De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Ma 30 Apr 2018, 18:34

30-04-2018 Vruchtzetting

Een korte update tussen de regenbuien door... Vandaag even door de tuin gelopen, veel van m'n late tulpen zijn al klaar...terwijl die vorig jaar nog moesten beginnen. De eerste alliums staan al op knappen, die hebben nog een weekje of wat nodig gok ik. Iets eerder dan vorig jaar.

Afbeelding
De eerste kruisbes is gespot :) Deze had ik van de moestuinforumdag, bedankt @Wortel!

De eerste aardbeien ook! Zowel de Korona als de doordragende Ostara's hebben een begin gemaakt om heerlijke rode snoepjes te maken...kan niet wachten op m'n eerste beschuit met aardbeesten :D
Afbeelding


De augurken staan nog binnen, maar groeien lekker door. Dit ras zou ideaal zijn voor buitenteelt, dus binnenkort ga ik ze even in emmers ompotten.
Afbeelding

Wat ook nog binnen staat en heeeel langzaam groeit, is de Kerriebladboom. De 3 zaadjes die ik vorig jaar geplant heb, leven alledrie nog en hopelijk groeien ze deze zomer lekker verder in de kas.
Afbeelding

De eerste appelbloesem toont tekenen van bevruchting, het is nog klein, maar een verdikking is aanwezig. Heel blij dat de vorst dit jaar gunstiger uitpakt...kom maar op met die appels! :)

De perenboom die ik van m'n collega kreeg, lijkt het voor dit jaar niet te redden. Ik gok dat het overplanten gewoon te laat was voor deze oude boom. Al het blad is gevallen en de bloesem verdord. Zolang de boom niet omvalt of duidelijke tekenen van sterfte vertoond, laat ik hem gewoon staan. Wie weet heeft hij gewoon een seizoen nodig om te aarden en herstellen en komt er volgend jaar weer nieuw blad aan.

De Concorde peer heeft alleen blad dit jaar. Toen ik de boom kocht gaven ze bij fruitbomen.net aan dat hij ongeveer 3 jaar oud was en een beetje peer komt pas in z'n 5e of 6e jaar met vrucht...het is nog even wachten dus :P

De bijenkast is zo goed als geschilderd...er komen nog wat kleine details op, maar de kleur is duidelijk :) Groen voor de broedbakken...geel voor de honing :)
Afbeelding
2 reacties 5230 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
roosmarij
 
Berichten: 740
Lid geworden op: Do 21 Mar 2013, 09:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (32)

Permanente Linkdoor roosmarij op Ma 30 Apr 2018, 20:26

RE: 30-04-2018 Vruchtzetting

Hoi Dennis!

Hoe bepaal je wat een broedbak wordt en wat een honingbak?
Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.
Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)

Permanente Linkdoor dennis78d op Ma 30 Apr 2018, 21:51

RE: 30-04-2018 Vruchtzetting

roosmarij schreef:Hoi Dennis!

Hoe bepaal je wat een broedbak wordt en wat een honingbak?


Goede vraag :-) daar helpt de imker de bijtjes bij. Als je de bijen hun gang laat gaan, blijft de koningin eitjes leggen daar waar ze kan. Vooral in de zomer hebben ze ruimte nodig en al zou je er 4 bakken bovenop zetten, dan legt ze overal eitjes en de werksters halen nectar en stoppen dat ook waar ze kunnen.

Daar komt de imker om de hoek. Die zet er een bak bovenop, met een moerrooster (koninginnerooster) tussen de onderste bakken en de bovenste die de imker bestempeld als honingbak. Een moerrooster heeft openingen die groot genoeg zijn om een werkster door te laten, maar te smal om het dikkere lijf van de koningin door te laten. De koningin kan niet naar boven en zal beneden blijven om eitjes te leggen. Terwijl de werksters boven plek zien om honing op te slaan.

Zo ontstaat een scheiding tussen broed en honing :-)

In vroeger tijden toen honingbijen in een holle boom zaten of imkers die bijen hielden in een rieten korf, zat alles door elkaar...broed en honing. Dan werd aan het eind van het seizoen alles geslingerd en gefilterd en had je honing...maar je volk was daardoor verloren. Tegenwoordig met scheiding van broed en honing hou je mooi je volk over en kun je ze laten overwinteren om er het volgende jaar mee verder te gaan.

Een volk komt klein uit de winter, zit dan op 1 bak, naarmate het seizoen vordert wordt het volk groter en heeft het twee bakken nodig, later in het seizoen is er steeds meer nectar beschikbaar en die moet ergens naartoe. Doe je als imker niks, gaan de werksters nectar opslaan op de plek waar de koningin eitjes zou moeten leggen. Met het risico dat er niet genoeg gelegd kan worden en dan heb je kans dat het volk te klein is aan het eind van het seizoen. Dat kan zorgen voor een te klein wintervolk, waardoor ze misschien de winter niet doorkomen. Daarom zet je er een bak op waar de koningin geen eitjes in kan leggen, dan hebben de werksters alle ruimte voor honing en de koningin haar ruimte om eitjes te leggen in de onderste bakken.
Laatst gewijzigd door Ma 30 Apr 2018, 21:57 op 3, 0 keer totaal gewijzigd.