De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Vr 25 Mei 2018, 22:29

25-5-2018 Adempauze

De grootste drukte is even voorbij. Ben de laatste weken enorm druk bezig geweest om alles af te krijgen wat ik wilde doen en het is me bijna gelukt!

Ik moest een raam maken in mijn kas. Vorig jaar ben ik namelijk een paar keer vergeten om de kas open te zetten op warme dagen en dat is niet best voor de planten. Dus een simpel raam gemaakt met een automatische raamopener. Werkt perfect.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Na de zomer krijgt de kas een kleine beurt, er moet hier en daar wat tape vervangen worden, maar ik kan nu moeilijk met een ladder rond de kas lopen door alle bloemen en groenten die daar staan.

Ik heb een rozenboog gemaakt voor 2 klimrozen. Ik wilde deze klimrozen in eerste instantie ergens anders zetten in de tuin, maar daar was het toch niet zo praktisch als ik gedacht had. Dus nu mogen ze groeien tot ze een mooie entree zijn voor de tuin. Uiteraard koos ik weer een plek waar ik niet eerder een schep in de grond gezet had, en ja hoor…puin. De hele tuin lag er vol mee toen ik hier kwam wonen en heb alles laten afgraven, behalve dus deze plek… Dus eerste een paar uur hakken en breken om een ondergrondse muur (wie verzint dit?) te verwijderen. Maar nu staan de rozen er mooi in en hoop ik dat ze goed aanslaan. Ze groeien maar langzaam de laatste maand. Ondertussen heb ik nog extra balkjes boven geplaatst en ook een lattenrek onder bij de rozen zodat ze makkelijk kunnen groeien en vastgezet kunnen worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ook heb ik twee klimrekken gemaakt voor clematissen en om de winterkamperfoelie (die ik als klein stekje van Appelvrouw kreeg), tegenaan te leiden. Dit kleine stekje is inmiddels een flinke jongen geworden. Van alle takjes die ik kreeg van Appelvrouw hebben 2 stekjes het gered. Een kleinere plant staat achterin de tuin.

Afbeelding
Afbeelding

Met de groenten gaat het in grote lijnen heel goed (morgen even nieuwe foto's plaatsen).

De aardappels groeien veel beter dan vorig jaar. Deze grond is dan ook veel meer bemest dan vorig jaar en dat lijkt wel een verschil te maken.

De rode uien doen ook het goed.

Afbeelding

De wortels beginnen door te komen. Ik heb bij moeten zaaien, want ik was zo slim om de wortels en sla te zaaien in de week dat het hier bloedheet was en ik denk dat een flink deel van het zaad droog is komen te staan waardoor het niet gekiemd is. Nu ronde 2 om het wat aan te vullen allemaal.

De bonen zijn bijna allemaal opgekomen en zijn bijna groot genoeg om te gaan klimmen.

Afbeelding

Met de doperwten ben ik eigenlijk te vroeg begonnen en heb ik ze niet genoeg aandacht kunnen geven op het moment dat ze het nodig hadden. Het waren scharminkels toen ze de grond in gingen en het is nooit echt goed gekomen. Ik heb daarom afgelopen week extra gezaaid.

Afbeelding

Dit jaar was het eerste jaar dat ik kolen gezaaid heb en ik was dan ook nog niet bekend met het principe 'koolvlieg'. Ik had me iets beter moeten inlezen voordat ik begon. Ik had tot vorige week een tiental hele mooie grote kolen staan...witte en rode. Ik had er pas een paar weken terug een net overheen gespannen en blijkbaar was dat te laat. De koolvlieg had de planten al lang gevonden en besmet. Gisteren heb ik ze allemaal kunnen ruimen. Heel jammer, ze waren al een goede 50 cm in doorsnede. Ook had ik in 1 kool enorm veel rupsen zitten...

Afbeelding

Maar, het kan nog. Dus ik heb nieuwe gezaaid met de kennis dat ze vanaf het begin beschermd moeten zijn...weer wat geleerd.

