Seizoenen van Jorieke
Met onze moestuin (280 m2), boomgaard, (klein)fruittuin en weiland/akkergrond, willen we proberen om al ons eten zelf te kweken.
In 2016 en 2017 hebben we weinig landbouwgewassen geteeld voor ons en onze dieren. Dat staat wel weer op de planning!

We eten vlees en eieren van de kippen en eenden. En vlees van de varkens. We zetten loopeenden in tegen de slakken.
Jam, bier, wijn, limonadesiroop en andere inmaakzaken maken we zelf. Dingen die we daar voor nodig hebben (suiker, gist, etc.) ruilen we tegen plantgoed en varkensvlees. Ik maak kaas van melk van de koeien van de buurman. Ooit komt er een eigen koe......
Ook zijn we bezig met een vijver voor eetbare vissen, en willen we graag een windmolen voor onze stroomvoorziening. Alles op zijn tijd... ;)

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 19726
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (231)
Archief
- Juli 2018
+ Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ November 2016
+ Oktober 2016
+ September 2016
+ Augustus 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ Januari 2016
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014
+ September 2014
+ Juni 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Augustus 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Januari 2013
+ Oktober 2012
+ September 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Jorieke123 op Di 17 Jul 2018, 16:46

Even inhalen

Zooooo warm hoor :) Ik doe weinig in de tuin, ik probeer alles in leven te houden maar zelfs dat is lastig. En dan heb ik het nog niet eens over al het onkruid wat het wel goed doet (als ik even heb gesproeid bijv.) en alle keren dat ik vergeten ben even wat nieuwe dingen te zaaien. En dan nog: als ik dat niet vergeet dan is dat zaaisel weer een extra klus qua nat houden en uit de zon houden en zorgen dat de jonge mussen het niet opeten, en, en, en. :roll:Achter 'op het land' doet de haag tussen ons en de buren het goed, maar daar ligt dan ook een lange druppelslang die af en toe een hele tijd aan staat.
AfbeeldingAfbeelding

Op plekken waar we niet sproeien ziet het er zo uit:
Afbeelding

Taken met veel beweging en in het veld plannen we in de ochtend, maar de ochtenden zijn ook al snel warm dus veel werk verrichten we niet daar. En dat terwijl het echt wel nodig is dat we al dat zand (door de varkens die kant op geschoven) daar wegscheppen omdat het anders in de komende weken weer vol groeit met onkruid (daar sproeien we af en toe omdat er jonge boompjes staan) en dan is het niet meer te doen zoveel werk!
Afbeelding

We kregen vorige week op een wat koelere dag hulp van een vriend van Joep, we hebben toen heel wat takken en stammen gezaagd die er nog steeds lagen. Alles netjes in blokjes en stammetjes voor de kachel. Zelfs meteen al in van die kratten gestopt! Meestal ligt het er na dat hakken/zagen nog weer een tijd en dan groeit er weer van alles overheen en dat is niet al te best voor het hout.
Het was met oordoppen en een zaagbroek en laarzen nog wel afzien hoor, zo koel was het niet 's middags.
Afbeelding

Ondertussen heb ik geen last meer van engerlingen trouwens. Ja... misschien zitten ze nu allemaal in de bakken met kleine Yuras-boompjes. Want daar valt er af en toe gewoon 1 om. Ik moet daar nodig eens iets scheppen om ze te zoeken.
Maar goed, we hebben dus al lekker wat sla kunnen eten nu die rotzakken niet meer aan de wortels vreten.
(met 'Parmezaanse' kaas, zelf gemaakt)
Afbeelding

Ik heb verschillende soorten maïs staan dit jaar. Pal naast elkaar, dus de kolven zullen wel veel op elkaar lijken nu ze elkaar allemaal bestuiven. Maar het ging me vooral om de plant zelf.
Afbeelding

Zoals deze bonte (Japonica striped):
AfbeeldingAfbeelding

De rode (Double red):
Afbeelding
Afbeelding

De groen-met-rode (Sweet Scarlet' F1 / 'Ruby Queen' F1) Rechts naast de rode op de foto hierboven met alle planten.
Afbeelding

En de 'normale' namelijk de Trophy.
Afbeelding

De Oost Indische kers heeft zich aardig uitgezaaid en ik vind de kleine kleurverschilten erg mooi zo bij elkaar.
Afbeelding

We zijn er veel te laat mee begonnen maar de druiven krijgen nu ook veel water. We gingen er vanuit dat ze wel water pakten uit de moestuin als ik die uren achter elkaar sproei met zo'n Gardena zwenksproeier. Maar niet genoeg dus, want de planten zien er goed uit maar de vruchten worden al rozijntjes :thumbdown: (en nee, zo smaken ze niet)
AfbeeldingAfbeelding

De walnoot die we van Appelvrouw kregen doet het dan wel weer super:
Afbeelding
6 reacties 286 keer bekeken

Permanente Link door Jorieke123 op Za 07 Jul 2018, 19:05

Luchtfoto van begin 2016 (?)

Speets (van dit forum ;) ) vond een 'recente' luchtfoto van onze tuin en weiland! Van begin 2016 gokken we, vooral omdat de moestuin (dat doolhof helemaal onderaan bij het huis) er nog niet helemaal af is of iig erg nieuw, en dat er buren bezig zijn met ploegen op velden waar toen inderdaad zaken werden verbouwd in plaats van grasland.

