Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Do 10 Mei 2012, 22:19

Toch nog kunnen zaaien/updates

Zaaien
Het werd weer hoog tijd voor een nieuwe zaaironde en updates van de tuin, dus ga er maar even voor zitten ;)
Na een weekje vakantie en rommelen in andermans tuin (en huis), moest ik weer aan de bak in die van mezelf. Maar door het weer liet het even op zich wachten. Toch was het zeker niet koud, warm zelfs, en vandaar dat ik vandaag tussen de buien door heb staan zaaien. Stug doorgaan met potjes persen en naar de overdrijvende wolken blijven kijken in de hoop dat er geen donkere zouden komen voor ik klaar was met de laatste zaden en potjes.
Foto 1: stokbonen Blauhilde en Neckargold, stamslabonen Prelude, struikbonen Saxa, broccoli Nine Star, pompoen Fictor, pompoen Red Kuri.
Foto 2: stamslabonen Speedy (2 bakken vol), voorgrond en linkerkant afrikaantjes (opnieuw gezaaid). Wat niet op de foto's staat is nog een bak met Borlotti bonen, prei Hannibal en suikermaïs Kleine Jan en een bakje Clementine tomaten (deze gaan 'snachts nog even naar binnen).

Afbeelding Afbeelding

Zaailingen
Met de zaailingen van Jet gaat het steeds beter, maar liefst al 2 sprietjes per bakje.
Ik dacht dat het er nooit zou komen zo traag is die prei dit jaar :roll:
De meiraapjes Goldana doen het erg goed :thumbup: Ik had niet verwacht dat ze zo snel zouden groeien.
Het zijn al echte mini plantjes vergeleken met de prei die 2 maanden eerder werd gezaaid. Wat een verschil! :o

Afbeelding Afbeelding

Sla, sla en nog eens sla...
De Klein Duimpje sla ziet er door al die regen prachtig uit! Echt een mini slakropje. De vraag is nu, hoe breed kunnen die worden voor je kunt oogsten? Want dat is mij nog niet helemaal duidelijk. Ja, ik weet t, mini=mini, maar hoe groot kan zo'n mini uiteindelijk worden? Ik heb, ondanks dat ik niet weet of ik ze al kan oogsten, al 4 kropjes in potten overgeplant.
Het heeft even geduurd voor de Wonder der Jaargetijden slakropjes zijn gegroeid. De ene sla schiet de grond uit, de ander duurt eeuwen lijkt het wel :eh: Ze hangen nu in een mandje in de hoop dat ze sneller groeien.
En die bindsla Cimmaron... ook weer zoiets. Al in maart gezaaid, nog een keer nagezaaid, en toen maar s uitgeplant en buiten neer gezet. En ineens... gingen ze groeien en werden ze bruin :o Heel apart wat buitenlucht met zo'n slaplantje kan doen!

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Tuin ontwikkelingen
En door de 3 dagen flink wat zon en daarna regen, regen en nog eens regen, is gelukkig niet alleen het onkruid gegroeid!
Door de oppottafel iets naar links te verschuiven heeft de hop iets meer ruimte gekregen, en kan ik er beter bij komen. De stok was al een paar weken te kort gebleken, maar dat wist ik van te voren. Hij was vanaf de top weer naar beneden gaan groeien en dat moest ik toch voorkomen, want voor je t weet loopt dat met gemak de hele tuin door (en die van de buurvrouw). En daar heb ik gisteren tussen de buien door een stokje (lees: draadje) voor gestoken (lees: geleid). Mocht ie echt de 8 meter willen halen die ze m geven, heeft ie daar nu alle kans toe! :mrgreen:
Bij de erwten is het net verwijderd en heb ik er wat dode takken tussen gezet die ik ergens langs de weg heb gevonden. Nu kunnen ze ipv in het net, in de takjes klimmen.
En dan de ananas-aardbei. Wat een prachtige witte bloemen zitten daar in. Hij is flink gegroeid sinds vorig jaar. En deze bak is inmiddels ook al weer te klein geworden. Na de bloei staan beide bakken met aardbeien op de nominatie om verhuisd annex verplant te worden in grote potten ofwel bakken. Of ze gaan richting het project combinatieteelt. Dan komen ze rondom bonenplanten in samenwerking met slakropjes. Gezellig geheel leek mij dat. Of dat t werkt moeten we nog uitvinden.

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Tot mijn verbazing stonden ineens de Welsh Onions in de knop. Een ware verrassing. Waarschijnlijk omdat ik er te weinig van oogst. Ik ga er, als dat mogelijk is, de zaden van oogsten. Ik zou niet weten hoe die er uit zien, maar het zal ongetwijfeld iets weg hebben van een ui- of preizaadje. Mocht dat toch anders zijn, let me know!

Afbeelding

Spinazie-probleem
Tja.. het is ook hier geen rozengeur en maneschijn in mijn tuintje. Problems come and problems go.
Zohier de spinazie Reuzenblad. Een vreemd verschijnsel. Vorig jaar nog een mega probleem (voor mij dan) met de mineervlieg. Bijna geen blad van gegeten. En nadat ik eindelijk dacht dat het oogstbaar ging worden, kwam de bloei erin. Hopeloos. Ik heb ze laten bloeien en de zaden geoogst. Houden we er toch iets aan over.
Dit jaar heb ik geen probleem met de mineervlieg gehad (nog niet). Ik dacht dit jaar gaat m worden, het jaar van de spinazie Reuzenblad. Maar niets is minder waar. De achterste rij spinazie heeft zowaar mooie grote bladeren geproduceerd, maar de voorste rijtjes... :? En dan gaan ze op de koop toe ook nog eens bloeien. NOTE TO SELF: VOLGEND JAAR AL IN DECEMBER ZAAIEN!!! (eehm... dit jaar is dat al)

Afbeelding

En als dat niet meer helpt, dan geef ik t echt op met die reuzenblad :cry:
Gelukkig hebben we de foto's nog... en de rankende van Jorieke. Binnenkort die maar eens gaan proeven.

