Raquette's stadsmoestuin
Twaalf m2 grond, vier borders, twee terrasjes...en één vriend die het allemaal met lede - doch liefdevolle - ogen aanziet.
Lees hier mee hoe ik moestuinier in mijn achtertuin in hartje Utrecht, met behoud van zoveel mogelijk bloemetjes, bijtjes, gezond verstand en gevoel voor humor!

Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Raquette op Za 14 Mei 2016, 22:07

Van groene blaadjes en geluksdiners

Hoera! Hoera! Hoera! De tomaten staan buiten, sla schiet omhoog, mijn neus is voor het eerst verbrand. De lente is in het land en heeft alles wakker gekust.

In mijn tuin is dit het tijdperk van de groene blaadjes. Omdat ik relatief laat zaai heb ik nog geen wortels of snijbiet, zelfs nog geen radijs, maar pluksla, mosterdblad en raapsteel waren er afgelopen week te over. Ik heb zelfs al een keer gasten een volledige maaltijd uit eigen tuin voor kunnen zetten! Sjongejonge zeg - ik geloof niet dat je me veel gelukkiger kunt krijgen. En dat alles voor een paar euro aan zakjes zaad. Koopje!

Eerst gaan we weer naar het totaaloverzicht van de border. Om een beter beeld te krijgen ben ik dit keer op het tuintafeltje gaan staan (wat niet in alle opzichten een goed idee was):

Afbeelding

Dankzij de nieuwe techniek kun je wel beter zien hoe het erbij staat: alweer iets voller dan een week geleden. Achteraan zie je roos, muurbloem, smeerwortel en doornloze braam; het oranje stipje is een Geum die ik net vandaag heb uitgeplant. Daarvoor staan peulen, mosterdblad en tuinbonen. Ik heb gemulched met een mengsel van fijngeknipte plantenresten en koffiedik. Hopelijk schrikt de geur ook gelijk de kat af die elke nacht rechts van het paadje, waar nu het gaas staat, sch*#t (nee, het is niet onze eigen kat, die doet het netjes in de kattenbak:)). Mijn net uitgeplante lente-uitjes lagen vanochtend helemaal overhoop! Daarom maar even tijdelijk een stuk gaas neergezet, om hem/haar te beletten zijn/haar achterwerk neer te vlijen.

Links voor de peultjes nog hele kleine bietjes die ik heb uitgeplant; daarvoor radijsjes en wat paars mosterdblad (goh, valt het jou ook op dat het woord 'mosterdblad' best vaak valt?). Oh! En nog twee verbena's.

Ik heb trouwens een heuse Theorie ontwikkeld over de bladgroente in mijn tuin (waaronder het mosterdblad). Of liever gezegd, een Werkwijze. Vorig jaar merkte ik al dat spinazie bij mij niet goed wil en dat ik gewone sla niet zo lekker vind. Inmiddels heb ik zoveel alternatieven ontdekt dat ik het volgende heb bedacht:
- in alle gerechten waar spinazie voor nodig is vervang ik dat door boomspinazie, snijbiet, NZ-spinazie en/of grof mosterdblad.
- sla teel ik alleen nog in een grote bak als pluk'sla', waarbij ik slasoorten, mosterdblad, rucola, raapsteel en melde door elkaar heen zaai en dan met één vloeiende beweging een gemengde salade kan plukken (dat vind ik wel lekker namelijk). En als ik dat in mijn zaaibak doe heb ik ook genoeg om meer dan één keer sla te kunnen eten.

Volgens mij moet het op deze manier mogelijk zijn om de hele zomer (en najaar?) door toch wel ongeveer één keer per week bladgroen uit eigen minituin te eten. Het begin is er alvast!

Afbeelding

De peultjes in close-up. Ze beginnen nu echt de lucht in te schieten!

Afbeelding

In het 'verdomhoekje' komen de aardperen ook boven de grond.

Afbeelding

De kruidenborder die, als ware het Maria Carey, een meest flatteuze kant heeft. Hij is nu namelijk vrij leeg - als je goed kijkt zie je wel wat net uitgeplante dille, koriander en peterselie die hopelijk flink gaan groeien - maar vanaf deze kant lijkt het nog wat door de bieslook. Ik heb wel de kruiden nu al meer gebruikt dan vorig jaar in een heel jaar! En mijn nieuwe frambozen doen het trouwens ook goed.

Afbeelding

Een gezellig mandje met restborderplanten en restaardbeitjes, geheel in lijn met de rest van de tuin.

Afbeelding

De 'fruitborder'. Ik ben vergeten er een foto van te maken, maar ER ZIJN KERSEN GESIGNALEERD! En veel ook. Joehoe, ik krijg kersen! Oh, en dat groene waasje wat je op de grond ziet is een heel dun laagje conifeermulch van de buurvrouw haar conifeer. Wat een pokkewerk, zeg. En ik ben nu definitief de buurtgek die met snoeischaar in de hand lukraak planten van andere mensen loopt te kortwieken :D

Afbeelding

Je ziet dat het echt al een Heule Dikke Laag is, dus ik moet nog wel een keer terug naar de conifeer. Nou ja, ze denken nu toch al dat ik gek ben.

Afbeelding

Dit waren de emmers gisteren om half zes. Om zeven uur was de doorgeschoten broccoli (in zijn geheel) verwerkt in een heerlijk soepje, en was de sla-emmer leeg. En onze borden vol! In de leeggekomen emmers ga ik nu nog de laatste tomaten overzetten.

