Het landje van Jet
Het wel en wee van mijn twee moestuinen + boomgaard in vakantieland Frankrijk.

De boomgaard met 18 fruitbomen is 2000m2.

De moestuinen zijn samen 300m2, een deel ligt direkt achter het huis, een deel in de -daarachter liggende- boomgaard. Verder heb ik zwarte bes, rode, roze en witte aalbes, blauwe bessen, frambozen in drie kleuren ( rood, geel en zwart).
Gele en rode kruisbes, gojibes, jostabes, tayberry, honingbes en appelbes heb ik ook.

In de voormoestuin zijn sinds 2015 vaste bedden gemaakt van 1.30m. met diepe paden erlangs. Die vul ik met houtsnippers als ik die heb. Ik hoef daar dus niet meer op de teelgrond te lopen.
De teelaarde die nu 5 jaar niet gespit is wordt beter, losser, bewerkbaarder. De opbrengst is niet supergroot maar verbetert en redelijk tot goed.
De tweede moestuin achter wordt me een beetje te zwaar/ te veel. Ik heb er nu drie rijen asperges, een met gaas afgedekt bed met prei en verder dus die 7 bessen struiken, frambozen bramen en rabarber. De rest heb ik voorlopig afgedekt met worteldoek.

Verder is er nog een Keyhole Garden en twee lasagnabedden waarvan 1 met een klimconstructie voor pompoenen in 2019

Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 15915
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (247)
Archief
- Juni 2019
+ Mei 2019
+ April 2019
+ Maart 2019
+ Februari 2019
+ Oktober 2018
+ September 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016
+ September 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ Januari 2016
+ December 2015
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ November 2014
+ Oktober 2014
+ September 2014
+ Augustus 2014
+ Juni 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Februari 2014
+ Januari 2014
+ December 2013
+ November 2013
+ Oktober 2013
+ September 2013
+ Augustus 2013
+ Juli 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Maart 2013
+ Februari 2013
+ Januari 2013
+ November 2012
+ Oktober 2012
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door appelvrouw op Wo 13 Nov 2013, 21:32

Apios, Crosne, Mashua en Yakon

Vanwege de aangekondigde vorst de knollen die nog in de grond zitten geoogst.
Dat zijn ( behalve enkele achtergelaten aangevreten knolselderijtjes) Apios, Crosne, Mashua en Yakon
Apios en Yakon had ik vorig jaar al, Crosne en Mashua dit jaar voor het eerst.

Afbeelding

De Yakon ligt nog in de kas. Op de foto enkele knollen die van de knol afbraken bij het oogsten. Een van deze knollen is 490 gram..in de kas zitten er nog grotere aan, ik zal er een wegen voor het recordtopic. In de Andes kunnen ze tot een kilo zwaar worden.
De Yakon komt dus uit de Andes en behalve de knollen kun je er daar ook siroop en thee van krijgen.
Yacon wortels worden traditioneel gebruikt door de boeren op de oostelijke hellingen van de Andes die afdalen naar de Amazone. De plant groeit daar langs perceelranden waar de sappige wortels een welkome bron van verfrissing vormen tijdens het werk op de velden.
Als je de knol oogst zie je duidelijk de verschillende soorten knol, het rode bovenste is om te herplanten, de langwerpige geelbruine knollen om te eten. Eerst moeten ze enkele weken liggen om op smaak te komen. Dat doe je het beste in een koude ruimte, anders verliezen de knollen ook snel vocht.

De Yakon had ik niet veel op het menu staan vorig jaar..ik heb er enkele keren mee gewokt, maar vond het zo tegenvallen dat de kleur dan zwartig wordt. Rauw stond de smaak me wel aan. Lastig is altijd de flatulentie die dit soort knollen bij mij bewerkstelligd..dat kan vervelende situaties opleveren ;)

Afbeelding
Afbeelding

De Knolcapucien of Mashua kon nog wel even groeien, de bladeren van deze plant waren nog frisgroen, dit in tegenstelling tot het blad van de Yakon dat al zwart was geworden van het kleine beetje vorst van vorige week.
Deze plant komt uit de Andes waar hij tot 4000 meter groeit (Wikipedia)
Wat een mooi gezicht deze witte knollen als ze onder de grond vandaan komen..buitenaards!
Ik las dat je ze nog even in de zon op smaak kunt laten komen en dat je ze niet rauw eten kan eten, dat schijnt te scherp te zijn.
Afbeelding

