Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Vr 25 Mei 2012, 22:33

Warme ontwikkelingen

Warme ontwikkelingen
Met deze warme dagen zie je alles de grond uit schieten en groeien 'als kool'. De peulen staan flink in bloei, de zaden ontkiemen ineens in record tempo, de hop heeft inmiddels de schuur gevonden, het groen van de aardappels staat al een paar dagen boven de grond, de aardbeien hebben er in grote aantallen zin in.. het is duidelijk.. het is zomer! :D

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

We (lees: ik) worden langzamerhand gewend aan de warmte van de brandende zon. En aan het feit dat we 2x daags alles besproeien.
Met zo'n broeierige warmte echter, is de zin om veel in de tuin te doen ver te zoeken. Afgelopen week heb ik totaal niets gezaaid, alleen uitgeplant en verplaatst. En dat was al moeite genoeg. Maar beetje bij beetje komt het vanzelf af.

Uitgeplant
De tomaten en paprika's zijn allemaal uitgeplant, vergezeld van basilicum, goudsbloemen en knoflook die ik gister nog hier en daar ertussen heb geplant. De pot waar ze in stonden was echt te klein geworden en de knoflook was nog niet groot genoeg, ook al heb ik gisteren een bolletje geoogst en gebruikt.

Afbeelding

De prei die ergens in maart was gezaaid, maar niet uit de grond wou komen, is hier en daar toch omhoog gepiept. Omdat ik de planning daar heb omgegooid (vanwege het niet groeien van de prei) moest de prei die toch wilde groeien verhuizen naar het bed waar wortels worden afgewisseld met ui en naaste verwanten (zie een paar posts terug). Dit is weer zo'n combinatieteelt :idea:
Waar de prei is vertrokken hebben de stambonen Speedy en Prelude hun intrek genomen. Tussen de meiraapjes en de rode bieten Kogel en Cylindra zijn 2 soorten sla, Salad Bowl en Black seeded Simpson, uitgeplant.
Ik heb vandaag mijn ouders en een vriendin laten weten dat ze aankomend weekend sla uit mijn tuin moet halen, ik heb veel te veel. Ik had deze week nog sla willen zaaien, maar ik kan beter volgende week slechts 1 soort zaaien. Ik heb gewoon een sla-tik :roll:
De koolplantjes (spruitkool Groninger en eeuwige moes) zijn ook op hun plek uitgeplant. Ik heb er bodemloze plastic potjes omheen gezet vanwege de gevreesde koolvliegjes. Na aanleiding van de test van Geedee. Die was overduidelijk.
Volgende week staat ook op de planning om 2 soorten pompoen (Uchi Kuri en Fictor) en een rijtje Kleine Jan maïs uit te planten. Ze doen het goed in de perspotjes met dit warme weer. Ik moet ook wat stokken regelen voor de stokbonen want sommigen staan al met 2 bladeren boven de grond. Die wil ik niet te lang in de perspotjes laten staan. Even bij een bouwmarkt langs maandag.

Afbeelding

Voortuin
De bloemenmix en de stokrozen doen het ook prima. Dat groeit goed. Nog even en ze kunnen worden uitgeplant. Van 1 klimhortensia heb ik al wortels gezien, dus die wordt volgende week in de voortuin, naast de schutting, uitgeplant. Het wachten is op de andere 2 stekjes, of die gaan aanslaan. Daar nog geen wortels bij gevonden.
De buxus staan er prima bij. Ik laat ze nog een tijdje in de potten staan tot ze meer wortelgestel hebben ontwikkeld en wat groter zijn gegroeid. Dat gaat een mooi hegje opleveren in de voortuin. De buxusbol die nu als 'loner' in de voortuin staat ga ik binnenkort ook snoeien en de takjes daarvan probeer ik ook te laten wortelen. Die voortuin, dat wordt nog wel wat :D Wat er aan mist, is een hoop geduld :oops:
But.. I have a vision :D
Good things come in small packages
6 reacties 15015 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Vr 25 Mei 2012, 23:05

RE: Warme ontwikkelingen

Pfff je bent niet bij te houden hoor, volgens mij moet ik nog op je vorige update reageren en staat deze er al :lol:
Maar 't is wel alijd leuk om te zien dat het zo goed gaat :thumbup:

Wat is dat op de foto onder die peulen?

