door Jorieke123 op Zo 03 Sep 2017, 13:15
Zo, het is hier de laatste avonden flink frisjes! We hebben onze pas geveegde schoorsteen dus maar weer eens vies gemaakt  Lekker hoor, net even een paar blokjes er op en je zit een stuk aangenamer  We hebben gisteren alle rijpe druiven geplukt, en dan vooral de blauwe met pitjes waarvan we de plant nog steeds niet hebben verplaatst naar een nieuw rek. Er zat leuk wat oogst aan  (veel meer dan op deze foto)  We hebben die druiven ontsapt met de centrifuge, en er wat suiker (26 gram per liter) aan toegevoegd om het alcoholpercentage straks wat op te schroeven. Dit omdat ik er ook azijn van wil gaan maken en dan moet je tussen de 7 en 12% zitten. We hebben het sap niet door een kaasdoek gedaan, dus er zitten heel wat stukgeslagen velletjes enz. bij, daarom zal het zo donker zijn van kleur? Geen pulpvergisting dus, maar ook niet niet. Zeg maar...   Het staat al vrolijk te bobbelen, diezelfde avond al Nu hangen er nog heel wat pitloze druiven, die we lekker snacken uit het vuistje.  In de moestuin zaai ik zo nu en dan wat nieuwe rijtjes, de rest staat er nog flink groen bij, zelfs de courgette!   
Reacties
-
Wortel
-
- Berichten: 1018
- Lid geworden op: Ma 18 Apr 2016, 10:50
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (56)
-
door Wortel op Zo 03 Sep 2017, 16:11
Hier de kachel gister namiddag ook aangezet. Toch wel weer gezellig dat knapperend vuur en behaaglijke warmte. Mooie sap centrifuge. Gebruik je die vaak?
-
Jorieke123
- Moderator
-
- Berichten: 21130
- Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (275)
-
door Jorieke123 op Zo 03 Sep 2017, 17:35
Ja heerlijk, we hadden de kachel ook stiekem al wel gemist. Ik wil nog geen winter, maar een vuurtje stoken en daar op koken enz. doen we al maanden niet meer. Dus wordt wel weer tijd.
Die centrifuge zat bij de uitgebreide keukenmachine die ik een tijdje terug kocht. Dus ik heb hem niet eens bewust uitgekozen zeg maar. Maar hij is wel fijn ja. Ik heb er tot nu toe bramen mee ontsapt, en nu de druiven. Die druiven deed ik eerder met de sappan, maar dan verhit je het sap en dat wou ik nu eens niet. Omdat ik er ook azijn van wil maken. Maar die sappan is wel erg fijn omdat ik de druiven dan totaal niet van de stokjes haal. En dat moest nu voor die centrifuge wel. Wel die kleine stokjes laten zitten uiteraard.
-
jootje
-
- Berichten: 2571
- Lid geworden op: Di 29 Mar 2011, 14:37
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (61)
-
door jootje op Zo 03 Sep 2017, 19:15
Ziet er allemaal erg goed uit.en de kachel aan.... Lekker behaaglijk gelijk hoor!
-
Pestoman
-
- Berichten: 126
- Lid geworden op: Di 13 Dec 2016, 16:36
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)
-
door Pestoman op Zo 03 Sep 2017, 20:18
Is die kacheloven een beetje bruikbaar, en welke temperatuur kun je er gemakkelijk mee halen ? 
-
Jorieke123
- Moderator
-
- Berichten: 21130
- Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (275)
-
door Jorieke123 op Zo 03 Sep 2017, 20:42
Om er op te koken/bakken is de kachel al gauw te heet Pestoman. Dus meestal maak ik in de winter de kachel om een uur of 4 aan (wat ik normaal ook zou doen als we daar die avond lekker willen kunnen zitten) en dan laat ik hem niet al te hard branden in het begin. Dan kan je koken op de linkerplaat (=heet) of de rechterplaat (=minder heet). En in het oventje, die dan denk ik zo'n 200 graden is? Er zit geen thermometer in (ja, dat ding op het deurtje maar die zegt alleen of hij 'koud, warm, heet, erg heet is) en daar zal je ook weinig aan hebben omdat hij toch niet goed constant valt te houden. Brood zou ik er dus bijv. niet in bakken want dat komt vrij precies qua temperatuur. Maar verder maak ik stoofpotjes, ovenschotels, ik bak naanbrood op de bovenkant, etc. etc. En natuurlijk zaken opwarmen waar je bij blijft met roeren. Zoals soepjes en melk voor chocomelk 
-
Pestoman
-
- Berichten: 126
- Lid geworden op: Di 13 Dec 2016, 16:36
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)
-
door Pestoman op Ma 04 Sep 2017, 09:55
Van welk merk en type is deze kachel ? Toch vind ik deze erg interessant, en het metertje zag er op de foto uit als een thermometer. Dat zal het ook wel zijn, maar dan met een versimpelde aanduiding.
Gr, Erwin
-
Jorieke123
- Moderator
-
- Berichten: 21130
- Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (275)
-
door Jorieke123 op Ma 04 Sep 2017, 10:20
Oh sorry ja het is dus wel een thermometer maar hij geeft geen getallen Dit is een Esse. Het model is Ironheart.
-
henkg
- Moderator
-
- Berichten: 3437
- Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (242)
-
door henkg op Ma 04 Sep 2017, 18:50
Grappig (grape-ig), met de rode wijn liggen we bijna gelijk. Gezien de 26 g/l suiker: wat was de SG- / Brixwaarde van het sap? Ik ben ook benieuwd naar het saprendement met zo een sapcentrifuge. Met mijn persje haalde ik krap 80%. En mooi rood –al is dat niet helemaal bedoeld- is niet lelijk. Ik was mijn druiven trouwens niet, maar krent ze wel, na oogsten. De meeste beestjes gaan dus niet mee, een enkeling geeft nou net dat bijzondere bouquet.
-
Jorieke123
- Moderator
-
- Berichten: 21130
- Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (275)
-
door Jorieke123 op Ma 04 Sep 2017, 19:50
Henk: het SRG was 1052 en we mikken nu op 1062. Ik heb de druiven niet gewogen, het was voor mij niet belangrijk wat de opbrengst in % was, we moesten van druiven af en willen wijn en azijn  Dus alles is mooi meegenomen. Wel lieten we het pulp uit de machine ook nog flink uitlekken, want daar kwam ook nog sap uit. Hadden we dat niet gedaan, dan was er best weinig uitgeslingerd denk ik. Deze druiven hebben gewassen omdat de plant niet mooi is opgebonden en er dus veel vruchten op de grond groeiden. En op logeer-hond-hoogte (windhond), en die heeft er zeker 1 keer tegen aan gepiest  Dus vandaar 
-
appelvrouw
-
- Berichten: 16380
- Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
- Moestuin Seizoen: Bekijk update (255)
-
door appelvrouw op Do 14 Sep 2017, 11:01
Mmmm dat is inderdaad een herfstig plaatje, vuurtje, druivenoogst enz. Mooie oogst hoor van de druifjes. Die rozige vind ik nou weer erg mooi Het maken van azijn van de druiven schrijf je ergens op hoe je dat doet?
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!
Waar de mol is is er hoop!
|