Seizoenen van Jorieke
Met onze moestuin (280 m2), boomgaard, (klein)fruittuin en weiland/akkergrond, willen we proberen om al ons eten zelf te kweken.
In 2016 en 2017 hebben we weinig landbouwgewassen geteeld voor ons en onze dieren. Dat staat wel weer op de planning!

We eten vlees en eieren van de kippen en eenden. En vlees van de varkens. We zetten loopeenden in tegen de slakken.
Jam, bier, wijn, limonadesiroop en andere inmaakzaken maken we zelf. Dingen die we daar voor nodig hebben (suiker, gist, etc.) ruilen we tegen plantgoed en varkensvlees. Ik maak kaas van melk van de koeien van de buurman. Ooit komt er een eigen koe......
Ook zijn we bezig met een vijver voor eetbare vissen, en willen we graag een windmolen voor onze stroomvoorziening. Alles op zijn tijd... ;)

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20629
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)
Archief
- Februari 2019
+ Januari 2019
+ December 2018
+ November 2018
+ Oktober 2018
+ September 2018
+ Juli 2018
+ Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ November 2016
+ Oktober 2016
+ September 2016
+ Augustus 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ Januari 2016
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014
+ September 2014
+ Juni 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Augustus 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Januari 2013
+ Oktober 2012
+ September 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Jorieke123 op Zo 03 Sep 2017, 13:15

Kachel aan, wijn maken, groen!

Zo, het is hier de laatste avonden flink frisjes! We hebben onze pas geveegde schoorsteen dus maar weer eens vies gemaakt :) Lekker hoor, net even een paar blokjes er op en je zit een stuk aangenamer :thumbup:

Afbeelding

We hebben gisteren alle rijpe druiven geplukt, en dan vooral de blauwe met pitjes waarvan we de plant nog steeds niet hebben verplaatst naar een nieuw rek. Er zat leuk wat oogst aan :) (veel meer dan op deze foto)
Afbeelding

We hebben die druiven ontsapt met de centrifuge, en er wat suiker (26 gram per liter) aan toegevoegd om het alcoholpercentage straks wat op te schroeven. Dit omdat ik er ook azijn van wil gaan maken en dan moet je tussen de 7 en 12% zitten. We hebben het sap niet door een kaasdoek gedaan, dus er zitten heel wat stukgeslagen velletjes enz. bij, daarom zal het zo donker zijn van kleur? Geen pulpvergisting dus, maar ook niet niet. Zeg maar... :problem:

AfbeeldingAfbeelding

Het staat al vrolijk te bobbelen, diezelfde avond al :thumbup:

Nu hangen er nog heel wat pitloze druiven, die we lekker snacken uit het vuistje.
Afbeelding

In de moestuin zaai ik zo nu en dan wat nieuwe rijtjes, de rest staat er nog flink groen bij, zelfs de courgette!

Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding
11 reacties 17210 keer bekeken

Reacties
Wortel
 
Berichten: 947
Lid geworden op: Ma 18 Apr 2016, 10:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (50)

Permanente Linkdoor Wortel op Zo 03 Sep 2017, 16:11

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Hier de kachel gister namiddag ook aangezet. Toch wel weer gezellig dat knapperend vuur en behaaglijke warmte.
Mooie sap centrifuge. Gebruik je die vaak?
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20629
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Zo 03 Sep 2017, 17:35

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Ja heerlijk, we hadden de kachel ook stiekem al wel gemist. Ik wil nog geen winter, maar een vuurtje stoken en daar op koken enz. doen we al maanden niet meer. Dus wordt wel weer tijd.

Die centrifuge zat bij de uitgebreide keukenmachine die ik een tijdje terug kocht. Dus ik heb hem niet eens bewust uitgekozen zeg maar. Maar hij is wel fijn ja. Ik heb er tot nu toe bramen mee ontsapt, en nu de druiven. Die druiven deed ik eerder met de sappan, maar dan verhit je het sap en dat wou ik nu eens niet. Omdat ik er ook azijn van wil maken. Maar die sappan is wel erg fijn omdat ik de druiven dan totaal niet van de stokjes haal. En dat moest nu voor die centrifuge wel. Wel die kleine stokjes laten zitten uiteraard.
Gebruikersavatar
jootje
 
