Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Wo 15 Aug 2012, 21:22

We zijn weer thuis!

Ik keek net even naar mijn laatste update in dit moestuinblog.. 10 juli al weer :o Wat gaat de tijd toch snel! :?
Gauw weer een blogje tikken. Maar waar moet ik beginnen? :think:
Misschien wel handig om te beginnen voor we op vakantie gingen.

Het groeit als kool
De tuin lag er goed bij, alles groeide (bijna) als kool en over de kool gesproken, daar heb ik de week voor de vakantie nog een tentje voor opgezet. Ik dacht die koolvlieg gaat het niet aanvallen als ik weg ben, en die moddervette naaktslakken wil ik ook niet walsend over de zaailingen zien lopen. Inmiddels staat het tentje er nog en heeft het prima werk verricht tegen de insecten/slakken :thumbup:
De groenten die ik er onder heb gezaaid: boerenkool, Chinese kool, paksoi Kanton en baby paksoi. Vorig jaar gingen die soorten niet zo geweldig, zeg maar niet. Vanwege te late zaai, en vanwege de vele beestjes. Ik wil dit najaar en aankomende winter graag paksoi en kool eten.

Rabarber
Een week voor vertrek heb ik de rabarber 'leeg' gehaald. Mooie rode stengels (nog bedankt Jorieke :thumbup: ) en een lekker maaltje. Ook lekker door de yoghurt. Ik heb 3 stengels over gelaten om verder te groeien. Inmiddels is het weer en bushbush geworden. Het lijkt ook wel of de kluit zich in 3-en heeft vermenigvuldigd. Er staan genoeg stengels om deze week weer een lekker maaltje van te eten.

Tomaatjes!
De tomaten hebben we een week voor vertrek voorzien van een provisorisch afdakje. Gewoon wat palen, planken en een lap plastic en klaar was t. Onder het 'plafond' heb ik wat electradraad heen en weer gespannen en daar heb ik de tomatenplanten naartoe geleid door electradraad in de grond naast de plant te steken en vervolgens om de stam naar boven te leiden. Had ik dat niet gedaan was de bushbush aan de tomaten niet te overzien geweest. Na de snoei van veel bladeren kwamen ineens ook de hoeveelheid aan tomaatjes tevoorschijn. Begin vorige week heb ik nogmaals bladeren gesnoeid (wat groeit dat ineens hard onder zo'n afdakje! :shock: ) en toen kwamen er heel wat nieuwe trossen en rode tomaten tevoorschijn. Heerlijk om te zien dat het dit jaar zo goed gaat gezien t verschil met vorig jaar. Vorige week hebben we voor het eerst van de tomaatjes gegeten, een heerlijke salade gemaakt geheel uit de tuin.

Afbeelding

Afbeelding

Gisteren heb ik deze tomaatjes geoogst, die deels vandaag zijn verwerkt in een pastasalade:

Afbeelding

Aardappelen oogst
En net nadat we weer thuis waren, moesten de aardappelplanten gerooid worden. Ze begonnen af te sterven hier en daar. Planten eruit, nieuwe aardappels in de kelderkast. Gewoon boenen ipv schillen want dat is toch zonde van dat nieuwe aardappeltje. Ik had van 8 geplante aardappels een opbrengst over de 5 kilo. Niet gek voor zo'n strookje tuin :D

Afbeelding

Ik heb de mini aardappeltjes (en dan praten we over écht mini!) bewaard om te kijken of ik die kan planten om nog wat voor de winter te kunnen oogsten. Baad t niet, dan schaad t ook niet.
Inmiddels hebben we er al 3x van gegeten en nog steeds aardappelen over.

Menu
Maandag en dinsdag was het hier bietendag, maandag gekookt en degenen die overbleven heb ik gisteren met een halve komkommer, 2 overgebleven gekookte aardappels, 1 bosui en een takje verse dille tot een bietensalade verweven. Vandaag heb ik wederom een flinke biet uit de grond getrokken en die gaat de vriezer in.
Vandaag dus de pastasalade gegeten met komkommer, tomaatjes, rucola, kleine gele courgette en de stengels van de bosui. Een takje tijm en wat peterselie voor de smaak.
Morgen eten we pasta met wat grotere courgettes, door de gehaktsaus. Helaas heb ik nog geen rijpe paprika stand-by staan. En vrijdag is het weer tijd voor home made pizza :D

