Balkontuinders volkstuin
In 2015 begonnen op mijn balkon met een zelfbouw halve-vierkante-meter bak van 1.20x60x28cm voor bladgroenten enzo. Verder stonden er diverse potten met paprika's, tomaat, peper en stokbonen. De bak is in 2018 opgeruimd. De twee struiken blauwe bessen en de potten met kruiden en bloemen staan er nog.

Vanaf september 2016 huur ik een volkstuin van 7x10 meter. Hierop heb ik op de linkerhelft 7 bedden voor seizoensgroenten, op de andere helft staan ao de compostbakken, gereedschapskist en vaste planten: zoals aardbeien en herfstframboos, de kruidentuin met theeplanten, eetbare bloemen en kruiden en vervolgens nog een groot vak voor seizoensgroenten, dit jaar bestemd voor de aardappelen!

Gebruikersavatar
balkontuinder
 
Berichten: 1152
Lid geworden op: Zo 09 Nov 2014, 20:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (28)
Archief
- Juni 2019
+ April 2019
+ Maart 2019
+ Februari 2019
+ September 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Augustus 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ September 2016
+ Mei 2016
+ December 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014

Permanente Link door balkontuinder op Za 01 Jun 2019, 16:08

Update mei 2019

Deze keer een update zonder verhaaltje, want ik was vergeten de foto's up te loaden en nu is het alweer twee weken verder en ziet het er alweer zo anders (en veeeeel groener) uit dat ik het verhaaltje bij deze foto's niet meer weet. Ik ben momenteel druk bezig om de paden weer onkruidvrij te krijgen zodat m'n buren niet gaan klagen. En de eerste planten gaan van huis naar de tuin. Het schiet dus al aardig op nu. En met de warmte en regelmatige regen groeit het ook aardig. :D

Enige stomme is, dat ik in deze fotoronde van 15 mei dus vergeten ben om een foto van bed 2 te maken, EN DAT IS DUS HET ENIGE BED WAAR ECHT IETS TE ZIEN VALT! Namelijk de tuinbonen en doperwten. Ik kan inmiddels bijna oogsten. Dus dan moet ik dat maar laten zien in de volgende ronde. Vanmorgen ook de eerste drie aardbeien geoogst. Yay!

Overview foto links en rechts:
Afbeelding

Afbeelding

Het aardbeienbed, eindelijk opgeschoond. VEEL TE LAAT natuurlijk. Dus dit jaar minder aardbeien denk ik....
Afbeelding

Het kruiden en bloemenbed begint langzaam vol te raken en in bloei te raken:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

En twee extraatjes:
Afbeelding

Afbeelding
0 reacties 26657 keer bekeken

Permanente Link door balkontuinder op Wo 24 Apr 2019, 18:58

Update april 2019

Wat een verschil alweer met vorige maand! Terwijl het voor mijn gevoel aan de ene kant absoluut niet opschiet en aan de andere kant allemaal te snel gaat, lekkere tegenstrijdige periode dit altijd. Maar, er gebeuren dingen! Dus ik ben blij.

Een rondje door de tuin.

Eerst twee overzichtsfoto's vanaf het 'publieke' pad:
Afbeelding

Afbeelding


In bed 1 groeit de knoflook. De twee lege rijen waren voor spinazie waarvan ondanks tweemaal zaaien maar 1 plant is opgekomen. Die groeit wel goed, dus wellicht kan ik komend weekend toch nog aan een ontbijtomelet met spinazie!

Afbeelding

In bed 2 staan twee korte rijen tuinbonen. De eerste zaaipoging was voor de winter, maar die hebben het niet overleefd. De tweede zaaipoging ging goed, er zijn er maar 3 uitgegraven en opgegeten! Wat best knap is, want dit bed zat vol muizengaten. Langs het gaas staan doperwten. En op de kop is knolvenkel gezaaid.

Afbeelding

Bed 3 is nog leeg want bedoeld voor pompoen en bonen, de stokken staan er inmiddels in, maar ik ben de foto vergeten. Op de kop zijn twee rijen gele en rode bieten gezaaid.

In bed 4 staan inmiddels twee rijen met rode ui en 1 rij winterpeen. In het nog lege stuk komen eind mei paprika's.

Afbeelding

In bed 5 komt ook een pompoen.

Afbeelding

In bed 6 staan gele uien en sjalotten, met een rij pastinaak.

Afbeelding

En in bed 7 staan de winteruien, daar komt uiteindelijk een derde pompoen. In de strook langs het hek ligt nog allemaal blad en er groeit brandnetel, dat moet ik nog opruimen, maar ik heb er geen haast mee. :lol:

Afbeelding

En dan draaien we om en dan is daar het rare vak waar ik twee vakken van gemaakt heb. Op de kop staan twee purple sprouting broccoli's waarvan ik al goed kan oogsten.

Afbeelding

Afbeelding

En in de gaten zijn aardappelen gelegd.

