Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4587
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (61)
Archief
- Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Ma 17 Mar 2014, 10:21

Eerste oogst uit de tuin

Jaja, zowaar al iets kunnen 'oogsten' uit de tuin. Vanwege de hele zachte winter, zijn al mijn kruiden overeind gebleven, en is de citroenmelisse al flink groen aan het worden :D
Vanochtend een paar blaadjes eraf gehaald en toegevoegd aan een kop groene thee. Rustig genieten :thumbup:
Paar plaatjes uit de tuin:

Citroenmelisse
Afbeelding

Colakruid
Afbeelding

Franse tijm
Afbeelding

Oregano
Afbeelding

Bonenkruid
Afbeelding

Rabarber.. nog een paar weekjes voor oogst?
Afbeelding

Snijbiet.. nog van vorig jaar, met knoflookgroen ervoor.
Afbeelding

Vorige week een grote pot met aardbeienplantjes uit de schuur te voorschijn gehaald. Staat er prachtig bij.
Afbeelding

Sinds ik een Smart-mobiel en dropbox heb, gaat dat uploaden ineens een stuk sneller en makkelijker. Ben er blij mee :thumbup:
Back to the tea.
Afbeelding
8 reacties 22316 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Vr 14 Mar 2014, 11:29

Opnieuw beginnen

Ai.. wat is dat weer lang geleden zeg! Vééls te lang :(

Ik hoop dat ik dit jaar meer te vertellen heb hier op het forum. Mijn hoofd stond vorig jaar niet echt naar t forum, ofwel naar vele bezigheden in de tuin. Ja ik heb wel eea. gedaan, maar er ging hier en daar ook wat mis en ik had heel wat minder opbrengsten als het jaar daarvoor.
Nu ben ik nog amper aan begonnen terwijl het weer wel meewerkt. Ondanks dat dat een grote plus is, kan ik mij er nog niet toe aanzetten om te doen wat ik voorgaande jaren deed in t voorjaar. Ik hoop dat dat langzaam weer terug gaat komen dit jaar want t gekriebel naar t tuinieren blijft wel, ook al doe ik niets. Ja genieten van t zonnetje als dat aanwezig is :D

Anyway.. ik heb gisteren voor t eerst 1 bak met gemengde sla gezaaid, Mesclun genaamd. Vorige week een zakje gekocht bij de Dille & Kamille. Heerlijke zaak om lekker te snuffelen (niet naar de prijsjes kijken) en genieten van de mooie rustgevende muziek.
Van t weekend zit t er niet in, ik ben niet thuis, maar volgende week wil ik meer slasoorten, spinazie, bieten, erwten ed. zaaien. Die moeten hoognodig de grond in. Maar ik moet mezelf niet al te veel pushen, gaat ook niet goed. Het komt zoals het komt en gaat zoals het gaat. One thing at a time!!! Ja... idd... ik moet soms mezelf nog terugroepen :oops:
2 reacties 17290 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Di 05 Mar 2013, 22:23

Bezigheden in de tuin

Foto's moeten nog even wachten. Geduld. We zijn er druk mee bezig. Binnenkort waarschijnlijk een foon waarmee ik t hop zo na t kieken op t internet kan zetten. Toch een stuk handiger. Maar.. we dwalen weer af van t eigenlijke onderwerp, de bezigheden in de tuin.

Op de schop
Omdat t zulks geweldig weertje is/was (vandaag toch zo'n 15 graden), heb ik de tuinschoenen aan getrokken en ben de deur uit gestapt. De afdeling fruittuin gaat op de schop. Dit was gepland, daar niet van. Gisteren heb ik een flink gat gegraven waar vorig jaar nog de slakropjes groeiden. De kers stond op een nogal koud hoekje en die heeft t nu hopelijk aan de zonnige kant beter naar zijn zin.
De framboos stond in dat zelfde rijtje op t andere hoekje, ook niet het meest zonnige stukje. Die gaat het nu ook een stuk warmer krijgen.
Morgen kan ik hopelijk bezig met het omleggen van delen in de tuin (pad -> tuin, tuin -> pad).

