Seizoenen van Jorieke
Met onze moestuin (280 m2), boomgaard, (klein)fruittuin en weiland/akkergrond, willen we proberen om al ons eten zelf te kweken.
In 2016 en 2017 hebben we weinig landbouwgewassen geteeld voor ons en onze dieren. Dat staat wel weer op de planning!

We eten vlees en eieren van de kippen en eenden. En vlees van de varkens. We zetten loopeenden in tegen de slakken.
Jam, bier, wijn, limonadesiroop en andere inmaakzaken maken we zelf. Dingen die we daar voor nodig hebben (suiker, gist, etc.) ruilen we tegen plantgoed en varkensvlees. Ik maak kaas van melk van de koeien van de buurman. Ooit komt er een eigen koe......
Ook zijn we bezig met een vijver voor eetbare vissen, en willen we graag een windmolen voor onze stroomvoorziening. Alles op zijn tijd... ;)

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20963
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (263)
Archief
- Augustus 2019
+ Juli 2019
+ Juni 2019
+ Mei 2019
+ April 2019
+ Maart 2019
+ Februari 2019
+ Januari 2019
+ December 2018
+ November 2018
+ Oktober 2018
+ September 2018
+ Juli 2018
+ Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ November 2016
+ Oktober 2016
+ September 2016
+ Augustus 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ Januari 2016
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014
+ September 2014
+ Juni 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Augustus 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Januari 2013
+ Oktober 2012
+ September 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Jorieke123 op Do 29 Jan 2015, 16:52

Vooral druk met varkens en kaas en worst maken

Even een update, die weinig tot niets met de moestuin te maken heeft. (op wat kruiden die uit eigen tuin komen na, voor de worsten en de kazen ;) )

Ik ben de laatste weken vooral druk met het verwerken van vlees, het maken van droge worsten, en het maken van verschillende kazen (van melk van de koeien van de buurman).

Daar heb ik in de lente en zomer geen tijd meer voor, dan neemt het tuinwerk mijn dagen weer over. Dus ik moet genoeg kaas maken voor het hele jaar ;) En droge worsten moeten koel hangen, en ik ga er geen speciale ruimte voor maken of kopen (oude koelkast o.i.d.) dus dan zit je ook vast aan de winter en vroege lente.

Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding
5 reacties 13117 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Jane Doe
 
Berichten: 2791
Lid geworden op: Za 22 Feb 2014, 17:05
Moestuin Seizoen: Bekijk update (156)

Permanente Linkdoor Jane Doe op Do 29 Jan 2015, 18:04

RE: Vooral druk met varkens en kaas en worst maken

Ziet er mooi gelukt uit, goed gemaakt :thumbup:
Heel wat werk, maar de moeite waard. Kaas maken heb ik ook nog gedaan. In de toekomst gaan Loraine en ik ook weer kaas maken. Daar kijk ik erg naar uit, zo een zin in.
Laat het jullie lekker smaken.
Heirloom Gärtnerei
Whatsapp moestuin group, pb nr voor toevoegen
What's growing on?
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16079
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (250)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Do 29 Jan 2015, 21:36

RE: Vooral druk met varkens en kaas en worst maken

Wat zien je kazen er prachtig uit Jorieke! Waar moeten we aan denken qua smaak? Het ziet er in ieder geval uit al boerenkaas van de markt ;) Met de worsten ben je ook druk geweest, ik heb het topic een beetje gevolgd. Heerlijk. Maak je ook kruidenworst?
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
nick86
 
Berichten: 422
Lid geworden op: Di 13 Mar 2012, 08:07
Moestuin Seizoen: Bekijk update (42)

Permanente Linkdoor nick86 op Vr 30 Jan 2015, 08:50

RE: Vooral druk met varkens en kaas en worst maken

Heel gaaf hoor! Prachtig als je het allemaal zelf zo kunt doen!

Kost dat veel tijd om zo een grote kaas te maken?
Gebruikersavatar
Indy
 
Berichten: 2043
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2012, 20:31
Moestuin Seizoen: Bekijk update (38)

Permanente Linkdoor Indy op Vr 30 Jan 2015, 12:33

RE: Vooral druk met varkens en kaas en worst maken

Wauw,dat ziet er heel goed uit :thumbup:
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20963
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (263)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Vr 30 Jan 2015, 13:29

RE: Vooral druk met varkens en kaas en worst maken

Het maken van een kaas kan best veel tijd in beslag nemen ja. Zeker nu ik de melk ook eerst 'even' pasteuriseer, om eens te zien of dat verschil geeft in de luchtgaatjes.
Dat opwarmen moet langzaam, het afkoelen snel. Daarna zuursel toevoegen en lekker laten trekken. Dan stremsel, ook weer wachten, dan snijden, weer wachten, enz. enz. Veel korte stappen, met veel tijd daartussen.

En daarna elke dag de kaas keren, voorzien van coating of wax, en weer een tijdje elke dag keren.

Maar goed, als je eenmaal elke week 1 of 2 kaasjes maakt, dan heb je er wel handigheid en routine in. De vrij platte kaas weegt net geen kilo, dat dikke bolle kaasje weegt 600 gram. Op de foto lijken ze misschien enorm :) Valt dus wel mee.