Raquette's stadsmoestuin
Twaalf m2 grond, vier borders, twee terrasjes...en één vriend die het allemaal met lede - doch liefdevolle - ogen aanziet.
Lees hier mee hoe ik moestuinier in mijn achtertuin in hartje Utrecht, met behoud van zoveel mogelijk bloemetjes, bijtjes, gezond verstand en gevoel voor humor!

Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Raquette op Ma 04 Mei 2015, 23:12

Geduld, het blijft een leerpuntje

Vorige week zat ik helemaal in de put omdat er weer zaailingen vermoord werden en ik dacht dat er maar heel weinig zaad opkwam. Wat blijkt: gewoon een weekje wachten lost soms al je problemen op. Nou okee, niet allemaal. Maar ik heb weer een iets meer realistische en hoopvolle blik op de zaken! De mtfd heeft daar erg bij geholpen trouwens. Ik vond het ontzettend gezellig om iedereen te ontmoeten - en ik ben ook nog eens verschrikkelijk verwend!

Afbeelding

De 'keukenkas' is sowieso nu helemaal vol, onder andere met twee extra tomaten van Yuras, een Uchiki Kuri van Aardpeer en verder alle zaailingen die ik zelf heb opgepot. Gisteravond even uit zitten rekenen dat ik nu 22 peper-, paprika- en tomatenzaailingen heb, en realistisch gezien 12 plekken. Ik vind het nog erg moeilijk om zaailingen te decimeren. Misschien is een vriend(in) of buurvrouw nog blij met mijn overschot?

Afbeelding

Mijn kruidenbakken, met een geweldige citroenmelisse van Nasuada, links bij de munt. In de middenbak staat een oregano'tje van de zaailingentafel, nu nog een beetje David en Goliath naast die salie. Rechts staat basilicum, ook van Nasuada. De kruidjes hebben het transport en het overpotten goed overleefd. Wonderbaarlijk vind ik dat wel, die enorme groeikracht en taaiheid van planten. Ik droom zelfs van planten de laatste tijd... Misschien is dat ook weer niet goed.

Afbeelding

De sla-in-bloembakformule lijkt wonderwel te werken! Althans, de immer brutale spreeuwen en duiven - die onderhand als een soort permanent doodseskader boven de bollentuin van de buren hangen, heel sneu - hebben de sla nog niet ontdekt tussen de petunia's.

Afbeelding

En vandaag zag ik dan eindelijk, na wel DRIE weken GEDULD hebben, de eerste sprietjes van de N-Z spinazie naast de petunia's in de hoogste bak opkomen! Ik heb het kiempje omcirkeld, zodat jullie er net zo euforisch van kunnen worden als ik.

Afbeelding

De moestuinbak zelf begint er ook ietsje levendiger uit te zien. De flesjes en potjes zijn trouwens nog van het 'vind de mystery killer'-experiment. De mystery killer is in elk geval geen keverlarve, want de zaailingen onder de potjes blijven heel. Dus nu ben ik heel saai toch uitgekomen bij kleine naaktslakjes of pissebedden. Opvallend is trouwens wel dat het spul dat nu opgevreten wordt, niet meer 'afgeknipt' wordt maar echt aangevreten. Sinds ik die potjes eroverheen heb, ongeveer (en uitgeholde aardappels in elke hoek van de tuin om pissebedden te lokken). Zouden de slakjes het stokje van de pissebedden hebben overgenomen? Of waren het de hele tijd al slakjes en zijn ze gewoon van tactiek veranderd bij wijze van strategische reactie op mijn potjes-actie? Wie het weet mag het zeggen. Mijn conclusie is in elk geval dat ik voor de gewassen die nu het ergst worden aangevreten, een klein koud bakje bij ga bouwen:). NB. Ik zeg trouwens steeds 'slakjes' omdat ik godzijdank nog geen naaktslakken van meer dan drie cm heb gevonden. Ik maak ze tegenwoordig allemaal meteen dood, scherpe steen erop, elke vorm van mededogen voorbij. Tja...de verderfelijke invloed van het moestuinieren:). Soort primitieve 'kom je aan mijn groenten, dan kom je aan mij!'-impuls.

