsen. Daar krijgen ze meer zon, en zo hopelijk ook meer bessen.

Afbeelding

Salie. Een mooi bossig haagje. Ik heb het een paar dagen geleden flink uitgedund om een klein deel te drogen en om veel te gebruiken om saliesiroop (keelpijn) van te maken. Het staat inmiddels klaar voor als we de 1e tekenen van een zeer keeltje voelen. Ervaringen hoe en of t werkt is even afwachten.

Afbeelding

En die tomaten, er lijkt op een gegeven moment geen einde aan te komen. Deze week nog een grote bak vol geoogst en er 3 flinke literflessen mee gevuld. Lekker voor een soepje, een pastasaus of door een ovenschotel. De donkerpaarse en mini gele tomaatjes gebruik ik zo voor de snack. Lekker als tussendoortje. Vooral die paarse, die zijn heerlijk zoet! En ik heb 5 stuks van onderstaande rassen in het geheel ingevroren, na de tip van Geedee (of was t Jet?). Lekkere grote vleestomaten om een vleesjus af te maken. Oh oh oh, als ik er aan denk loop ik al te watertanden :P

Afbeelding

En dan nog even een foto van de Blauhilde. Wat een overweldigende plant is dit. En zo decoratief :thumbup:
Als er volgend jaar iets terug komt in de tuin dan staat deze zeker in de top 10.
Van de 2 plantjes die ik heb uitgeplant is een flinke bossage ontstaan. En uit die bossage zijn vele bonen ontstaan.

Het mindere van deze bonen is, dat als je ze laat doorgroeien tot dikke, lange bonen, is dat ze dikke draden krijgen. Een lastig werkje om ze te verwijderen. Ik heb daarna de boontjes wat vroeger geplukt, ofwel als de boontjes zich net gaan vormen. Dan zijn ze nog dun en plat. En heerlijk om te eten. Mocht je toch die bonen hebben laten doorgroeien (wegens vakantie?) dan zijn zelfs de bonen zonder peul lekker te eten. Ze worden alleen wat grauw bij het koken, maar smaken als witte bonen. Dus even doppen is aan te raden.

Afbeelding

Menu/inmaak
Van die Blauhilde hebben we al een paar keer gegeten en er zijn wat bonen geblancheerd en in de vriezer terecht gekomen. Maar omdat de bonen wat afnemen, heb ik deze week eens iets nieuws geprobeerd. Een 3 kleuren bonenmix. Een mix van Blauhilde, Neckargold (deze heeft idd bijna geen draadjes!) en Saxa bonen. Ok, die Blauhildes worden groen tijdens het koken maar de Neckargold blijft wel geel. Het was een smakelijke combi.

Afbeelding

Afbeelding

Vorige week heb ik van een grote bak tomaten eerst een Chinese tomatensoep met stukjes kip en bosui gemaakt, en aan de overgebleven saus knoflook en kruiden toegevoegd. Daarna is de saus verdwenen in een pasta ovenschotel. Jummie :D

Afbeelding

Nog even een foto van de saliesiroop die ik heb gemaakt, en een fles "Sugo di casa Helly" :cool:
Let niet op de 'etiketten', de echte waren op en dit voldoet prima ;)

Afbeelding

Last but not least, nog even een samengestelde oogst van vorige week. Deze boontjes zijn richting vriezer gegaan, de rucola, tomaten en mini paprika zijn als salade geëindigd. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen.

Afbeelding

Voor de rest staat er nog genoeg rucola om een heerlijke saladebak mee te vullen, hangt er nog een flinke komkommer, wat tomaten en ligt er nog fetakaas in de koelkast. En die 1e 3 ingrediënten doen het ook heerlijk tussen een broodje hamburger speciaal :thumbup: (incl. gebakken ei)
7 reacties 64947 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Di 11 Sep 2012, 13:51

Tomaten-explosie en oogst augustus

Tomaten-explosie
(Let op! Niet te verwarren met tomatensoep/saus ;) )
Oh oh oh die tomaten bij mij (onder het afdakje). Die groeien en groeien en groeien maar door.. :crazy: rood, geel, oranje, paars, gestreept, klein, groot, mega (voor mij!), glad, ribbelig, eirond..
Het is ongelofelijk, maar die tomaten zijn een ware explosie gebleken in mijn achtertuin.