Afbeelding

Op het andere vak zijn de zomerwortelen en nog een laatste poging spinazie gezaaid en daar komt (als mn laatste van drie zaailingen het overleefd) een artisjok. Ook zie je hier mijn nieuwe terrasje! en de framboos.

Afbeelding

En dan nog een closeup van de aardbeien-bedden. Ik heb er uiteindelijk maar 1 opgeschoond, daar staan de senga sengana's. Er moet nog houtsnippers op, de zak staat al klaar.

Afbeelding

En mijn kruiden- en bloemenbed begint er ook al goed uit te zien. De dropplant die de winter overleefd heb is vanuit bed 4 overgeplaatst hier naartoe en lijkt het goed te doen. Ook zijn er wat uitgezaaide papavers overgezet en verder is er vanalles gezaaid of door vorig jaar uitgezaaid. Ik ben dus benieuwd wat dit allemaal gaat worden.

Afbeelding

Ook deze hebben zichzelf vrolijk uitgezaaid en staan nu in het derde aardbeienvak. Ik laat ze nog maar even staan, het is wel erg vrolijk!

Afbeelding
2 reacties 29388 keer bekeken

Permanente Link door balkontuinder op Ma 18 Mar 2019, 18:30

Maandje verder!

Oh wat een regen vorige week! En ik was net zo lekker bezig. Zo frustrerend was het om niet verder te kunnen! :evil:

Maar natuurlijk komt dat gewoon weer goed en kon ik verder met de bedden opschonen en composteren. Aan het aardbeienbed is nog niets gedaan, maar het grote onhandige bed waar ik steeds niks mee kon heb ik in twee-en gedeeld. Stenen pad ernaast weg, paadje ertussen en hoppa, 2 bedden van 1 meter breedte! Ik ben tussendoor ook langszaam bezig de oude koude bak om te bouwen, de helft wordt tegels zodat ik een plekje heb om m'n stoel kwijt te kunnen en de andere helft van de koude bak ga ik verhogen met gaas zodat ik een derde compostbak heb. Er is op de foto's nog weinig te zien dus ik heb er maar eentje. Alles gewied en daarna een kruiwagen (zonder kop) compost erop. Ik heb nog 3 kruiwagens te kruien, voor op de twee nieuwe bedden en het aardbeienbed.

Afbeelding

Oh, en niet te vergeten, de Daslook is weer opgekomen! :thumbup:
0 reacties 33970 keer bekeken

Permanente Link door balkontuinder op Ma 18 Feb 2019, 19:46

Een nieuwe start (nu met foto's)

Nou, dat werd weer weinig eind vorig jaar. Inmiddels ben ik er ook achter waarom niks in mijn leven nog wilde opschieten, ik blijk een auto-immuunziekte te hebben. Daardoor ben/was ik constant moe. Inmiddels ben ik aan het herstellen en ga met flinke stappen vooruit. Vandaag was het dan ook weer tijd om weer eens naar de tuin te gaan en daar de schade op te nemen. :D

Eind september schreef ik dat er inkopen gedaan waren en dat ik plannen had om de knofloken, uien en tuinbonen de grond in te krijgen. Dat is gelukkig nog gelukt. In een aantal bedden (1+2 en 6+7) zijn de laatste planten en het onkruid verwijderd, ik heb zelfs nog aardappelen geoogst begin oktober! Vervolgens zijn er Tuinbonen Aquadulce gelegd. sjalotten geplant, winteruien geplant, knofloken geplant, bieslook verzet en spinazie gezaaid.

Vandaag werd ik begroet door een flinke laag eikenblad. Voordat het complex-bestuur en de buren weer gaan zeuren heb ik daar een gedeelte van verzameld en in mijn draadmand gedumpt. Dat kan ik dan later alsnog gebruiken wanneer het meer vergaan is. Mijn aardbeienbed is volkomen ehm... onvindbaar? Ik weet waar ze staan, maar met het onkruid en het eikenblad is het goed zoeken. Daar zal ik later grondig doorheen moeten. De knofloken zijn redelijk opgekomen, dat bed is nog steeds netjes. De spinazie is inmiddels wel verdwenen. Het tweede bed, waar de tuinbonen gelegd zijn is leeg. Ik zie wat resten van wat opgekomen tuinbonen zouden moeten zijn, maar anders dan het heel duidelijke muizengat in dat bed, zijn er geen planten te vinden. Gelukkig ook erg weinig onkruid, dus hier kan ik met gemak weer opnieuw in zaaien. Het derde bed heb ik vorig najaar geen aandacht gegeven en dat is dan ook bedekt onder een groen laagje. De stokken en kale paprikaplanten stonden er nog, die zijn vandaag verwijderd. Het vierde en vijfde bed zien er net zo groen uit, deze drie bedden gaan me dus nog wat werk kosten. Bed 6 met de uien zit vol met gaten. De uien zijn opgekomen, maar hier leeft duidelijk ook iets. En dan bed 7, de helft staat vol uien, op de andere helft ligt een dikke laag eikenblad. Het heeft zich duidelijk in de hoek van de tuin verzameld, tegen het hek ligt een laag van bijna 40 cm. Ik heb dit nog niet weggehaald mochten er mogelijk egels of padden in schuilen.

