Raquette's stadsmoestuin
Twaalf m2 grond, vier borders, twee terrasjes...en één vriend die het allemaal met lede - doch liefdevolle - ogen aanziet.
Lees hier mee hoe ik moestuinier in mijn achtertuin in hartje Utrecht, met behoud van zoveel mogelijk bloemetjes, bijtjes, gezond verstand en gevoel voor humor!

Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Raquette op Wo 19 Apr 2017, 21:32

Ba(c)k in business!

Woohoo! Best een beetje trots. In één week tijd heb ik alle laatste troepjes opgeruimd, gezaaid, (uit)geplant en mijn nieuwe 'moestuinbak-eiland' geïnstalleerd. De tuin is back in business!

Eerst weer het overzicht:

Afbeelding

Goed, ik geef toe, aan die groene aanslag moet nog iets gebeuren, maar wat voelt het heerlijk dat al die vieze bakjes en hoopjes troep van vorig jaar opgeruimd zijn! Nu binnenkort nog verder met 'inrichten': bovenop het ijzeren frame ga ik een blad maken van steigerhouten planken, en het andere, kleinere tafeltje krijgt een nieuw likje verf en komt op het cirkelterras.

Helemaal achterin de tuin tegen het hekje zie je een zwarte emmer. Daaronder staat mijn nieuwe roos (nu nog een roosJE:)), de Guirlande Rose! Ik hoop dat de emmer in de komende koude nacht een beetje bescherming kan bieden. Verder ziet de roos er perfect uit, hij staat er pas vier dagen, maar ik zweer dat ik hem nu al zie groeien!

Afbeelding

Dit is het vierkante terras, naar het huis toe gefotografeerd. In de oranje bak onder glas heb ik vandaag gezaaid: palmkool, drie soorten stokbonen, en petunia's. Altijd weer spannend! Ik moet nu nog zaaien: snijbiet, stamboon, komkommer en twee soorten pompoen. Die laatste twee ga ik dit jaar ook buiten onder glas zaaien, begin mei. Dit in het kader van Het Nieuwe Realisme (zie een eerdere post): ik wil niet meer allemaal van die monsters binnen. :cool:

Afbeelding

Mijn zaaibak onder het keukenraam. Links tuinbonen, rechts mosterd (de bedoeling was een slamix, maar alleen de mosterdzaden zijn ontkiemd. Vandaag bij de Lidl maar een nieuwe armvol slazaad gekocht). De tuinbonen gaan ergens de komende week de border in en staan daar dan dik twee maanden. Ondertussen laat ik twee pompoenen en drie palmkolen in grote potten 'slakbestendig' groeien. Tzt. plant ik die tussen de tuinbonen, die ik dan al bijna kan oogsten. Althans, dat is het plan:).

Binnen nog meer planning: daar staan in de vensterbank diverse pepers en tomaten.

Afbeelding

Naast de zaaibak staat een emmer met kleine roosjes, die ik bij een verhuizende vriendin uit de tuin meegenomen heb (SuusP heeft de andere helft gekregen:)). De wat grotere roos is een stek die ik genomen heb van de rode roos tegen de schuur. Ik ben superbenieuwd wat hier gaat bloeien!

Afbeelding

Dan zijn we bij het cirkelterras: opgeruimd hè! Links de bloeiende palmkool, rechts de pan met (helaas niet bloeiende) blauwe bessen.

Afbeelding

Dit is de bak die op het cirkelterras tegen de schutting staat. Achterin een paar (bloeiende!) aardperen van Goldfish, ervoor een rijtje radijsjes van eigen zaad. Die in minder dan een week zijn gekiemd! Ik ben altijd weer zo euforisch als ik die groene puntjes boven de aarde uit zie komen :lol:

Afbeelding

Naast de bak staan vijgen. De kleine heb ik vandaag van de kluit van de grote gescheurd en apart opgepot. Vorig jaar had ik niet echt veel vijg, laten we kijken wat dit jaar brengt!