Wat wel uit de tuin verdwijnt zijn de perzikboom, want die krijgt elk jaar de krulziekte (of hoe je dat noemt) en ik ben anti-spuit dus als die niets opleverd, jammer dan. Wie m wil ophalen hier bij huis mag langskomen. De zwarte bessenstruik gaat er ook uit. Die geeft elk jaar datzelfde probleem. Daar hebben we liever een extra framboos voor in de plaats die hier z'n werk wel goed doet.
De kruisbessen gaan van pot naar de volle grond naast de kersenboom. Krijgen ze ook meer zon. En hopelijk dit jaar vruchtjes. De bosbessenstruikjes blijven staan, die hebben niet al te veel warmte/zon nodig.
Op de plek van de fruitbomen/struiken ga ik denk ik de sla, andijvie en spinazie ed. zetten. Die hebben niet de hele dag zon nodig.

Aardbeienpiramide
Vorige week was mijn verjaarskado af en kon ik m ophalen, een aardbeienpiramide. Mocht je er nog niet van hebben gehoord of hebben gezien:

Afbeelding

Foto is van t grote wereldwijde web geplukt, bij mij in de achtertuin ziet het er niet zó netjes en georganiseerd uit op dit moment (wanneer wel?) :shifty:

Gelijk nog een paar plankjes geregeld om een bakje in elkaar te timmeren om mijn collectie afvalgesteente in te gooien als t niet in gebruik is. Always handy to have maar niet als t in de weg ligt ;) Dat staat er voor t weekend op de planning. Liefst met wieltjes eronder zodat ik t ook nog heen en weer kan rijden als t ergens staat wat ik weer wil gebruiken. Ik puzzel wat af in die tuin.

Ik moet nog een vast plekje zoeken voor die aarbeienpiramide. Liefst heb ik die ook op een paar wieltjes, maar of die dat gewicht kunnen houden? :think: Zou wel handig zijn met de zon die dan aan alle kanten kan komen. Is weer een idee waar ik wat meer over moet nadenken..
De aardbeien die er in komen zitten nu nog in de volle grond. En moeten eerdaags worden verplaatst om een pad te leggen. Hopelijk blijft de zon nog wat meer dagen schijnen om t af te krijgen. Van mij mag ie!

Even een edit gezien ik vandaag (woensdag) nog bezig ben geweest in de tuin.
Zoon heeft vanochtend de zwarte bessen struik er uit gehaald. Hij is in een grote pot gezet. Ik denk dat ik m meeneem naar de MTFD. Jorieke heeft er vast wel een mooi plekje voor ;)

De oppottafel heb ik opgeruimd en schoongeveegd. Helaas geconstateerd dat hij aan 2 uiterste hoeken los is gelaten. Paps maar even vragen langs te komen om dat op te lossen voor die op instorten staat. Daarna wat tomatenplantjes uit hun benarde melkfles gehaald en overgeplant naar aparte bakjes. Die staan boven op de stellage die ik gisteren nog heb schoongemaakt. Scheelt veel vensterbankruimte.

Na het oppotten wat lange bakken met potgrond gevuld (die ik nog had liggen) en deze gevuld met verschillende soorten sla, andijvie, bieslook, peterselie en snijselderij. Die staan nu op het tafeltje naast het keukenraam, afgedekt met plexiglazen plaatjes. Kunnen ze lekker buiten opwarmen.

De palen van het voormalig 'tomatenhotel' uit de grond getrokken, bakken met oude grond geleegd, opgeruimd, aangeveegd, en vooral héérlijk van de zon genoten :cool:

Als het morgen wederom zulk mooi weer als vandaag is, gaan de aardbeienplantjes die in de volle grond staan over in potten zodat we eindelijk met t omleggen van t pad kunnen beginnen.

