De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Vr 25 Mei 2018, 22:29

25-5-2018 Adempauze

De grootste drukte is even voorbij. Ben de laatste weken enorm druk bezig geweest om alles af te krijgen wat ik wilde doen en het is me bijna gelukt!

Ik moest een raam maken in mijn kas. Vorig jaar ben ik namelijk een paar keer vergeten om de kas open te zetten op warme dagen en dat is niet best voor de planten. Dus een simpel raam gemaakt met een automatische raamopener. Werkt perfect.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Na de zomer krijgt de kas een kleine beurt, er moet hier en daar wat tape vervangen worden, maar ik kan nu moeilijk met een ladder rond de kas lopen door alle bloemen en groenten die daar staan.

Ik heb een rozenboog gemaakt voor 2 klimrozen. Ik wilde deze klimrozen in eerste instantie ergens anders zetten in de tuin, maar daar was het toch niet zo praktisch als ik gedacht had. Dus nu mogen ze groeien tot ze een mooie entree zijn voor de tuin. Uiteraard koos ik weer een plek waar ik niet eerder een schep in de grond gezet had, en ja hoor…puin. De hele tuin lag er vol mee toen ik hier kwam wonen en heb alles laten afgraven, behalve dus deze plek… Dus eerste een paar uur hakken en breken om een ondergrondse muur (wie verzint dit?) te verwijderen. Maar nu staan de rozen er mooi in en hoop ik dat ze goed aanslaan. Ze groeien maar langzaam de laatste maand. Ondertussen heb ik nog extra balkjes boven geplaatst en ook een lattenrek onder bij de rozen zodat ze makkelijk kunnen groeien en vastgezet kunnen worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ook heb ik twee klimrekken gemaakt voor clematissen en om de winterkamperfoelie (die ik als klein stekje van Appelvrouw kreeg), tegenaan te leiden. Dit kleine stekje is inmiddels een flinke jongen geworden. Van alle takjes die ik kreeg van Appelvrouw hebben 2 stekjes het gered. Een kleinere plant staat achterin de tuin.

Afbeelding
Afbeelding

Met de groenten gaat het in grote lijnen heel goed (morgen even nieuwe foto's plaatsen).

De aardappels groeien veel beter dan vorig jaar. Deze grond is dan ook veel meer bemest dan vorig jaar en dat lijkt wel een verschil te maken.

De rode uien doen ook het goed.

Afbeelding

De wortels beginnen door te komen. Ik heb bij moeten zaaien, want ik was zo slim om de wortels en sla te zaaien in de week dat het hier bloedheet was en ik denk dat een flink deel van het zaad droog is komen te staan waardoor het niet gekiemd is. Nu ronde 2 om het wat aan te vullen allemaal.

De bonen zijn bijna allemaal opgekomen en zijn bijna groot genoeg om te gaan klimmen.

Afbeelding

Met de doperwten ben ik eigenlijk te vroeg begonnen en heb ik ze niet genoeg aandacht kunnen geven op het moment dat ze het nodig hadden. Het waren scharminkels toen ze de grond in gingen en het is nooit echt goed gekomen. Ik heb daarom afgelopen week extra gezaaid.

Afbeelding

Dit jaar was het eerste jaar dat ik kolen gezaaid heb en ik was dan ook nog niet bekend met het principe 'koolvlieg'. Ik had me iets beter moeten inlezen voordat ik begon. Ik had tot vorige week een tiental hele mooie grote kolen staan...witte en rode. Ik had er pas een paar weken terug een net overheen gespannen en blijkbaar was dat te laat. De koolvlieg had de planten al lang gevonden en besmet. Gisteren heb ik ze allemaal kunnen ruimen. Heel jammer, ze waren al een goede 50 cm in doorsnede. Ook had ik in 1 kool enorm veel rupsen zitten...

Afbeelding

Maar, het kan nog. Dus ik heb nieuwe gezaaid met de kennis dat ze vanaf het begin beschermd moeten zijn...weer wat geleerd.

