Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Do 07 Jun 2012, 20:38

Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Het weer
De grijze wolken van vanochtend veranderden in witte wolkjes en in de middag scheen zowaar de zon :D In de schaduw werd het zelfs boven de 20 graden! Heerlijk weer om dus in de tuin aan de slag te gaan.

Renovatie
De 'salad-bar' was hoognodig aan renovatie toe. Ik heb eerst met hoekijzertjes de hoekjes opnieuw aan elkaar verbonden. Daarna kreeg ik een creatieve ingeving :idea: Het zal t warme zonnetje zijn geweest :D
Ik had nog wat oude schuttings-afval-plankjes bewaard (je weet maar nooit waarvoor) en die heb ik hergebruikt om de tafel meer stevigheid te geven alsmede meer ruimte te bieden. En ik vond m zo goed gelukt, dat hij nu is omgedoopt tot kruiden-en-sla-tafel. Zie en bewonder :mrgreen:

Afbeelding

Afbeelding

De hangende bakken aan de schutting hingen te veel boven elkaar, dus die heb ik 'uitgedund' en wat meer schuin naast elkaar gehangen. Nu kunnen de sla en kruiden meer in de hoogte groeien en krijgen ze meer zon. Er zijn 2 bakken opgehangen aan de schutting naast de compostbak. Kijken wat ik daar in kan planten (veel zon in de ochtend en middag).

Creatieviteit
En na het opbinden van de tayberry struik tegen de schutting (hij begint nu pas een beetje mooi uit te lopen) kreeg ik weer van die creatieve ideeën. Ik heb van de (oude) electradraad hartjes vormen gemaakt en op de bamboestokken van de stokbonen gezet. Het is een beetje simpel, maar ach het staat wel leuk :mrgreen: Het oog wil ook wel s wat!

Afbeelding Afbeelding

Bottled border under construction
De flessen die ik had gekregen op de MTFD had ik al in de tuin neer gezet, maar nog niet ingegraven. En vandaag, met die creatieve bui, heb ik de blauwe flessen ingegraven rond de tayberry struik, en is er een begin gemaakt aan de algehele 'bottled border' rand die het hele stuk gaat sieren. Die blauwe flessen zijn echt een aanwinst voor de tuin! :thumbup: En voor de andere rand moet ik nog even verder 'sparen'. Maar.. het begin is er.

Afbeelding

Afbeelding

Rustgevend geluid in de tuin
De windgong is verplaatst van onder het balkontafeltje (waar de aardbeibakken op staan) naar een plekje in de boom. Staat veel natuurlijker en ik krijg nu ook meer geluiden te horen. Ik houd van de geluiden van een bamboe windgong die zachtjes in de wind heen en weer wiegt :angel:

Afbeelding

Bewateringslint
De bewateringslint die ik laatst had opgehangen in het achterste gedeelte van de tuin om de kids te voorzien van een neveldouche, heb ik los gemaakt en door een groot gedeelte van de tuin gelegd. Dit moet het bewateren wat gelijkmatiger en makkelijker maken. En als dat goed gaat, haal ik er voor de rest ook wat bij. Dit lint had ik gekregen van de moeder van mijn vriend, die het al jaren in de schuur had liggen (was nog nieuw in de verpakking!) en ik dacht 'we'll give it a try'. En als neveldouche voor kids bevalt dat zeker! :lol: Maar daar was het uiteraard niet van gemaakt. Wel voor in de tuin.

Afbeelding

Zaaien en uitplanten
Ik heb ook nog eea. gezaaid:
* boerenkool
* pompoen Fictor (vorige is platgewalst :evil: )
* courgette Nero di Milano (heb nu 2 gele varianten staan)
Daarna heb ik de valeriaan dan eindelijk een vast plekje gegeven, hij was flink gegroeid! Ik had het plantje in een grote bak gezet waar al potgrond in zat, maar waar ik nog niets in had geplant. En bij het willen oppakken van de valeriaan, bleek dat die zich al zwaar geworteld had in de potgrond. Dat had ik niet verwacht. Voorzichtig heb ik de wortels los gemaakt met een schepje en daarna uitgespoeld om de klontjes eruit te krijgen. Anders ging het geheid mis met het verplanten. Daarna in de desbetreffende vierkante zwarte pot gezet. Gezien het een hoge plant kan worden heb ik maar gelijk een grote pot genomen. Kan de valeriaan enigszins uitdijen.

