Raquette's stadsmoestuin
Twaalf m2 grond, vier borders, twee terrasjes...en één vriend die het allemaal met lede - doch liefdevolle - ogen aanziet.
Lees hier mee hoe ik moestuinier in mijn achtertuin in hartje Utrecht, met behoud van zoveel mogelijk bloemetjes, bijtjes, gezond verstand en gevoel voor humor!

Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Raquette op Wo 21 Mar 2018, 17:02

Het Landje Van De Overbuuf, #1: de aftrap!

Hoi, daar ben ik weer! Net als vorig jaar heeft mijn tuinpassie de hele winter gesluimerd om in het voorjaar tot leven te komen. Afgelopen seizoen leek nergens op, vooral omdat ik de helft van de tijd niet thuis was, maar dit jaar begin ik met frisse moed opnieuw!

In mijn eigen tuin zet ik dit jaar vooral bloemen, en een paar groentes in bakken voor de lol. Het serieuze moestuinwerk gaat tegenover mijn huis plaatsvinden: op Het Landje Van De Overbuuf.
Eigenlijk is hier niet zozeer sprake van een landje als wel van een strook. En dan ook nog een strook waarop vier soorten onkruid met elkaar om de heerschappij wedijveren: winde, paardenbloemen, gras en Japanse Duizendknoop. Gelukkig hoef ik deze onkruiden niet alleen te lijf: mijn buurvrouw Maartje en ik gaan samen deze strook omvormen tot een moestuin, of in ieder geval een wat nettere strook:). De overbuurvrouw is het helemaal zat, dus die vindt alles best.

Ik heb er nu al zoveel lol van! En dan hebben we nog niet eens iets gezaaid, haha.

Afbeelding

Dit zaaischema hadden we een paar weken geleden al gemaakt. Eigenlijk vooral op basis van wat ons lekker/leuk lijkt. Het is zeker niet volledig, maar dat geeft niet. In dit stadium mogen we denk ik al blij zijn als we IETS kunnen oogsten.

Afbeelding

Dit is namelijk het landje...aan de rechterkant bij het hek staat een appelboom, dan is het ongeveer 6,5 meter lang en 1,5 meter breed, en aan het eind staat een grote sering. De grond is keihard en zit helemaal vol onkruidwortels. In het midden zijn tegen de muur twee klimrozen aangeplant.

Afbeelding

Vanaf deze kant kun je zien wat we vorig jaar al hadden gedaan: pompoenen zaaien. We hebben allebei welgeteld 1 pompoen kunnen oogsten, maar het heeft wel een beetje geholpen tegen het onkruid! De planten groeiden erg goed, we waren er alleen te laat mee.

Afbeelding

Vandaag zijn we dus begonnen...eerst maar flink spitten! En de grond zo goed mogelijk 'zeven'...alle winde- en graswortels eruit. De Japanse duizendknoop zit vooral aan de andere kant, de paardenbloemen ook. Hier zie je mij in een stoere pose staan, dat was niet voor de foto. Ik zat helemaal in de flow (en nu heb ik rugpijn:)).

Behalve spitten moeten we ook die rozen nog goed snoeien...als dat nog kan tenminste. Er stond ook een vlinderstruik redelijk dicht bij het hekje - aan de kant van de appelboom - en die heb ik vandaag flink gekortwiekt en verpoot. Dat was een aanwaaier dus het is een beetje op de gok; overleeft 'ie het niet, dan niet.

Afbeelding

En tot slot het resultaat: de eerste twee 'bedjes' helemaal omgespit! In de eerste heeft Maartje haar bessenstruiken gezet, die stonden in potten maar waren daar niet happy. Aan deze kant - de 'seringkant' - is de grond erg zanderig, dus we moeten nog wat compost scoren om eroverheen te gooien. De twee planten aan de rand zaten in de groencontainer die een buurtgenote spontaan kwam brengen (ja, we staan daar echt in de etalage te tuinieren, dus iedereen bemoeit zich ermee:)). Ik weet niet precies wat het zijn, maar ze leefden nog, dus ik dacht, welja, blijf dan maar.

