De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Ma 23 Apr 2018, 23:01

23-04-2018

Weer een maand voorbij gevlogen! Zoveel dingen gedaan, een moestuinforumdag gehad, maar ook nog zoveel te doen. Het seizoen is duidelijk begonnen en dankzij het weer lijkt alles tegelijk te komen.

De aardbeien zijn gesplitst. Dit is al een paar weken geleden gedaan, maar ik had weer eens geen tijd om het op te schrijven.

Vorig seizoen had ik alleen enkeldragers, de Korona aardbei. Een echte smaakaanrader. Ik had er 4 per BATO bak geplaatst en ik merkte afgelopen seizoen al snel dat dit eigenlijk teveel is voor 1 bak. Die bakken zijn net 10-12 liter groot ofzo, maar omdat je overal leest dat mensen er 4 of meer in een bak planten (zelfs ergens op internet iemand gezien die 8 planten per bak plaatste) is de verleiding groot om te volgen. Ik had immers nog nooit aardbeien gehad in de tuin, dus zullen anderen het wel beter weten. Mijn ervaring na afgelopen seizoen is dat 4 planten teveel is. De planten groeien in elkaar en ik geef ze liever wat meer ruimte.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb m'n 48 aardbeiplanten van vorig jaar netjes in stukken gestoken en opnieuw geplant, maar nu per 2 in plaats van per 4 in 1 bak. Ze hebben er niet van geleden en alle planten staan inmiddels in bloei.

AfbeeldingAfbeelding

Naast het opsplitsen heb ik ook 10 nieuwe aardbeiplantjes gekocht. Deze keer doordragers van het ras Ostara. Alles staat weer netjes bij elkaar en ik heb vandaag m'n druppelslangen weer in orde gemaakt. Ze staan nog niet aan, pas als het weer wat warmer wordt en ik het water geven niet meer bij kan houden.

Afbeelding


Perenboom

Van een collega heb ik een oude perenboom overgenomen. Ik gok dat die boom zeker 20 jaar of ouder is en gaf vorig jaar nog honderden peren. Mijn collega wil echter zijn tuin volledig bestraten (foei!) en daarom moest de boom weg. Ik zei dat ik de boom wel wilde hebben en heb er een paar uur op lopen spitten en zwoegen om de boom in mijn aanhanger te krijgen. Thuis heeft hij een mooie plek gekregen en hopelijk overleefd hij het. Het was eigenlijk niet het juiste moment om de boom te verplaatsen, hij stond bijna in bloei...een paar maanden eerder en er was geen probleem geweest. Maarja, ik hoorde het nu pas.

Afbeelding

De boom is al flink gesnoeid, want dat is de laatste 10 jaar niet meer gedaan, maar de vorm is nog niet helemaal zoals ik wil. Er zijn echter al een aantal flinke dikke takken verwijderd en ik wil niet teveel van de boom snoeien nu dat hij ook energie nodig heeft om nieuwe wortels te maken.

De boom heeft wel een poging gedaan om te gaan bloeien maar dat was tegelijk met de hete dagen van vorige week en ondanks vele liters water iedere ochtend en avond zijn alle bloesems helaas verdord en de nieuwe blaadjes ook. Ik gok dat hij dit jaar dus niets zal gaan doen en misschien was het zelfs teveel voor de boom, maar ik hoop dat hij er nog bovenop komt en volgend jaar weer gaat bloeien.

Afbeelding

Het ras is onbekend, volgens de buren van mijn collega een 'gewone handpeer'. Prima, wellicht dat het in de toekomst dan ook een handige extra bestuiver is voor mijn andere perenboom, de Concorde.

De Concorde heb ik in de herfst van 2017 gekocht en geplaatst tegen de schutting als leivorm. Hij staat nu helemaal in blad, maar helaas nog niet 1 knop te zien. Misschien is hij nog te jong en moet ik wachten tot volgend jaar voor bloesem. Hij is in ieder geval goed aangeslagen en daar ben ik al blij om dit jaar :)

Afbeelding
Concorde peer.