Fruitafdeling
Met de struiken gaat t ook goed, naar mijn idee. De bomen.. daar weet ik t nog niet van. De bloemetjes zijn uit de perzik- en kersenboom gevallen. Is dat normaal? Ik dacht dat er een vrucht ging groeien vanuit dat bloemetje.
De Tayberry maakt weer veel nieuwe takjes aan. Voor je t weet wordt t een flink oerwoud aan slungelige lange takken en beslaat die de halve schutting. Vorig jaar moest die het in een koker van gaas doen, dit keer sla ik m tegen de planken aan. Zachtjes dan... :shifty:
Aan de bosbesplantjes hangen mooie witte belletjes. De hoop is er op gevestigd dit jaar meer bosbessen te eten dan vorig jaar. En daarvoor staan ze nu op een dieet van alleen regenwater. Opgevangen met eenvoudige zwarte emmers. Nog maar eens een bezoekje aan Marktplaats brengen voor een groter exemplaar genaamd regenton.

Afbeelding Afbeelding

Quick peek
Nog even een snelle blik op de vensterbank in de kamer. De gele courgettes en komkommers groeien geweldig. Het gekke is alleen dat de gele courgette wel omhoog komt, maar de groene totaal niet :wtf: En dat terwijl vorig jaar die groene juist geweldig snel omhoog kwam piepen en groeide als kool. Ik ben blij dat ik zoveel gele heb gezaaid, met het ook op de MoesTuinForumDag.
Links ervan staan er nog wat mini tomaten planten te wachten tot ijsheiligen afgerond is, een bakje met ielige basilicumplantjes en dilleplantjes. Rechts nog wat gele courgettes, bieslook en Blauhilde stokbonen.

Afbeelding

Zo te tellen hoef je slechts 9 á 10x door te scrollen. Netjes toch? :angel:
Good things come in small packages
7 reacties 14670 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Do 10 Mei 2012, 22:25

RE: Toch nog kunnen zaaien/updates

Helly schreef:Zo te tellen hoef je slechts 9 á 10x door te scrollen. Netjes toch? :angel:


:lol:

Wat leuk die bindsla! Wel een aparte kleur ;)
Maar het ziet er allemaal gezond uit hoor! We klagen wel over het weer maar de meeste planten doen het best goed. Zou wel fijn zijn als de tomaten-ellende naar buiten mag natuurlijk. Ik vind het zelf te koud.

Bij jouw zaailingen zie ik gele randen in het blad, hoort dat? :think:
Gebruikersavatar
eva1986
 
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)

Permanente Linkdoor eva1986 op Do 10 Mei 2012, 22:47

RE: Toch nog kunnen zaaien/updates

Héél netjes! Maar van mij mag 20 x scrollen ook hoor! ;)

Ik vind het prachtig om al dat moois bij iedereen te zien groeien! En hier in de tuin wordt al dat warme, vochtige weer ook op prijs gesteld hoor! Je kunt echt merken dat er wat warme dagen en nachten voorbij zijn gekomen! (jammer dat het weer bijna voorbij is met de pret... :shh: )
Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 10 Mei 2012, 23:00

RE: Toch nog kunnen zaaien/updates

Thanx beiden :D

Ja dat weer doet wonderen!
Die gele randjes, dat is van de gele courgette. Nog niet eerder gehad maar dat geel ziet er niet zorgelijk uit dus ik neem aan dat dat ofwel vanzelf wat groener wordt, ofwel dat dat hoort bij een gele courgette? :shifty:

Oh, die bindsla is van Lisa. Kan je op je verlanglijstje zetten :mrgreen: Het heet Cimmaron en je kunt het al vroeg zaaien en groeit de lucht in dus kunnen best veel van in 1 vakje.
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 21204
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (276)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Vr 11 Mei 2012, 08:42

RE: Toch nog kunnen zaaien/updates

Leuke update weer! Mooie foto's ook :thumbup: .

Hier bloeien alle ui-achtigen ook al, incl dus de Welsh onion. Lekker laten bloeien, en idd zaadjes opvangen! Of er onder strooien, dan heb je in no-time een bosje ui (eerst nog wel lastig te onderscheiden van bijv. gras).
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Vr 11 Mei 2012, 14:35

RE: Toch nog kunnen zaaien/updates

Lisa heeft nog veel meer dingen die ik hebben wil! :mrgreen:
Vind ik echte de leukste online winkel die er is én betrouwbaar!
Misschien voor mijn verjaardag, dat duurt niet zo lang meer :D
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16428
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (257)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Vr 11 Mei 2012, 17:15

RE: Toch nog kunnen zaaien/updates

Ah, Helly..ik moet nog even doorlezen..en dat na een weekje weg! Wat leuk dat ik die preitjes zo zie..kom op jongetjes groeien maar!! Het zijn inderdaad nog maar mini` s om al uit de pot te halen..laat maar lekker zitten. Ik duim er gewoon voor dat Geedee megaveel ruimte heeft op de terugweg :D
Je bosbes ziet er mooi uit..is het een rode of een blauwe?
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Vr 11 Mei 2012, 22:53

RE: Toch nog kunnen zaaien/updates

Jet, het zijn blauwe. Al moet ik wel even zeggen dat ik een wenkbrauw optrok bij het woord rode :eh: Heb nog nooit rode bosbessen gezien. Ik ga s googlen.
Good things come in small packages