Afbeelding

Mijn buurvrouw kwam aanzetten met deze twee koolrabi's in keihard uitgedroogde, veel te kleine kweekbakjes. Gelukkig kunnen ze in de bak hun tenen weer bewegen. Ik weet niet eens of ik wel van koolrabi houd trouwens.

Afbeelding

De bietjes zijn het grootste slachtoffer, alleen de vier onder deze sneue potjes zijn nog over. Die ga ik dus opnieuw in het koude bakje zaaien. Ik ben namelijk heel erg dol op bietjes, dus uitgerekend dat gewas moet wel lukken!

Afbeelding

Radijsjes vinden ze ook lekker, maar die groeien nu te hard en zijn met teveel. Het plantje rechtsonder heb ik meegenomen van de zaailingentafel. Ik dacht dat het zuring was - zo noemt mijn Turkse buurvrouw het, zij teelt het en het is ook zuur - maar iemand op de mtfd zei dat het 'eeuwige spinazie' of zoiets heette? Hoe dan ook, de slakjes zijn er dol op. Dat vind ik wel prima, als ze de rest dan met rust laten. Hoewel die zuring/eeuwige spinazie ook wel leuk zou zijn, ik vond die erg lekker (de buurvrouw heeft echt een heel veldje, die knipt dan even een salade voor me af:)).

Afbeelding

Van links naar rechts: stokslabonen, sugarsnaps, stoksnijbonen en peul. Waarbij ik iets te laat las dat ik bonen eigenlijk nog helemaal niet had moeten planten, en er nu een paar halfslachtig bescherm met plastic. Maar volgens mij redden ze het eigenlijk best prima; ze staan alleen nog een beetje in de startblokken, te wachten op mooier weer.

Afbeelding

De peulen daarentegen klimmen zo wild dat ze in het net zijn beland, het is hoog tijd om de rest van de ijzerdraadjes ook aan te brengen (alleen zat ik met dat net).

Afbeelding

Deze kast vond ik vandaag in een bouwcontainer. Van eenderde ga ik een minikasje maken, met een oude koelkastruit als deksel. Misschien nog best charmant zo met dat groen. En als niet charmant, dan hopelijk toch functioneel!

Afbeelding

Over charmant gesproken: dit zelfgemaakte tuinhek is mijn pride en joy. Let ook even op het speciale latje helemaal rechts, met 'inham' om de klimop erlangs te laten (en Alcatraz-gaas bovenop voor de poes ).

Afbeelding

Peche de vigne-zaailing van Jet/appelvrouw, nu nog ietwat overschaduwd door de uitbundige paarse muurbloem (prachtig is die!).

Afbeelding

En in de fruitborder tegen de keuken staat het allermeeste ruil- en krijggoed van de mtfd: doornloze braam van Angela, bieslook en kruisbes van Aardpeer, dille van ..?. Ik kan jullie echt niet genoeg bedanken, het geeft zo'n kick om de border ineens vol(ler) te zien staan! De aarbeien zijn ook lekker aan het bloeien.

Afbeelding

Als je goed luistert kun je deze stamslabonen en courgette in het keukenraam horen roepen: 'Laat ons eruit!'. Ik moet ze alleen eerst nog afharden, al is het de vraag hoeveel GEDULD ik daarvoor heb. Oh enne...stambonen zijn toch degenen die geen steuntje nodig hebben? :crazy:

Afbeelding

Op de hoek van de fruitborder is de pronkboon al mooi opgekomen. Die mag straks, samen met een partner aan de overkant van het terras, de schutting gaan bekleden. Alleen heb ik op de mtfd van Erny hele gave paarse pronkbonen gehad...is vier pronkbonen teveel?:)

Afbeelding

Even aandacht voor deze sering: geen groente, wel beeldschoon. Vorig jaar verplaatst naar deze hoek; dat was mijn aller-, allereerste tuinactie in een toen nog door 'bejaardensfeer' (grijs grint, groenblijvers en buxus op worteldoek, vooral geen onderhoud en niet bukken:)) gedomineerde tuin. Ik ben nu heel blij dat ik deze gered heb!