Afbeelding

Salie-paadje
De bakjes met salie kregen ook hun eindbestemming. Een lekker geurtje kwam me al tegemoet tijdens het planten. Nog nooit (bewust) salie gegeten dus ik ben heel benieuwd naar de smaak.
De salie is langs de rij aardappelplanten uitgeplant en ik heb er een mooi kiezel'paadje' omheen gelegd. Voor het leuke effect, vanwege een betere vochtvasthouding, en omdat ik ze dan beter terug kan vinden als de aardappelplanten groter worden en er aan de andere kant struikbonen groeien ;)

Afbeelding

Peulen oogst
Omdat er weer veel peulen aan de struiken hingen, ging ik weer met krukje, en schaar in de aanslag, op zoek naar een nieuwe oogst. Dit keer (vorige oogst was 31 mei) was de oogst zelfs meer dan de vorige keer :shock: In plaats van iets meer als een halve bak, had ik nu de bak vol! :D

Afbeelding

Ik moest voor het knippen de takjes ondersteunen waar ze in waren gegroeid. Het hing aan beide zijden over het pad (linksvoor én rechtsachter) en dat maakte het enigszins lastig om de peulen te zoeken. Ook hingen er peulen op de grond en dat willen we uiteraard voorkomen. Een paar stukjes oud hout (raster van vorig jaar) kon de takjes weer overeind houden. Door het gewicht van de planten en van de peulen konden de takjes het niet meer aan. Zo hing het erbij:

Afbeelding

Gezonde 'cadeaus'
Ik heb vandaag mijn ouders een Tom Thumb kropje, een ietwat kleine krop gewone sla, en een flinke handvol peultjes bezorgd aan huis. Wat een service ;)
De peultjes zijn alleen voor mams, want vaders die lust zoiets niet. Die eet wél graag mee met de salade :lol:
Volgende week komt mijn vriendin weer langs om sla en peultjes mee te nemen. Zo komt het ook op.

Diner
Vandaag gegeten -> gebakken visje en gebakken aardappeltjes (gisteren overgebleven), tezamen gebakken met (voorgekookte) bleekselderij en verse peultjes uit eigen tuin. Na de bezorging bij thuiskomst nog een schaaltje met 3 soorten slabladeren geoogst en dat met gedroogde tomaten, geroosterde pijnboom- en pompoenpitten en yoghurtdressing gegeten.

Wat waren we vandaag in een bezige bui. Maar nu lekker op de bank met de voetjes omhoog, want ik heb nergens geen puf meer voor :roll:
Good things come in small packages
10 reacties 19904 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Do 07 Jun 2012, 22:33

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Jeetje wat een verhaal en vooral wat een leuke ideeen zeg :thumbup:
Ik had ook iets met ijzer draad gemaakt voor op mijn stokken maar dat was niet zo goed gelukt als de jouwe :mrgreen:

Jij heb ook al zoveel peuljes (keek net bij Jorieke d'r update) Hoeveel planten heb je staan?
En ook je tafel is super leuk geworden, echt knus. Die flessen zien er ook leuk uit zo :thumbup:

Nou ja, hoef geen lang verhaal te typen: Alles is leuk en goed gekeurd door mij :lol:
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 07 Jun 2012, 22:46

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Rantje schreef:Jeetje wat een verhaal en vooral wat een leuke ideeen zeg :thumbup:
Ik had ook iets met ijzer draad gemaakt voor op mijn stokken maar dat was niet zo goed gelukt als de jouwe :mrgreen:

Jij heb ook al zoveel peuljes (keek net bij Jorieke d'r update) Hoeveel planten heb je staan?
En ook je tafel is super leuk geworden, echt knus. Die flessen zien er ook leuk uit zo :thumbup:

Nou ja, hoef geen lang verhaal te typen: Alles is leuk en goed gekeurd door mij :lol:

Thanx! I have my moments :lol:

Ik heb dacht ik iets van 40 plantjes staan? Heb t niet precies opgeschreven. Vorig jaar had ik er dacht ik 6. Dit is een stuk meer dan vorig jaar :D
Nou, goed gelukt.. :? Het is maar een eenvoudig ding hoor, geen fancy gesmeed iets :mrgreen:
Maar ik ben blij dat jij het toch wel heel erg leuk vind (allemaal) :thumbup:
Ik vind wel, als je de moestuin bij huis hebt, dat je het geheel wel een beetje creatief mag opvrolijken. Anders blijft het groen groen en nog s groen :crazy:
Ik wil graag ook een pergola bouwen en daar een dikke zwarte slang onder hangen waaronder wij kunnen douchen (opwarmslangen op de schuur). Dat is nog een project dat ik dit jaar wil afmaken. Kunnen we milieubewust douchen (in bikini uiteraard :mrgreen: ). En als die pergola er staat, dacht ik dat ik daar ook wat figuren op kan zetten die vol kunnen groeien met bijvoorbeeld de hop plant. Ach.. te veel ideeën, te weinig tijd/geld :oops:
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Do 07 Jun 2012, 22:51

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Helly schreef: Ach.. te veel ideeën, te weinig tijd/geld :oops:


Heel herkenbaar :mrgreen:
Al moet er bij mij nog bij staan "veel te klungelig" :lol:
Gebruikersavatar
Wendy0411
 
Berichten: 166
Lid geworden op: Do 03 Mei 2012, 21:43
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)

Permanente Linkdoor Wendy0411 op Do 07 Jun 2012, 23:29

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Wauw, hopelijk komt alles bij mij ook zo goed uit! Ziet er fantastisch uit allemaal zeg. En wat ben je creatief!
Die flessen, is dat puur decoratie, of doet het ook nog wat...? Misschien domme vraag, maar ben nieuwsgierig! :geek:
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20811
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (252)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Vr 08 Jun 2012, 07:17

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Wat een leuke updates maak je toch! Ik neem nu even de tijd om er een reactie op te typen, want normaal lees ik alleen. ;)

Die flessen zijn erg gaaf zo! Ze zijn echt mooi blauw! Die groene flessen zijn iets minder opvallend, maar dat is voor een groter vak misschien ook wel goed.

