Merveilles du potager
Sla uit de 'salad bar', tomaten in potten, aardbeien in een hangbak aan het schuurtje terwijl een pompoen over het dak heen groeit.
Een kleine nectarine boom waar de mooiste vruchten aan groeien en een pruim en druif die hun eerste jaartjes doormaken en spoedig ook vrucht zullen gaan geven.
De framboos komt ook jaar-na-jaar op en zorgt voor vele gevulde schaaltjes met zoete bessen.
In andere bakken en potten staan knoflook, uien, lente uitjes, broccoli, courgette, paprika, prei, worteltjes en aardappels.

Mijn moestuin op postzegel formaat.

Gebruikersavatar
Infinite
 
Berichten: 287
Lid geworden op: Di 21 Feb 2012, 21:03
Moestuin Seizoen: Bekijk update (30)
Archief
- Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Maart 2013
+ Februari 2013
+ Januari 2013
+ December 2012
+ November 2012
+ Oktober 2012
+ Mei 2012
+ April 2012

Permanente Link door Infinite op Za 23 Mar 2013, 19:26

Het kaas-maak avontuur

De kaasjes liggen voor de eerste 10 uur te rijpen in de voorraadkast. Daarna gaan ze 6 uur in een pekelbadje vervolgens 24 uur drogen en dan krijgen ze hun eerste laagje kaas-coating.

Eigenlijk wilde ik maar 1 kaasje maken, maar ik wilde het restje wrongel niet zomaar weggooien. vandaag 1 kaasje en 1 'camembertje'.

De spulletjes klaar zetten
Afbeelding

het volgende recept heb ik aangehouden:
• Melk - 4 liter
• Aanzuren - Zuursel 1% of karnemelk 2% dus 40 of 80ml
• Melk op temperatuur brengen - 29 graden
• Stremsel toevoegen - 4 druppels per liter dus 16druppels
• Stremtijd - 90 minuten
• Wrongel snijden en laten bezinken - 10 minuten
• Wei afscheppen
• Warm water toevoegen tot 33 graden - 33 graden
• Rustig roeren - 10 minuten laten bezinken
• Wei afscheppen
• Warm water toevoegen tot 36 graden - 36 graden
• Rustig roeren - 10 minuten laten bezinken
• Afdekken en laten rijpen - 30 minuten
• Hierna eventueel kruiden toevoegen
• vergiet vullen met wrongel zonder kaasdoek
• Doek aanbrengen op lege vorm
• Kaasmassa in vorm doen zodat doek mee zakt
• Volger weer aanbrengen
• Kaas op zijn kop in vorm zetten - 10 minuten
• Op zijn kop laten staan en half persgewicht er op de kaas - 30 minuten (600g)
• Kaas omkeren en met vol gewicht (3 x het gewicht v/d kaas - 3.5 uur (400gx3=1,2kg)
• Kaas zonder doek laten rijpen - 8 tot 10 uur
• Kaas pekelen in pekelbad - 6 -8 -10 of 12 uur
• Kaas laten drogen - 24 uur
• Kaas in coating zetten
• Denk aan regelmatig keren, anders wordt kaas plat aan 1 kant

netje en houten plankje in de kaas in 'op te bergen' als hij klaar is
Afbeelding

de pan in de gootsteen met warm (29graden) water. zodat de wrongel en de wei kunnen scheiden
Afbeelding

thermometer
Afbeelding

de kaasjes staan nu dus in de voorraadkast:
Afbeelding

Afbeelding


Nog eventjes wachten en hopen dat het rijpen goed gaat... En dan kan ik kazen!!!

ook nog een paar plaatjes van de tuin:

De bak met sla en kruiden
Afbeelding

De sla komt boven de aarde uitpiepen... Zullen het nu wel koud hebben...
Afbeelding

aardappels in cementkuip
Afbeelding

de knoflook
Afbeelding

Dille, andere kruiden en bloemmetjes (lobelia, phlox, verbena)
Afbeelding

:wave:
To plant a garden is to believe in tomorrow.
4 reacties 14123 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
jeanne-heijmans
 
Berichten: 2918
Lid geworden op: Wo 17 Aug 2011, 22:02
Moestuin Seizoen: Bekijk update (43)

Permanente Linkdoor jeanne-heijmans op Za 23 Mar 2013, 19:39

RE: Het kaas-maak avontuur

Zo wat knap van je zeg,zelf kaas maken,nog een hoop werk las ik, heb jij de aardappels nu gewoon buiten staan? ik hoor het graag van je.
Gebruikersavatar
Infinite
 
Berichten: 287
Lid geworden op: Di 21 Feb 2012, 21:03
Moestuin Seizoen: Bekijk update (30)

Permanente Linkdoor Infinite op Za 23 Mar 2013, 20:17

RE: Het kaas-maak avontuur

jeanne-heijmans schreef:Zo wat knap van je zeg,zelf kaas maken,nog een hoop werk las ik, heb jij de aardappels nu gewoon buiten staan? ik hoor het graag van je.


Het kaas-maken kostte inderdaad meer tijd/werk dan verwacht.

De aanrdappels staan nu al buiten. Hopelijk gaat het goed, gezien de vorst. Maar ze werden binnen echt al te groot.. Dus dan maar de grote sprong naar buiten wagen :|
To plant a garden is to believe in tomorrow.
Inez
 
Berichten: 172
Lid geworden op: Wo 13 Feb 2013, 21:34
Moestuin Seizoen: Bekijk update (26)

Permanente Linkdoor Inez op Za 23 Mar 2013, 22:20

RE: Het kaas-maak avontuur

Wat gaaf dat je zelf kaas maakt! Zal vast heel lekker smaken ;) Ben benieuwd naar het eindresultaat! De bak voor de kruiden vind ik erg mooi! Wil zelf ook zoiets maken, van een pallet.
Bonaire is waar mijn huis staat en waar mijn bed slaapt!
Judith
 
Berichten: 15
Lid geworden op: Di 12 Mar 2013, 18:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)

Permanente Linkdoor Judith op Zo 24 Mar 2013, 15:14

RE: Het kaas-maak avontuur

Wat leuk om zelf kaas te maken, ziet er goed uit :thumbup:

Het is dat ik maar een enorm klein keukentje heb anders zou ik ook graag zelf kaas, jam, brood e.d. maken.