De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Zo 24 Apr 2016, 23:37

Een geweldige aanwinst

Moet niet gekker worden. Ieder kwartier vandaag was weer anders. Zon, koud, regen, hagel, wind. Pff!

De afgelopen dagen waren iets beter en heb dan ook weer een boel gedaan. Het terras is af! Yes :-) Ik heb mezelf een schouderklopje gegeven toen het klaar was. Weet niet of dat telt, maar ik doe het toch ;-)

Zo lag het er bij voor het voegen:

Afbeelding

De binnenste meter heeft me misschien net zoveel tijd gekost als de rest hahaha. Veel stenen moesten op maat geslepen worden. Ik had eerst een ander patroon in gedachten, waarvoor ik heel veel stenen heb geslepen, maar toen het er in lag, vond ik het er niet uit zien. Ik ben er even 5 minuten naast gaan zitten, heb gekeken en dacht...waarom niet zo. Voila.

Even wat voegzand erop...

Afbeelding

...en dan kan ik komende week beginnen met een plantenbak eromheen. Daar heb ik nog wel gratis hout voor nodig voor dit jaar. Ik zit te denken om er op termijn een plantenbak van wilgentenen omheen te leggen, maar daar ben ik volgens mij nu net te laat voor. De meeste wilgen zijn al gesnoeid en worden te stug om nog makkelijk te buigen.

Over 2 meter gemeten...

Afbeelding

Very happy :-) Op de randen loopt het wat af zodat het water nog ergens heen kan. Niet dat ik er ga zitten als het regent, maar toch ;)

De tuin begint tot leven te komen, zaadjes kiemen, tomaten willen naar buiten, van de ene op de andere dag zit er ineens een enorme hoeveelheid (vind ik dan) beginnende bloesem aan de blauwe bessenstruiken. Die struikjes zijn nog zo klein en dan al zoveel bloesem...geweldig om te zien :)

Afbeelding

De kleine Jonagold heeft bloesem:

Afbeelding

En omdat de Jonagold helemaal alleen stond, was het tijd voor iets nieuws in de tuin. Ik wilde al heel lang een eigen keus appelboom. De Jonagold had ik gekregen, de pruimenboom in de tuin stond er ook al toen ik er kwam wonen en ik ben niet zo'n fan van pruimen. Met de bramen en blauwe bessen had ik al 2 fruitsoorten van eigen keuze...maar die appelboom..die was er nog niet. Vorig jaar kreeg ik van mijn vriendin voor mijn verjaardag een symbolische appel cadeau, ze wilde me graag de appelboom geven die ik zocht en als ik die gevonden had zouden we die samen gaan halen. Nu 8 maanden verder, had ik de boom gevonden :-) Ik was op zoek naar een appel die er uit zag als de moderne Red Delicious. Donkerrood tot paars van kleur, zoet, sappig. Maar niet zo modern als de Red Delicious...en na een hoop google werk, kwam ik uit bij de Rode Herfst Calville. Een ontzettend oud ras, gaat terug tot 1670, donkerrood van kleur, wit vruchtvlees met soms rode aders...wow.

Afbeelding

Die moest het zijn. Die moest het worden. Die moest ik hebben! Maar dan...waar vind je een halfstam rode herst calville. Dichterbij dan ik dacht haha.

Bijna bovenaan in de google zoekresultaten kwam ik de website tegen van Floris Natuurlijke Bomen in Den Dungen bij Den Bosch. Da's lekker dichtbij :) Een biologische fruitboom kweker met een liefde voor oude appelrassen. Precies wat ik zocht! Even vlug gemaild vorige week en kreeg een antwoord van de vrouw van Floris, Judith. Ze hadden er een aantal staan, halfstam, 5-6 jaar oud. Dus zaterdag middag gingen we samen naar Floris toe, met de aanhanger.

