Gebruikersavatar
Yosha
 
Berichten: 198
Lid geworden op: Zo 19 Apr 2015, 22:32
Moestuin Seizoen: Bekijk update (3)
Archief
- Juni 2015
+ April 2015

Permanente Link door Yosha op Do 04 Jun 2015, 13:02

luisjes

Af en toe vind ik luisjes in de tuin. Er zitten vrij veel mieren, en wanneer ik ze in de plantjes zie lopen kijk ik of ik luisjes kan zien. Vreemd genoeg zitten er in de tuinbonen amper of geen luisjes, maar wel mieren. De enige planten die er zichtbaar last van hadden waren de kleine buddleja en de framboos. Die veegde ik met de hand schoon, op de andere planten zitten er zo weinig dat ik ze laat zitten. Sinds de johanneskevers zijn uitgekomen en de tuin weer vol zit met mussen heb ik ook minder last van luizen. Zouden de mussen de luizen opeten? Als toetje misschien, ze ploffen al zowat uit elkaar van de johanneskevers? Hmm, het kan natuurlijk ook best dat de hele tuin over een week vol luis zit en dan heb ik spijt dat ik er niks aan heb gedaan. Afwachten maar.

Johanneskevers bezig met nieuw mussenvoer
Afbeelding

Hier de zwarte luisjes in de kleine buddleja. Zal hem goed in de gaten houden, al zijn het er al een stuk minder geworden ondertussen.Afbeelding

Een groene op de klaproos
Afbeelding

Een zwarte met vleugels op de klaproos
Afbeelding

En dan een zwarte met allemaal hele kleintjes (zijn dat jonkies?)
Afbeelding

En dan een bij. Er zaten nog niet veel bijen hier, wel een hoop hommels (vooral in de tuinbonenbloemen)
Afbeelding

De pink bouncy tomaat staat al een tijdje lekker te bloeien, alleen nog geen vruchtjes gezien
Afbeelding

De Sikkim komkommer heeft wel al vruchtjes, dit is de grootste (ahum, nou ja groot)
Afbeelding

En dan nog een leuke verrassing toen ik vanmorgen de tuin in stapte, de Meconopsis bloeit! (yup, doek is met de storm wat losgeraakt)

Image
0 reacties 10968 keer bekeken

Permanente Link door Yosha op Do 23 Apr 2015, 18:01

Geen rucola

De rucola was al lekker oogstbaar maar ik ontdekte dat het aangetast was door witte roest. Ik heb het maar weggehaald, als rigoreuze bestrijding. Ook de uitgezaaide babyrucola heb ik verwijderd. Als troost ben ik gisteren naar het tuincentrum geweest om wat in de plaats te zetten. Hier kwam ik mee thuis:

Afbeelding

Veel te veel om op het plekje van de rucola te zetten, haha!
borago
eikebladsla
stevia
basilicum "magic blue"
melde "red flash" zaad
postelein zaad
winterpostelein (Claytonia perfoliata) zaad
veldsla "Favor" (volgens het doosje het hele jaar te zaaien, maar moet nu eigenlijk onder glas)

Op de plaats van de rucola staan nu de eikebladsla en de stevia:
Afbeelding

Van voor naar achter:
stukje pas ingezaaid met veldsla, postelein en melde
tuinbonen
peultjes/snijbiet/eikebladsla
aardpeer/rode sla/spinazie/stevia
vijg (met nog een kamperfoelie er achter)
Afbeelding

Ik heb 2 soorten tuinbonen, een witkiem (links) en een listra (rechts). De witkiem doet het beter dan de listra.
Afbeelding Afbeelding

De vijg is nog heel klein en heeft 3 mini vijgjes.
Afbeelding

Deze "kropjes" zijn cichorei. Ik had ze voor de bloemen, maar het blad kun je blijkbaar ook eten. Ik vind het net iets te bitter, in ieder geval om zo een hap van te nemen. Hij heeft ander blad dan ik had verwacht; het is niet ingesneden.
Afbeelding

Dan nog een bloemetje, het is niet om te eten maar ik was zo verbaasd dat het de winter heeft overleefd (bovendien dacht ik dat het 1-jarig was): schildzaad.
Afbeelding

En dan als afsluiter een aardpeer die ik een paar weken terug nog had opgegraven, de grootste die ik ooit had :mrgreen:
Afbeelding
4 reacties 8367 keer bekeken

Permanente Link door Yosha op Ma 20 Apr 2015, 14:50

Yosha's Seizoen

In mijn stadstuintje heb ik een stuk gereserveerd als moestuin. In de tuin werken vind ik heerlijk, en ik heb ook graag verse groente. En zolang het in de aarde staat is het ook nog eens langer houdbaar dan groente uit de winkel. Er staat alvast
snijbiet
rucola
spinazie
een soort paarse pluksla
tuinbonen
doperwten of peultjes
aardpeer
vijg
paarse broccoli (net gezaaid)

Afbeelding

De strook naast deze (hij loopt aan beide zijden nog wat verder door dan op de foto en is 1m breed en 5m lang) staat ook nog gepland om klaar gemaakt te worden (daar liggen nu nog tegels en zand, ik maak de foto vanaf die te bewerken strook). In ieder geval het stuk voor de tomaten, pompoenen en meloenen, mocht ik het niet redden (er moeten nog een hoop andere dingen gebeuren in de tuin). Die staan nu nog binnen. Er zijn nog meer plantjes voorgezaaid, zoals komkommer (er zijn er maar 2 opgekomen helaas) en een tijdje terug al spinazie, paarse sla, snijbiet en nog een sla. De komkommer staat natuurlijk niet buiten, maar die andere voorgezaaide groente wel. Vorige week heb ik spinazie en paarse sla direct in de grond gezaaid en die zijn nu al even groot als de voorgezaaide van weken geleden (in bak tegen het huis aan). Die moeite had ik me dus kunnen besparen :P

In de rest van de tuin staan nog aardbeien. Gewoon in een bloemenborder. Ik wist niet zo gauw een goede plek, daar was nog plek en eigenlijk staan ze daar prima. Achterin, waar wat meer schaduw is, staan een framboos en bosaardbeitjes. De zwarte bes moet ik nog in de grond zetten (ai) en komt daar ook, de braam lijkt niets te doen. De druif zit in een grote pot. Kijken of dat wat wordt buiten (is officieel een buitendruif hoor) met de druiven. Er staan ook nog her en der kruiden.

Wat ik nog van plan ben te gaan zaaien zijn in ieder geval
paarse broccoli
meer sla
boerenkool
indische kers
4 reacties 8187 keer bekeken