De tuinbonen doen het super. Ik heb 1 rij staan met planten die ik vorig jaar al gezaaid heb in oktober en een rij die ik later in februari nog gezaaid heb. De oudste planten hangen vol met tuinbonen die deze week nog geoogst kunnen worden. De toppen van de oude planten zaten al aardig vol met zwarte luis, dus die heb ik allemaal getopt.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Het gaat ook goed met de aardbeien. Afgelopen weekend het eerste pondje kunnen oogsten en vandaag de tweede keer kunnen plukken...1173 gram, lekkerrrr! De doordragers beginnen nu ook en ik moet zeggen, ze zijn ook lekker, maar iets vleziger dan de Korona's. Die vind ik toch wel het lekkerst (en m'n vriendin ook).

Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding

Ik had vorig jaar al rekken gemaakt voor de BATO bakken en ik heb er toen noodgedwongen dubbel netten overheen moeten draperen om de vogels weg te houden, helaas betekende dat ook dat ik er zelf nog amper bij kon...dus...een paar latjes vastgeschroefd op m'n aardbeibakken, net eroverheen en ik kan er netjes onderdoor lopen :) En tegen de herfst schroef ik ze er weer af.

Afbeelding

De bosbessen doen het ieder jaar beter, binnenkort een netje eroverheen.

Afbeelding

De appelbomen hangen vol appeltjes. Ik heb hier en daar wat uitgedund om ze wat meer ruimte te geven.

Afbeelding

Aan de gekregen mtfd-kruisbes hangen een aantal bessen, die zal het volgend jaar waarschijnlijk beter doen.

Ook de mtfd-framboos heeft wat bloesem gehad, dus daar zal ook wat aankomen.

M'n gekochte triple-crown braam doet het nog niet zo super. In oktober gezet, maar hij heeft er lang over gedaan om op gang te komen. Anders volgend jaar.

M'n knoflook gaat super. Herinnering voor mezelf...als je teveel bollen besteld, ga dan niet proberen meer te poten op dezelfde hoeveelheid grond, maar eet ze op. Nu staan de knofloken net iets te dicht op elkaar waardoor het lastig is om er met de schoffel tussen te komen. Niet handig.

Afbeelding

De pepers/paprika's/tomaten/komkommers/meloenen in de kas doen allemaal hun best. Ineens last van slakken in de kas, wat ik vorig jaar niet had tot het eind van het seizoen. Ben nu regelmatig emmers aan het optillen en 's nachts aan het speuren naar slijmsporen. Want die beesten knagen graag aan m'n paprika's.

AfbeeldingAfbeelding
Pepers links...
Afbeelding
Paprika mini-bell rood, snack-paprika van 5 cm
Afbeelding
Komkommers en meloen in grote kuipen
Afbeelding
Tomaten rechts.

Ik heb de augurken buiten neergezet, deze week nog even de stokken vervangen voor langere, want ik vrees dat ze hoger willen klimmen dan deze stokken. Het is het ras Hokus, die zou goed geschikt moeten zijn voor buitenteelt, dus dat scheelt ruimte in de kas.

De perenboom die ik een tijdje terug geplaatst heb, is nu volledig zonder blad. Alles is afgevallen. Ik heb wel het idee dat de boom nog leeft, sommige dunne takjes zijn verdord, maar de dikkere lijken nog niet afgestorven. Ik laat hem dus staan tot volgend voorjaar, zien of er dan nieuw blad aan komt.

Binnen heb ik nog een aantal plantjes staan en veel bloemen staan te kiemen. Ook staan er een nog een aantal pepers binnen van de MTFD, maar die beginnen nu nog niet aan hun tweede blad. Ik merkte al bij thuiskomst dat ze veel te veel water hadden (echt doorweekt) en heb alle potgrond verwijderd en vervangen door nieuwe. Misschien dat dit voor een stilstand heeft gezorgd in de groei bij mij. Mijn eigen pepers zijn namelijk al serieuze planten van een halve meter hoog.