Afbeelding

Ook even aandacht graag voor de rabarber: wat een joekel dit jaar! Ik heb nog niet geoogst, dit weekend ga ik langs mijn zus en neem ik in plaats van een bos bloemen een 'boeketje' verse rabarber mee! :)

Afbeelding

Hier de border rechts. De spruitbroccoli's zijn gerooid en de gekregen wijnbessen en daslook van de MTFD geplant. Op de lege plekken die je hier ziet komen echinacea, rode melde, palmkool, tuinbonen en uiteindelijk 1x pompoen. Rechts zie je (tussen de bloemetjes door) de snijbiet staan die de winter heeft overleefd; vandaar dat ik de tweede lichting dus laat ga zaaien, want deze doen het nog!

Afbeelding

Daslook van weknow bloeit! Ernaast wat sneue geraniums die ik uit een boomspiegel in de buurt heb gehaald - die helemaal overgroeid was met het spul, dus het was een goede daad :mrgreen: - en die nog niet zeker weten of ze willen aanslaan.

Afbeelding

En dan achterin de tuin links, last but not least - MIJN NIEUWE BAK!! :D :D :D
Het zijn 5 cementkuipen van de Hornbach van 65l, waarover ik alle grond opnieuw verdeeld heb. Er komen komkommers, pompoenen, verschillende soorten tomaten en pepers, en een courgette in. De bak rechtsvoor is al ingezaaid met bieten en worteltjes. Oooooh ik kan niet wachten! In het klimrek heb ik ook nog draad gespannen zodat de grijpstengeltjes van eea. wat meer houvast hebben.

Afbeelding

Hier de eerste bewoners, de sugar snaps! Ook een soort van 'voorteelt'. Tegen de tijd dat mijn pompoentjes/komkommers 20 cm groot zijn, plant ik ze in het midden tussen de sugar snaps uit. Hopelijk zijn die, tegen de tijd dat de komkommers en pompoenen dan echt blad gaan maken, uitgesugarsnapt. Ben benieuwd of het allemaal werkt, maar leuk is het wel!

Afbeelding

Dit staat niet in mijn tuin, maar mooi is het wel: bloesemboom op de hoek van de straat. Elke keer als ik er langsfiets word ik even helemaal gelukkig. Wat een fijne tijd van het jaar is dit toch!

Tot volgende keer! :wave:
6 reacties 16287 keer bekeken

Permanente Link door Raquette op Di 11 Apr 2017, 21:33

Help! Mijn vrouw is klusser

In deze editie: veel gezaag, geboor en geschroef. En het begon allemaal zo onschuldig tijdens een koffiesessie bij de buuf, met een rechthoekige metselkuip...

Laten we beginnen bij het begin: het overzicht!

Afbeelding

Daar is veel gebeurd... Het grofvuil is geweest ( :D ) en de oplettende kijker ziet op de foto ook de voornoemde rechthoekige speciekuipen.

Het begon dus allemaal met een gesprekje met de buurvrouw. Net als ik teelt zij groenten in speciekuipen. Bij mij waren dat afgelopen jaar vooral tomaten (de bedoeling was ook komkommers, maar die werden opgevroten...); de rest van de groentes teelde ik in de grote 'moesborder'. Vond ik dat romantische Alys Fowler-idee van een gemengde border vorig jaar al onverwacht ingewikkeld, dit jaar kriebelde het stiekem zelfs alweer om tóch wat meer groentes in bakken te telen.

Terwijl ik daarover vertelde, verzuchtte de buurvrouw dat rechthoekige bakken dan toch wel handiger zouden zijn. En of ze die niet ergens verkochten. Ik nog laconiek: ja, weet niet, misschien eens opzoeken. Dus. Twee dagen later arriveerde er een transport van de Hornbach :mrgreen: Zes bakken van 65l gaan het worden: er komen pompoenen, komkommers, tomaten, pepers en courgette in. Plus aardperen, in één bak die ik los ergens neerzet. Dat betekende werk aan de winkel!