Vorig jaar, mijn 1e moestuinjaar, kreeg ik zegge en schrijve maar liefst 5 tomaten van de planten om te nuttigen. Ok, het weer was er vorig jaar ook naar dat er weinig van de buiten tomaten te halen viel. En er was zeker geen sprake van een beschut plekje. Maar dit jaar overtrof echt al mijn hoogste verwachtingen qua oogst van tomaten.

Dankzij afvalhout-palen, een gerecycled stuk plastic, gekochte paalpunten, wat nietjes en schuim, en uiteraard mijn oh zo handige electradraad :mrgreen: heb ik een afdak gerealiseerd waar mijn tomatenplanten zich schijnbaar heel erg prettig onder voelen en goed groeien. Geen regenbui is te hevig voor het afdak, het houdt het water netjes buiten het bed.

We zijn inmiddels al aan het bedenken en aan het tekenen voor een beter afdak volgend jaar. Eentje waar plastic overbodig wordt, een goot langs loopt voor de opvang van regenwater en een bijbehorende regenton. En een raster onder het dak waar touwen in kunnen worden gehangen om de tomatenplanten langs te leiden naar boven.

Maar voor we afdwalen..de oogst van gisteren. Een flinke bak (6L) vol! :shock: Het was ruim 4 kg. aan tomaten.

Afbeelding

Helaas staan de daarvoor geoogste gele mini-pruim tomaatjes er niet op. Ze waren op voor de foto kon worden gemaakt :oops:

Brengt mij nu op een totaal aan tomaten oogst van: 9,379 kg! :thumbup: En dat terwijl ik pas oogst sinds 8 augustus.

Oogst augustus
Groenten: bijna 19 kg.
Fruit: 143 gr.

De groenten was incl. de ruim 5 kilo die ik aan aardappels had geoogst. En ondanks een tegenvallende (zeg maar gerust geen) oogst van de courgettes zeker niet een slechte oogst!
En ik kan je al vertellen dat ik nu halverwege september weer afsteven op een geweldig aantal kg's aan oogst :D En dat uit mijn eigen achtertuin.

De totale oogst van mei-augustus (eerder geen oogst):
Groenten: 27,687 kg.
Sla: 25 kroppen
Fruit: 46 aardbeien en 143 gr. fruit
Kruiden: 101 takjes

Menu
Op het menu van vandaag staat, hoe kan het bijna anders, tomatensoep :mrgreen: Deze is gisteren al voorbereid door 2 uitjes te snipperen en te fruiten met een teen knoflook, en heel wat gesneden tomaatjes. Een paar stukjes kip erdoor, bosuitje iets meekoken, op smaak brengen en we hebben een lekker soepie voor vandaag.
De Tigrette tomaten gaan overigens niet door de soep. Die verdwijnen tussen een broodje kaas met wat rucola.

Afbeelding

Hopelijk kan ik binnenkort aan de paprika's gaan plukken. De 1e mini gele paprika is al rijp had ik gezien. En ik moet snel zijn voor de slakken er mee vandoor gaan :evil:

Spinnenseizoen
Iiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeuuuuuuuuuuuwwwww ik heb hier overal kriebelende kruipende spinnen hangen, echt overal waar ik kijk :sick:
Ik word er een beetje mesjogge van. De bezem gaat hier letterlijk regelmatig door de spinnenwebben.. tja ik moet toch ook mijn was ophangen en af en toe wat in een container of compostbak dumpen. Erger is het, als je bezig bent in de tuin, je ineens met je haar door zo'n toch flink stevig web gaat. Dan ben ik al blij dat de spin in kwestie gevlucht is voor mijn hoofd in de buurt kwam van zijn web. Ik heb t niet op spinnen, dat is duidelijk. Maar dit is voor mij zelfs een overdosis :cry:
8 reacties 25310 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Ma 27 Aug 2012, 19:53

Tomaten, administratie, oogst en overzicht tuin

Tomaten update
Vandaag eens een tomaten update.
Alle planten die nog staan (zowel onder afdak als in potten/bakken) gaan prima. De grote tomatenplanten onder het 'afdak' hebben niets te klagen en groeien en groeien maar door. Zowel blad als tros. En trots dat ik ben op al mijn heerlijke tomaatjes/tomaten. Heerlijk om ze te zien groeien en bloeien, vrucht na vrucht maken en afrijpen in geel, oranje, rood, paars en gestreept.
De tomaten onder het afdak hebben het t best, maar de mini tomatenplanten (Tiny Tim bijvoorbeeld) vinden het ook heerlijk in een pot op het tafeltje en een beetje nog onder de minimale bescherming van het dak van het huis.