Morgen komt er een nieuw speeltje binnen als het goed is...ga ik meteen even proberen om jam te maken van die aardbeien :D

Afbeelding
0 reacties 5312 keer bekeken

Permanente Link door dennis78d op Ma 30 Apr 2018, 18:34

30-04-2018 Vruchtzetting

Een korte update tussen de regenbuien door... Vandaag even door de tuin gelopen, veel van m'n late tulpen zijn al klaar...terwijl die vorig jaar nog moesten beginnen. De eerste alliums staan al op knappen, die hebben nog een weekje of wat nodig gok ik. Iets eerder dan vorig jaar.

Afbeelding
De eerste kruisbes is gespot :) Deze had ik van de moestuinforumdag, bedankt @Wortel!

De eerste aardbeien ook! Zowel de Korona als de doordragende Ostara's hebben een begin gemaakt om heerlijke rode snoepjes te maken...kan niet wachten op m'n eerste beschuit met aardbeesten :D
Afbeelding


De augurken staan nog binnen, maar groeien lekker door. Dit ras zou ideaal zijn voor buitenteelt, dus binnenkort ga ik ze even in emmers ompotten.
Afbeelding

Wat ook nog binnen staat en heeeel langzaam groeit, is de Kerriebladboom. De 3 zaadjes die ik vorig jaar geplant heb, leven alledrie nog en hopelijk groeien ze deze zomer lekker verder in de kas.
Afbeelding

De eerste appelbloesem toont tekenen van bevruchting, het is nog klein, maar een verdikking is aanwezig. Heel blij dat de vorst dit jaar gunstiger uitpakt...kom maar op met die appels! :)

De perenboom die ik van m'n collega kreeg, lijkt het voor dit jaar niet te redden. Ik gok dat het overplanten gewoon te laat was voor deze oude boom. Al het blad is gevallen en de bloesem verdord. Zolang de boom niet omvalt of duidelijke tekenen van sterfte vertoond, laat ik hem gewoon staan. Wie weet heeft hij gewoon een seizoen nodig om te aarden en herstellen en komt er volgend jaar weer nieuw blad aan.

De Concorde peer heeft alleen blad dit jaar. Toen ik de boom kocht gaven ze bij fruitbomen.net aan dat hij ongeveer 3 jaar oud was en een beetje peer komt pas in z'n 5e of 6e jaar met vrucht...het is nog even wachten dus :P

De bijenkast is zo goed als geschilderd...er komen nog wat kleine details op, maar de kleur is duidelijk :) Groen voor de broedbakken...geel voor de honing :)
Afbeelding
2 reacties 5181 keer bekeken

Permanente Link door dennis78d op Ma 23 Apr 2018, 23:01

23-04-2018

Weer een maand voorbij gevlogen! Zoveel dingen gedaan, een moestuinforumdag gehad, maar ook nog zoveel te doen. Het seizoen is duidelijk begonnen en dankzij het weer lijkt alles tegelijk te komen.

De aardbeien zijn gesplitst. Dit is al een paar weken geleden gedaan, maar ik had weer eens geen tijd om het op te schrijven.

Vorig seizoen had ik alleen enkeldragers, de Korona aardbei. Een echte smaakaanrader. Ik had er 4 per BATO bak geplaatst en ik merkte afgelopen seizoen al snel dat dit eigenlijk teveel is voor 1 bak. Die bakken zijn net 10-12 liter groot ofzo, maar omdat je overal leest dat mensen er 4 of meer in een bak planten (zelfs ergens op internet iemand gezien die 8 planten per bak plaatste) is de verleiding groot om te volgen. Ik had immers nog nooit aardbeien gehad in de tuin, dus zullen anderen het wel beter weten. Mijn ervaring na afgelopen seizoen is dat 4 planten teveel is. De planten groeien in elkaar en ik geef ze liever wat meer ruimte.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb m'n 48 aardbeiplanten van vorig jaar netjes in stukken gestoken en opnieuw geplant, maar nu per 2 in plaats van per 4 in 1 bak. Ze hebben er niet van geleden en alle planten staan inmiddels in bloei.