Afbeelding

Zo stond het er nog bij van vorig jaar: een oerwoudje aan stokken en emmers.

Afbeelding

De grond is te kostbaar om niet te hergebruiken. Op een bergje dus, wat verse compost en koemestkorrels erdoor, en scheppen maar. Ik houd natuurlijk wel in de gaten dat ik tomatengrond niet opnieuw voor tomaten gebruik, etc.

Afbeelding

Voor de afwatering - en als in- en uitgang voor de wormen die ik in grote getale aantrof! :clap: - boor ik gaten in de onderkant van de bakken.

Tja, en toen ontstond meteen een nieuw project, want aan de achterkant van de bakken moest ook weer een rek komen voor de pompoenen/komkommers (en de sugar snaps die ik er als voorteelt ga zetten (lekker krap gepland, I know :roll: )). Het oude rek zag er niet meer uit, het werd bij elkaar gehouden door viezige ijzerdraadjes.

Al rondkijkend in de tuin naar 'jut-DIY-materiaal' viel mijn oog op het snoeihout van de jasmijn en de aardpeerstengels. Boem! Operatie klimrek a go go!

Afbeelding

Het was nog een heel gehannes om alles passend te krijgen zo op de grond, want met al die bakken en aarde en emmers en rekken werd het steeds meer tetris. Maar goed, het lukte uiteindelijk. En wie heeft er het meest gezellige hippie plantenrek van Utrecht?

Afbeelding

Ik ga er nog wel draadjes tussen spannen, zodat de sugar snaps iets meer hebben om zich aan vast te houden.
Over sugar snaps gesproken:

Afbeelding

Die staan er gelukkig mooi bij in de voorzaaibak, net als de tuinbonen (ook een 'voorteelt'). Qua planning zal ik dan wel wat later zijn dan de gemiddelde tuinder, maar ach. Ik hoop maar op veel zon en net zo'n lekkere lange nazomer als vorig jaar. :cool:

Dan nog even wat losse dingen waar ik gewoon erg blij van word:

Afbeelding

Bloeiende kers! Het mengseltje van azijn en afwasmiddel lijkt te hebben geholpen, ik zie geen of weinig luizen meer. Wel mieren die de boom in- en uitlopen, geen idee wat die daar zoeken. Maar zolang de boom niet net als vorig jaar van ellende zijn kersen laat vallen, ben ik allang blij. Dit jaar gaan we voor de één kers! :lol:

Afbeelding

Palmkool, ook in bloei! Een bron van vermaak en voedsel voor de insecten. Ik vind 'm ook gewoon mooi:).

Afbeelding

Bonen-rijstsalade met broccolispruitjes uit eigen tuin!

Afbeelding

En om het helemaal af te maken: stralende Goldfish met door mij gebreide muts op de MTFD :D :D :D

Tot volgende keer!
2 reacties 15242 keer bekeken

Permanente Link door Raquette op Zo 02 Apr 2017, 22:11

Er is leven! Er is (een) hoop (zooi)!

Jaaaaaaa...langzaamaan, met stukjes en beetjes, komt er weer leven in de tuin! Elke keer als het mooi weer is en ik heb een beetje energie, doe ik wat. En veel mooie middagen met veel beetjes energie leveren dan toch zichtbaar resultaat op!

Hier is het overzicht:

Afbeelding

Het belangrijkste verschil met de vorige update: de berg zooi - één van vele bergjes zooi - op het cirkelterras is opgeruimd. De pastinaken zijn gerooid en de snijbiet is verplant. Ik ben ook begonnen met het 'mulchen' van de grote border.

Afbeelding

Dat mulchen ging zo: eerst heb ik een laag fijngeknipt tuinafval (en ja, dat is de zooi die op het terras lag:)) over de border verspreid.