Vorige week heb ik alle potten/bakken die nog achter in de tuin stonden maar eens flink aangepakt. Er konden zowiezo 2 tomaten planten geruimd worden (Zuckertraube en TZN). Deze waren door de regen teveel aangetast. De tomaatjes die er nog aan zaten gerooid, die heb ik in de vensterbank gelegd en zijn al voor de helft afgerijpt.
De tomatenplanten die over bleven (Calebash Purple waar nog niets aan is gekomen qua vrucht, Tigrette - zeer decoratieve tomatenplant - die nu 2 oranje gestreepte vruchten draagt, en nog een nogal verwilderd klein ras met kleine ronde gele vruchtjes) heb ik zoveel mogelijk onder de achterste connifeer-boom gezet zodat ze zoveel mogelijk beschutting krijgen bij harde regen.

De rest van de potten/bakken heb ik allemaal in een grote ronding gezet zodat ik overal makkelijk bij kan om bijv. de tomaten te oogsten. Volgend jaar komen alle grote tomatenplanten onder een afdak, uitgezonderd de mini planten, die redden zich prima er buiten.
En nu de foto's van mijn grootst groeiende tomaten (label: Black Russian).

Deze groeit in het trellis gedeelte, is daar vanzelf gaan hangen en groeien. Het ijzer ondersteunt de grote tomaat goed, hij blijft netjes op die plek doorgroeien. Hij is inmiddels zo groot dat hij geheel in mijn hand past. Ben benieuwd wat hij weegt als hij oogstrijp is :D
Afbeelding

De tomaat die na bovenstaande de grootste is, ook al handvullend:
Afbeelding

Administratie in de tuin
Afgelopen vrijdag ben ik met een notitieboekje en pen in de tuin gaan zitten. Om te noteren hoe hoog de planten onderling waren, hoe het groeiproces van iedere soort is gegaan, hoeveel bloemen/vruchten er aan hangen, hoeveel ruimte het per plant in neemt, of ze al in bloei staan, hoe ze het doen in volle grond of pot, etc.

Hierdoor geeft het mij een idee hoe ik volgend jaar ermee verder kan. Kunnen er meer planten staan dan nu? Moet ik ze in de volle zon planten, of groeien ze beter in de schaduw? Zet ik ze voorin, of juist achterin? Is het beter iets in de hoogte te laten groeien, of onder een netje? Dat soort vragen met de bijbehorende antwoorden, daar kan ik wat mee.

Vooralsnog ga ik volgend jaar geen paprika planten in de volle grond zetten maar gaan ze allemaal in de vierkante bakken. Ze nemen niet meer ruimte in dan de randen van de bakken en er komen beduidend minder slakken bij, die van de vruchten gaan knabbelen. Ze komen dan ook meer in de volle zon te staan. Dat is het voordeel van de bakken, je zet ze neer waar het nodig is.

De Jubilanska paprika met de meeste vruchten aan de plant:
Afbeelding

Ik heb ook gemerkt dat de peper plant beduidend groter is dan de paprika planten. Heel opmerkelijk. Ook geeft de peper plant véél meer vruchten. Oftewel, voor de niet zo veel peper etende mens (zoals ik) is 1 zo'n plant meer dan genoeg. Die mag achteraan de paprika planten staan. Tot er pepers gaan verkleuren.

De, zover ik t weet, enigste peper plant die ik heb:
Afbeelding

Oogst van vandaag
Ook vandaag weer een heerlijke oogst. Maar liefst 505 gram Blauhilde bonen (helft is op mijn bordje beland, andere helft in vriezer) en een flinke kom (717 gram) verschillende tomaat.

