Gebruikersavatar
Indy
 
Berichten: 2050
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2012, 20:31
Moestuin Seizoen: Bekijk update (38)
Archief
- April 2018
+ Mei 2017
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Augustus 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ September 2014
+ Februari 2014
+ November 2013
+ Augustus 2013
+ Juli 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Maart 2013

Permanente Link door Indy op Ma 09 Apr 2018, 20:15

Petfles kasje

Ik zag ze voor het eerst een paar jaar terug voorbij komen : de petfleskas
Langzaam begon bij mij ook het plan ,om er eentje te maken. Liefst van recycle materiaal, dan wel zeer low budget.
Tijdens het uitlaten van de hond begon ik de lege petflesjes op te rapen. Ook de lege azijnflessen bewaarde ik.
Onze dochter ging verhuizen, en daar stonden bamboe palen. Of mam die wilde? Welja, doe maar !
De buuf van verderop had nog 2 balkjes, of ik die kon gebruiken. Tuurlijk!
Ook nog wat houten tuintegels er bij gekregen van schoonpapa.
We hebben voor het dak nog een paar golfplaatjes
Alles heeft ongeveer een half jaar sprokkelen gekost, maar nu was het weer eindelijk zo aangenaam, dat ik er mee aan de gang kon.
Ik had gezien dan je met hoekijzertjes makkelijk een frame in elkaar kon zetten. Dus een ritje Action, en voor 2 euro kon ik aan de gang.
De start:
Afbeelding

Het frame
Afbeelding

De eerste rij
Afbeelding

En dus nu weer verder sparen , want het vreet veel meer petflesjes dan ik had gedacht.
4 reacties 11446 keer bekeken

Permanente Link door Indy op Di 16 Mei 2017, 22:16

Pepers en tomaten deel.

Aansluitend aan het huis, aan 3 kanten dicht, en voor langs gaas (kattenren), dak van polycarbonaatplaten (kas effect) en op de vloer hout, en tegels ,met gezellig hekwerk (veranda , totaal plm 8x6 meter) is het aangenaam vertoeven. Lekker beschut, de temperaturen zijn aangenaam, en tijdens regen zitten we heerlijk droog. Uitstekende plek dus om de pepers en tomaten (en andere tropische planten) een plek te geven.
Afbeelding
De (afgeharde ) madammetjes vandaag verspeend, en een plekje gegeven.
Afbeelding
Ook de Carolina's verspeend, en een warm plekje gegeven. (ik heb er 8, er kwamen 2 niet op van de 10)
De Peterpeper heb ik maar bij de dames gezet, dat kan geen kwaad , denk ik ;)
En de snack paprika, die nooit zo moeilijk doet heb ik dit keer eens gezet op de manier dat Diana aangeeft, dus 3 in een emmer. Ik ben benieuwd hoe dat gaat.

Afbeelding

De tomaten zijn ook neergezet, en een aantal moeten nog verspeend worden. Dit jaar heb ik gele honingtomaat, coeur de Boeff, en cherrytomaatjes.
Deze gaan deels voor en op de veranda.

En nu moet ik buiten nog plekjes gaan zoeken voor palmkool, paksoi , hoornkomkommers, en pompoenen :? :roll:
En ter afsluiting :
Afbeelding
0 reacties 22413 keer bekeken

Permanente Link door Indy op Wo 03 Mei 2017, 22:57

Seizoen 2017

Wat een gelukkie, de snijbiet heeft het overleefd. Vorig jaar de regenboogsnijbiet gezet, en een aantal kleurtjes doen het weer. Ik vind ze naast leuk,ook lekker.En dus kunnen wij, en de kipjes weer lekker genieten van deze heerlijke groente. Op de lege vrijgekomen plekjes heb ik nu de spruitjes gezet,onder flessen.
Afbeelding
Verder staat er nog daslook, die bijna gaat bloeien, en bosbesjes in bosgrond.
De fruithoek doet het goed, de eerste vruchtbeginsels van de rode kruisbes hangen er aan, en op de grond komen langzaam de aardbeibloempjes tevoorschijn. De framboos wandelt zo'n beetje het hele stuk door, en duikt op diverse plaatsen weer op. Waar storend ,verplaats ik m gewoon, of geef stekken weg. De bak met draden is de toekomstige hotelkamer voor wat komkommerplanten, die dan op de veranda komen te staan.
Afbeelding
De aardappels komen boven,in dit vak de Bildstar, en in een ander vak staan de (paarse) Vitelotte. Bij mijn werk bij de NAK zijn er zoveel aardappels door mijn handen gegaan, Bildstar vinden wij gewoon lekker, en de paarse is leuk, en lekker.
Afbeelding
Afbeelding
Lekker gevuld, de sugarsnaps beginnen al te klimmen, de bietjes komen langzaam boven, en een paar zijn al aangevreten.Een verstekeling olifantenlook(teen) is achtergebleven vorig jaar. De oerprei spriet lekker door, en een aantal aardbeien hebben zich langs de rand gesetteld. We zullen zien hoe het gaat.
Afbeelding
In het kruidendambord komt alles ook weer tot leven. De rozemarijn is niet echt meer wat, dus die zal vervangen moeten worden. Stekken zijn ook niet gelukt ,helaas. Maar de rest staat er lekker bij. Afbeelding
En voor heb ik de knoflook en uien neergezet.Ook daar nog een rabarberstruik, en een rode kruisbes.
In bakken aan de schutting doet de sla het voorbeeldig, en in bakken bij de kippen,loopt het voer van hen ook lekker uit. Zo kan ik per week een bak gekiemd voer neerzetten, die ze dan lekker op peuzelen.
Binnen staan nog 32 pepers, 22 tomaten, 6 courgettes, 35 bonen, citroengras, 4 pompoenen, hoornkomkommer,lemonappelkomkommer, gewone komkommer, augurk, muismeloen, palmkool,paksoi, lathyrus,die ook allemaal nog een plekje moeten hebben.
5 reacties 18365 keer bekeken

Permanente Link door Indy op Ma 23 Mei 2016, 00:12

De eetbare achtertuin, door slakken dan!