Frisch-käse
In ons vakantiedorp zat een nogal uitgebreide slagerij. Genoeg vleessoorten om te willen proberen en de porties die je kreeg waren zeker genoeg om je honger te stillen. Worsten in overvloed en waar we nog het meest van opkeken was het feit dat gehakt werd gedraaid waar je bij stond. Zoiets had ik nog nooit in zo dichte nabijheid gezien. Verser kon niet. Heerlijk. Om maar niet te spreken over de hoeveelheden vlees die je kreeg op een 'mittagsnack'. Hier kunnen we daar alleen maar van dromen, ofwel veel extra geld voor betalen. Maar genoeg over het vlees, we wilden het hebben over de frisch-käse zoals de aanhef hierboven doet vermoeden.
Omdat we wel s wat anders wilden proberen als de vleeswaren die daar rijkelijk aanwezig waren, hebben we er eens een bakje frisch-käse geprobeerd. En ik kan niet anders zeggen: heerlijk :thumbup:
We hebben het proberen na te maken toen we thuis kwamen..

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

In 1e instantie was het groen over de Duitse frisch-käse fijn in ringen gesneden prei, maar omdat mijn prei nog even moet doorgroeien (gaat geweldig en nog steeds onder het tentje), heb ik er een bosui die klaar voor de start stond te wachten (onder dat zelfde tentje) er overheen gesneden, en wat zelfgemalen peper voor net iets meer pit overheen gedaan. Genieten en weer even denken aan de frisch-käse uit de plaatselijke slagerij van ons vakantie adres.

Er valt nog zoveel meer te tikken, maar dat komt in de volgende blogjes wel. Is er weer wat om naar uit te kijken ;)
Good things come in small packages
6 reacties 20559 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
jeanne-heijmans
 
Berichten: 2918
Lid geworden op: Wo 17 Aug 2011, 22:02
Moestuin Seizoen: Bekijk update (43)

Permanente Linkdoor jeanne-heijmans op Wo 15 Aug 2012, 21:34

RE: We zijn weer thuis!

Hoi, ziet er allemaal lekker uit hoor, maar pak soi waar smaakt dat naar? :thumbup:
Gebruikersavatar
eva1986
 
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)

Permanente Linkdoor eva1986 op Do 16 Aug 2012, 00:53

RE: We zijn weer thuis!

Super Helly! Fijn dat jullie een goede vakantie hebben gehad, en dat je tuin er zo lekker gegroeid bijstond toen je terugkwam!

Alleen over die rabarber he... Die mag je toch na 21 juni niet meer eten? Iets met hoeveelheden oxaalzuren na de langste dag??? Dat dacht ik tenminste!
Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 15841
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Do 16 Aug 2012, 10:27

RE: We zijn weer thuis!

Hi Helly..zo zie je maar weer dat je een hoop bijleert in een jaar. Heerlijk dat je tomaten kunt oogsten!
Die Frishkase kan je lekker bij de recepten zetten :thumbup:
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 16 Aug 2012, 11:25

RE: We zijn weer thuis!

Jeanne: paksoi smaakt.. tja.. nogal groen en knapperig ;) echter, de voedingsstoffen die er in voorkomen zijn (veel) vitamine A en C en calcium.
Ik gebruik het vooral in de wok, lekker in Oosterse gerechten en een gezonde toevoeging.

Eva: ik weet daar niets van. Ik zal eens rondneuzen op t internet ofwel hier s zoeken of iemand het al heeft neergetikt.

Jet: zeker, zeker! Heerlijk die rode tomaatjes, zoveel smakelijker dan die vaalrode waterige dingen in de supermarkt die ze tomaten durven te noemen :thumbdown: Hopelijk kan ik volgend jaar wat meer grotere tomaten neerzetten. Ik heb nu allemaal van die kleintjes en dat is wel ok hoor, ben er heel blij mee, maar die grote lijken mij wat meer wegen voor de saus. Ik heb nu de Black Prince nog staan en die heeft wel grote tomaten met van die ribbels, maar die zijn nog lang niet rood te noemen.
Goed tip, zal ik doen! :thumbup:
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
eva1986
 
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)

Permanente Linkdoor eva1986 op Do 16 Aug 2012, 21:38

RE: We zijn weer thuis!

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Gebruikersavatar
jootje
 
Berichten: 2457
Lid geworden op: Di 29 Mar 2011, 14:37
Moestuin Seizoen: Bekijk update (61)

Permanente Linkdoor jootje op Za 18 Aug 2012, 08:19

RE: We zijn weer thuis!

Ziet er allemaal goed uit! En ja, als je terug bent van vakantie lijkt je hele tuin wel ontploft! lekker al die tomaatjes. Kolen onder gaas/vitrage....ik vind het er nog steeds niet mooi uitzien, maar hier gaat volgend seizoen echt wel meer onder vitrage!
Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com