Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Wo 22 Aug 2012, 22:05

Update, oogst/inmaak en souvenirs

Tuin updates
De Uchi Kuri, die nu mag groeien via een soort van plateau van gaas, gaat geweldig. Waar ze vorig jaar steeds werden aangegeten door beestjes (slakken, muizen?) groeit het nu eindelijk uit tot een volwaardige pompoen. Hij begint zelfs al oranje te kleuren. Het is een echte blikvanger in een toch enigszins donker hoekje in de tuin.
De maïs uit de carrousel-doos gaat ook lekker. Er zit aan elke plant 1 kolf. Het is wel een kleine versie van een maïsplant. Kleine Jan genaamd.
En die tomatenplanten, dat begint een serieuze business te worden. Wat een trossen er aan hangen, voor mij nog steeds ongelofelijk veel! :o
Maar ik moet soms echt uitkijken waar ik mijn koppie tussendoor steek, want af en toe kom ik gasten tegen die ik het liefst vermijd! :shock: En ze zitten in grote getalen in MIJN tuin :evil:

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Oogst van vandaag
We zijn vandaag begonnen aan de (2e) oogst van bieten. Zo af en toe, net als gisteren hebben we er een paar uit de grond getrokken om ze te eten bij de aardappels, en gister bedacht ik me dat ze eigenlijk wel (bijna) allemaal de grond uit konden. Tijd om dat ook werkelijk te doen. Het viel mij op dat de Cylindra toch groter waren dan de Kogel. Hier en daar zit er wel s een wurmpje van een biet onder de stengeltjes, of een mini-versie van de biet, maar over het algemeen is er niet over te klagen. Ik haal ze uit de grond, draai gelijk de stengels er vanaf en die houd ik apart. Bieten: 1730g. (gister 315g.), bietenblad: 620g.

Afbeelding

Ik had er 2 opmerkelijke bieten (Cylindra) bij zitten. Heel apart van vorm. Alsof ze ergens omheen waren gegroeid, terwijl er niets hards in de grond zat. Ik heb er zo mijn fantasie op los gelaten.. de 1e lijkt te zitten met zijn ene been over de andere, en de 2e lijkt er vandoor te willen gaan voor hij wordt ingemaakt :mrgreen:

Afbeelding

Tevens heb ik bij de stokbonen 'Blauhilde' de schaar erin gezet. Ik zag gisteren al flinke bonen hangen en vandaag heb ik een volle kom geoogst. Maar liefst 624g. En dat is voor mij (en 2 planten) toch aardig wat, vooral als je weet dat er nog genoeg aan komt. Het is wel duidelijk gebleken dat stokbonen veel meer bonen produceren dan stambonen. Volgend jaar meer stok- en minder stambonen. De Blauhilde geeft overigens wat plattere bonen dan de sperziebonen die ik gewend ben. En zeker langere. Dat vergroot weer het totaal van de opbrengst :D

Afbeelding

En last but not least, nog 2 flinke komkommers van de plant gehaald. Onderstaande foto is van een paar dagen terug. Opbrengst: 1038g. Niet gek voor 2 komkommers! :)

Afbeelding

Inmaak van bieten
Via gezoek hier op de site, op het internet en het blog van Jet kwam ik uit bij dit recept voor het inmaken van bietjes: http://eenvoudigleven.blogspot.nl/2011/01/bietjes-in-zoetzuur.html
Ik wou een recept waar niet al te veel poespas bij kwam (het inmaken op zich is al duur genoeg), en wat makkelijk was. En dat vond ik van deze. Helaas ben ik wel de flinterdun gesneden uitjes vergeten :oops:
Maar.. evengoed smaakte het eindproduct prima :thumbup: , en dit is wat het heeft opgeleverd:

Afbeelding

1 pot van ½ L, 3 potten van ¼ L, en 1 potje met een nog kleinere inhoud (er staat 290 op de zijkant, geen L aanduiding).
Het bietenblad is ook gesneden, gekookt en in bakjes gedaan. Zometeen gaat het de vriezer in.

Menu
Gisteren bietenprak gegeten. Vanwege mijn kaakoperatie (implantaat) moest ik t voedsel eerst goed fijnmaken voor ik het mocht eten. Een prakje dus. Bieten en aardappels uit eigen tuin.
Vandaag was het een pastaschotel met tomaat en courgette. Tomaat uit eigen tuin. En de komkommer als middagssnack.
Morgen staan de Blauhilde's op het menu. En omdat ik er zoveel van heb, komt m'n ma ook een portie ophalen. Zij is ook heel benieuwd naar de smaak van de lange en dieppaarse bonen.