Afbeelding

Oh ja en dit zat in dezelfde bouwcontainer: een kweekbakje! Alleen een barst in de bovenkant, verder nog helemaal goed. Deze ga ik zeker ook gebruiken. Voor dingen. Jeweetwel. NOG meer bonen, ofzo:).

Afbeelding

Last but not least was ik door het kijken naar Alys Fowler - bedankt Erny, nu ben ik verslaafd:) - en door de topics hier zo geinspireerd geraakt, dat ik zelf ook een maaltijd bij elkaar wilde jutten! Het resultaat: zevenblad-spinazie-quiche met ricotta (die groeit helaas niet in de tuin van de buren). Super verrukkelijk. Wat word ik er toch gelukkig van, alles dat zo maar gratis groeit en bloeit om ons heen! Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet... En op deze hippie-noot verlaat ik u, groetjes en tot de volgende update!
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
4 reacties 4588 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
sugarlevi
 
Berichten: 447
Lid geworden op: Za 22 Mar 2014, 02:02
Moestuin Seizoen: Bekijk update (14)

Permanente Linkdoor sugarlevi op Di 05 Mei 2015, 11:58

RE: Geduld, het blijft een leerpuntje

Leuk, nog zo'n straatjutter. En fijn dat de NZ-spinazie opkomt. Ik dacht er nog over je berichtje te sturen, dat je bij ons wel wat kon ophalen, maar niet meer nodig dus.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"
Colonel Kurtz
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Di 05 Mei 2015, 16:54

RE: Geduld, het blijft een leerpuntje

Leuk woord, straatjutter:). En ja...ik denk dat het niet nodig is...al dacht ik vanochtend wel: of had ik nou toch daar de gewone spinazie gezaaid? :crazy:

Wel heel lief van je! En ik vind het sowieso leuk om een keertje bij jullie langs te komen en te helpen:)...(mijn tuin is veel te klein om al mijn tuinierdriften op bot te vieren)
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Gebruikersavatar
SuusP
 
Berichten: 1441
Lid geworden op: Zo 14 Jul 2013, 11:12
Moestuin Seizoen: Bekijk update (39)

Permanente Linkdoor SuusP op Di 05 Mei 2015, 17:04

RE: Geduld, het blijft een leerpuntje

Hoi Raquette! Mocht het zo ver komen, wil je dan wat zaad van die mooie paarse muurbloemen voor me bewaren? :angel: Ik <3 paars, blauw, oranje :cool: En muurbloemen ruiken zo ontzettend lekker ook nog eens.

Qua stambonen: dat zijn inderdaad de "lage". Maar die kunnen desalniettemin ook gewoon een meter of anderhalf omhoog gaan hoor, dus enige steun kan handig zijn.
Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Di 05 Mei 2015, 22:11

RE: Geduld, het blijft een leerpuntje

Hoi Suus,

jazeker wil ik dat! Weet alleen niet of het lukt, vorig najaar heb ik geen noemenswaardig zaad gezien en hij heeft zichzelf nu ook niet uitgezaaid (in tegenstelling tot de leeuwenbekjes ernaast). Dus ik ben 'm aan het stekken. Als dat lukt pot ik sowieso deze stekken op en probeer ik er in het najaar weer een paar te maken. Die kunnen dan mooi mee naar de mtfd van volgend jaar :D . NB. Ik heb ook nog een schitterende - echt, onvermoeibaar en grote wulpse bloemen:) - rode roos die ik aan het stekken ben...
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com