Raquette's stadsmoestuin
Twaalf m2 grond, vier borders, twee terrasjes...en één vriend die het allemaal met lede - doch liefdevolle - ogen aanziet.
Lees hier mee hoe ik moestuinier in mijn achtertuin in hartje Utrecht, met behoud van zoveel mogelijk bloemetjes, bijtjes, gezond verstand en gevoel voor humor!

Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Raquette op Do 23 Apr 2015, 21:26

Raquette in de tuin, seizoen 2015

Hoi! Ik ben Raquette en ik ben nieuw hier. Het lijkt me heel erg leuk om dit seizoen mijn vorderingen in de - mijn eerste ooit! - moestuin bij te gaan houden. En ook om af en toe advies te vragen, hehe.

In 2013 vonden mijn vriend en ik een leuke, betaalbare huurwoning in Utrecht. Met tuin! Het eerste jaar hebben we vooral binnen geklust en negeerden we de tuin, die we eng vonden. Vorig voorjaar kreeg ik de geest toen we samen met de buren (links op de overzichtsfoto) een hogere schutting plaatsten. Ineens vond ik dat er eigenlijk ook andere tegels moesten komen, en een andere indeling, en meer terras, en en en...

Met goed zoeken, slim onderhandelen en de hulp van mijn schoonbroer die hovenier is, hebben we voor een klein budget toch een best mooie tuin aangelegd! Ik ben er nog steeds erg trots op. :thumbup:
In de border vanaf de overzichtsfoto rechts zouden eerst sierplanten komen. Maar hoe meer ik ging lezen over tuinieren, en hoe vaker ik daarbij stuitte op berichten over moestuinen, hoe leuker het me leek om toch een klein moestuinhoekje te maken! Een bezoek aan de site van de Makkelijke Moestuin overtuigde me dat dit de makkelijkste manier zou zijn, in ieder geval in het begin. Toen ik eenmaal alle benodigdheden bij elkaar had gesprokkeld was het al begin augustus. Ik heb afgelopen herfst nog wel het een en ander gezaaid, en alles kwam eigenlijk ook nog best goed op, alleen zat er een mysterieuze killer in de tuin die steeds alle steeltjes doorknaagde, dus in oktober ofzo hield ik er gedeprimeerd mee op.

Deze lente ben ik echter weer met frisse moed begonnen!

Afbeelding

De tuin met moestuinbak. En met gloednieuw tuinhek dat ik vorige week van goedkoop tuinhout in elkaar getimmerd heb :D .

Afbeelding

Dit is het cirkelterras dat op de overzichtsfoto links is. De groente is stiekem al opgerukt tot aan deze kant van de tuin...

Afbeelding

De linkerborder, tussen aanbouw (keuken) en terras: kruiden (tijm, bonenkruid, stekje rozemarijn van vorig jaar, peterselie), aardbeien, framboos en een campanula om de schijn van een bloemenborder op te houden.

Afbeelding

Dit kersenboompje heb ik een week of twee geleden in de rechterborder gezet. Het is een laagblijvend exemplaar. Aan de bladeren te zien - ik kocht 'm met nog bruine knopjes - vindt hij het wel gezellig bij ons. Het is een zelfbestuivende Regina-kers. Ik ben benieuwd!

Afbeelding

Ook in de rechterborder: de wijnbes. Dit moest eigenlijk een soort eetbaar haagje worden om de containers erachter aan het oog te onttrekken, maar dat wil nog niet echt. De wijnbes heeft wel nieuwe stengels gemaakt, dus wie weet.

Afbeelding

Zelfs de schutting bij het cirkelterras was niet veilig voor mijn moestuinmanie: aardbeien in kant-en-klaarmaaltijdbakjes! Hangen op het zuiden, dus ze gaan goed vooralsnog!

Afbeelding

Dan de moestuinbak zelf. Het bonenrek is nieuw en heb ik vorige week samen met een buurman gemaakt van wat afvalhout! De bak maakte ik in september van pallets. Ik heb de MM-grond ook zelf gemixt, alleen in plaats van turfmolm heb ik potgrond gedaan omdat ik geen turfmolm kon vinden (met de gedachte dat de voedingstoffen daar vanzelf uit gaan en er dan alsnog turf overblijft). Mijn compost heb ik deels van de gemeente en deels gratis van de mesthoop geschept bij een boerderijtje in de buurt. De vermiculiet heb ik gekocht bij een MM-afhaalpunt.

Ik heb 12-04 ingezaaid. Alleen de radijsjes zijn al goed opgekomen, en een paar spinaziezaailingetjes die ik uit hun AH-potjes heb gered (vanaf het moment van opkomen zijn al mijn AH-zaailingen aan het verschrompelen, heel raar!). De rijspeulen komen van de gemeentemoestuin in de buurt, waar ik soms als vrijwilliger werk. Daarnaast zag ik vandaag een sugarsnap de kop opsteken!

Oh en weet je nog die mysterieuze killer? Ik ben erachter dat dat waarschijnlijk onze grote vrienden de Turkse Tortels zijn geweest, die hun nest hebben gebouwd aan de voorkant van het huis. Vandaar dat net:).

AfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeelding

Afbeelding

Zelfs van de bakken aan de schutting op het noorden kon ik niet afblijven; tussen de mini-petunia's en bacopa staan kropsla, spinazie en N-Z spinazie.

Afbeelding

Alleen de slaplantjes in de laagste bak zijn al zichtbaar. Mijn plan is - als ik dat over mijn hart kan verkrijgen - om straks de zwakste van elk duo over de kling te jagen.

Afbeelding

Deze emmers staan onder het keukenraam op het zuiden. Een paar muntstekjes plus munt van vorig jaar, in de middelste emmer salie die al ik weet niet hoeveel winters (zeker drie!) heeft overleefd, en in de rechter emmer komt straks basilicum.

Afbeelding

Ik dacht dat mijn munt heel goed ging, tot ik eergister een rups ontdekte. Hmm. Vandaag geen nieuwe rupsen gevonden, maar wel vraat. Kunnen rupsen ook onder de grond zitten?

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

En tot slot is er de binnenafdeling: een peperplantje en een Tasty Tom die ik in september bij wijze van experiment heb gezaaid, en die wonder boven wonder hebben overleefd in onze steenkoude keuken! Ik heb ze allebei vorige week verpot en een beetje gefatsoeneerd. De peper krijgt zelfs pepers! De Tasty Tom moet eerst nog een beetje groeien.

Binnen op de vensterbank heb ik ook nog een heel zootje zaaibakjes en nieuw opgekomen zaailingen staan, maar dat zal ik jullie voor nu besparen.
Tot gauw!
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
0 reacties 2526 keer bekeken