De 10 minuten moestuin van Patrijs
Hier ga ik de voortgang weer geven van mijn 10 minuten moestuin: 350M2 zeer arme zandgrond aan de Noord-Hollandse duinen.

Met per dag 10 minuten werk per dag per eter uit mijn tuin, in mijn geval 5 of 6 eters, hoop ik te voorzien in praktisch een jaar rond groenten voor ons gezin en voor ongeveer 9 maanden aardappels. Ook levert de tuin kleinfruit en jam en in het seizoen bloemen. Ik volg hierbij grotendeels het handboek ekologisch tuinieren van VELT.

Gebruikersavatar
Patrijs
 
Berichten: 1628
Lid geworden op: Di 19 Apr 2016, 16:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (107)
Archief
- Juni 2019
+ Mei 2019
+ April 2019
+ Maart 2019
+ Februari 2019
+ Januari 2019
+ December 2018
+ November 2018
+ Oktober 2018
+ September 2018
+ Augustus 2018
+ Juli 2018
+ Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ September 2017
+ Oktober 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016

Permanente Link door Patrijs op Di 25 Jun 2019, 14:24

25-6-2019

32 graden is het hier nu maar op de tuin was het vanmorgen nog wel te doen.
Eerst even alles open zetten en inspecteren. Ik heb nog een paar potjes staan wachten op ruimte en die moeten gegoten.
De asperges beginnen nu boven de grond te groeien en bijna alles geniet van de warmte.


Afbeelding

De peulen en tuinbonen gaan hard met dit weer en ik heb even bij de tuinbonen gekeken of er iets in zit.


Afbeelding

Die zijn er al ruim aan toe om geoogst te worden. Ik haal telkens een portie en zit lekker in de wind en schaduw te doppen.
Na drie pond vindt ik het best.
Ik kom ook veel van mijn vrienden tegen:

Afbeelding

Ze hebben er voor gezorgd dat alle luizen opgegeten zijn. Maar de mieren die de luizen beschermen en melken hebben het nu ook druk met hun nageslacht, ik vermoed dat die eerdaags gaan vliegen.


De tuinbonen die nu klaar zijn zijn de eerst gelegde, de volgende lichting is ook bijna klaar. Enkele weken tussen planten zorgt voor maar een paar dagen tussen het oogsten.

Het is wel leuk om het verschil in grote tussen de soorten te zien:


Afbeelding

Ik oogst ook nog wat klusters sjalotten en een paar kleine courgettes en wat doperwtjes voor het avond eten.


Afbeelding


Als lunch vandaag ei met veel sjalotjes op brood.


Afbeelding

Lekker restjes opmaken.


Afbeelding

Met wat opgebakken nieuwe aardappeltjes met chili en garnalen.
Een lichte zomer maaltijd met veel groente.


Afbeelding


En een rabarbertoetje:

Afbeelding
2 reacties 134 keer bekeken

Permanente Link door Patrijs op Ma 24 Jun 2019, 12:55

24-6-2019

29 graden, dat is te warm voor mij. Toch vanmorgen even naar de tuin want een paar dingen konden niet wachten.
De aardbeien moesten geplukt. De daroyal zijn klaar maar de korona's geven nog even:


Afbeelding


Ook had ik gisteren bonen in de week gelgd op de tuin en die moeten dan natuurlijk de grond in voor ze gaan rotten.
Meestal doe ik dat niet en leg ik bonen na een bui of na een keer water geven. Ze krijgen dan net genoeg vocht om te kiemen.
Maar met die warmte en omdat ik laat ben voor klimbonen heb ik ze maar even op gang geholpen.
De bonen (Phaseolus coccineus) waren twee keer zo groot geworden en zitten nu in de warme grond.


Afbeelding


Ook gelijk de kas van de paprika's open gezet en water gegeven. 30 graden is warm zat en en warmer is niet goed voor de vruchtzetting. Deze kas is erg droog en moet om de paar dagen gegoten. De tomaten staan op een vochtiger plek en zoeken gelukkig zelf water. Wel moet ik ze weer aanbinden.



Afbeelding


Ik was ook precies op tijd om de hekken open te doen voor de grasmaaier die het gras op het complex komt maaien en daarna snel met een warm hoofd naar huis.

Als lunch een omelet met diverse tuinkruiden rode pepervlokken en kaas op zelfgebakken broodjes.


Afbeelding

Als avondeten een rest van gisteren, en dat kwam mooi uit na een middagje strand.

Voor het donker nog even de tomaten gediefd en aangebonden en gezien dat de eerste tomaatjes gevormd worden.

Ook is het nu leuk om het verschil tussen de planten te zien, sommigen worden stevige bomen anderen zijn weer ranke planten.
0 reacties 192 keer bekeken

Permanente Link door Patrijs op Zo 23 Jun 2019, 14:34

23-6-2019

Vandaag weer verder met oogsten. Er is veel wat hard gaat met dit weer en vaak is de optimale oogsttijd maar kort.
Het zijn nu voornamelijk peulen doperwten en sugarsnaps maar ook aardappels en de tuinbonen komen er aan.
Ik haal de doperwtenplanten uit de grond en in de schaduw de peulen van de plant.

Afbeelding

Ook oogst ik wat klein spul voor door het eten van vanavond. De eerste courgettes volgen mooi de asperges op als veel leveranciers.

Afbeelding

Natuurlijk ook een bak aardbeien.

Afbeelding

De aardbeien gaan in de twee lagen aardbeienmousse van slagroom aardbeien en gelatine.


Afbeelding



Chocolade maakt een goede combi met de aardbeien:


Afbeelding



De middag besteed aan het doppen van de erwten, een kilo netto is gedaan. Deze soort is goed gevuld en mooi groen.