Afbeelding

Vervolgens ben ik begonnen met het verspreiden van een dun laagje compost over het tuinafval. De compost komt wederom van de gemeente - het begint een traditie te worden om met huisvriend Ron op de Landelijke Gemeentedag in maart zoveel mogelijk zakken te scoren. Dit jaar overigens maar drie; we waren beiden grieperig en dus tot minder gesjoemel en ge-onderhandel in staat dan normaal ;)

Vandaar ook dat ik 'mulchen' tussen aanhalingstekens zet. Ik begrijp best dat dit er vergeleken bij het echte werk nogal lachwekkend uit moet zien. Maar ja, ik werk met wat ik heb:). En! Ik moet zeggen dat de grond er helemaal niet zo slecht uitziet (wel zanderig). Uit het feit dat bijvoorbeeld de broccoli er zo blakend bij staat, meen ik af te mogen leiden dat het nog helemaal niet zo verschrikkelijk gesteld is met mijn sneue tuinbordertje:).

Afbeelding

Hier de broccoli in kwestie: supermooi! Vanochtend heb ik er weer van geplukt. Dirk ging weg en ik had nog een beetje griep, dus ik wist niet helemaal zeker wat er zou gebeuren met avondeten. Vergiet met broccolispruitjes, daslookblad, lenteuitje - dikke omelet ervan gemaakt en ik had in ieder geval mijn 200gr groente vast binnen!

Ik ben echt van gedachte aan het veranderen over deze broccoli (purple sprouting). Ik kan er nu heel goed van oogsten en er komen steeds maar nieuwe spruitjes. Wellicht dat ik deze toch weer probeer als nateelt!

Afbeelding

Wat ik ook zeker weer ga zetten is palmkool. Deze staat op het punt om te gaan bloeien. Ik ben zo benieuwd hoe de bloemetjes eruit zien! Echt grappig hoe zo'n plant, die de hele winter maar een beetje in een hoekje staat te kniezen, ineens tot leven komt.

Afbeelding

Over tot leven komen gesproken: hoe meer ik in de tuin werk, hoe meer leven ik vind! geums, verbena en zelfs een dahlia blijken de winter te hebben overleefd. En dat niet alleen: op deze plek, waar ik vorig jaar goudsbloemen had gezaaid en het dit jaar opnieuw wilde doen, blijkt dat niet meer te hoeven. Overal goudsbloemzaailingen (tussen de lenteuitjes en ertegenover)! Het zaad dat ik zo netjes had geoogst en bewaard moet ik dan maar ergens anders zaaien :lol:

Afbeelding

Nog een leuke verrassing: de rode melde die ik vorig jaar in deze bak had gezaaid en die het niet echt wilde doen, komt nu alsnog op. Daar krijg ik echt een kick van, dingen die ineens zomaar gaan groeien...zonder dat ik er ook maar enige moeite voor heb hoeven doen!

Afbeelding

Zo heb ik ook deze vijg staan, waar ik echt schandalig slecht voor heb gezorgd. In een te kleine pot laten staan, half laten verzuipen, veel te agressief gesnoeid, noem maar op. En bij het eerste beetje zon en warmte...boem, daar is 'ie weer!

Nog blijer ben ik met een druif (niet op de foto) die ik vorige voorjaars-MTFD van Bit had gekregen. Het was toen een kleine stek en er gebeurde ook eigenlijk het hele jaar niet veel mee, waarschijnlijk omdat ik 'm in een te kleine pot heb laten staan. Daar baalde ik goed van, want ik had zo graag een druif gehad, maar toen ik hem dit voorjaar weer tegenkwam en ging verpotten was het te laat en leek hij bevroren/verzopen. Er zat een soort schimmel op de hoofdtak en een klein uitlopertje was weggerot. Zelfs bij het afschrapen van een klein beetje bast kwam alleen bruin tevoorschijn. De wortels roken niet verrot, dus toch maar verpot en even laten staan. En wat schetst mijn verbazing: gisteren zag ik ineens een nieuwe, piepkleine groene knop bij de 'voet'! Ik geloof dat ik zelden zo gelukkig ben geworden van een piepklein groen puntje :D

Afbeelding

Dit vind ik ook heel leuk: de eerste sugar snap die ontkiemd is uit eigen geoogst zaad. Dat wordt haast maken met de volgende klus: de emmers links achterin de tuin fatsoeneren!