Dit weekend gaan we weer verder. Ondertussen heb ik ook zaden uitgezocht/bijgekocht en mijn zaaibak opgeschoond, dus in principe kan ik gaan voorzaaien! Wat, dat heb ik nu niet precies in mijn hoofd, maar dat komt ongetwijfeld in de volgende update.

Tot dan!
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
5 reacties 9633 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
balkontuinder
 
Berichten: 1152
Lid geworden op: Zo 09 Nov 2014, 20:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (28)

Permanente Linkdoor balkontuinder op Wo 21 Mar 2018, 18:18

RE: Het Landje Van De Overbuuf, #1: de aftrap!

Leuk Raquette! Heerlijk dicht bij huis en nog een tuinmaatje erbij ook. Dat wordt hopelijk een hele gezellige zomer. :thumbup:
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Wo 21 Mar 2018, 18:39

RE: Het Landje Van De Overbuuf, #1: de aftrap!

Dankjewel! Ik hoop voor jou hetzelfde!
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Gebruikersavatar
roosmarij
 
Berichten: 740
Lid geworden op: Do 21 Mar 2013, 09:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (32)

Permanente Linkdoor roosmarij op Wo 21 Mar 2018, 20:42

RE: Het Landje Van De Overbuuf, #1: de aftrap!

rozen snoeien doe je het beste voordat ze uitlopen, maar nadat de ergste vorst geweest is. Een mooie lentedag is maart :) is daar uitstekend voor geschikt! Dus dat is helemaal op tijd als je daar in de komende weken ergens tijd voor neemt.
Verder zit je lekker in de kijk inderdaad. Daar kunnen mooie contacten uit ontstaan, zullen we maar denken.
Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.
Gebruikersavatar
Flup
 
Berichten: 1589
Lid geworden op: Wo 02 Jul 2014, 12:15
Moestuin Seizoen: Bekijk update (25)

Permanente Linkdoor Flup op Vr 23 Mar 2018, 14:23

RE: Het Landje Van De Overbuuf, #1: de aftrap!

Dat is een uitdaging, zoveel onkruidsoorten en niet de minste ook! Ik wens jullie heel veel succes.

Tegen Japanse Duizendknoop is pompoen ook een hele goede plant. Ik heb ergens gelezen dat pompoenplanten de groei behoorlijk verminderen van de Japanse Duizendknoop, dus dan vang je mooi 2 vliegen in 1 klap. De andere onkruidsoorten vind ik minder schokkend, hoewel die ook behoorlijk hardnekkig zijn.

Schijnt er veel zon op dat stuk of juist niet? Daar zou ik ook de plantkeuzes vanaf laten hangen.
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Zo 25 Mar 2018, 22:01

RE: Het Landje Van De Overbuuf, #1: de aftrap!

@roosmarij: bedankt nog voor je reactie! Ik heb de rozen gisteren...gedecimeerd, haha:). Er waren nog maar heel weinig lage zijtakken over, dus ik heb ze echt flink onderhanden genomen. Ik ben benieuwd!

@Flup: goed om te weten, van pompoen versus Duizendknoop. Het rare is wel: de Duizendknoop heeft altijd alleen op het achterste stuk, dus bij de appelboom, gewoekerd. De overbuuf woont er al twintig jaar, ze heeft de boel al weleens tot een meter diep laten afgraven en zelfs de grond weleens helemaal gezeefd. En NOG komt ie terug...maar altijd alleen op het achterste stuk. Dus ergens vind ik dat minder schrikbarend dan ik had gedacht uit de verhalen.

Er komt in het seizoen ongeveer 6 uur zon op het landje, van de hele vroege ochtend tot een uur of twee (sommige stukken tot drie). We gaan voor de vakken een wisselteeltje doen: peul-, nachtschade-, vrucht-, blad- en koolgewassen. En dan het volgende jaar de kolen roteren naar het peulvruchtvak, etc. Maar nu ik dit weet zetten we misschien wel nog een jaar pompoenen in de uiterste hoek!:)
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com