En wat een schattig knoflookje... ;)
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16484
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (259)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Za 26 Mei 2012, 00:39

RE: Warme ontwikkelingen

Volgens mij aardappel Miranda ;)

Mooie foto`s Helly! De preien gaan hier zeer voorspoedig en zijn goed aan de groei!
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Za 26 Mei 2012, 07:15

RE: Warme ontwikkelingen

Idd Jet dat is een aardappel.
Fijn dat de preitjes het goed hebben bij jou. Ze kunnen daar lekker groeien zo groot als ze willen worden :D

Miranda, gewoon wat minder zelf bloggen en wat meer kijken bij anderen? :mrgreen:
Nee, gekheid.. je hebt nu weekend. Tijd genoeg het in te halen toch?
Ik zou best wel vaker een blogje willen tikken, maar wil je er 1 met foto's én een leuke tekst dan kost dat toch wel gauw een uurtje van je tijd. Dus vandaar nog niet eens dagelijks een update :oops: Overigens duurde die van de temperaturen wat minder lang, kort blogje, en die van die konijnen was meer een try out wat de borders om de foto's betreft. Ben benieuwd hoe je mijn andere (kleinere) blogjes vond.
Hopelijk worden mijn andere knoflookjes wat groter als deze. Al smaakte deze wel naar meer ;)

Fijn weekend :wave:
Good things come in small packages
Hanneke91
 
Berichten: 84
Lid geworden op: Ma 09 Mei 2011, 17:35
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)

Permanente Linkdoor Hanneke91 op Za 26 Mei 2012, 08:05

RE: Warme ontwikkelingen

Mooie foto's Helly! Jou peultjes zien er hetzelfde uit als mijn doperwten?? Precies ook zo'n bloemetje. Mijn knoflook sterft helaas helemaal af (en dan nie op de manier zoals het hoort), misschien dat ik de laatste bol ook maar uit de grond haal om op te eten..
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Za 26 Mei 2012, 12:01

RE: Warme ontwikkelingen

Helly schreef:Miranda, gewoon wat minder zelf bloggen en wat meer kijken bij anderen? :mrgreen:
Nee, gekheid.. je hebt nu weekend. Tijd genoeg het in te halen toch?
Ik zou best wel vaker een blogje willen tikken, maar wil je er 1 met foto's én een leuke tekst dan kost dat toch wel gauw een uurtje van je tijd. Dus vandaar nog niet eens dagelijks een update :oops:


:lol: Ik zou ook wel vaker wat willen/kunnen schrijven, er is zat te beleven... :lol: Elke dag is er wel weer wat te zien...twee keer per dag zou zelfs wel moeten lukken om minstens een A4 vol te tikken :oops:
Maar ga gelijk even een inhaalslag maken :mrgreen:
Mag niks missen natuurlijk :D
't Is echt leuk om iedereen zijn vorderingen te zien en te vergelijken. Mooie meetmanier of het gaat zoals het moet gaan ;)

Helly schreef:Ben benieuwd hoe je mijn andere (kleinere) blogjes vond.
Hopelijk worden mijn andere knoflookjes wat groter als deze. Al smaakte deze wel naar meer ;)

Ga meteen lezen!
Mijn knoflookjes beginnen een beetje te hangen, of dat nou is omdat er iets mis mee is of dat ze tegen oogsten aan zitten..geen flauw idee, ben bang dat het het eerste is :think:

Helly schreef:Fijn weekend :wave:

Jij ook! Mooi weer, iets minder warm en een extra vrije dag :D

Oh ja, ook stom dat ik het niet als aardappel herken :oops: :shock:
Gebruikersavatar
Lynn
 
Berichten: 599
Lid geworden op: Di 29 Mei 2012, 19:29
Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)

Permanente Linkdoor Lynn op Wo 30 Mei 2012, 19:23

RE: Warme ontwikkelingen

Ha nog een slafreak! Ik doe mijn best om de rest van je moestuinseizoen te lezen en ideetje op te doen. Op dit forum heb ik er nog heel veel te gaan.