Afbeelding

Maar eerst nog even genieten (met een scheurende griep-hoest en geneeskrachtig kopje thee :lol: ): van het namiddaglicht dat op de blauwe bes en de kers schijnt. Zo mooi! De kers komt ook al goed in bloei.

Ik had gehoopt dat het feit dat de rabarber (rechts) het zo goed doet, betekent dat de grond hier al wat is verbeterd, en dat de kers het dus ook makkelijker gaat krijgen dit jaar. Maar als luis een indicatie is van een zwakke plant - vorig jaar zat het hele boompje ónder de luis - nou, dan is 'ie nog even zwak als toen... Gisteren waren ze er ineens weer. Dikke zwarte luizen, en mieren die er als bodyguards/schaapherders omheen cirkelen.

Dit jaar wacht ik niet af, want al mijn 'de natuur lost het zelf wel op' ten spijt heb ik toen precies nul kersen kunnen eten. Dus ik ben afgeweken van mijn gebruikelijke hippie-approach en heb gelijk flink gespoten met een afwasmiddel-azijnoplossinkje. Je zíet ze gewoon creperen. Heerlijk! :lol:

Oh ja, waar waren we? Rust en vrede. En genieten van mijn blakende blauwe bessen, rabarber, anemoon, daslook...alles dat maandenlang onopvallend moed heeft staan verzamelen, en nu ineens met een knal weer tot leven komt!

Tot volgende keer :wave:
3 reacties 16496 keer bekeken

Permanente Link door Raquette op Vr 24 Mar 2017, 16:06

Het Nieuwe Realisme 2017

Een nieuw tuinjaar vraagt om nieuwe tuinvoornemens. Dit jaar zijn dat:
- zaait wat ge zult oogsten (en niet honderd miljard leuke dingen die ge toch eigenlijk niet kwijt kunt);
- omarm de imperfectie en uw favo tuinseizoen (van maart tot uiterlijk september);
- meer bloemen;
- minder werk.

Kortom: Het Nieuwe Realisme 2017! Ook wel: na twee volledige moestuinseizoenen weet ik beter wat werkt en wat niet.

De overzichtsfoto ziet er al beter uit, heb her en der best wat kunnen doen met het mooie weer:

Afbeelding

Afbeelding

Dit is de border aan de 'achterkant' van het cirkelterras. Ik heb de aardbeien rond de rabarber weggehaald, dat werd een zootje en was teveel (realisme!). Ook gemulchd en wat mest toegevoegd bij het kersenboompje. Daarnaast zag ik dat mijn anemoon twee kleine zaailingen had (jee!) dus die heb ik laten staan. Dat de rabarber goed opkomt en die zaailingen er zijn zie ik als een teken dat alles het hier redelijk naar zijn zin heeft (hopelijk!).

Afbeelding

De aarbeien heb ik nu hun eigen bedje gegeven in de grote border rechts op de overzichtsfoto. Ze zijn volgens mij allemaal aangeslagen, want ze gaan in volle vaart door met groeien! Ik hoop dat dit derde jaar me nu eindelijk IETS van een noemenswaardige aarbeienoogst oplevert (het zijn maar 16 plantjes, maar toch). Ze hebben nu in ieder geval betere omstandigheden. Realisme!

Afbeelding

Hier dan een restant van Het Oude Onrealisme 2016: ik had twee megagrote purple sprouting broccoli's in m'n tuin gezet. Ik had al besloten dat ik dat niet meer zou doen (neemt veel plek in en je hebt er driekwart jaar niks aan)...ja, en toen zag ik eindelijk spruitjes:).

Afbeelding

En die werden toen ook nog een lekkere maaltijd! En er zitten nog zeker spruitjes aan voor nog 2 of 3 keer broccoli eten. Hmm. Het nieuwe realisme wordt alweer enigszins op de proef gesteld.