De tuinbonen doen het super. Ik heb 1 rij staan met planten die ik vorig jaar al gezaaid heb in oktober en een rij die ik later in februari nog gezaaid heb. De oudste planten hangen vol met tuinbonen die deze week nog geoogst kunnen worden. De toppen van de oude planten zaten al aardig vol met zwarte luis, dus die heb ik allemaal getopt.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Het gaat ook goed met de aardbeien. Afgelopen weekend het eerste pondje kunnen oogsten en vandaag de tweede keer kunnen plukken...1173 gram, lekkerrrr! De doordragers beginnen nu ook en ik moet zeggen, ze zijn ook lekker, maar iets vleziger dan de Korona's. Die vind ik toch wel het lekkerst (en m'n vriendin ook).

Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding

Ik had vorig jaar al rekken gemaakt voor de BATO bakken en ik heb er toen noodgedwongen dubbel netten overheen moeten draperen om de vogels weg te houden, helaas betekende dat ook dat ik er zelf nog amper bij kon...dus...een paar latjes vastgeschroefd op m'n aardbeibakken, net eroverheen en ik kan er netjes onderdoor lopen :) En tegen de herfst schroef ik ze er weer af.

Afbeelding

De bosbessen doen het ieder jaar beter, binnenkort een netje eroverheen.

Afbeelding

De appelbomen hangen vol appeltjes. Ik heb hier en daar wat uitgedund om ze wat meer ruimte te geven.

Afbeelding

Aan de gekregen mtfd-kruisbes hangen een aantal bessen, die zal het volgend jaar waarschijnlijk beter doen.

Ook de mtfd-framboos heeft wat bloesem gehad, dus daar zal ook wat aankomen.

M'n gekochte triple-crown braam doet het nog niet zo super. In oktober gezet, maar hij heeft er lang over gedaan om op gang te komen. Anders volgend jaar.

M'n knoflook gaat super. Herinnering voor mezelf...als je teveel bollen besteld, ga dan niet proberen meer te poten op dezelfde hoeveelheid grond, maar eet ze op. Nu staan de knofloken net iets te dicht op elkaar waardoor het lastig is om er met de schoffel tussen te komen. Niet handig.

Afbeelding

De pepers/paprika's/tomaten/komkommers/meloenen in de kas doen allemaal hun best. Ineens last van slakken in de kas, wat ik vorig jaar niet had tot het eind van het seizoen. Ben nu regelmatig emmers aan het optillen en 's nachts aan het speuren naar slijmsporen. Want die beesten knagen graag aan m'n paprika's.

AfbeeldingAfbeelding
Pepers links...
Afbeelding
Paprika mini-bell rood, snack-paprika van 5 cm
Afbeelding
Komkommers en meloen in grote kuipen
Afbeelding
Tomaten rechts.

Ik heb de augurken buiten neergezet, deze week nog even de stokken vervangen voor langere, want ik vrees dat ze hoger willen klimmen dan deze stokken. Het is het ras Hokus, die zou goed geschikt moeten zijn voor buitenteelt, dus dat scheelt ruimte in de kas.

De perenboom die ik een tijdje terug geplaatst heb, is nu volledig zonder blad. Alles is afgevallen. Ik heb wel het idee dat de boom nog leeft, sommige dunne takjes zijn verdord, maar de dikkere lijken nog niet afgestorven. Ik laat hem dus staan tot volgend voorjaar, zien of er dan nieuw blad aan komt.

Binnen heb ik nog een aantal plantjes staan en veel bloemen staan te kiemen. Ook staan er een nog een aantal pepers binnen van de MTFD, maar die beginnen nu nog niet aan hun tweede blad. Ik merkte al bij thuiskomst dat ze veel te veel water hadden (echt doorweekt) en heb alle potgrond verwijderd en vervangen door nieuwe. Misschien dat dit voor een stilstand heeft gezorgd in de groei bij mij. Mijn eigen pepers zijn namelijk al serieuze planten van een halve meter hoog.

Morgen komt er een nieuw speeltje binnen als het goed is...ga ik meteen even proberen om jam te maken van die aardbeien :D

Afbeelding
0 reacties 5361 keer bekeken