We stapten uit bij een boerderij en een groot bord waarop duidelijk werd dat we er waren. We liepen de boomgaard in en overal waar we keken stonden prachtige perenbomen, kersenbomen, klein, groot, fruitstruiken...en appels. Heel, veel, appelbomen. Na een paar minuten ontmoetten we Floris zelf en we waren de enigen op de boomgaard. Ik legde uit dat ik op zoek was naar een Rode Herfst Calville en het was alsof ik iets heel aparts zei, want zijn reactie was alsof ik geen betere boom had kunnen noemen. Ik was direct enthousiast :-) We liepen naar de bomen toe en bijna vooraan in de rij stond een pracht van een boom. Floris liet er een aantal zien verderop, maar ik had al gekozen. Dit moest hem worden. Hij ging direct aan de slag met spitten, even goed snoeien nog, een goede uitleg, waar kan ik hem het beste plaatsen, wanneer te snoeien, hoe te snoeien. De prijs viel ook reuze mee, zelfs zo mee, dat mijn vriendin dacht...doe er nog maar 3. Maar da's wat teveel van het goede ;-) Maarrrrr...een perzik misschien? Ok dan! Een perzikje...een kleintje. Die had hij nog wel ergens, maar dat werd zoeken. Ondertussen gingen wij even pinnen in het dorp en toen we terug kwamen, werden we door Judith begroet. Ik vertelde van de Rode Herfst...'Calville' vulde ze aan, en ook zij werd meteen enthousiast..."daar vraagt bijna niemand naar en het is zo'n mooie appel, als je die oppoetst is het net een Sneeuwwitje appel!" Geweldig! Floris kwam ondertussen met een kleine Amsden perzik aanlopen. En zo waren we een middagje uit, krap aan 50 euro armer, maar twee bomen rijker :)

Na een ritje over de snelweg, een flinke kuil graven in de tuin ben ik een schitterende appelboom rijker en een mooie kleine perzik erbij:

Afbeelding

En de Amsden perzik:

Afbeelding

Heerlijk om iets te vinden via internet, waar je anders nooit achter was gekomen, om dan enthousiast onthaalt te worden, iets te kunnen kopen van iemand die niets liever doet dan fruitbomen kweken...echt geweldig. Mijn boom heeft een hele goede start gehad bij Floris, hopelijk gaat hij het nu goed bij mij hebben :)

Waarschijnlijk komt er dit jaar geen vrucht meer aan, omdat we redelijk aan de late kant zijn met het verplaatsen, maar in october hebben ze bij Floris een proefdag...en dan gaan we gewoon daar een appeltje plukken :D
4 reacties 11638 keer bekeken

Reacties
Beukwood
 
Berichten: 34
Lid geworden op: Wo 13 Mei 2015, 17:41
Moestuin Seizoen: Bekijk update (16)

Permanente Linkdoor Beukwood op Ma 25 Apr 2016, 11:19

RE: Een geweldige aanwinst

Een heel mooi terras is dat geworden!! En een hele gave appelboom ook!
Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)

Permanente Linkdoor Raquette op Ma 25 Apr 2016, 11:49

RE: Een geweldige aanwinst

Echt, dat terras...nou ja, je weet al wat ik ervan vind, maar dit keer nog meer dan de vorige. :mrgreen:

Verder ook heel leuk om stapje voor stapje te volgen wat het wordt met die tuin. En wat een lief idee van je vriendin met die appel!

Misschien kun je een keer een overzichtsfoto van de hele tuin plaatsen (en het terras daarin)...of heb ik die gemist?
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Gebruikersavatar
Joycee Moes
 
Berichten: 49
Lid geworden op: Zo 24 Apr 2016, 11:33
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)

Permanente Linkdoor Joycee Moes op Ma 25 Apr 2016, 19:43

RE: Een geweldige aanwinst

Ziet er mooi uit, knap gedaan! Bij mij zou het iets minder vlak worden :roll:
Groetjes Joycee :D

----------------
When someone said I live in a fantasyworld I almost fell off my unicorn
Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)

Permanente Linkdoor dennis78d op Di 26 Apr 2016, 08:21

RE: Een geweldige aanwinst

Raquette schreef:Misschien kun je een keer een overzichtsfoto van de hele tuin plaatsen (en het terras daarin)...of heb ik die gemist?


Ik zal er weer eens een maken als het wat mooier weer is :-)

Bedankt voor de complimenten allemaal :-)