Raquette's stadsmoestuin
Twaalf m2 grond, vier borders, twee terrasjes...en één vriend die het allemaal met lede - doch liefdevolle - ogen aanziet.
Lees hier mee hoe ik moestuinier in mijn achtertuin in hartje Utrecht, met behoud van zoveel mogelijk bloemetjes, bijtjes, gezond verstand en gevoel voor humor!

Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Raquette op Wo 20 Apr 2016, 23:27

Klussie klussie klussie!

Leuk hoor, zo'n MTFD, maar je gaat er wel teveel van klussen. :D

'Oei, die aardperen van Jorieke moeten snel ingegraven. Hee, maar weet je? Eigenlijk is die achtermuur wel erg smerig. En straks kan ik er niet meer bij vanwege de aardperen. Nu maar snel even doen dan. Weet je wat, neem ik dat zijwandje gelijk mee. Hm, wel kaal hout hoor. Zal ik het ook maar even in de olie zetten? En als ik dan toch bezig ben...'

Ja ja, zo gaat dat. Je begint met een aardpeer, en je eindigt met een wolkenkrabber in je achtertuin. Gelukkig ben ik nèt voor het wolkenkrabberstadium opgehouden.

Hier was ik vorige keer geëindigd: bak uit de border gesloopt.

Afbeelding

Op deze foto zie je ook goed hoe smerig dat zijschuttinkje was. Die kant van de tuin ligt op het Noorden en het blijft daar altijd een beetje vochtig en viezig.

Afbeelding

Nou, en dan heb je dus zo'n vochtig en viezig hoekje, en wat zet je daar dan neer? Aardperen natuurlijk!

Afbeelding

Deze smeerwortel moest plaats maken; ik vond het wel gaaf om te zien dat ze echt van die onwijs lange penwortels hebben!

Afbeelding

Na een middagje boenen was dit het resultaat: (relatief) schone schuttingen en de boel weer netjes van kant (zoals wij in dit huishouden plachten te zeggen :cool: ).

Afbeelding

Die laatste foto was dan weer de aanleiding voor mijn klus van vandaag, want na het boenen viel het me op dat het wandje van de schuur er wel erg verveloos uitzag. Het zijschuttinkje ook, maar daar ga ik niets aan doen omdat ik er door de passiebloem niet helemaal bij kan, dus dat wordt dan heel raar.

Maar goed, dit wandje kon wel een keertje 'gedrenkt' worden. Ik houd sowieso meer van olie dan van lak of beits. Bovendien had ik laatst op de site van een soort hippie-meubelmaakster gelezen dat je meubels prima kunt inwrijven met citroenolie, en, bij gebrek daaraan, met een mengsel van olijfolie en citroensap. Ik ben altijd wel in voor een experiment, dus ik heb het gewoon geprobeerd (eerst op m'n zaaibak). Het is buitenhout, dus geen ramp als het mislukt. Maar ik vind het eigenlijk heel mooi! Warm kleurtje en de roos steekt er mooi bij af:)

NB. Ik voelde me trouwens echt een poetsmiep, op mijn knieën met een emmertje groene zeep de schutting aan het afboenen. We hebben nota bene een hulp in de huishouding omdat ik zo'n verschrikkelijke hekel heb aan poetsen! :lol:

Afbeelding

Van deze klus ben ik ook heel blij dat ik hem af kon strepen: de binnenboel. Omdat ik geen andere plek heb, gebruik ik de keuken als kas. De kunst is daarbij natuurlijk om het zo in te plannen dat alles past, zonder dat het hinderlijk of onhygiënisch wordt. Ik zat daar al dagen tegenaan te hikken. Het leek alsof het echt niet kon passen, terwijl ondertussen de zaailingen in de woonkamer wel stonden te snakken naar licht.

Okee, twee bekentenissen: 1) Ik heb serieus een Illustratortekening op schaal gemaakt van alle vensterbanken en alle bakken met zaailingen, om uit te vogelen hoe ik het ging doen. En 2), ik ben gisteren bijna DRIE UUR bezig geweest om alles uit te zoeken, schoon te maken, over te potten en in te passen.