Appelbomen

De appelbomen staan allebei mooi in bloei. Vorig jaar is alle bloesem bevroren door late vorst, nu ziet het er uit dat de vorst lang genoeg weg blijft.

Afbeelding
Afbeelding
De Jonagold. Vorig jaar maar 1 appel.

Afbeelding
De Roode Herfst Calville. Vorig jaar niet 1 appel.


Verhoogde bakken

In 1 van de bakken heb ik rode ui gepoot, een andere staat vol met aardappel 'Roseval'. Allebei komen ze goed boven. De aardappel moet ik deze week nog wat aanaarden.

Afbeelding
Rode ui.

AfbeeldingAfbeelding
Aardappel Roseval.


Knoflook[img]

De knoflook heeft de laatste 2 weken een groeispurt doorgemaakt. De meeste planten staan nu zo'n 30-40 cm hoog. Alle 150+ teentjes zijn opgekomen.

Afbeelding
Afbeelding


Tuinbonen

Vorig jaar oktober heb ik de eerste Aguadulce tuinbonen voorgezaaid en die zijn vrij snel dit jaar al in de grond gegaan. Omdat ik het vermoeden had dat ze de strenge vorst niet zouden overleven heb ik nog meer zaden gezaaid. De eerstgezaaide zijn echter allemaal op 1 na door de winter gekomen, sterk ras :) Omdat ik toch al gezaaid had, heb ik de nieuwe plantjes naast de oude gezet waardoor ik waarschijnlijk een langere periode tuinbonen kan oogsten. De oudste staan nu bijna allemaal in bloei.

Afbeelding


Kolen

Met de kolen gaat het ook goed...ze groeien als...juist. 2 weken terug nog kleine plantjes, nu begint het al ergens op te lijken. Vooral de witte kool gaat hard.

Afbeelding


Pepers

Ik heb de helft van mijn pepers omgepot in 12 liter emmers, de andere helft komt deze week aan de beurt. Het gaat ze goed in de kas...de eerste pepers (nouja...paprika's) zijn gespot. Het gaat hier om de paprika Mini Bell. Ik heb zowel de gele als de rode staan, ze komen er allebei aan.

AfbeeldingAfbeelding

De pepers die ik nog binnen heb staan, wil ik zo snel mogelijk buiten hebben, want ze groeien uit hun bakjes en moeten plaats maken voor de tomaten die nog onder de lampen staan.


Bloemen

Wat een lekker begin was het deze lente met deze mooie narcissen. Ze zijn helaas al uitgebloeid...gelukkig heb ik de foto's nog ;)

Afbeelding

Afbeelding
Ook de Fritillaria Imperialis is uitgebloeid, maar hij heeft er mooi bijgestaan en was duidelijk aanwezig met z'n uien 'stank'. Schitterende bloem...wil ik er volgend jaar wel een paar meer van :)

Afbeelding
Nieuwe tulpjes.

Afbeelding
Ook een Fritillaria...subras moet ik even opzoeken.

Afbeelding
De clematis staat in de kas al in bloei. Hij gaat samen met een andere clematis een nieuwe bestemming krijgen in de tuin, ik moet alleen nog even wat klimrekken in elkaar knutselen als de verf droog is.


En na al het harde werken...mag er ook genoten worden :)
Afbeelding


Want er is nog genoeg te doen, dus af en toe uitrusten is wel nodig... M'n schuur moet nog geschilderd worden, de poort ook, ik moet nog zaaien, ompotten, rekken maken...en over 3 weken gaan we afleggers maken op de bijencursus...dus afgelopen weekend heb ik mijn eerste bijenkast gekocht :D Ik moet de kast nog even schilderen deze week en dan is hij mooi op tijd klaar om onderdak te bieden voor mijn eerste eigen bijenvolk!

AfbeeldingAfbeelding
1 Reactie 5040 keer bekeken

Reacties
DannyL
 
Berichten: 230
Lid geworden op: Wo 03 Sep 2014, 08:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (7)

Permanente Linkdoor DannyL op Di 24 Apr 2018, 08:15

RE: 23-04-2018

Leuke update met veel foto's :D
Je bent in ieder geval flink bezig geweest