AfbeeldingAfbeelding

Naast het opsplitsen heb ik ook 10 nieuwe aardbeiplantjes gekocht. Deze keer doordragers van het ras Ostara. Alles staat weer netjes bij elkaar en ik heb vandaag m'n druppelslangen weer in orde gemaakt. Ze staan nog niet aan, pas als het weer wat warmer wordt en ik het water geven niet meer bij kan houden.

Afbeelding


Perenboom

Van een collega heb ik een oude perenboom overgenomen. Ik gok dat die boom zeker 20 jaar of ouder is en gaf vorig jaar nog honderden peren. Mijn collega wil echter zijn tuin volledig bestraten (foei!) en daarom moest de boom weg. Ik zei dat ik de boom wel wilde hebben en heb er een paar uur op lopen spitten en zwoegen om de boom in mijn aanhanger te krijgen. Thuis heeft hij een mooie plek gekregen en hopelijk overleefd hij het. Het was eigenlijk niet het juiste moment om de boom te verplaatsen, hij stond bijna in bloei...een paar maanden eerder en er was geen probleem geweest. Maarja, ik hoorde het nu pas.

Afbeelding

De boom is al flink gesnoeid, want dat is de laatste 10 jaar niet meer gedaan, maar de vorm is nog niet helemaal zoals ik wil. Er zijn echter al een aantal flinke dikke takken verwijderd en ik wil niet teveel van de boom snoeien nu dat hij ook energie nodig heeft om nieuwe wortels te maken.

De boom heeft wel een poging gedaan om te gaan bloeien maar dat was tegelijk met de hete dagen van vorige week en ondanks vele liters water iedere ochtend en avond zijn alle bloesems helaas verdord en de nieuwe blaadjes ook. Ik gok dat hij dit jaar dus niets zal gaan doen en misschien was het zelfs teveel voor de boom, maar ik hoop dat hij er nog bovenop komt en volgend jaar weer gaat bloeien.

Afbeelding

Het ras is onbekend, volgens de buren van mijn collega een 'gewone handpeer'. Prima, wellicht dat het in de toekomst dan ook een handige extra bestuiver is voor mijn andere perenboom, de Concorde.

De Concorde heb ik in de herfst van 2017 gekocht en geplaatst tegen de schutting als leivorm. Hij staat nu helemaal in blad, maar helaas nog niet 1 knop te zien. Misschien is hij nog te jong en moet ik wachten tot volgend jaar voor bloesem. Hij is in ieder geval goed aangeslagen en daar ben ik al blij om dit jaar :)

Afbeelding
Concorde peer.


Appelbomen

De appelbomen staan allebei mooi in bloei. Vorig jaar is alle bloesem bevroren door late vorst, nu ziet het er uit dat de vorst lang genoeg weg blijft.

Afbeelding
Afbeelding
De Jonagold. Vorig jaar maar 1 appel.

Afbeelding
De Roode Herfst Calville. Vorig jaar niet 1 appel.


Verhoogde bakken

In 1 van de bakken heb ik rode ui gepoot, een andere staat vol met aardappel 'Roseval'. Allebei komen ze goed boven. De aardappel moet ik deze week nog wat aanaarden.

Afbeelding
Rode ui.

AfbeeldingAfbeelding
Aardappel Roseval.


Knoflook[img]

De knoflook heeft de laatste 2 weken een groeispurt doorgemaakt. De meeste planten staan nu zo'n 30-40 cm hoog. Alle 150+ teentjes zijn opgekomen.

Afbeelding
Afbeelding


Tuinbonen

Vorig jaar oktober heb ik de eerste Aguadulce tuinbonen voorgezaaid en die zijn vrij snel dit jaar al in de grond gegaan. Omdat ik het vermoeden had dat ze de strenge vorst niet zouden overleven heb ik nog meer zaden gezaaid. De eerstgezaaide zijn echter allemaal op 1 na door de winter gekomen, sterk ras :) Omdat ik toch al gezaaid had, heb ik de nieuwe plantjes naast de oude gezet waardoor ik waarschijnlijk een langere periode tuinbonen kan oogsten. De oudste staan nu bijna allemaal in bloei.

