De 10 minuten moestuin van Patrijs
Hier ga ik de voortgang weer geven van mijn 10 minuten moestuin: 350M2 zeer arme zandgrond aan de Noord-Hollandse duinen.

Met per dag 10 minuten werk per dag per eter uit mijn tuin, in mijn geval 5 of 6 eters, hoop ik te voorzien in praktisch een jaar rond groenten voor ons gezin en voor ongeveer 9 maanden aardappels. Ook levert de tuin kleinfruit en jam en in het seizoen bloemen. Ik volg hierbij grotendeels het handboek ekologisch tuinieren van VELT.

Gebruikersavatar
Patrijs
 
Berichten: 1754
Lid geworden op: Di 19 Apr 2016, 16:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (146)
Archief
- September 2019
+ Augustus 2019
+ Juli 2019
+ Juni 2019
+ Mei 2019
+ April 2019
+ Maart 2019
+ Februari 2019
+ Januari 2019
+ December 2018
+ November 2018
+ Oktober 2018
+ September 2018
+ Augustus 2018
+ Juli 2018
+ Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ September 2017
+ Oktober 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016

Permanente Link door Patrijs op Di 25 Jun 2019, 14:24

25-6-2019

32 graden is het hier nu maar op de tuin was het vanmorgen nog wel te doen.
Eerst even alles open zetten en inspecteren. Ik heb nog een paar potjes staan wachten op ruimte en die moeten gegoten.
De asperges beginnen nu boven de grond te groeien en bijna alles geniet van de warmte.


Afbeelding

De peulen en tuinbonen gaan hard met dit weer en ik heb even bij de tuinbonen gekeken of er iets in zit.


Afbeelding

Die zijn er al ruim aan toe om geoogst te worden. Ik haal telkens een portie en zit lekker in de wind en schaduw te doppen.
Na drie pond vindt ik het best.
Ik kom ook veel van mijn vrienden tegen:

Afbeelding

Ze hebben er voor gezorgd dat alle luizen opgegeten zijn. Maar de mieren die de luizen beschermen en melken hebben het nu ook druk met hun nageslacht, ik vermoed dat die eerdaags gaan vliegen.


De tuinbonen die nu klaar zijn zijn de eerst gelegde, de volgende lichting is ook bijna klaar. Enkele weken tussen planten zorgt voor maar een paar dagen tussen het oogsten.

Het is wel leuk om het verschil in grote tussen de soorten te zien:


Afbeelding

Ik oogst ook nog wat klusters sjalotten en een paar kleine courgettes en wat doperwtjes voor het avond eten.


Afbeelding


Als lunch vandaag ei met veel sjalotjes op brood.


Afbeelding

Lekker restjes opmaken.


Afbeelding

Met wat opgebakken nieuwe aardappeltjes met chili en garnalen.
Een lichte zomer maaltijd met veel groente.


Afbeelding


En een rabarbertoetje:

Afbeelding
2 reacties 523 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
roeier
 
Berichten: 903
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor roeier op Di 25 Jun 2019, 19:54

RE: 25-6-2019

Heel herkenbaar, dit. Wat tuinbonen betreft heb ik voor het tweede jaar wat rassen staan die sterk in grootte verschillen, maar ik zie nu aan het 'kleine' ras ook wel peulen groeien die groot zijn, dus dan weet je wat heeft plaatsgevonden...
Ik ben ook wel aan de eerste tuinbonen-oogst toe, geloof ik.

Welke sjalotten heb je? Ik heb zelf twee rassen herfstsjalotten die ik beide erg lekker vind, op een andere manier dan ui. Dan dit jaar ook wat Red Sun gepoot, maar mwah; meer gewoon ui, minder speciaal.
Gebruikersavatar
Patrijs
 
Berichten: 1754
Lid geworden op: Di 19 Apr 2016, 16:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (146)

Permanente Linkdoor Patrijs op Di 25 Jun 2019, 20:46

RE: 25-6-2019

Wij zijn hier in het Noorden altijd als laatste aan de beurt met oogsten. En dan zal jij nog wat later zijn. Ik had de eerste tuinbonen zeer vroeg voor gezaaid en geluk met de vroege warmte periode aan het eind van de winter.

Herfst sjalotten ken ik niet, en lijkt me hier ook geen goed idee met alle uienvlieg en droge zandgrond zomers.

Ik zet gele en rode sjalotten. De sjalotjes die nu goed heb zijn ooit jaren terug bij een vriend 'gestolen'. Ik vermoed dat het Golden Gourmet is.
Ze zijn vrij klein gebleven maar wel gaaf. Ik had ze al zeer vroeg en als eerste gezet omdat ze vorst kunnen hebben en omdat het pootgoed wat terug begonnen te lopen.
De rode zijn Red Sun.


Ik probeer met bieslook onder glas, bieslook, stengel ui en sjalot een tijd zelfvoorzienend te zijn voor de eerste uien goed zijn.
Ik zal eens een close up foto trekken.