Het weer
Ook maar even een krabbeltje over het weer van afgelopen week. Zoals iedereen weet, afgelopen weekend was het HEET! :wtf: De dagen ervoor waren ook al zwetend warm (ik heb een week gewerkt en dan zijn dit soort temperaturen geen pretje als je geen airco aan boord hebt). Gelukkig koelde het maandag af, gisteren naar mijn idee nog dezelfde temperaturen als maandag, en vandaag weer een stuk koeler. Wel met zon en af en toe bewolking. Dat kon de tuin wel eventjes gebruiken. Door het weer van afgelopen week heb ik vandaag gezien dat de 1e grote Heirloom tomaat eindelijk kleur gaat bekennen. Ik sta te trappelen. Foto van een paar dagen geleden:

Afbeelding

Vakantie souvenirs
Op ons vakantieadres was het een waar genoegen om door het dorp te wandelen. Overal waar je keek glazen en ijzeren tuin decoraties. En die kwamen (bijna) allemaal weg bij de zelfde zaak. In case you'll wonder: http://www.joska.com/kristall-erlebnisw ... -park.html
Wat hadden die een prachtig ingerichte tuin(en). Wel een beetje druk met heel veel kleur, maar je kijkt je ogen uit. Glas zover je kon kijken. En uiteraard, met zoveel moois, kon het niet uitblijven dat ook ik de portemonnee trok om iets voor de tuin te bemachtigen. En zo kwamen er een paar roestige vogels, een kikker op een bal en een vlinder in mijn tuin terecht.

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding
Good things come in small packages
6 reacties 22288 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16484
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (259)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Wo 22 Aug 2012, 22:29

RE: Update, oogst/inmaak en souvenirs

Wat een mooie tomaatjes die eerste soort Helly! En grappig, die Blauhildes..die heb ik net uit de blijde doos gehaald :thumbup: laat je me nog even weten hoe ze smaakten?
Edit: zijn het eigenlijk geen snij of spekbonen?
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Wo 22 Aug 2012, 22:47

RE: Update, oogst/inmaak en souvenirs

Ik heb nog nooit van spekbonen gehoord (wat zijn dat?), maar op de verpakking staat een foto van de groen gekookte bonen. Die zijn in hun geheel gekookt en je moet ze ook met de schil koken, dus droogbonen zijn het ook niet.
Even gegoogled: http://www.mijntuin.org/plants/3154-Boon-Stokspekboon-Blauhilde
Er staat niet bij dat je m moet snijden of zo kunt koken.
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
jootje
 
Berichten: 2588
Lid geworden op: Di 29 Mar 2011, 14:37
Moestuin Seizoen: Bekijk update (61)

Permanente Linkdoor jootje op Wo 22 Aug 2012, 22:51

RE: Update, oogst/inmaak en souvenirs

Gave dingen voor in de tuin heb je gekocht! Oohh..die paarse boontjes, erg mooi...benieuwd of ze ook lekker zijn. Lekkere dikke tros tomaten. Mooie tijd dit, al dat oogsten!
Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16484
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (259)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Wo 22 Aug 2012, 22:58

RE: Update, oogst/inmaak en souvenirs

Helly schreef:Ik heb nog nooit van spekbonen gehoord (wat zijn dat?).Er staat niet bij dat je m moet snijden of zo kunt koken.

Spekbonen zijn volgens mij hele dikke snijbonen..dat wil nog niet zeggen dat je ze moet snijden ;)
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
Gebruikersavatar
Heylane
 
Berichten: 359
Lid geworden op: Za 07 Jan 2012, 10:29
Moestuin Seizoen: Bekijk update (15)

Permanente Linkdoor Heylane op Do 23 Aug 2012, 07:11

RE: Update, oogst/inmaak en souvenirs

Ik dacht inderdaad ook dat het snijbonen waren (die zijn iets scherper dan sperziebonen, dus als je denkt dat het sperziebonen zijn vind je ze misschien wat taai, daarom worden ze meestal in reepjes gesneden)
Wel apart hoor van die blauwe bonen ;) Blijven ze ook blauw bij het koken?

Wat doe je trouwens met bietenloof?
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 23 Aug 2012, 08:06

RE: Update, oogst/inmaak en souvenirs

We zullen vandaag merken hoe ze proeven, dan gaan ze de pan in.
Er staat op de verpakking van de bonen dat ze geen draadjes produceren. Is dat een typische eigenschap voor snijbonen? Ik zal m'n moeder s vragen of zij t snijboon-achtig vind. Zij heeft in haar vroege leven bonen genoeg moeten snijden.
Ik heb nog even rond gegoogled, ze worden idd spekbonen genoemd. Maar nergens iets over de bereidingswijze ervan, behalve dat ze langer moeten koken en diepgroen worden (en meer smaak hebben!).

Het bietenloof wordt gestoofd, net als spinazie. Heeft naar mijn mening ook een spinazie-achtige smaak.
Good things come in small packages