Afbeelding


Kolen

Met de kolen gaat het ook goed...ze groeien als...juist. 2 weken terug nog kleine plantjes, nu begint het al ergens op te lijken. Vooral de witte kool gaat hard.

Afbeelding


Pepers

Ik heb de helft van mijn pepers omgepot in 12 liter emmers, de andere helft komt deze week aan de beurt. Het gaat ze goed in de kas...de eerste pepers (nouja...paprika's) zijn gespot. Het gaat hier om de paprika Mini Bell. Ik heb zowel de gele als de rode staan, ze komen er allebei aan.

AfbeeldingAfbeelding

De pepers die ik nog binnen heb staan, wil ik zo snel mogelijk buiten hebben, want ze groeien uit hun bakjes en moeten plaats maken voor de tomaten die nog onder de lampen staan.


Bloemen

Wat een lekker begin was het deze lente met deze mooie narcissen. Ze zijn helaas al uitgebloeid...gelukkig heb ik de foto's nog ;)

Afbeelding

Afbeelding
Ook de Fritillaria Imperialis is uitgebloeid, maar hij heeft er mooi bijgestaan en was duidelijk aanwezig met z'n uien 'stank'. Schitterende bloem...wil ik er volgend jaar wel een paar meer van :)

Afbeelding
Nieuwe tulpjes.

Afbeelding
Ook een Fritillaria...subras moet ik even opzoeken.

Afbeelding
De clematis staat in de kas al in bloei. Hij gaat samen met een andere clematis een nieuwe bestemming krijgen in de tuin, ik moet alleen nog even wat klimrekken in elkaar knutselen als de verf droog is.


En na al het harde werken...mag er ook genoten worden :)
Afbeelding


Want er is nog genoeg te doen, dus af en toe uitrusten is wel nodig... M'n schuur moet nog geschilderd worden, de poort ook, ik moet nog zaaien, ompotten, rekken maken...en over 3 weken gaan we afleggers maken op de bijencursus...dus afgelopen weekend heb ik mijn eerste bijenkast gekocht :D Ik moet de kast nog even schilderen deze week en dan is hij mooi op tijd klaar om onderdak te bieden voor mijn eerste eigen bijenvolk!

AfbeeldingAfbeelding
1 Reactie 4989 keer bekeken

Permanente Link door dennis78d op Ma 19 Mar 2018, 23:27

19 maart 2018

Het ziet er naar uit dat de ergste vorst achter de rug is :wave: . Afgelopen weekend nog wat sneeuw en vorst, maar na deze week (als ik de weersverwachting zo ver vooruit mag geloven) wordt het eindelijk weer wat warmer in de nacht hier. Ik kan niet wachten! Er is nog zoveel wat ik wil doen voordat de lente losbarst, maar het weer houdt me aardig tegen. Net terug van een vakantie in Portugal en als je daar dan op iedere hoek van de straat volle sinaasappelbomen en citroenbomen ziet staan, verlang je snel terug naar de lente en zomer :)

Afbeelding
Afbeelding
IJsbloemen op de kas, maar binnen 5 graden boven 0.

Nu weer thuis ben ik blij dat mijn peperplantjes er zo goed bij staan. Gelukkig wist ik iemand te strikken die even water kwam geven tijdens de vakantie, want het fiasco van vorig jaar wilde ik niet herhalen. Toen heb ik voor het eerst geëxperimenteerd met druppelaars en dat ging een beetje verkeerd. Ze kregen meer water dan ze op konden drinken en daar hebben zowel de pepers als de tomaten heel lang van moeten herstellen. Dat heeft vorig jaar zeker een deel van de oogst gekost.

