Balkontuinders volkstuin
In 2015 begonnen op mijn balkon met een zelfbouw halve-vierkante-meter bak van 1.20x60x28cm voor bladgroenten enzo. Verder stonden er diverse potten met paprika's, tomaat, peper en stokbonen. De bak is in 2018 opgeruimd. De twee struiken blauwe bessen en de potten met kruiden en bloemen staan er nog.

Vanaf september 2016 huur ik een volkstuin van 7x10 meter. Hierop heb ik op de linkerhelft 7 bedden voor seizoensgroenten, op de andere helft staan ao de compostbakken, gereedschapskist en vaste planten: zoals aardbeien en herfstframboos, de kruidentuin met theeplanten, eetbare bloemen en kruiden en vervolgens nog een groot vak voor seizoensgroenten, dit jaar bestemd voor de aardappelen!

Gebruikersavatar
balkontuinder
 
Berichten: 1152
Lid geworden op: Zo 09 Nov 2014, 20:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (27)
Archief
- April 2019
+ Maart 2019
+ Februari 2019
+ September 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Augustus 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ September 2016
+ Mei 2016
+ December 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014

Permanente Link door balkontuinder op Ma 30 Apr 2018, 16:43

Update april (nieuwe nemesis)

Ik ga proberen iedere maand een update te doen, zodat ik kan zien en bijhouden wat er allemaal verandert in de tuin. Ondanks dat je vaak denkt, dat weet ik toch wel, dat zie ik toch wel, blijkt dat je aan de hand van foto's een tijd later toch weer nieuwe dingen ziet.

Afbeelding

De aardbeien zijn weer volledig tevoorschijn gekomen. De senga sengana's staan ook al een weekje in bloei. Omdat mijn buren en het bestuur een mening hebben over bladmulch ben ik bij de aardbeien en framboos overgegaan op schors. Er was een mooie aanbieding bij de tuinwinkel dus ik heb nu voldoende voor twee seizoenen.

Op de foto zie je ook een zwart randje langs het hek. Er groeit steeds zoveel gras naar binnen! Ik was het helemaal zat. Dus ik heb een borderrol gekocht en mijn vriend is zo lief geweest alle gras met wortels te verwijderen en die borderrol te plaatsen. Hij is er echt een hele middag mee bezig geweest. Tussen de rol en het graspad staan nu ook viooltjes, want die hebben zichzelf rijkelijk uitgezaaid in mijn tuin en stonden hier en daar onhandig. Ik mocht ze van hem niet weggooien dus hij heeft ze heel schattig verplaatst. :D

Afbeelding

Afbeelding

Het (thee)kruiden en -bloemenhoekje. Tot mijn verrassing kwam hier opeens de bieslook omhoog. Vorig jaar is dat compleet verloren gegaan in de graspollenmoord, maar nu staat het er toch en zelfs bijna in bloei. De citroenoregano is ook weer mooi teruggekomen. De kogeldistel ook en de salie ook. De tijm en rozemarijn hebben de winter niet overleefd. Gelukkig had ik van de tijm thuis nog stekjes staan, dus die zijn nu uitgeplant. De calendula en kamille hebben zichzelf uitgezaaid en moet ik bijhouden om te voorkomen dat er teveel gaat groeien. Dat geldt ook voor de paarse dovenetel die ik voor de hommels altijd laat opkomen. Vorig jaar heb ik ergens een random vingerhoedskruid zaailing gevonden, deze is toen ook naar dit vak verhuist. Er wordt flink van gegeten door (ik denk) slakken, maar hij lijkt het stug vol te houden. Ik ben benieuwd welke kleur bloemen het gaat geven. In dit vak zal eind mei de artisjok nog uitgeplant worden, en verder komt er nog korenbloem in.

