Liekies tuinavonturen
In 2019 de start van een nieuwe tuin bij ons nieuwe huis in Brabant

Gebruikersavatar
Liekie
 
Berichten: 362
Lid geworden op: Za 23 Aug 2014, 00:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (31)
Archief
- Augustus 2019
+ November 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ Oktober 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015

Permanente Link door Liekie op Di 10 Mei 2016, 22:08

Alles groeit gestaag

Wie herkent deze madam nog uit deze update? Jawel!!! Mijn allerenigste pepinootje is krachtig gebleken en gewoon over de bloederige aanslag heen gegroeid. En hoe!!! Ik ben trots op d'r en zal haar binnenkort op een mooie plek in de moestuin uitplanten. Als ze dit al aankon dan kan ze de massa's slakken die daar op de loer liggen zeker aan! *vertrouwen*

Afbeelding

Afgelopen week heb ik de eerste 5 tomatenplanten in de tunnel uitgeplant. De soorten Moneymaker, Coeur de Boeuf, Roma, Tasty Tom en Pink Artisan Bumblebee. Daartussen wat andijvieplantjes gezet, omdat het kon, en paste, en omdat ik er zin in had, daarom. Aan de andere kant van de tunnel staat nu een fijn en lekker salademixje van rode en groene pluksla, rucola, rode melde en bosui. Met de BBQs van afgelopen dagen is daar al veel van geoogst! SUPERlekker!

AfbeeldingAfbeelding

Morgen ga ik een deel van de paprika's erbij zetten. Nog even uitvogelen met passen en meten hoe ik die vrachtlading aan paprika's erin krijg. Proppen wordt het toch... weer niet gelukt om me in te houden :think:

Over de tomaten van de Fruitlent test heb ik wel zo m'n hoofdpijntjes. Beide soorten hebben (in tegenstelling tot al mijn andere soorten) zeer veel last van zonnebrand op de bladeren. De bladeren zijn ook lichter dan mijn andere soorten en ik weet niet of dat verband houdt met de zonnebrand of dat het slechts een observatie is, geen idee.

Afbeelding
Afbeelding

En hoewel de wortelkluit prima prima was is er van soort C is er bij het verplaatsen naar buiten zelfs 1 helemaal afgebroken!!!! Huiliehuil ik, maar ik heb de top eruit gebruiken en plop terug in de pot en hij groeit gewoon verder! Toch wel een sterk plantje... :thumbup:

Afbeelding
Afbeelding

Van soort I is er door een windvlaag ook 1 plant geknakt/doorgebogen op 1 plekkie. Die heb ik met een stokje ondersteund en rechtgezet voor zover dat mogelijk was en er maar gewoon het beste van gehoopt. En dat beste is er ook uit gekomen! Dingetje groeit gewoon prima door en heeft inmiddels ook al geen stok meer nodig. Hij is wel een stuk kleiner nog dan z'n broertje, maar de sapstroompjes moesten dan ook even gebypassed worden, kan me dan wel voorstellen dat je wat moeite hebt met groeien.

AfbeeldingAfbeelding

Toch vreemd dat mijn andere soorten van dit soort problemen echt totaal geen last hebben! Ik vind ze ook wat uitgerekt uitzien terwijl ze allemaal dezelfde zon krijgen (binnen wissel ik ze van plek om om beurten dichtbij het raam te staan) Dus het gaat met flinke ups en downs hiero. Binnenkort gaan ze onder het afdak en in de open lucht. Kijken hoe ze het daar gaan doen.

En toen ging ik de gezaaide calla's verspenen. In dit topic vroeg ik of er iemand al ooit calla's gezaaid had, maar blijkbaar is de gebruikelijke manier om de knol te breken. Die heb ik laten zitten, omdat ik geen zin had om hem op te graven (hoofdreden) en ik het vermoeden heb dat hij na 1 jaar wellicht nog te klein is om rigoreus in stukken te breken (a la rabarber, die breek je ook niet na 1 jaar al in brokken). Mijn buikgevoel en lust naar experiment volgend heb ik de zaden zowel buiten als binnen gezaaid. Kort gezegd: buiten was de succes rate gelijk aan 0 (zegge: NUL), binnen was dat een whopping 100% dus dikke tip: zaai binnen :thumbup:
Zo zagen ze eruit voor het verspenen:

Afbeelding

En zo zien calla zaailingetjes eruit, 1 of 2 dikke diepe penwortels en daarnaast een boel veel haarworteltjes. Ze waren echt heel eenvoudig te ontwarren en haakten bijna niet in elkaar. Dus ik kon ze prima even oplijnen voor een mooie pica

AfbeeldingAfbeelding

En toen maar 1 voor 1 in nieuwe potgrond gezet en daar staan ze nu nog. Ze hebben de afgelopen dagen ook gewoon de hele tijd buiten gestaan, ook 's nachts, geen krimp!!

Afbeelding

En om even de groeiende jungle in mijn achtertuin te showen en ook hoe hoog de calla's nu zijn nog maar een plaatje. Ik ben erg benieuwd naar welke kleur hier uit komt. Zou wel grappig zijn als de zaden van een witte calla een andere kleur bloemen zou geven (aangenomen dat er uberhaupt bloemen in komen, misschien doen ze wel helemaal niks dit jaar! We shall see!)

Afbeelding

En als uitsmijter de lampionbes zaailingen. Ze gaan goed! Ik heb er nu 6, maar geen plek om ze allemaal neer te zetten. Ik denk dat ik de wedstrijd in ga met 2 planten, dat zou moeten passen :D

Afbeelding

Bedankt weer voor het lezen van deze monsterupdate. Ik zal eens wat vaker iets schrijven, dan hoeft het niet zo lang te worden. Of gewoon minder kletsen ;)
3 reacties 33444 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Di 10 Mei 2016, 22:26

RE: Alles groeit gestaag

Ik vind het juist leuk, dat geklets van jou! Maar misschien komt dat doordat ik zelf ook zoveel klets :D

Je tomaten zien er erg mooi uit, en de calla's ook!

Goed idee van die salademix. Ik houd zelf niet zo van sla, dus ik heb ook mosterdblad, sla en rucola bij elkaar gezet, met het idee dat ik dan in één beweging een interessantere salademix kan afsnijden die ik wel lekker vind! :thumbup:
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Gebruikersavatar
Liekie
 
Berichten: 362
Lid geworden op: Za 23 Aug 2014, 00:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (31)

Permanente Linkdoor Liekie op Di 10 Mei 2016, 22:34

RE: Alles groeit gestaag

Haha, kom we zetten een online theekransje op met alleen oeverloos gewauwel over niks. HEEEEEERLIJK :thumbup:

Goede tip trouwens van het mosterblad. Ik heb zaden liggen, dus voor m'n volgende rijtjes ga ik die ook in de mix gooien. Spinazie erdoor is trouwens ook lekker! Die staat niet in de tunnel, maar mag ook in het plukzakje tijdens m'n rondje.
Gebruikersavatar
loes
 
Berichten: 3497
Lid geworden op: Ma 13 Mei 2013, 22:47
Moestuin Seizoen: Bekijk update (36)

Permanente Linkdoor loes op Di 10 Mei 2016, 22:55

RE: Alles groeit gestaag

ik doe ook aan slamix. dat is mijn 'pluksla' vakje. gewoon van alles wat door elkaar en dan bijna dagelijks wat blaadjes oogsten. zitten soms een soort tussen die ik wat minder lekker vind, die trek ik er dan met wortel en al uit.

je lampionbessen gaan al goed. mijne zijn iets later gezaaid en nog iniminie.