Afbeelding

Het enige probleem wat ik had toen ik thuis kwam, was een beetje bladluis. Maar dat was te verwachten. Ik heb een kleine vleesetende plant die een hele hoop vliegjes en witte vlieg vangt, dat ding zit echt helemaal vol vliegjes (de foto is wat ouder, daar zitten er nog maar een paar op), dus dat scheelt een hoop eitjes die uitgroeien tot luis. Als het alsnog teveel uit de hand loopt ga ik larven van lieveheersbeestjes kopen. Ik ga ook een paar lieveheersbeestkastjes maken om ze wat meer aan te trekken in de tuin, want ieder jaar heb ik aardig wat last van luis.

Afbeelding
Vliegjes-plak-plant

M’n bijkeuken staat aardig vol ondertussen. Vorig jaar stond alles in de woonkamer en dat was verre van ideaal, dus een werkblad gemaakt boven het witgoed en een opbergkast voor plastic/papier/flessen met een werkblad erboven. Zo kan alles mooi in de bijkeuken staan. Opgeruimd staat netjes :) De pepers en paprika’s staan onder simpele TL-verlichting met daglichtlampen, 16 uur per dag staan die aan. Tuurlijk zijn echte groeilampen beter, maar ik ben al super tevreden met deze oplossing. Bijna alle plantjes staan lekker stevig en groeien rustig door, geen langgerekte jongens. Het lijkt er dus op dat ze in ieder geval genoeg licht hebben gekregen van de TL lampen.

Afbeelding

Ik heb alle pepers en paprika’s gezaaid in januari, aangezien ik mijn kas makkelijk kan verwarmen, kan ik ze ook eerder naar buiten doen om af te harden. Ik probeer dit nu voor de eerste keer zo vroeg en hopelijk kan ik daarmee de oogst wat vergroten. We gaan het zien :) Een drietal rassen kiemen erg moeilijk. De Serrano en de Joe’s Round, teruggegaan naar Vreeken na 0 opkomst en kreeg een nieuw zakje mee om nog een keer te proberen, topservice! De eigenaar gaf aan dat hij bij hun ook erg lastig kiemde. Met zijn tips probeerde ik nog een keer en van de 20 zaadjes zijn er 7 opgekomen, beter dan niks. Ook 1 van de Turkse pepers kiemt niet. Had een flinke zak, dus op een gegeven moment heb ik in een zaaitray er een goede 100 gezaaid, niks, nada, noppes.

Een aantal pepers begint al knop te maken, die eerste paar knoppen haal ik er altijd uit om de plant niet alle energie te laten stoppen in het maken van vrucht. Ze mogen eerst wat groeien.

Afbeelding
Op de foto een aantal siererwten, canna's, pepers, kerriebladboom en tomaten.

Ik heb de tomaten gezaaid op 15 maart. Had dat 2 weken eerder willen doen, maar dat zou niet handig uitkomen met de vakantie. Ik heb een viertal tomatenrassen gezaaid: gele cherrytomaat, Gardener’s Delight, Roma tomaat 'San Marzano', en een gele tomaat "Lemon Boy F1". De gele tomaat had wel erg rare zaadjes…felgroen! Nog niet eerder gezien… Vorig jaar had ik veel meer rassen staan, maar de meeste vond ik qua smaak tegenvallen. Daarom dit jaar maar 2 rassen waarvan ik de smaak waardeer en 2 nieuwe om te proberen.

Afbeelding
Afbeelding
Tweede foto van vreeken.nl

Tevens gezaaid op 15 maart:

Augurken ‘Hokus’, zouden volgens de verpakking goed zijn voor buitenteelt, dus ik heb er aardig wat gezaaid. Buiten heb ik meer plek dan in de kas, en m’n vriendin en ik zijn gek op augurken, dus laat maar komen :)

Snackkomkommer ‘Iznik F1’, vorig jaar 120 heerlijke komkommers van 2 planten. De komkommers groeien net zo dik als een normale komkommer, alleen half zo lang. Heb ze ook gebruikt om in te maken en dat beviel heel goed.