Afbeelding

Het vak waarvan ik nog niet wist wat ik ermee ging doen dit jaar staat ondertussen voor de helft vol met uien en wortelen. :lol: Langs het hek zijn doperwten gezaaid. Inmiddels is er al een en ander opgekomen en heb ik dit weekend bijgezaaid wat er kwijt is. Ik heb muizen in de tuin, dus het viel me nog mee wat er aan erwten verdwenen was! De inmiddels bloeiende veldsla laat ik staan totdat ik de ruimte nodig heb. Dan knip ik het bovengronds af en gebruik ik het als mulch. De insecten zijn er erg blij mee!

Ook komen de pompoenen spontaan omhoog. Vorig jaar stond in dit vak, langs het hek op en door de aardbeien de Honeynut pompoen. Daar heb ik door omstandigheden niet van kunnen oogsten. Ik dacht dat alles netjes was opgeruimd wat niet was opgegegeten door de muizen, maar toch niet. Dus ik heb alvast een pompoen zaailing verplaatst naar een van de pompoenenbedden. Hopelijk gaat het niet meer vriezen.

Dan mist er een foto, mijn vriend zat in de weg. Maar in dat vak staat sowieso niet veel, een rij uien en winterpeen en in het derde vak een rij pastinaak en rode ui, met nog resterende veldsla. Ook in vak drie komen later in mei de paprika's te staan, dan wordt de veldsla dus weggeknipt.

Afbeelding

Hier komen de viooltjes tevoorschijn. Ze groeien echt overal hier. Ik vind het zo leuk dat ik ze langs de randen probeer te laten staan. Langs het gaas zijn peultjes gezaaid. En bijgezaaid. Aan de andere kant groeit zichzelf uitgezaaide dille. Verder komt daar een jack-be-quick pompoen om langs het achtergaas te leiden, en een komkommer om langs het peulengaas te leiden. Daartussen worden binnenkort de bietjes gezaaid.

Afbeelding

Hier staat de boerenkool in bloei. Maar nog niet in de weg, dus ik laat het nog even staan voor de insecten. Bij de witte pijp staat de Honeynut pompoen, die komt onder de bonen door te groeien. Vorig jaar had ik 6 bonenstokken met per stok 6 bonen, dat was toch wat veel. Nu doe ik 5 stokken met 5 bonen en nog wat stamboontjes.

Afbeelding

En de laatste twee vakken. De eerste (vak 6) heeft aardappelen, hier net aangeaard. Voorop het vak staan 8 andijvieplantjes die zichzelf ergens gezaaid hadden. Echt zo leuk al dat zichzelf uitzaaiende spul! Maakt het een stuk makkelijker allemaal, je moet het alleen wel eerst herkennen. Op het achterste bed staat nog niks, daar komt de Uchi Kuri pompoen. En langs het gaaswerk groeit de brandnetel weer. Ik wilde ervan oogsten om theebladeren te drogen, maar hij zit al vol met rupsen. Ik ben dus al te laat... Verder zijn daar drie zonnebloemen gezaaid. Voor de eekhoorns en vogels in het najaar.

Afbeelding

Het grote vak staat vol met amsoi. Ook dat heeft zichzelf rijkelijk uitgezaaid. Zo erg dat ik maar eens een recept moet gaan verzinnen, want er staan zat van die kleine plantjes in de weg. Hier komt langs het middenpad de brocoli te staan. Ik heb dus ook alvast wat dille-plantjes verplaatst naar dit vak. In het midden heb ik komkommerkruid gezaaid, dat is al opgekomen. Langs het tegelpad (rechtsonder van de foto) zijn bietjes gezaaid en langs het tegelpad tussen mij en mijn buurvrouw is spinazie gezaaid. Dat laatste is niks van te zien tussen het frisse groene onkruid, dus moet ik van de week even leegpulken en opnieuw doen.