De Crosne dank zijn naam aan de Franse stad Crosne in Esonne, Frankrijk. oorspronkelijk komt de plant uit Japan.
Apios die ook wel rozenkrans- of indianenaardappel wordt genoemd komt uit Noord Amerika.
De Apios en de Crosne had ik samen in een bak gedaan. Een hele grote bak, dat wel...toch was het niet zo`n goed idee.
Over de Crosne had ik gelezen dat de plant zo woekert, dus daar had ik geen zin in..hup in een grote bak. Je moet dan denken aan een bak zo groot als twee stuc kuipen..flink veel ruimte dus.
De Crosne ( door de Engelsen ook wel Chinese artisjok genoemd) was echter meteen op zoek gegaan naar ruimte, dat zag ik toen ik vandaag de knolletjes ging oogsten..ze zaten diep, bijna op de bodem van de bak en groeiden overal langs de zijden van de bak.
Je schijnt de knolletjes slecht aan de open lucht te kunnen bewaren, en ik denk dat ik ze maar snel op zal eten.

De Apios heeft hierdoor waarschijnlijk erg geleden. Aaan de hele plant kwam een magere 220 gram aardappel..en die zien er ook nog slecht uit. Dat moet ik volgend jaar maar eens anders doen, als ik tenminste aan wat behoorlijk plantgoed kan komen.
Ook de Apios heb ik nog niet geproefd..ik las net op de site van tuinadvies dat de knolletjes pas in hun derde jaar gegeten kunnen worden en dat ze gewoon in de grond kunnen blijven. Dat ga ik volgend jaar anders doen dus..of wie weet stop ik ze morgen wel weer terug in de bak..zonder de Crosne.

Apios
Afbeelding

Crosne
Afbeelding
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
5 reacties 13781 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8483
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Do 14 Nov 2013, 12:29

RE: Apios, Crosne, Mashua en Yakon

Mooi zeg die Mashua, die kende ik nog niet, het lijkt wel een reuze Crosne! Prachtig, die wil ik ook!
Thea heeft nog wel een lekker recept om de Yakon te verwerken... inleggen in siroop oid... Heb geproefd en is erg lekker!
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
René
 
Berichten: 174
Lid geworden op: Za 05 Jan 2013, 15:34
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)

Permanente Linkdoor René op Do 14 Nov 2013, 14:33

RE: Apios, Crosne, Mashua en Yakon

Een prachtig gezicht, al die vreemde knollen :D
Wie zaait zal oogsten
René
 
Berichten: 174
Lid geworden op: Za 05 Jan 2013, 15:34
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)

Permanente Linkdoor René op Do 14 Nov 2013, 14:33

RE: Apios, Crosne, Mashua en Yakon

Een prachtig gezicht, al die vreemde knollen :D
Wie zaait zal oogsten
Gebruikersavatar
dennislp
 
Berichten: 4688
Lid geworden op: Vr 18 Feb 2011, 20:42
Moestuin Seizoen: Bekijk update (27)

Permanente Linkdoor dennislp op Vr 15 Nov 2013, 16:07

RE: Apios, Crosne, Mashua en Yakon

Mooi zo al die knollen! Knollen blijven toch wel wat aparts/mooi's hebben.
Hoe smaakt die Yakon (rauw)? Of is de smaak ergens mee te vergelijken?
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 15915
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (247)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Vr 15 Nov 2013, 21:24

RE: Apios, Crosne, Mashua en Yakon

Crosne heb ik vandaag geproefd, rauw, wel aardig. De yakon moet nog zoeter worden..smaakt nu vooral fris en wat waterig. Mashua heb ik puree van gemaakt naar een Peruaans recept. Niet te eten..vond ik, veel te sterke smaak, mosterdachtig, maar niet lekker mosterd...bah. Morgen ga ik hem bakken..dat smaakt misschien beter.
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!