Afbeelding

Dit is sowieso wel een blijver: palmkool. Daar heb ik echt veel aan gehad, en die komt ook in een kleine tuin goed tot zijn recht. Deze schiet nu bijna in zaad, en ik denk dat ik dat ga proberen te oogsten!

Afbeelding

Mijn zaaibak buiten: ingezaaid met tuinbonen en sugar snaps links, en een slamengsel rechts. Als de bonenzaailingen eruit zijn, ga ik de linkerkant ook inzaaien en dan steeds beurtelings links en rechts jonge sla oogsten (er zit trouwens ook paarse en groene mosterd door het mengsel). Dit is, naaktslaktechnisch, de enige bewezen effectieve manier om sla te kweken in mijn tuin. Realisme!

Afbeelding

Tot slot hier dan het toppunt van realisme: deze zaaisels van pepers en tomaat zijn mijn ENIGE zaaisels binnen dit jaar, behalve later nog courgette en pompoen. Één bakje! Helemaal niet eens chaos in de keuken! Ik ben trots op mezelf.

Maaaaarrrr wees niet bang dat het nu saai en voorspelbaar wordt in huize Raquette, want de Onrealistische Plannen voor capsicums op het dak, broccoli in emmers en misschien toch stiekem een watermeloen dringen zich alweer op :lol:

We zullen zien!
3 reacties 5576 keer bekeken

Permanente Link door Raquette op Di 14 Mar 2017, 19:05

Moestuinupdate of shame! Maar ook met frisse moed:)

Om maar met de deur in huis te vallen: ik schaam me dood. In het voorjaar van 2016 optimistisch weer begonnen met dit tuindagboek, en er half juni alweer plotsklaps mee opgehouden en niets meer van me laten horen. Boeh! Maarrr... er waren verzachtende omstandigheden (natuurlijk!:)).

Mijn 'garden timeline of shame' omvat, in chronologische volgorde: een vrijwilligersperiode in Portugal, een goede vriendin met borstkanker, een familielid dat werd opgenomen en een vriend die in recordtempo op een burnout afstevende.
Geen wonder dus dat er geen energie over was voor de tuin! Mijn arme tuin, die er dan ook bij ligt als een uitgewoonde huiskamer na een tienerslaapfeest.

Hieronder de keiharde waarheid in één foto:
Image
Overal vieze nattige potjes en plankjes, troep, onkruid, stengels van afgelopen jaar en zelfs verwaarloosde groentes: sprouting broccoli, pastinaak, aardpeer en snijbiet. Daarom nu de

LESSEN VAN 2016:
1) ik ben een mooiweertuinier. Het heeft niet zoveel zin om wintergroentes te telen, want die ga ik toch niet oogsten (of pas weer in de lente:)).
2) Alys Fowler-tuinieren is vreselijk intensief. Ik vind dat frustrerend op momenten dat ik de energie niet heb. Minder en minder bewerkelijke constructies dus dit jaar.
3) ik wilde teveel. De roos heeft geleden onder de aardperen, de passiebloem is dood. Er kan minder in een arme tuinborder dan ik wil, tenzij ik heel intensief alles bij ga houden, maar punt 2).

Vandaag, met heerlijk weer, voorzichtig begonnen met puinruimen:Afbeelding

In de achterste hoek van de tuin heb ik de aardperen gerooid en er smeerwortel voor teruggeplant. Die gedijt goed in dit nattige donkere hoekje.

Afbeelding

Zouden ze nog lekker zijn?...

Afbeelding

De andere border is al net zo'n zooitje. Wel al veel gesnoeid vandaag!

Afbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Ja, ik heb er nog heeeeeel wat werk opzitten. Maar ik wilde in ieder geval hier alvast posten als een soort '0.0'. Ik leef nog, ik tuinier nog, en in mijn volgende update ziet mijn tuin er hopelijk alweer beter uit! (dat kan ook moeilijk anders...:))

Hello again dus, en tot snel!
14 reacties 13493 keer bekeken

Vorige Volgende