Berichten: 2396
Lid geworden op: Di 29 Mar 2011, 14:37
Moestuin Seizoen: Bekijk update (61)

Permanente Linkdoor jootje op Zo 03 Sep 2017, 19:15

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Ziet er allemaal erg goed uit.en de kachel aan.... Lekker behaaglijk gelijk hoor!
Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com
Gebruikersavatar
Pestoman
 
Berichten: 126
Lid geworden op: Di 13 Dec 2016, 16:36
Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)

Permanente Linkdoor Pestoman op Zo 03 Sep 2017, 20:18

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Is die kacheloven een beetje bruikbaar, en welke temperatuur kun je er gemakkelijk mee halen ? :cool:
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20629
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Zo 03 Sep 2017, 20:42

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Om er op te koken/bakken is de kachel al gauw te heet Pestoman. Dus meestal maak ik in de winter de kachel om een uur of 4 aan (wat ik normaal ook zou doen als we daar die avond lekker willen kunnen zitten) en dan laat ik hem niet al te hard branden in het begin. Dan kan je koken op de linkerplaat (=heet) of de rechterplaat (=minder heet). En in het oventje, die dan denk ik zo'n 200 graden is?
Er zit geen thermometer in (ja, dat ding op het deurtje maar die zegt alleen of hij 'koud, warm, heet, erg heet is) en daar zal je ook weinig aan hebben omdat hij toch niet goed constant valt te houden.
Brood zou ik er dus bijv. niet in bakken want dat komt vrij precies qua temperatuur. Maar verder maak ik stoofpotjes, ovenschotels, ik bak naanbrood op de bovenkant, etc. etc. En natuurlijk zaken opwarmen waar je bij blijft met roeren. Zoals soepjes en melk voor chocomelk :angel:
Gebruikersavatar
Pestoman
 
Berichten: 126
Lid geworden op: Di 13 Dec 2016, 16:36
Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)

Permanente Linkdoor Pestoman op Ma 04 Sep 2017, 09:55

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Van welk merk en type is deze kachel ?
Toch vind ik deze erg interessant, en het metertje zag er op de foto uit als een thermometer.
Dat zal het ook wel zijn, maar dan met een versimpelde aanduiding.

Gr, Erwin
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20629
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Ma 04 Sep 2017, 10:20

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Oh sorry ja het is dus wel een thermometer maar hij geeft geen getallen :shifty:

Dit is een Esse. Het model is Ironheart.
Gebruikersavatar
henkg
Moderator
 
Berichten: 3210
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (235)

Permanente Linkdoor henkg op Ma 04 Sep 2017, 18:50

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Grappig (grape-ig), met de rode wijn liggen we bijna gelijk.
Gezien de 26 g/l suiker: wat was de SG- / Brixwaarde van het sap?
Ik ben ook benieuwd naar het saprendement met zo een sapcentrifuge. Met mijn persje haalde ik krap 80%.
En mooi rood –al is dat niet helemaal bedoeld- is niet lelijk.
Ik was mijn druiven trouwens niet, maar krent ze wel, na oogsten. De meeste beestjes gaan dus niet mee, een enkeling geeft nou net dat bijzondere bouquet.
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20629
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Ma 04 Sep 2017, 19:50

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Henk: het SRG was 1052 en we mikken nu op 1062.
Ik heb de druiven niet gewogen, het was voor mij niet belangrijk wat de opbrengst in % was, we moesten van druiven af en willen wijn en azijn :) Dus alles is mooi meegenomen.
Wel lieten we het pulp uit de machine ook nog flink uitlekken, want daar kwam ook nog sap uit. Hadden we dat niet gedaan, dan was er best weinig uitgeslingerd denk ik.

Deze druiven hebben gewassen omdat de plant niet mooi is opgebonden en er dus veel vruchten op de grond groeiden. En op logeer-hond-hoogte (windhond), en die heeft er zeker 1 keer tegen aan gepiest :sick: Dus vandaar :D
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 15643
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Do 14 Sep 2017, 11:01

RE: Kachel aan, wijn maken, groen!

Mmmm dat is inderdaad een herfstig plaatje, vuurtje, druivenoogst enz. Mooie oogst hoor van de druifjes. Die rozige vind ik nou weer erg mooi :)
Het maken van azijn van de druiven schrijf je ergens op hoe je dat doet?
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!