De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Di 08 Mar 2016, 10:19

De tuin van Dennis

De tuin van Dennis, mijn tuin. Dat klinkt goed :)

Ik heb 6 jaar lang in een klein appartement gewoond in Waalwijk, waar ik geen 'buiten' had. Geen tuin, balkon of terras. Ik wist dat de volgende plek waar ik zou gaan wonen een tuin moest hebben. Per toeval liep ik tegen een huurwoning in Waspik aan, met een heerlijk grote tuin van 250 vierkante meter zandgrond, 28 bij 9 meter, op het zuiden.

Afbeelding

De vorige huurder had wel plannen met de tuin, maar heeft er in 5 jaar helemaal niks aan gedaan. Er stond een schuurtje van 2 bewoners terug en voor de rest heel veel plavuizen, onkruid en een zwaar verwaarloosde pruimenboom.

Het afgelopen jaar ben ik vooral binnenshuis bezig geweest. Inrichten, meubels schuren, lakken, beitsen, schilderen…er was genoeg te doen. De afgelopen maanden ben ik bezig geweest om te bedenken wat ik met de tuin wil gaan doen en heb daar een plan van aanpak voor gemaakt; want er is enorm veel te doen!

Het deel van de tuin waar ik dit jaar mee aan de slag ga, is het achterste deel van de tuin. 14 bij 9 meter. De tuin ligt op het zuid-zuid-westen…ongeveer ;) En vanaf februari krijgt de rechterhelft van de tuin al veel zon. Ik wil daar dan ook de moestuin maken. Achterin de tuin de serre, voorlopig moet ik het doen met een goedkope serretent van Van Cranenbroek, graag zou ik ooit een echte hobbykas hebben, maar dat zal even moeten wachten. Verder aan de rechterkant komen een aantal verhoogde bakken om groente in te planten. In principe is het gewoon in de volle grond, alleen met een bak eromheen. Da’s beter voor m’n rug en knieën ;) en ik vind het ook mooi. De rest van de tuin wordt een siertuin, met terras, gazon, vaste planten en bloemen. In de moestuin ga ik aan de slag met tomaten, pepers, paprika’s, wortel, ui, sla, radijs, bonen, rode bieten en kruiden. Da’s voor dit jaar al meer dan genoeg, aangezien dit de eerste keer is dat ik überhaupt een moestuin heb :) Het zal een hele klus worden, maar hopelijk ook een geweldige ervaring waar ik met trots op terug kan kijken als de tuin is zoals ik hem wil hebben.

Ik dacht dat het voor mezelf wel leuk zou zijn om mijn vorderingen bij te houden met foto’s en tekst, vandaar dat ik dat hier doe. Hopelijk iedere dag een foto van wat ik allemaal gedaan heb in de paar uur die ik heb na werktijd.


Sinds twee weken ben ik nu bezig met het verwijderen van onkruid, een terras achter in de tuin van 27 m2, omspitten oude gazon en afvoeren van puin. Als er iets is waar de grond vol van is, dan is het wel puin… Op een gegeven moment haalde ik uit een kuub zand een halve kuub puin!

Afbeelding
Afbeelding

Aangezien ik zo snel mogelijk de serre en de groentebakken in de tuin wil hebben, ben ik met dat deel van de tuin begonnen. Het terras achter in de tuin moest er uit, 27 m2 waaltjes, daaronder ligt 9 kuub geel zand, waar ik nu driekwart van verwijderd heb, omdat ik op het linkerdeel misschien nog wil bestraten. Onder het geel zand lag nog een halve kuub puin en daaronder een aardig worteldek van de coniferen en wilde kastanje van de buren. Afgelopen weekend het laatste geel zand er uit gespit, gisteren 1 schep diep omgespit en alle wortels doorgestoken. Sommige van de kastanje waren wel 4 cm dik.

Afbeelding

Vanavond gaan de opsluitbanden er uit en ga ik een put graven bij de schuur van de achterburen. Daar zit geen dakgoot aan, dus al het water komt zo mijn tuin in als het regent. En laat ik nu net daar in de buurt de serre gaan zetten. Dus ik graaf een put en gooi die vol met grind uit de voortuin (wilde ik toch al van af), afdekken met zand en hopen dat dat er voor zorgt dat het water snel de grond in trekt. Als dat niet genoeg is, zal ik misschien de serre toch ergens anders moeten plaatsen, maar hopelijk hoeft dat niet. Als er dan nog daglicht over is, begin ik met het volgooien van het gat dat nu ontstaan is door het afgraven van het geel zand.
0 reacties 1554 keer bekeken