Je tafel is ook gaaf geworden :) Lekker wat extra ruimte, al heb je hem al weer vol zo te zien :lol:

Dat rijtje met salie komt er straks vet mooi uit te zien :thumbup: Ben je niet bang dat die kiezels door je tuin heen raken na een tijdje? Hier hebben we totaal geen steentjes in de grond, en dat vind ik zo ideaal dat ik daar nogal zeikerig over ben :lol: Als ik er toch 1 tegenkom, gooi ik hem in de haag van seringen.

Die valeriaan wordt echt een enorme struik. Ik heb er nu 1 staan (waar die van jou een zaailing van is) die er nu dik 2 jaar staat. En hij is 1,5 meter hoog, en waaiert ook flink uit naar boven toe.
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Vr 08 Jun 2012, 10:21

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Wendy0411 schreef:Wauw, hopelijk komt alles bij mij ook zo goed uit! Ziet er fantastisch uit allemaal zeg. En wat ben je creatief!
Die flessen, is dat puur decoratie, of doet het ook nog wat...? Misschien domme vraag, maar ben nieuwsgierig! :geek:

Je wordt vanzelf creatief als je weinig ruimte hebt en veel wilt ;)
Die flessen zijn idd voor het oog, ofwel decoratief. Ze vormen ook een leuke border als het helemaal kan aansluiten, maar ik heb daarvoor heel wat meer flessen nodig :roll:
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Vr 08 Jun 2012, 10:26

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Jorieke123 schreef:Wat een leuke updates maak je toch! Ik neem nu even de tijd om er een reactie op te typen, want normaal lees ik alleen. ;)

Die flessen zijn erg gaaf zo! Ze zijn echt mooi blauw! Die groene flessen zijn iets minder opvallend, maar dat is voor een groter vak misschien ook wel goed.

Je tafel is ook gaaf geworden :) Lekker wat extra ruimte, al heb je hem al weer vol zo te zien :lol:

Dat rijtje met salie komt er straks vet mooi uit te zien :thumbup: Ben je niet bang dat die kiezels door je tuin heen raken na een tijdje? Hier hebben we totaal geen steentjes in de grond, en dat vind ik zo ideaal dat ik daar nogal zeikerig over ben :lol: Als ik er toch 1 tegenkom, gooi ik hem in de haag van seringen.

Die valeriaan wordt echt een enorme struik. Ik heb er nu 1 staan (waar die van jou een zaailing van is) die er nu dik 2 jaar staat. En hij is 1,5 meter hoog, en waaiert ook flink uit naar boven toe.

Wat een eer :D
Ik vind die blauwe flessen ook echt te gek. Al denk ik dat t waterflessen waren, maar daar wil ik nog wel een partijtje meer van ontvangen. Staan zo mooi bij al dat groen.
Voor het grotere vak is idd een wat minder opvallende rij flessen beter, want je wilt niet zo'n hele lange rij knalblauwe flessen zien staan :roll:
Die kiezels, die ga ik aan het eind van het seizoen wel zeven, heb een oude plastic zeef voor dat soort klusjes. Het is ook maar 1 rijtje. Geen veld vol :lol: Maar ik zou best meer kiezels willen hebben want qua decoratie zijn ze erg mooi.
Ik zal rekening houden met de valeriaan. Misschien kan ik m af en toe snoeien zodat hij iig binnen de pot blijft passen? Is overigens een pot van 40L. Dus hij kan nog ff.
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 15841
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Vr 08 Jun 2012, 22:26

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Ja ik vind die blauwe flessen bij de tayberry ook erg mooi..ik hou wel van blauw.
Lust je nog peultjes schreef ik al bij Jorieke, dat mag ik ook aan jou vragen :mrgreen:
Welke soort heb je staan?
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Za 09 Jun 2012, 12:02

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

appelvrouw schreef:Lust je nog peultjes schreef ik al bij Jorieke, dat mag ik ook aan jou vragen :mrgreen:
Welke soort heb je staan?
Ja hoor, ze gaan er hier nog gretig in :mrgreen: Scheelt misschien dat ik geen kilo's heb liggen. Ik heb Norli's staan en vorig jaar deden ze het ook al zo goed :thumbup:
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
MoesNique
 
Berichten: 216
Lid geworden op: Za 19 Mei 2012, 08:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor MoesNique op Za 09 Jun 2012, 22:53

RE: Kiezels, flessen en een nieuwe (oude) tafel

Wat ben je inderdaad een creatief persoon :clap:
Ook ik vind je idee met dat ijzerdraad super leuk :thumbup:
De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique