Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Wo 19 Sep 2012, 21:44

K-k-k-k-koud :-|

Herfst.. of toch winter? :think:
Mensen wat zijn er toch vele periodes van kou die de warmte van afgelopen tijd snel opvolgen. Gisteren regende het al af en aan, en vanmiddag leken de pijpestelen niet op te houden. Daar tussen door is het ook nog vreselijk veel (én hard) gaan hagelen :crazy:
En om het koude (winterse) gevoel een beeld te geven:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een teken dat we richting de winter gaan? Nog even en die boom kan weer op! :roll:
Intussen zitten we aan de warme chocolademelk :D

Hop?
En dan toch een verrassende plant in mijn tuin. Na de flinke groei, en daarna de flinke snoei omdat het toch echt te gortig werd, kwamen er ineens... hopbelletjes aan??? :eh:

Afbeelding

Afbeelding

Of is dit een gemuteerde versie, of toch mannelijk maar dan anders? :think:

Tuin-update met foto's
En voor de rest van de tuin...

De 'rusty birds' babbelen er nog vrolijk op los ondanks de groei van de Borlotti boon. Ik snap er niets van, de Borlotti boon-planten die ca. 30cm verderop stonden werden net zo hoog als mijn stambonen, ondanks dat ik er (voor de zekerheid) een lijntje bij heb gespannen. Zo ook bij deze. Inmiddels zijn de planten 'gestegen' tot een hoogte van ongeveer 1.30m. Toch stiekem een klimplant? Al heeft deze toch de voorkeur voor het groeien in de ijzeren decoratie ipv. het leidraadje.

Afbeelding

De (herfst)frambozen groeien nu flink. Om de paar dagen een flink bakje vol. Heerlijk smullen tussendoor. En omdat ze nu zo mooi recht omhoog groeien langs een stevige stok, hoop ik dat dat zo blijft. Ik wil er graag meer van (het zaait zich schijnbaar makkelijk zelf uit via de bessen die op de grond vallen) en dan wil ik ze ook naar de andere schutting verplaatsen. Daar krijgen ze meer zon, en zo hopelijk ook meer bessen.

Afbeelding

Salie. Een mooi bossig haagje. Ik heb het een paar dagen geleden flink uitgedund om een klein deel te drogen en om veel te gebruiken om saliesiroop (keelpijn) van te maken. Het staat inmiddels klaar voor als we de 1e tekenen van een zeer keeltje voelen. Ervaringen hoe en of t werkt is even afwachten.

Afbeelding

En die tomaten, er lijkt op een gegeven moment geen einde aan te komen. Deze week nog een grote bak vol geoogst en er 3 flinke literflessen mee gevuld. Lekker voor een soepje, een pastasaus of door een ovenschotel. De donkerpaarse en mini gele tomaatjes gebruik ik zo voor de snack. Lekker als tussendoortje. Vooral die paarse, die zijn heerlijk zoet! En ik heb 5 stuks van onderstaande rassen in het geheel ingevroren, na de tip van Geedee (of was t Jet?). Lekkere grote vleestomaten om een vleesjus af te maken. Oh oh oh, als ik er aan denk loop ik al te watertanden :P

Afbeelding

En dan nog even een foto van de Blauhilde. Wat een overweldigende plant is dit. En zo decoratief :thumbup:
Als er volgend jaar iets terug komt in de tuin dan staat deze zeker in de top 10.
Van de 2 plantjes die ik heb uitgeplant is een flinke bossage ontstaan. En uit die bossage zijn vele bonen ontstaan.

Het mindere van deze bonen is, dat als je ze laat doorgroeien tot dikke, lange bonen, is dat ze dikke draden krijgen. Een lastig werkje om ze te verwijderen. Ik heb daarna de boontjes wat vroeger geplukt, ofwel als de boontjes zich net gaan vormen. Dan zijn ze nog dun en plat. En heerlijk om te eten. Mocht je toch die bonen hebben laten doorgroeien (wegens vakantie?) dan zijn zelfs de bonen zonder peul lekker te eten. Ze worden alleen wat grauw bij het koken, maar smaken als witte bonen. Dus even doppen is aan te raden.

Afbeelding

Menu/inmaak
Van die Blauhilde hebben we al een paar keer gegeten en er zijn wat bonen geblancheerd en in de vriezer terecht gekomen. Maar omdat de bonen wat afnemen, heb ik deze week eens iets nieuws geprobeerd. Een 3 kleuren bonenmix. Een mix van Blauhilde, Neckargold (deze heeft idd bijna geen draadjes!) en Saxa bonen. Ok, die Blauhildes worden groen tijdens het koken maar de Neckargold blijft wel geel. Het was een smakelijke combi.

Afbeelding

Afbeelding

Vorige week heb ik van een grote bak tomaten eerst een Chinese tomatensoep met stukjes kip en bosui gemaakt, en aan de overgebleven saus knoflook en kruiden toegevoegd. Daarna is de saus verdwenen in een pasta ovenschotel. Jummie :D

Afbeelding

Nog even een foto van de saliesiroop die ik heb gemaakt, en een fles "Sugo di casa Helly" :cool:
Let niet op de 'etiketten', de echte waren op en dit voldoet prima ;)

Afbeelding

Last but not least, nog even een samengestelde oogst van vorige week. Deze boontjes zijn richting vriezer gegaan, de rucola, tomaten en mini paprika zijn als salade geëindigd. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen.

Afbeelding

Voor de rest staat er nog genoeg rucola om een heerlijke saladebak mee te vullen, hangt er nog een flinke komkommer, wat tomaten en ligt er nog fetakaas in de koelkast. En die 1e 3 ingrediënten doen het ook heerlijk tussen een broodje hamburger speciaal :thumbup: (incl. gebakken ei)
Good things come in small packages
7 reacties 64946 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
jeanne-heijmans
 
Berichten: 2918
Lid geworden op: Wo 17 Aug 2011, 22:02
Moestuin Seizoen: Bekijk update (43)

Permanente Linkdoor jeanne-heijmans op Wo 19 Sep 2012, 22:01

RE: K-k-k-k-koud :-|

O het ziet er allemaal goed uit bij je,ben je tevreden over de oogst dit jaar, En was dat nu hagel in de bovenste foto's zo ja zo erg is het hier niet geweest veel regen dat wel :thumbup:
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Wo 19 Sep 2012, 22:41

RE: K-k-k-k-koud :-|

Oww ja dat was hagel hahaha helemaal vergeten om erin te zetten. Ga ik nog ff aanpassen.
Bedankt voor de tip :thumbup:
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16428
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (257)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Wo 19 Sep 2012, 23:11

RE: K-k-k-k-koud :-|

Ongelooflijk wat een weer. Ik heb hier wel mazzel, het was mooi vandaag, en dat was het blijkbaar ook de hele vorige week. Geweldig je tomaten, handig hè, dan invriezen.. ( ja bij mij in de vriezer liggen nu zakjes met gekleurde keiharde bolletjes.)
Ook mooi die Blauhilde te zien trouwens, ik ga er volgend jaar ook van genieten.
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 21204
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (276)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Do 20 Sep 2012, 08:01

RE: K-k-k-k-koud :-|

Leuke update weer!
Mooi hoor, dat haagje van salie. Ze zijn mooi aangeslagen :thumbup: Je wou ook nog vast bonenkruid he? Stuur je adres nog maar even via een PB, dan spit ik wat stukjes voor je uit.
Gebruikersavatar
helena
 
Berichten: 1219
Lid geworden op: Za 26 Mar 2011, 18:21
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor helena op Do 20 Sep 2012, 09:08

RE: K-k-k-k-koud :-|

Die hagel, brrr. Het moestuinseizoen lijkt zo wel erg snel voorbij te gaan.
Had jij de borlotti's ook uit de doos? Hier waren ze ook laag, wat een verschil met de stokbonen in opbrengst. De blauhildes heb ik te groot laten worden om ze klein te kunnen eten en dat terwijl ik op de beschrijving er zelf nog bij had gezet; jong oogsten. Had geen idee dat je dat dan doet voordat de bonen worden gevormd. En zo leren we steeds weer bij.
Mooie oogst, Helly. Al lezend voel je jouw genieten. :thumbup: .
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 20 Sep 2012, 10:48

RE: K-k-k-k-koud :-|

Jeanne, om nog even terug te komen op je 1e vraag.. ja ik ben zeer tevreden over mijn oogst. Echt kilo's al geoogst, vergeleken met die luttele kilootjes vorig jaar toch een wereld van verschil!

Jorieke, you have mail ;)

Helena, ik heb die Borlotti's idd ook uit de doos getrokken. Leek mij wel wat die aparte kleuren bonen. Ik zit er aan te denken deze stamvariatie onder de stokbonen te zetten volgend jaar. Kan dat mooi samen groeien.
Heb je die doorgegroeide Blauhilde's nog gedopt voor de bonen? Gaat prima hoor. En best lekker.
Heb jij ook al die Neckargold gegeten? Qua draden een wereld van verschil!
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8597
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Do 20 Sep 2012, 14:38

RE: K-k-k-k-koud :-|

Jeetje zeg!! :shock: Die hagel!!! Het lijkt wel alsof je het er zelf stiekem voor de foto hebt neergestrooit... ;) Hier waren wel flinke buien met hele grote druppels, gelukkig geen hagel meer.
Maar koud is het wel. :(
Mooie boontjes! En de rest van je oogst ook natuurlijk... ;)
En fijn dat je zoveel tomatensaus hebt kunnen inmaken. Het geheel invriezen van de tomaten ga ik zometeen ook maar doen. Vriezer is nog lang niet vol... :mrgreen:
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508