Afbeelding
Onze eeuwige moes gaat als een speer , nu deze beschermd wordt door de tent. We wilden er dit jaar wat meer van kunnen eten. Vorig jaar waren de rupsen ons voor. Nu zijn er dan weer naaktslakken. Die halveren zich wel, letterlijk :roll:
Buiten die zijn er meerdere sterfgevallen, de ingegraven grapefruitmunt (tegen de invasie) is weg, dus nee, die was niet echt woekerend.Evenals de euadecolognemunt is weg,ik heb dan nog 1 staan, en ik weet niet meer welke dat is, maar die doet wat.
Afbeelding
De kruiden doen het prima, de bonen (Borlotti, en rode pronk) worden ook zachtjes aangevreten door slakken.
Afbeelding
Ik had 8 courgettes neergezet, (bol, geel, en lange) waarvan er inmiddels 4 verdwenen zijn :problem: Vandaag dus maar weer een aantal nieuwe gezaaid. Evenals de augurken, die gewoon compleet weg zijn.
Het onsterfelijkheidskruid doet het fantastisch, de muizenmeloentjes ,tja, ze doen het, maar daar is het dan ook wel mee gezegd,ze klimmen niet,ze slierten wat
.Afbeelding
De olifantenlook gaat lekker, en als de knollen zo mooi worden als de steel mij beloofd, dan krijgen we superdikke lookbollen. Maar ook de knoflook lijkt lekker te gaan. Afbeelding
Afbeelding
De tomaten staan er mooi bij, en ik zag bij de Coeur de Boeff al een bloemetje komen.Afbeelding
En sinds gisteren hebben we nieuwe bewonertjes in de tuin. 4 kleine zijdehoentjes. Na een enerverende rit,hebben ze binnen in het nachthokje even kunnen aclimatiseren. Na een paar uurtjes kwamen ze voorzichtig nieuwschierig het overdekte rennetje in gewandeld. Toen ze daar wat aan gewend waren , mochten ze de grote ren even in. Dat vonden ze wel geweldig. Luid piepend en kletsend renden ze van grassprietje tot grassprietje. Ze wandelden 's avonds dapper terug het rennetje in, maar vergaten even om het nachthokje in te gaan. Maar met wat hulp hebben ze lekker geslapen. Vandaag ging het al beter,ze hebben heerlijk gescharreld door de grote ren,en zijn vanavond geheel zelfstandig het nachthokje in gewandeld. Prachtig dat kleine grut !
3 reacties 27390 keer bekeken

Permanente Link door Indy op Zo 03 Apr 2016, 21:57

Klaar voor de start

In de Helleborussen , die ik ooit van Thea kreeg, is het een drukte van belang. De hommels zoemen er af en aan.
Afbeelding
De bakken voor de courgettes staan weer klaar, gevuld met grond en compost. Dan kunnen ze al lekker opwarmen .
Alle brugmansia's staan weer op hun plekje. Voorzien van mest ,en verse grond,en een plens water.
De potten voor de klimmers zijn ook weer netjes aangespannen. In de tuin zelf , gaat tussen alle vaste planten in,ook weer van alles komen.
De snijbiet is al gezaaid, langs het vlondertje in dit stukje tuin. In een ander gedeelte, aan de zijkant, waar ook de rabarber staat, komen dan de bonen (dat stukje moet nog even) Maar zoonlief zijn aanhangertje staat daar nog tussen.Die gaat volgende week weggezet worden.

Afbeelding
Achterin heb ik een grote laurierstruik/boom. Deze was hoger, maar ik heb de top er uit gehaald afgelopen jaar, en geprobeerd te stekken. Helaas is deze niet aangeslagen. Het is een vrij vochtig ,lang donker, stukje. De smeerwortel en vodoo lelie staan er achter, en doen het daar erg leuk.Ik ga daar ook nog wat daslook neer zetten.Tevens is het ook een plek waar alles "even" staat. Zoals een paar potten met stekken, en een aantal aardbeienstekken
Afbeelding
Alle aardbeienplantjes zijn ververst, en een aantal stekjes zijn weer opgepot. Een oud stuk dode framboos heb ik er uit gespit, en het verse stuk iets naar achter gezet. De schutting is nu nog leeg, maar langs de hele randlengte komen mais en zonnebloemen te staan,om en om.
Om de compostbak een beetje uit het zicht te ontrekken heb ik er sugarsnaps gezaaid. De grote komkommer bak is voorzien van nieuwe aarde en compost. Na volgende week is het dan tijd om de courgettes, komkommers en pompoenen te zaaien.
Afbeelding
0 reacties 25726 keer bekeken

Volgende