Totaal oogst juli
Vorige maand ben ik, door de vakantie, er niet aan toegekomen om de optelling van de maand juli te noteren in mijn blog. Bij deze:
Groenten: 5 kilo
Kroppen sla: 6 stuks
Takjes kruid: 48 stuks
Aardbeien: 20 stuks

Een niet al te slechte opbrengst in het 2e jaar. Helaas heb ik amper aan courgettes geoogst, anders waren de kilo's hoger. Deze maand heb ik ook bijna geen courgettes geoogst maar gelukkig wel wat aardappels dus dat compenseert enigszins. Ik kan je vertellen dat ik alleen aan aardappels al ruim 5 kilo heb geoogst. Dat verhoogt het totaal voor augustus flink.

Overzicht tuin
En dan nog even een paar foto's met hoe de tuin nu eruit ziet en is ingedeeld. Voor de mensen die het zich nog steeds afvragen :think: :

1e 2 foto's zijn incl. het terras. Links, het lange eind, de komkommers en augurken met daarvoor de sla en kruiden onder een net, daarnaast bonenplanten en daar tussen de rode bleekselderijplanten. Op het lege plekje staat nu een lange bak met gesnoeide ananas-aardbeiplanten en de uitlopers die ik eromheen in de grond heb gestoken. Als ze zijn aangeslagen dan gaan ze in een potje.

Achter het terras (waarop 4 kleine tomatenplanten staan) een net met daaronder prei, bosui, rode ui, bieslook en wortels staan. Daarachter weer een net met de boerenkool, paksoi en Chinese kool plantjes. Die moeten nog even doorgroeien. Er staan nog enkele bietjes in de grond voor gelijk gebruik in salade. Achter het tegelpad (die U vorm) in de linkerhoek maïsplanten, 1 pompoenplant en op de lange kant de tomaten en paprikaplanten in de volle grond.
Afbeelding Afbeelding

De 3e foto laat mijn fruittuin rechts zien. En het opgeknapte tafeltje met sla en kruidenplanten. Door de weelderige hop rechtsboven kun je niet meer mijn oppottafel zien.
Afbeelding

De laatste foto is wat meer een overzicht. Je kunt helaas niet de potten en bakken zien die achter het gedeelte van de tomaten/paprikaplanten staan. De rabarber staat rechts van de boom. En helemaal achterin mijn compostbak, en de 3 gemeentelijke containers. Voor die containers staan nog wat bonenplanten en salieplantjes.
Afbeelding
3 reacties 22046 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Wo 22 Aug 2012, 22:05

Update, oogst/inmaak en souvenirs

Tuin updates
De Uchi Kuri, die nu mag groeien via een soort van plateau van gaas, gaat geweldig. Waar ze vorig jaar steeds werden aangegeten door beestjes (slakken, muizen?) groeit het nu eindelijk uit tot een volwaardige pompoen. Hij begint zelfs al oranje te kleuren. Het is een echte blikvanger in een toch enigszins donker hoekje in de tuin.
De maïs uit de carrousel-doos gaat ook lekker. Er zit aan elke plant 1 kolf. Het is wel een kleine versie van een maïsplant. Kleine Jan genaamd.
En die tomatenplanten, dat begint een serieuze business te worden. Wat een trossen er aan hangen, voor mij nog steeds ongelofelijk veel! :o
Maar ik moet soms echt uitkijken waar ik mijn koppie tussendoor steek, want af en toe kom ik gasten tegen die ik het liefst vermijd! :shock: En ze zitten in grote getalen in MIJN tuin :evil:

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Oogst van vandaag
We zijn vandaag begonnen aan de (2e) oogst van bieten. Zo af en toe, net als gisteren hebben we er een paar uit de grond getrokken om ze te eten bij de aardappels, en gister bedacht ik me dat ze eigenlijk wel (bijna) allemaal de grond uit konden. Tijd om dat ook werkelijk te doen. Het viel mij op dat de Cylindra toch groter waren dan de Kogel. Hier en daar zit er wel s een wurmpje van een biet onder de stengeltjes, of een mini-versie van de biet, maar over het algemeen is er niet over te klagen. Ik haal ze uit de grond, draai gelijk de stengels er vanaf en die houd ik apart. Bieten: 1730g. (gister 315g.), bietenblad: 620g.

