Raquette's stadsmoestuin
Twaalf m2 grond, vier borders, twee terrasjes...en één vriend die het allemaal met lede - doch liefdevolle - ogen aanziet.
Lees hier mee hoe ik moestuinier in mijn achtertuin in hartje Utrecht, met behoud van zoveel mogelijk bloemetjes, bijtjes, gezond verstand en gevoel voor humor!

Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Raquette op Di 11 Apr 2017, 21:33

Help! Mijn vrouw is klusser

In deze editie: veel gezaag, geboor en geschroef. En het begon allemaal zo onschuldig tijdens een koffiesessie bij de buuf, met een rechthoekige metselkuip...

Laten we beginnen bij het begin: het overzicht!

Afbeelding

Daar is veel gebeurd... Het grofvuil is geweest ( :D ) en de oplettende kijker ziet op de foto ook de voornoemde rechthoekige speciekuipen.

Het begon dus allemaal met een gesprekje met de buurvrouw. Net als ik teelt zij groenten in speciekuipen. Bij mij waren dat afgelopen jaar vooral tomaten (de bedoeling was ook komkommers, maar die werden opgevroten...); de rest van de groentes teelde ik in de grote 'moesborder'. Vond ik dat romantische Alys Fowler-idee van een gemengde border vorig jaar al onverwacht ingewikkeld, dit jaar kriebelde het stiekem zelfs alweer om tóch wat meer groentes in bakken te telen.

Terwijl ik daarover vertelde, verzuchtte de buurvrouw dat rechthoekige bakken dan toch wel handiger zouden zijn. En of ze die niet ergens verkochten. Ik nog laconiek: ja, weet niet, misschien eens opzoeken. Dus. Twee dagen later arriveerde er een transport van de Hornbach :mrgreen: Zes bakken van 65l gaan het worden: er komen pompoenen, komkommers, tomaten, pepers en courgette in. Plus aardperen, in één bak die ik los ergens neerzet. Dat betekende werk aan de winkel!

Afbeelding

Zo stond het er nog bij van vorig jaar: een oerwoudje aan stokken en emmers.

Afbeelding

De grond is te kostbaar om niet te hergebruiken. Op een bergje dus, wat verse compost en koemestkorrels erdoor, en scheppen maar. Ik houd natuurlijk wel in de gaten dat ik tomatengrond niet opnieuw voor tomaten gebruik, etc.

Afbeelding

Voor de afwatering - en als in- en uitgang voor de wormen die ik in grote getale aantrof! :clap: - boor ik gaten in de onderkant van de bakken.

Tja, en toen ontstond meteen een nieuw project, want aan de achterkant van de bakken moest ook weer een rek komen voor de pompoenen/komkommers (en de sugar snaps die ik er als voorteelt ga zetten (lekker krap gepland, I know :roll: )). Het oude rek zag er niet meer uit, het werd bij elkaar gehouden door viezige ijzerdraadjes.

Al rondkijkend in de tuin naar 'jut-DIY-materiaal' viel mijn oog op het snoeihout van de jasmijn en de aardpeerstengels. Boem! Operatie klimrek a go go!

Afbeelding

Het was nog een heel gehannes om alles passend te krijgen zo op de grond, want met al die bakken en aarde en emmers en rekken werd het steeds meer tetris. Maar goed, het lukte uiteindelijk. En wie heeft er het meest gezellige hippie plantenrek van Utrecht?

Afbeelding

Ik ga er nog wel draadjes tussen spannen, zodat de sugar snaps iets meer hebben om zich aan vast te houden.
Over sugar snaps gesproken:

Afbeelding

Die staan er gelukkig mooi bij in de voorzaaibak, net als de tuinbonen (ook een 'voorteelt'). Qua planning zal ik dan wel wat later zijn dan de gemiddelde tuinder, maar ach. Ik hoop maar op veel zon en net zo'n lekkere lange nazomer als vorig jaar. :cool:

Dan nog even wat losse dingen waar ik gewoon erg blij van word:

Afbeelding

Bloeiende kers! Het mengseltje van azijn en afwasmiddel lijkt te hebben geholpen, ik zie geen of weinig luizen meer. Wel mieren die de boom in- en uitlopen, geen idee wat die daar zoeken. Maar zolang de boom niet net als vorig jaar van ellende zijn kersen laat vallen, ben ik allang blij. Dit jaar gaan we voor de één kers! :lol:

Afbeelding

Palmkool, ook in bloei! Een bron van vermaak en voedsel voor de insecten. Ik vind 'm ook gewoon mooi:).

Afbeelding

Bonen-rijstsalade met broccolispruitjes uit eigen tuin!

Afbeelding

En om het helemaal af te maken: stralende Goldfish met door mij gebreide muts op de MTFD :D :D :D

Tot volgende keer!
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
2 reacties 15241 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Carina1966
 
Berichten: 261
Lid geworden op: Wo 11 Mei 2016, 20:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (31)

Permanente Linkdoor Carina1966 op Wo 12 Apr 2017, 19:31

RE: Help! Mijn vrouw is klusser

Goed zeg! Ik ben zelf meer een noodoplossingen klusser. Als het echt moet dus.
Mooi rek dat zeg!
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Wo 12 Apr 2017, 20:56

RE: Help! Mijn vrouw is klusser

Dankjewel! :)

Ik was eerlijk gezegd ook altijd een ductape- en elastiekjesklusser. Maar ik heb zoveel geklust door de jaren heen dat ik nu een ietsiepietsie beetje meer inzicht heb. En een Makita boormachine, dat scheelt ook :cool:
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com