Afbeelding

Bijna alle tomaten heb ik op de normale manier geplant en aangebonden, maar met deze tomaat ga ik een experiment doen. Vorig jaar heb ik namelijk op het Praxxus channel (YouTube) in een hele gave video gezien hoe Ray een tomaat bijna helemaal begraaft, waarna niet alleen de stam maar ook twee dieven weer boven komen en hij dus eigenlijk een tomatenstruik krijgt. Die dan vervolgens een soort bizar, eindeloos producerend tomatenmonster wordt. Hij deed dat met een Boxcar Willie tomaat, hetzelfde ras als dit. Geen idee wat ik moet verwachten, maar ik vind het nu al leuk :cool: Ray woont trouwens in Iowa, dus niet per se een veel langer seizoen dan hier (mocht dat je eerste kritische gedachte zijn:)).

Afbeelding

Aardappelen! Ze staan er vooralsnog mooi bij vind ik. Ergens is het totaal onlogisch om aardappelen te telen in mijn piepkleine tuin, maar ik vond het vorig jaar zo leuk om te 'schatgraven' dat ik me van geen enkele logica iets aantrek als het om aardappelen gaat.

Afbeelding

Eigenlijk is dit soort huisvlijt niets voor mij, maar sinds ik af en toe op Salamandertjes tuin kom ben ik langzaam de waarde van snijbloemen gaan inzien. En omdat dit ook een soort oogst uit eigen tuin is mocht het er wel bij, vond ik (roos en clematisbloem).

Nou, en daar komt 'ie dan tot slot hoor: Het Etentje! Met verse broccoli in de soep, munt in de couscous, sla in de salade en raapsteel/mosterdblad in de spanakopitaflapjes. Eet smakelijk! Eh, tot volgende keer! :wave:

Afbeelding
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
9 reacties 24771 keer bekeken

Reacties
Toto
 
Berichten: 508
Lid geworden op: Ma 04 Apr 2016, 19:11
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)

Permanente Linkdoor Toto op Za 14 Mei 2016, 22:33

RE: Van groene blaadjes en geluksdiners

Nou, ik wist niet dat iemand zo van een verbrande neus kon houden. :lol:

Heb je bij je tomatenexperiment eerst de blaadjes afgeknipt? Hou je ons op de hoogte van de vorderingen? Ik ben namelijk heel benieuwd.
Als plan A mislukt heb je nog altijd 25 letters over!
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Za 14 Mei 2016, 23:11

RE: Van groene blaadjes en geluksdiners

Haha:)

Ja, ik heb alles behalve de groeitop afgeknipt. De theorie is dat de tomaat over de hele stam wortels gaat maken en daardoor uiteindelijk een enorme plant kan worden. Geen idee of het bij mij ook zo gaat werken hoor :cool: .

Hier legt hij uit wat hij doet: eerst diep planten (wat ik nu heb gedaan) en dan de eerste twee of drie dieven (wat eigenlijk zijstammen zijn (want ze kunnen ook bladeren en bloemen produceren)) in 'geulen' begraven. Zo krijg je dus een soort struik met meerdere 'stammetjes'.

Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Gebruikersavatar
angela
 
Berichten: 6084
Lid geworden op: Za 17 Nov 2012, 18:00
Moestuin Seizoen: Bekijk update (73)

Permanente Linkdoor angela op Zo 15 Mei 2016, 11:19

RE: Van groene blaadjes en geluksdiners

Ik zou opletten met het gebruik van coniferen als mulch.
Voor zover ik weet kunnen coniferen de grond verzuren, tevens onttrekt houtachtig materiaal stikstof aan de bodem ik weet echter niet of dat ook voor de blaadjes/takjes geld en perenroest overwinterd in coniferen (al weet ik niet of je peren hebt?)
Tevens verteerd het erg langzaam.
Dus misschien iets om over na te denken?
Gebruikersavatar
Joycee Moes
 
Berichten: 49
Lid geworden op: Zo 24 Apr 2016, 11:33
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)

Permanente Linkdoor Joycee Moes op Zo 15 Mei 2016, 11:22

RE: Van groene blaadjes en geluksdiners

Leuk! weer iets voller geworden.
En wat moet dat heerlijk zijn grotendeels die maaltijd uit eigen tuin, ziet er heerlijk uit! :P
Groetjes Joycee :D

----------------
When someone said I live in a fantasyworld I almost fell off my unicorn
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Zo 15 Mei 2016, 14:33

RE: Van groene blaadjes en geluksdiners

Dankjewel Joycee!

Angela: ja, dat beetje zurige is de bedoeling, daar schijnen aardbeien van te houden. Al heb ik deze tip uit één moestuinboek, dus het kan best dat er meerdere tegenstrijdige theorieën over zijn. En ik maak de laag inderdaad niet te dik ivm de afbraak/stikstof! Heb je trouwens gezien hoe mooi je aardappelen erbij staan? :thumbup:
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Gebruikersavatar
jootje
 
Berichten: 2579
Lid geworden op: Di 29 Mar 2011, 14:37
Moestuin Seizoen: Bekijk update (61)

Permanente Linkdoor jootje op Zo 15 Mei 2016, 22:12

RE: Van groene blaadjes en geluksdiners

Leuke/ vrolijke update weer! :P
Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Zo 15 Mei 2016, 22:34

RE: Van groene blaadjes en geluksdiners

Dankjewel jootje! I'm so excited, I just can't hide it :lol:
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8599
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Do 19 Mei 2016, 15:24

RE: Van groene blaadjes en geluksdiners

I know i know i know and I think I like it!! :cool:

Lekker bezig daar en leuk dat je je eerste maaltjes al uit de tuin eet.
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Vr 20 Mei 2016, 22:52

RE: Van groene blaadjes en geluksdiners

Haha, dank je :mrgreen:
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com