Afbeelding

Ik had er 2 opmerkelijke bieten (Cylindra) bij zitten. Heel apart van vorm. Alsof ze ergens omheen waren gegroeid, terwijl er niets hards in de grond zat. Ik heb er zo mijn fantasie op los gelaten.. de 1e lijkt te zitten met zijn ene been over de andere, en de 2e lijkt er vandoor te willen gaan voor hij wordt ingemaakt :mrgreen:

Afbeelding

Tevens heb ik bij de stokbonen 'Blauhilde' de schaar erin gezet. Ik zag gisteren al flinke bonen hangen en vandaag heb ik een volle kom geoogst. Maar liefst 624g. En dat is voor mij (en 2 planten) toch aardig wat, vooral als je weet dat er nog genoeg aan komt. Het is wel duidelijk gebleken dat stokbonen veel meer bonen produceren dan stambonen. Volgend jaar meer stok- en minder stambonen. De Blauhilde geeft overigens wat plattere bonen dan de sperziebonen die ik gewend ben. En zeker langere. Dat vergroot weer het totaal van de opbrengst :D

Afbeelding

En last but not least, nog 2 flinke komkommers van de plant gehaald. Onderstaande foto is van een paar dagen terug. Opbrengst: 1038g. Niet gek voor 2 komkommers! :)

Afbeelding

Inmaak van bieten
Via gezoek hier op de site, op het internet en het blog van Jet kwam ik uit bij dit recept voor het inmaken van bietjes: http://eenvoudigleven.blogspot.nl/2011/01/bietjes-in-zoetzuur.html
Ik wou een recept waar niet al te veel poespas bij kwam (het inmaken op zich is al duur genoeg), en wat makkelijk was. En dat vond ik van deze. Helaas ben ik wel de flinterdun gesneden uitjes vergeten :oops:
Maar.. evengoed smaakte het eindproduct prima :thumbup: , en dit is wat het heeft opgeleverd:

Afbeelding

1 pot van ½ L, 3 potten van ¼ L, en 1 potje met een nog kleinere inhoud (er staat 290 op de zijkant, geen L aanduiding).
Het bietenblad is ook gesneden, gekookt en in bakjes gedaan. Zometeen gaat het de vriezer in.

Menu
Gisteren bietenprak gegeten. Vanwege mijn kaakoperatie (implantaat) moest ik t voedsel eerst goed fijnmaken voor ik het mocht eten. Een prakje dus. Bieten en aardappels uit eigen tuin.
Vandaag was het een pastaschotel met tomaat en courgette. Tomaat uit eigen tuin. En de komkommer als middagssnack.
Morgen staan de Blauhilde's op het menu. En omdat ik er zoveel van heb, komt m'n ma ook een portie ophalen. Zij is ook heel benieuwd naar de smaak van de lange en dieppaarse bonen.

Het weer
Ook maar even een krabbeltje over het weer van afgelopen week. Zoals iedereen weet, afgelopen weekend was het HEET! :wtf: De dagen ervoor waren ook al zwetend warm (ik heb een week gewerkt en dan zijn dit soort temperaturen geen pretje als je geen airco aan boord hebt). Gelukkig koelde het maandag af, gisteren naar mijn idee nog dezelfde temperaturen als maandag, en vandaag weer een stuk koeler. Wel met zon en af en toe bewolking. Dat kon de tuin wel eventjes gebruiken. Door het weer van afgelopen week heb ik vandaag gezien dat de 1e grote Heirloom tomaat eindelijk kleur gaat bekennen. Ik sta te trappelen. Foto van een paar dagen geleden:

Afbeelding

Vakantie souvenirs
Op ons vakantieadres was het een waar genoegen om door het dorp te wandelen. Overal waar je keek glazen en ijzeren tuin decoraties. En die kwamen (bijna) allemaal weg bij de zelfde zaak. In case you'll wonder: http://www.joska.com/kristall-erlebnisw ... -park.html
Wat hadden die een prachtig ingerichte tuin(en). Wel een beetje druk met heel veel kleur, maar je kijkt je ogen uit. Glas zover je kon kijken. En uiteraard, met zoveel moois, kon het niet uitblijven dat ook ik de portemonnee trok om iets voor de tuin te bemachtigen. En zo kwamen er een paar roestige vogels, een kikker op een bal en een vlinder in mijn tuin terecht.

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding
6 reacties 22188 keer bekeken

Vorige Volgende