Donderdag edit:
Vandaag samen met zoon de paadjes omgelegd. Verder was er weinig anders waar we tijd voor hadden. Minder leuk dat we weinig zon hebben gezien. En de berichten voor volgende week zijn ook niet hoopgevend. Sneeuw en vorst, beginnende vanaf het weekend :thumbdown:
3 reacties 25588 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Zo 17 Feb 2013, 23:23

Eerste update 2013: Oogst 2012

Veel te lang gelee..
Wat gaat de tijd snel! De laatste tuin update hier in de afdeling seizoenen is van 19 september :shock:
:oops: Vééééls te lang geleden voor zo'n tiepje als ik. Al zal ik jullie niet vervelen met het waarom, veel te lang lezen ;)
Maarrrr... we gaan weer van start hoor! Ik ben weer 'van de partij' :thumbup:

Oogst 2012
Allereerst heb ik inmiddels een optelling gemaakt van de hele oogst van 2012. En die was, voor mijn idee, ontzettend veel! Ik ben een zeer tevreden mens voor een 'beginner'. (Ja ik voel me nog steeds een beginner. Maar al doende leert men en komt men verder en verder.) En met de hele oogst bedoel ik aardappel, groenten, kruiden én fruit. En dat was voor 2012.. tadaaa... ruim 70 kilo :D :D :D
Even ter herinnering, in 2011 had ik een totaal oogst van bijna 21 kilo. Dus dat gaat lekker vooruit!

Zaaien
We zijn inmiddels al weer begonnen met zaaien. Niet zo vroeg als ik in gedachten had, maar dat kwam deels ook door de afgelopen weersomstandigheden. Maar af en toe zijn er gelukkig nog perioden van een warme winterzon overdag, en dan gaat het bloed weer sneller stromen om de tuin in te gaan. Inmiddels gezaaid: verschillende soorten tomaten, paprika's en wat peper, prei, binsla, spinazie en erwt. Binnen, dat wel, want buiten moet het toch nog wat warmer worden en ik heb nog eea. te doen voor ik t allemaal uit zal kunnen planten (de tuin gaat weer op de schop). Ik hoop dat het zachte weer overdag zal aanhouden want er moeten wat boompjes en struiken worden verplant van een halfschaduw plek naar een meer zonnige plek. De paden veranderen en de plek waar eerder het zwembad kwam te staan, komt nu ter beschikking van de tuin. Meer om te zaaien dus. Hopelijk krijgen we een mooie zonnige lente zodat de plantjes gauw naar buiten kunnen verhuizen.

Dat was het even voor nu, helaas ook nog geen foto's. Komt vanzelf. Ben al blij dat ik weer een update heb getikt :)
7 reacties 28684 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Wo 19 Sep 2012, 21:44

K-k-k-k-koud :-|

Herfst.. of toch winter? :think:
Mensen wat zijn er toch vele periodes van kou die de warmte van afgelopen tijd snel opvolgen. Gisteren regende het al af en aan, en vanmiddag leken de pijpestelen niet op te houden. Daar tussen door is het ook nog vreselijk veel (én hard) gaan hagelen :crazy:
En om het koude (winterse) gevoel een beeld te geven:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een teken dat we richting de winter gaan? Nog even en die boom kan weer op! :roll:
Intussen zitten we aan de warme chocolademelk :D

Hop?
En dan toch een verrassende plant in mijn tuin. Na de flinke groei, en daarna de flinke snoei omdat het toch echt te gortig werd, kwamen er ineens... hopbelletjes aan??? :eh:

Afbeelding

Afbeelding

Of is dit een gemuteerde versie, of toch mannelijk maar dan anders? :think:

Tuin-update met foto's
En voor de rest van de tuin...

De 'rusty birds' babbelen er nog vrolijk op los ondanks de groei van de Borlotti boon. Ik snap er niets van, de Borlotti boon-planten die ca. 30cm verderop stonden werden net zo hoog als mijn stambonen, ondanks dat ik er (voor de zekerheid) een lijntje bij heb gespannen. Zo ook bij deze. Inmiddels zijn de planten 'gestegen' tot een hoogte van ongeveer 1.30m. Toch stiekem een klimplant? Al heeft deze toch de voorkeur voor het groeien in de ijzeren decoratie ipv. het leidraadje.