Helemaal links de munt (op de magnetron:)). Dan op de achterste vensterbank van links naar rechts: citruszaailingen, basilicum, platte peterselie en koriander. Op de koelkast staan 5 komkommers, 1 zonnebloem, 5 pompoenen, 1 klimcourgette en 1 van speets gekregen aubergine. Op de lange vensterbank rechts staan twee zieltogende cactusjes, dan drie potten met pepers, 1 mini-auberginezaailing (de enige uit 10 die bij mij wilde kiemen :( ) en dan drie bakken tomaten met 3 x pomodori, 2 x Tasty Tom, 2 x Boxcar Willie, 3 x cherry geel en 4 x cherry rood. En dan is er ook echt geen millimeter ruimte meer over.

Afbeelding

Dit is weer zo'n creatieve Rinske-oplossing, niet lachen: ik vond dat mijn tomaten te langzaam groeiden, dus heb ik van opengeknipte flessen en afhaalmaaltijdbakjes - koken kan ik ook al niet - een soort tunnelkasjes gemaakt.

Afbeelding

Kijk, mijn zaaibak doet het supergoed! Een klus die nog op mijn lijstje staat, is om de mibuna, fringed red amsoi, raapstelen etc te verplaatsen naar een van de 'tomatenemmers' die nu toch staan te niksen. Dan zou ik de bloemenzaden hier kunnen zaaien en zit ik niet met dat slechte licht.

Afbeelding

Hier nog iets dat het goed doet: mijn kersenboompje! Ik sta helemaal te juichen, elke keer als ik 'm zie. Er zijn alleen nog opvallend weinig bijen en wespen actief. Ik heb er vandaag maar heel af en toe een gezien. Hoop dus wel dat al deze mooie bloesems bestoven zullen worden!

Klussen die nog op het program staan voor de komende we(e)k(en):
- alle bloemen zaaien;
- pastinaak en flespompoen zaaien;
- tuinborder omspitten en mulchen met compost;
- paadje maken;
- nieuwe bonenboog maken en sugar snaps uitplanten;
- terrasborder op de schop en daar de nieuwe frambozen ingraven.

Nou goed, een hele lijst dus, maar dagen zijn eindig en Rinske's ook. Dus ben ik vandaag hier opgehouden:

Afbeelding

En dat vind ik dan héél moeilijk...een half-affe klus half-af laten. Hier zie je hoever ik al gespit heb (waarbij ik ook een wirwar aan oude wortels, stenen en andere meuk verwijder). Wilde het nog éven afmaken...maar nee. Ik was moe, hard gewerkt, het was genoeg.
En een troost: als je deze foto vergelijkt met de eerste, dan is in ieder geval die SCHUTTING toch fantastisch opgeknapt! ;)

Tot volgende keer!
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
4 reacties 4279 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
loes
 
Berichten: 3495
Lid geworden op: Ma 13 Mei 2013, 22:47
Moestuin Seizoen: Bekijk update (36)

Permanente Linkdoor loes op Wo 20 Apr 2016, 23:36

RE: Klussie klussie klussie!

wow je bent weer druk geweest. zelfs de schutting gepoetst!
Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)

Permanente Linkdoor dennis78d op Do 21 Apr 2016, 08:33

RE: Klussie klussie klussie!

Leuke update om te lezen :) Je maakt echt optimaal gebruik van je ruimte, knap hoor. Als je nu vaak je magnetron aan zet, ruimt je huis lekker naar munt ;)

Mooie tip van de olijfolie met citroen, het hout ziet er echt super uit nu :thumbup:.
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8599
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Zo 24 Apr 2016, 09:46

RE: Klussie klussie klussie!

Oh ja.. herkenning... dat je van het ene klusje in het andere verzeilt raakt... Daar moet ik erg voor uitkijken. ;)

En erg therapeutisch verantwoord dat je nu de klus half af laat liggen... goed voor je. :cool:
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Zo 24 Apr 2016, 19:05

RE: Klussie klussie klussie!

Haha thanks :D (ik vond het heel moeilijk!!)
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com