Omdat ik niet wist waar ik moest beginnen, en ik geen zin had in bed 3,4 en 5, ben ik aan de gang gegaan met het kruidenbed. Deze heeft al twee jaar geen aandacht gehad en als ik hier ook een artisjok in kwijt wil, dan moeten er dingen worden verschoven. Nadat ik de losse bodembedekking (eikenblad en plantresten) heb verwijderd, kan ik zien welke planten erin staan. De artisjok die vorig jaar geplant is, is niet te vinden, deze moet opnieuw worden gezaaid. De grote en kleine kogeldistel beginnen weer uit te lopen. De grote heb ik uitgegraven en op de composthoop gegooid. De kleine is meer naar achteren verplaatst. Ook heb ik aan de achterkant een dropplant-zadenkop ingegraven. Verder staan er: 2 tijmplanten, 1 grote salieplant, 2 citroenoregano (de grote heb ik gesnoeid, de kleine verder naar achteren gezet), 1 lavendelplant en 1 waar ik de naam steeds van kwijt ben (hyssop? mogelijk, maar volgens mij niet).

Toen ik even wat anders moest gaan doen heb ik de helft van de heg aan de andere kant van het hek gesnoeid. De takken gebruik ik om een kleine wal te maken achter de compostbakken. Daar ga ik toch niets doen, dus dat mag lekker rommelig voor eventuele tuinbewoners. Een roodborstje was alvast erg blij met mijn werk in de tuin want het bleef me overal volgen. :D

Na 2,5 uur was ik toe aan een stevige lunch, ik hoop later deze week weer terug te kunnen gaan. De bedden moeten ook worden voorbereid voor het compost wat ergens deze maand komt. Als ik heb uitgevonden hoe ik de foto's van mn telefoon krijg, zal ik ze nog even uploaden.

[edit] Gelukt! Dit zijn de foto's van hoe ik de tuin vond. Op een of andere manier maak ik nooit foto's voordat ik wegga...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
0 reacties 35224 keer bekeken

Permanente Link door balkontuinder op Zo 30 Sep 2018, 10:13

Bleh! Op ontdekkingstocht.

Wat een waardeloos moestuinjaar. Mijn idee om dit jaar eens niet alles thuis voor te zaaien, maar direct in de tuin, is met het rare weer van mei en juni op niets uitgelopen. Van de wortelgroenten is ondanks meerdere keren zaaien, amper wat opgekomen. De bonen en komkommerplant zijn allemaal verbrandt. De pompoenen hebben pas in september besloten te ontkiemen. Zelfs de herfstframboos is helemaal vergaan in die brandende hitte. Het enige wat dit jaar weelderig gegroeid heeft zijn de viooltjes en de vogelmuur.

Wat wel gelukt is dit jaar, is de enorme aardbeienoogst in mei, de aardappelen die echt kilo's hebben opgeleverd en de uien hebben het ook goed gedaan. De salie is ontploft en van klein schattig plantje naar enorme (bijna 0,5 vierkante meter doorsnede en een meter hoge) plant gegaan. Omdat ik het in juni met alle droogte en opkomende vakanties heb opgegeven en de tuin z'n gang heb laten gaan tot september, doe ik nu wel overal leuke of grappige ontdekkingen. Zo heeft 1 paprika waarvan kennelijk zaden in de grond terecht zijn gekomen zichzelf ontkiemt en is tot zoverre gegroeid dat ik er van heb kunnen oogsten. :clap: De cucamelon ook, en heeft zich helemaal langs en door het hekwerf geweven wat er prachtig uitzag. Er zijn gelukkig hier en daar toch nog wat pastinaken ontkiemt die ik nu bij het verwijderen van het onkruid terugvindt. De dropplant die van mijn eigen zaaisels niet lukte, staat nu toch op drie plekken in de tuin en van alle tijmzaaisels (stuk of 5) heeft toch 1 plant het overleeft en heeft een mooie maat gekregen.

De komende week ga ik verder met de bedden vrijmaken en voorbereiden voor volgend jaar. Gisteren zijn de knofloken, winteruien, sjalotten en tuinbonen ingekocht die binnenkort de grond in mogen. Wel een voordeeltje van het slechte jaar, is dat ik nu eindelijk een keer ruimte heb voor tuinbonen! Verder moet ik wat vaste planten verplaatsen en snoeien omdat ze te groot worden. De bieslook gaat gesplitst worden, de kogeldistel moet verder naar achter, de salie krijgt een andere plek. Dan hebben de lavendel en de hyssop wat meer ruimte. En in het kruidenbed ga ik ook her en der wat blauwe druifjes planten, zodat er in het voor jaar iets te zien is waar ik vrolijk van word. Op een nieuw jaar! Die lekker vroeg begint. ;)
0 reacties 49607 keer bekeken

Volgende