Afbeelding

De (herfst)frambozen groeien nu flink. Om de paar dagen een flink bakje vol. Heerlijk smullen tussendoor. En omdat ze nu zo mooi recht omhoog groeien langs een stevige stok, hoop ik dat dat zo blijft. Ik wil er graag meer van (het zaait zich schijnbaar makkelijk zelf uit via de bessen die op de grond vallen) en dan wil ik ze ook naar de andere schutting verplaatsen. Daar krijgen ze meer zon, en zo hopelijk ook meer bessen.

Afbeelding

Salie. Een mooi bossig haagje. Ik heb het een paar dagen geleden flink uitgedund om een klein deel te drogen en om veel te gebruiken om saliesiroop (keelpijn) van te maken. Het staat inmiddels klaar voor als we de 1e tekenen van een zeer keeltje voelen. Ervaringen hoe en of t werkt is even afwachten.

Afbeelding

En die tomaten, er lijkt op een gegeven moment geen einde aan te komen. Deze week nog een grote bak vol geoogst en er 3 flinke literflessen mee gevuld. Lekker voor een soepje, een pastasaus of door een ovenschotel. De donkerpaarse en mini gele tomaatjes gebruik ik zo voor de snack. Lekker als tussendoortje. Vooral die paarse, die zijn heerlijk zoet! En ik heb 5 stuks van onderstaande rassen in het geheel ingevroren, na de tip van Geedee (of was t Jet?). Lekkere grote vleestomaten om een vleesjus af te maken. Oh oh oh, als ik er aan denk loop ik al te watertanden :P

Afbeelding

En dan nog even een foto van de Blauhilde. Wat een overweldigende plant is dit. En zo decoratief :thumbup:
Als er volgend jaar iets terug komt in de tuin dan staat deze zeker in de top 10.
Van de 2 plantjes die ik heb uitgeplant is een flinke bossage ontstaan. En uit die bossage zijn vele bonen ontstaan.

Het mindere van deze bonen is, dat als je ze laat doorgroeien tot dikke, lange bonen, is dat ze dikke draden krijgen. Een lastig werkje om ze te verwijderen. Ik heb daarna de boontjes wat vroeger geplukt, ofwel als de boontjes zich net gaan vormen. Dan zijn ze nog dun en plat. En heerlijk om te eten. Mocht je toch die bonen hebben laten doorgroeien (wegens vakantie?) dan zijn zelfs de bonen zonder peul lekker te eten. Ze worden alleen wat grauw bij het koken, maar smaken als witte bonen. Dus even doppen is aan te raden.

Afbeelding

Menu/inmaak
Van die Blauhilde hebben we al een paar keer gegeten en er zijn wat bonen geblancheerd en in de vriezer terecht gekomen. Maar omdat de bonen wat afnemen, heb ik deze week eens iets nieuws geprobeerd. Een 3 kleuren bonenmix. Een mix van Blauhilde, Neckargold (deze heeft idd bijna geen draadjes!) en Saxa bonen. Ok, die Blauhildes worden groen tijdens het koken maar de Neckargold blijft wel geel. Het was een smakelijke combi.

Afbeelding

Afbeelding

Vorige week heb ik van een grote bak tomaten eerst een Chinese tomatensoep met stukjes kip en bosui gemaakt, en aan de overgebleven saus knoflook en kruiden toegevoegd. Daarna is de saus verdwenen in een pasta ovenschotel. Jummie :D

Afbeelding

Nog even een foto van de saliesiroop die ik heb gemaakt, en een fles "Sugo di casa Helly" :cool:
Let niet op de 'etiketten', de echte waren op en dit voldoet prima ;)

Afbeelding

Last but not least, nog even een samengestelde oogst van vorige week. Deze boontjes zijn richting vriezer gegaan, de rucola, tomaten en mini paprika zijn als salade geëindigd. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen.

Afbeelding

Voor de rest staat er nog genoeg rucola om een heerlijke saladebak mee te vullen, hangt er nog een flinke komkommer, wat tomaten en ligt er nog fetakaas in de koelkast. En die 1e 3 ingrediënten doen het ook heerlijk tussen een broodje hamburger speciaal :thumbup: (incl. gebakken ei)
7 reacties 34290 keer bekeken

Volgende