Raquette's stadsmoestuin
Twaalf m2 grond, vier borders, twee terrasjes...en één vriend die het allemaal met lede - doch liefdevolle - ogen aanziet.
Lees hier mee hoe ik moestuinier in mijn achtertuin in hartje Utrecht, met behoud van zoveel mogelijk bloemetjes, bijtjes, gezond verstand en gevoel voor humor!

Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Raquette op Di 29 Mar 2016, 18:57

Ontwaakt uit winterslaap

Hallo allemaal! Ik ben hier een tijdje niet actief geweest. De hele winter, om precies te zijn. Ik heb ontdekt dat ik een 'tuinknop' heb; één die acuut uit gaat eind september en dan op 1 maart weer aan. :D

In september had ik nog allemaal grote plannen om mijn moestuinbed om te bouwen naar een 'edible garden' met groenten en bloemen door elkaar, maar in de praktijk blijkt dat intensief tuinieren, zeker als het kouder wordt, voor mij gewoon niet echt haalbaar is. En het heeft natuurlijk geen zin om zoiets aan te leggen als je het niet kunt bijhouden. Daarom dit seizoen in de herkansing: de zelfgebouwde MM-bak!

We waren midden maart op vakantie, maar sinds een dikke week ben ik weer bezig. Mijn grootste prestatie tot nu toe is het binnenhalen - met vrienden en geleende auto's in wisselende samenstellingen - van zes 40l-zakken gemeentecompost. Score! In Utrecht mag je er eigenlijk maar één per persoon, maar als ik de grote stapels zag die er een ruime week na de compostdag nog lagen, voel ik me niet echt schuldig. Met de compost heb ik inmiddels de bak weer aangevuld.

Verder vooral veel onkruid wieden en opruimen. Zo'n tuin wordt wel echt mistroostig en vies in de winter! Overal alg, slijmerige takken, platgelopen plasticjes, etc. Er groeide ook een hele rand rucola om de bak heen die vorig najaar zichzelf heeft uitgezaaid. Toch maar weggehaald, want het zag er na de winter niet echt meer lekker fris uit (en begon deels zelf al weer door te schieten!). Eens flink opgeruimd dus, en daarnaast vast pepers, tomaten en aubergine gezaaid. Ik heb ook een zaaiplannetje gemaakt voor allerlei vroege dingen die direct in de bak mogen.

Op de foto kun je zien hoe ver ik met de bak ben: klaar om in te zaaien! En dit keer stapstenen erdoorheen, want hij is toch iets te breed om makkelijk bij te kunnen anders. Onkruid heb ik al grotendeels gewied, linksvoor kun je nog een beetje zien hoe het was. Rechts tegen de - hier niet zichtbare - schutting komen Japanse wijnbessen. Gisteren heb ik de moederplant verplaatst en er staan nog twee gewortelde stekken in emmers te wachten.

Het stelt nog niet veel voor, maar dat komt wel! Ik ben allang blij dat ik er weer een beetje ben. :) Tot snel voor een meer uitgebreide update!


Afbeelding
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
2 reacties 19699 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8599
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Di 29 Mar 2016, 19:16

RE: Ontwaakt uit winterslaap

Goeiemorgen, welkom terug uit je winterslaap. :P Niets mis met "mooi weer" tuinieren hoor. Moet allemaal wel leuk blijven. ;)
En jij kan nu tenminste al gaan zaaien... daar moet ik nog heel wat voor doen... donderdag hopelijk. :cool:
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
Gebruikersavatar
loes
 
Berichten: 3495
Lid geworden op: Ma 13 Mei 2013, 22:47
Moestuin Seizoen: Bekijk update (36)

Permanente Linkdoor loes op Di 29 Mar 2016, 19:56

RE: Ontwaakt uit winterslaap

heerlijk he dat energieniveau wat perfect samen gaat met een moestuin :D ik ben zo vanaf oktober(poten van de knoflook) tot half maart (zo rond de compostdag) ook niet in de tuin te zien.
misschien is groenbemester voor jou dan ook wat? alles wat leeg komt inzaaien en verder in de herfst lekker de natuur de tuin laten afdekken met blad.

jammer dat een tuin met groenten en bloemen door elkaar voor jou ook niet haalbaar is :(
ik vind het er altijd zo leuk uit zien.