Op Google zie je nog steeds een hele oude, dus dit is wel erg leuk zo :) Vooral al die varkensveldjes :lol:

Afbeelding
3 reacties 1495 keer bekeken

Permanente Link door Jorieke123 op Za 23 Jun 2018, 18:57

Bramen

Toen we hier 9 jaar geleden kwamen wonen waren we erg blij met de lange strook met bramen tussen ons en de buren. We hebben er al heel wat siroop en jam en bier en weetikwat van gemaakt. Maar als je even niet oplet dan nemen die dingen vele vele meters land in beslag, met hun lange uitlopers die overal en nergens weer wortel schieten en vanaf daar weer verder groeien.

We hebben afgelopen winter al een heel stuk gemaaid met de bosmaaier omdat onze hond er een doorgang had gevonden waar net even geen hek tussen ons en de buren zit (omdat er bramen groeien konden we precies op die grens geen hek zetten. Verder wel overal). En ze kroop er dan onderdoor en liep via de tuin van de buurman een beetje te snuffelen en liep dan om ons weiland heen om bij het hek bij de voordeur te gaan zitten piepen dat ze naar binnen wou. :roll: En dat elke dag... zucht... voordat je er dan achterkomt waar ze toch doorheen/over/onderdoor komt?!

Goed, daar hebben we dus al een hek gemaakt, een meter of 2 van de daadwerkelijk grens. Zodat de bramen nog wat ruimte hebben (voor als de buren ze ineens zat zijn en alles weghalen en wij dan niets meer zouden kunnen plukken :) ) en ons hele terrein toch honddicht is.

En daar groeiden de bramen alweer overheen en doorheen en er stonden er al heel wat aan de verkeerde kant toen we dan hek plaatsen.

Lange inleiding... vandaag hebben we even goed gemaaid en alle lange slierten met doorns uit de bomen gehaald die daar ook groeien. In die populier groeiden op bijna 2 meter hoogte nog bramentakken. Ze nemen alles over.
Na veel geprik (van de braam in ons) en geknip (van ons in de braam) was dan alles plat en vlak en weg. Nu nog even goed bijhouden, alles maaien wat weer de kop opsteekt, en we kunnen er tenminste weer een beetje langs. Om te plukken!! :D

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
4 reacties 5031 keer bekeken

Permanente Link door Jorieke123 op Ma 11 Jun 2018, 19:14

Veel kersen, wuivende velden onkruid, en perziken!

We hebben heel wat kersen verwerkt vorige week! Ik zei (richting de spreeuwen die mee snoepen) dat ik genoeg zou hebben aan een emmer vol. En we hebben geplukt in meerdere sessies dus of alles in een emmer paste weet ik niet. Maar het was heerlijk veel! Eigenlijk al een beetje TE veel, om elke paar dagen te plukken en te ontpitten en iets mee te maken. :oops: :D
Afbeelding

De 'achterste varkensvelden' zijn heel erg groen nu. Het heeft echt lang geduurd, met die droogte, maar nu kunnen we daar alles klaar gaan maken om ze weer eens te verhuizen. En dan vooral met de bosmaaier zorgen dat er niets tegen de stroomdraden op groeit, waterbakken plaatsen, huisjes slepen, draden op de juiste hoogte hangen/spannen, en eigenlijk als allereerste een pad maaien met de 'gewone' maaier, om überhaupt door de rimboe te komen :lol:
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Aan het begin van die varkensvelden hebben we wat boompjes gepoot, voor meer schaduw. En 1 daarvan is een perzik en er hangen vruchten aan! We hebben meer perziken staan en ook daar hangen al best dikke harige bolletjes in. Supergaaf!
Afbeelding

In de moestuin lukt niet alles en daar kan ik dan wel van balen. We willen er het hele jaar uit eten en dan is het jammer dat de ene na de andere plant slap gaat hangen omdat een engerling al zijn wortels opgegeten blijkt te hebben :x

Maar goed, we eten lekker wat raapsteel-achtigen, toch al wel wat sla, de 1e blauwe bessen rijpen af, we aten net de 1e aardappels (terwijl we nog oude van vorig jaar hebben liggen trouwens... :thumbup: ) en zo nog wel meer. Straks eens kijken naar de zwarte bessen ook, als ik daar even wat brandnetels kan trekken met koeler weer dan kan ik vast al plukken!
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
3 reacties 5312 keer bekeken

Permanente Link door Jorieke123 op Wo 30 Mei 2018, 14:36

Tarwe, kersen, enz.

Het is nog steeds heet. Ik weet dat jullie dat weten, maar ik schrijf het maar even op voor als ik dit in de winter teruglees en op dat moment zit te klagen over de kou :lol:
Het is vooral erg droog, hier op zandgrond. We sproeien heel wat af, en kregen gisteravond zowaar 6,5 mm regen op onze tuin en weiland. Voor de boompjes die we hebben gepoot is dat niet genoeg, maar voor de tuin en varkensvelden dus wel even lekker. Nu willen we meer!

Ik heb roze oesterzwammen kunnen oogsten, niet uit de tuin maar uit de woonkamer :)
Afbeelding

We kunnen lekker wat kersen plukken!
AfbeeldingAfbeelding

Het veldje met tarwe groeit aardig, de bonte maïs daar tussen ook.
AfbeeldingAfbeelding

De aardappels vinden dit weer ook wel lekker, zeker als ik af en toe even sproei.
Afbeelding

En de wedstrijd uien heb ik op verschillende afstanden van elkaar gepoot, als test. Hier staan ze redelijk tot erg dicht op elkaar.
Afbeelding
2 reacties 5631 keer bekeken

Volgende