Balkontuinders volkstuin
In 2015 begonnen op mijn balkon met een zelfbouw halve-vierkante-meter bak van 1.20x60x28cm voor bladgroenten enzo. Verder stonden er diverse potten met paprika's, tomaat, peper en stokbonen. De bak is in 2018 opgeruimd. De twee struiken blauwe bessen en de potten met kruiden en bloemen staan er nog.

Vanaf september 2016 huur ik een volkstuin van 7x10 meter. Hierop heb ik op de linkerhelft 7 bedden voor seizoensgroenten, op de andere helft staan ao de compostbakken, gereedschapskist en vaste planten: zoals aardbeien en herfstframboos, de kruidentuin met theeplanten, eetbare bloemen en kruiden en vervolgens nog een groot vak voor seizoensgroenten, dit jaar bestemd voor de aardappelen!

Gebruikersavatar
balkontuinder
 
Berichten: 1152
Lid geworden op: Zo 09 Nov 2014, 20:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (27)
Archief
- April 2019
+ Maart 2019
+ Februari 2019
+ September 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Augustus 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ September 2016
+ Mei 2016
+ December 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014

Permanente Link door balkontuinder op Ma 18 Feb 2019, 19:46

Een nieuwe start (nu met foto's)

Nou, dat werd weer weinig eind vorig jaar. Inmiddels ben ik er ook achter waarom niks in mijn leven nog wilde opschieten, ik blijk een auto-immuunziekte te hebben. Daardoor ben/was ik constant moe. Inmiddels ben ik aan het herstellen en ga met flinke stappen vooruit. Vandaag was het dan ook weer tijd om weer eens naar de tuin te gaan en daar de schade op te nemen. :D

Eind september schreef ik dat er inkopen gedaan waren en dat ik plannen had om de knofloken, uien en tuinbonen de grond in te krijgen. Dat is gelukkig nog gelukt. In een aantal bedden (1+2 en 6+7) zijn de laatste planten en het onkruid verwijderd, ik heb zelfs nog aardappelen geoogst begin oktober! Vervolgens zijn er Tuinbonen Aquadulce gelegd. sjalotten geplant, winteruien geplant, knofloken geplant, bieslook verzet en spinazie gezaaid.

Vandaag werd ik begroet door een flinke laag eikenblad. Voordat het complex-bestuur en de buren weer gaan zeuren heb ik daar een gedeelte van verzameld en in mijn draadmand gedumpt. Dat kan ik dan later alsnog gebruiken wanneer het meer vergaan is. Mijn aardbeienbed is volkomen ehm... onvindbaar? Ik weet waar ze staan, maar met het onkruid en het eikenblad is het goed zoeken. Daar zal ik later grondig doorheen moeten. De knofloken zijn redelijk opgekomen, dat bed is nog steeds netjes. De spinazie is inmiddels wel verdwenen. Het tweede bed, waar de tuinbonen gelegd zijn is leeg. Ik zie wat resten van wat opgekomen tuinbonen zouden moeten zijn, maar anders dan het heel duidelijke muizengat in dat bed, zijn er geen planten te vinden. Gelukkig ook erg weinig onkruid, dus hier kan ik met gemak weer opnieuw in zaaien. Het derde bed heb ik vorig najaar geen aandacht gegeven en dat is dan ook bedekt onder een groen laagje. De stokken en kale paprikaplanten stonden er nog, die zijn vandaag verwijderd. Het vierde en vijfde bed zien er net zo groen uit, deze drie bedden gaan me dus nog wat werk kosten. Bed 6 met de uien zit vol met gaten. De uien zijn opgekomen, maar hier leeft duidelijk ook iets. En dan bed 7, de helft staat vol uien, op de andere helft ligt een dikke laag eikenblad. Het heeft zich duidelijk in de hoek van de tuin verzameld, tegen het hek ligt een laag van bijna 40 cm. Ik heb dit nog niet weggehaald mochten er mogelijk egels of padden in schuilen.

Omdat ik niet wist waar ik moest beginnen, en ik geen zin had in bed 3,4 en 5, ben ik aan de gang gegaan met het kruidenbed. Deze heeft al twee jaar geen aandacht gehad en als ik hier ook een artisjok in kwijt wil, dan moeten er dingen worden verschoven. Nadat ik de losse bodembedekking (eikenblad en plantresten) heb verwijderd, kan ik zien welke planten erin staan. De artisjok die vorig jaar geplant is, is niet te vinden, deze moet opnieuw worden gezaaid. De grote en kleine kogeldistel beginnen weer uit te lopen. De grote heb ik uitgegraven en op de composthoop gegooid. De kleine is meer naar achteren verplaatst. Ook heb ik aan de achterkant een dropplant-zadenkop ingegraven. Verder staan er: 2 tijmplanten, 1 grote salieplant, 2 citroenoregano (de grote heb ik gesnoeid, de kleine verder naar achteren gezet), 1 lavendelplant en 1 waar ik de naam steeds van kwijt ben (hyssop? mogelijk, maar volgens mij niet).

Toen ik even wat anders moest gaan doen heb ik de helft van de heg aan de andere kant van het hek gesnoeid. De takken gebruik ik om een kleine wal te maken achter de compostbakken. Daar ga ik toch niets doen, dus dat mag lekker rommelig voor eventuele tuinbewoners. Een roodborstje was alvast erg blij met mijn werk in de tuin want het bleef me overal volgen. :D

Na 2,5 uur was ik toe aan een stevige lunch, ik hoop later deze week weer terug te kunnen gaan. De bedden moeten ook worden voorbereid voor het compost wat ergens deze maand komt. Als ik heb uitgevonden hoe ik de foto's van mn telefoon krijg, zal ik ze nog even uploaden.

[edit] Gelukt! Dit zijn de foto's van hoe ik de tuin vond. Op een of andere manier maak ik nooit foto's voordat ik wegga...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
0 reacties 7813 keer bekeken