Oh, en hier kun je ook de daslook goed zien. Die staat al bijna in bloei! En heeft ook zichzelf uitgezaaid, dus lijkt het erg naar z'n zin te hebben daar naast mijn compostbak. :mrgreen:

Afbeelding

En dan nu, tsja, mijn nieuwe nemesis dit jaar. Vorig jaar had ik overal vogelkruid (of hoe heet dat spul? even de naam vergeten) en in de voorste drie bedden rode klaverzuring. En nu heb ik in de achterste bedden allemaal dit groeien. Maar ik weet niet wat het is! Het groeit een beetje als gras. Dus je hebt een plantje bovengronds en ondergronds maakt het vertakkingen en van daaruit komt er weer een nieuw plantje en zo gaat het door. Soms kun je dus een hele rits er in een keer uittrekken, totdat je bij het plantje komt wat wel een lange wortel heeft. Inmiddels is dit al een groter formaat, dan lijken de tussenwortels tussen deze en het volgende plantje opeens weg te zijn want dan kan ik geen complete rij in een keer verwijderen. Het groeit snel en de verspreiding gaat vrij rap. Ik heb het idee dat er maar een klein stukje hoeft achter te blijven om weer nieuwe uitlopers te maken. Als iemand weet hoe dit heet?
6 reacties 25835 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
roosmarij
 
Berichten: 740
Lid geworden op: Do 21 Mar 2013, 09:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (32)

Permanente Linkdoor roosmarij op Ma 30 Apr 2018, 20:38

RE: Update april (nieuwe nemesis)

Ik kan je niet helpen met je raadselachtige nemesis, maar die viooltjes zijn hartstikke eetbaar! Je kunt ze suikeren, je kunt ze ook als eetbare garnering over je salade doen, of ....... van alles! https://www.mijntuin.org/plants/8036-ho ... je-bambini
Veel succes met onkruid verwijderen! Wij hebben hier zevenblad overal staan. Hartstikke lastig, maar ook heel eetbaar. :P if you can't beat it, eat it! Misschien kan dat bij jouw plant ook wel?

Groeten, Marijke.
PS: deden viooltjes het hier maar zo goed!
Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.
Gebruikersavatar
balkontuinder
 
Berichten: 1152
Lid geworden op: Zo 09 Nov 2014, 20:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (27)

Permanente Linkdoor balkontuinder op Di 01 Mei 2018, 13:32

RE: Update april (nieuwe nemesis)

Ja, vorig jaar heb ik de viooltjes geplant om de bloemen te drogen voor thee. Maar dat het dit jaar zo zou exploderen had ik niet verwacht. Wel heel gezellig. :D Misschien dit jaar dat suikeren ook eens uitzoeken. Klinkt ook leuk voor door de cake.

Ik ben benieuwd of mijn nemesis eetbaar is. Zolang ik niet weet wat het is, ga ik het maar niet proberen.
Gebruikersavatar
speets
 
Berichten: 4071
Lid geworden op: Za 07 Apr 2012, 13:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)

Permanente Linkdoor speets op Di 01 Mei 2018, 19:28

RE: Update april (nieuwe nemesis)

Je bedoelt waarschijnlijk Nemesia!
Dat is iets heel anders :-)
"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

Huub Buijssen.
Gebruikersavatar
balkontuinder
 
Berichten: 1152
Lid geworden op: Zo 09 Nov 2014, 20:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (27)

Permanente Linkdoor balkontuinder op Wo 02 Mei 2018, 18:30

RE: Update april (nieuwe nemesis)

Dat is een spinnensoort, inderdaad iets anders. Ik bedoel Nemesis, van de Griekse godin van de wraak, oftewel mijn huidige vijand in de tuin. :lol:
Gebruikersavatar
roosmarij
 
Berichten: 740
Lid geworden op: Do 21 Mar 2013, 09:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (32)

Permanente Linkdoor roosmarij op Wo 02 Mei 2018, 21:31

RE: Update april (nieuwe nemesis)

Als je het blad kneust, waar ruikt het dan naar?
Je zult waarschijnlijk makkelijker kunnen achterhalen wat voor plant dit is als het eenmaal bloeit. En je wilt het waarschijnlijk niet zover laten komen.....
Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Ma 07 Mei 2018, 10:42

RE: Update april (nieuwe nemesis)

Wauw, wat gaaf dat alles zichzelf heeft uitgezaaid!
Je tuin staat er sowieso mooi bij! En je vriend klinkt echt superlief, die moet je maar houden:)

Nemesis kan ik je helaas ook niet helpen...
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com