Afbeelding


In de namiddag was de temperatuur weer aangenaam met wat sluierbewolking van zee, en ook moest ik nog een artisjok brengen naar de gulle gever, dus weer even naar de tuin.
In de schaduw even door et zaad gegaan en ik vond nog een zakje pronkbonen. Ook heb ik nog een leeg plekje waar de aardperen stonden en een paar staken. Het is wat laat maar niet geschoten is altijd mis.



Afbeelding

Ik heb compost onder gespit en de bonen in de week gezet, morgen kan ik ze leggen.

Omdat ik toch bezig was met de kruiwagen en compost en een leeg stuk had bij de peulen ook gelijk Augurk Venlo gezaaid.

Het is wel oud zaad maar het is nu op. Lukt het niet dan kan ik weer wat anders zaaien.


Afbeelding

Als avondeten risotto met de resten van gisteren en het spul van vanmorgen.
Aangevuld met wat pittige worstjes en manchego kaas (Spaanse harde schapenkaas)


Afbeelding

Als toetje rabarber crumble, van de laatste rabarber, de taart was helaas bijzonder snel op.
Wel had ik vandaag de eerste handjes frambozen geplukt.

Afbeelding
2 reacties 286 keer bekeken

Permanente Link door Patrijs op Za 22 Jun 2019, 22:19

22-6-2019

Vanmorgen flink geoogst.

Spitskool, aardappels, peulen, sugarsnaps, een klein bloemkooltje, aardbeien en een flinke zak doperwten.
Er komt langzaam weer een klein beetje ruimte op de tuin.

Afbeelding

Na een lunch van soep en als toetje een stukje rabarberplaatkoek een flinke tijd bezig geweest met erwten doppen.

Afbeelding

Ik kreeg van een vriendin foto's doorgestuurd ut de natuurvoedingswinkel:

Afbeelding


Afbeelding

Peulen 22 Euro per kilo en doperwten 15 Euro per kilo...…..

Wat een luxe dan een tuintje waar je kan zaaien plukken wat je maar wil.
En wat een leuke plastic/ houten kratjes daar.


Een deel van de doperwten gaat in de vriezer en een deel gaat op tafel.


Afbeelding
0 reacties 288 keer bekeken

Permanente Link door Patrijs op Vr 21 Jun 2019, 14:59

21-6-2019

21 juni altijd een keerpunt in het seizoen.
Vannacht de kortste nacht en vanaf morgen gaan we weer op naar de donkere dagen…..

Het betekend ook dat een aantal planten niet meer geoogst kunnen worden omdat ze moeten aansterken voor het volgend seizoen.

Het is gedaan met asperge steken, al leerde ik kort terug dat dat voor de Vlamingen al een week geld, dus misschien mag ik hier in het Noorden nog even doorgaan. Maar we hebben er genoeg gegeten en er is nu heel veel andere oogst.

Vorig jaar heb ik de asperges even door laten groeien en toen pas de ruggen weggehaald. Dat was geen succes, de onderkanten van de stengels bleven zacht en vielen makkelijk om.
Dus nu maar gelijk aangepakt voor het hier warm wordt.

Afbeelding

Gelijk de zaailingen op de ruggen gerooid en de asperges die nog verborgen zaten.
De helft is nu gedaan.


Afbeelding


Een foto van vorig jaar eind juni:

Afbeelding

Ook wat aardbeien geoogst en geschoffeld, de grond droogt nu snel en ik had gelukkig minder rotte aardbeien.

De doperwten moeten er ook af en gedopt, dus een karweitje voor midden op de dag in de schaduw.

Afbeelding

Maar eerst een kommetje soep van de tuin.


Afbeelding

'S middags de asperges af kunnen maken, dat is klaar. Als oogst twee bakken aspergetoppen en enkele tientallen zaailingen.

Afbeelding

Ook heb ik een paar artisjokken gekregen. Ik eet ze graag maar heb ze al een paar jaar niet meer geoogst.
Wel heb ik onderhand het halve dorp uitgelegd wat voor planten het zijn en hoe je ze eet. Maar nemand oogst ze want je eet toch geen distels....
Er stond weer een plant met prachtige knoppen en ik kon me niet beheersen en gevraagd of ik er een paar mocht oogsten. Dat mocht en ik heb beloofd om morgen een gekookte artisjok terug te geven zodat de eigenaar ook eens kan proeven. Ik ben beneuwd.


Afbeelding



Afbeelding



Afbeelding


Weer een bord vol groen van de tuin, dit keer met polenta.

Afbeelding


Met een volle buik nog even terug naar de tuin om van de mooie avond te genieten.
Ook wil ik de aspergezaailingen snel weer in de rond krijgen. Een warme dag boven de grond en ik kan ze weggooien.


Afbeelding


Ik maak een sleuf op een vochtig stukje tuin en zet aan weerszijden een rij zaailingen.


Afbeelding


Afbeelding


In het midden gooi ik wat compost, voor de voeding en om het vocht vast te houden.

Daarna gaat de sleuf weer dicht.


Afbeelding

Als laatste nog even goed gieten zodat de grond om de worteltjes spoelt.

Het is bijna niet voor te stellen dat dit mijn eten wordt over een jaar of vier.

Voor de korte termijn nog een rijtje sperziebonen gelegd en ik ontdekte roest op de tuinbonen na de flinke bui.


Afbeelding

En had tijdens het schoffelen nog een klein bedrijfsongeval.

Afbeelding

Ook ontdekte ik de eerste rotte rode ui, maar het is gelukkig komende week droog en zonnig.


Afbeelding
0 reacties 352 keer bekeken

Volgende