Pompoen ‘Baby Pam’, kleine ronde oranje pompoentjes. Had ik vorig jaar al, had toen 7 of 8 pompoenen van 2 planten. Niet enorm veel, maar ik had behoorlijk pech met de combinatie mannelijke/vrouwelijke bloemen. Soms had ik 15 vrouwtjes bloemen, maar niet 1 mannetje…ja da’s lastig bestuiven.

Pompoen Honeynut, een 1-persoons flespompoen. Superschattig!

Afbeelding
Foto van Vreeken.nl

Meloen ‘Piel de Sapo’, de opkomst van die zaden is behoorlijk slecht, dus heb ze nog een keer opnieuw gezaaid. Tot nu toe is er 1 opgekomen en dat vind ik iets teveel risico.

Meloen Cantaloupe 'Charentais', had ik vorig jaar ook en is weer goed opgekomen, daar staan 6 plantjes van te groeien. Als ik er 2 overhoud is het goed. Vorig jaar kwam ik er achter dat ‘zelfbestuivend’ niet altijd betekent dat dat ook gebeurd. Pas laat in het jaar ben ik met de hand gaan bestuiven en dat leverde 2 superlekkere meloentjes op. Dit jaar ga ik veel eerder beginnen met bestuiven om hopelijk meer meloen te oogsten :)

De aardappels liggen klaar om te schieten. Heb dit jaar gekozen voor het ras Roseval. ik heb niet heel veel ruimte voor aardappels dit jaar, dus we gaan zien hoeveel we kunnen oogsten.

Afbeelding

In de kas:

De kas houd ik al een maandje vorstvrij en heb daar een aantal planten staan die de vorst slecht verdragen en ik gebruik het ook voor al m’n stekken van rozen, aardbeien, japanse wijnbes en clematis. Heb er nog tuinbonen staan, erwten en andere zaaisels. Er staan nog een emmer met rabarber…ik was iets te enthousiast met kopen en had de rabarber gekocht net voordat de vorst voorspeld werd. Heb dus nog geen tijd gehad om hem in de grond te zetten. Dit wil ik zo snel mogelijk gaan doen, want hij wil groeien!

Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding
Het hittekanon is gekoppeld aan een thermostaat die ingesteld staat op 5 graden boven 0.

Ik heb een tijdje terug 2 nieuwe klimrozen gekocht ‘Madame Alfred Carriere’. Kan goed tegen schaduwrijke plekken en daar wil ik ze ook voor gaan gebruiken. Ook gekocht toen de grond bevroren was, dus die staan nog in de kas. Ik wil deze gaan gebruiken om een plek achter in de tuin af te bakenen voor de bijen die dit jaar gaan komen :) Daarover meer in een volgende update :)

Buiten:

De appelboom staat er een beetje raar bij. Ik was bang voor de sterke vorst. Vorig jaar hadden we nog vorst toen de boom al in bloei stond en er kwam niet 1 appel aan de boom. Nu even de boom ingepakt met vliesdoek, hopelijk heeft dat een beetje geholpen, het zal niet veel schelen, maar alle beetjes helpen hoop ik. Ik laat het er nog tot na het weekend op zitten en dan het weerbericht maar weer goed in de gaten houden.

Afbeelding

De knoflook staat er goed bij. Ieder teentje is opgekomen, super! Ongeveer 150 teentjes gepoot, hopelijk ook 150 bollen oogsten :)

Afbeelding

Ik was te laat met het afdekken van de tuinbonen (vorig jaar voor de winter gezaaid) en zag ze allemaal slap hangen voordat ik op vakantie ging. Ik had verwacht dat bij thuiskomst alles dood zou zijn, maar er zijn er maar 2 overleden, sterke plantjes die Aguadulce! Omdat het een paar weken terug enorm stormde heb ik toen snel wat planken in elkaar geknutseld als windbrekers. Het heeft geholpen :)

Afbeelding

Het is weer bijna bollentijd, op zoveel plekken komen ze al boven. De crocussen staan er al, de narcissen komen er aan en ik ben heel benieuwd naar deze jongen…Fritillaria Imperialis of Keizerskroon :)

Afbeelding
7 reacties 17613 keer bekeken

Permanente Link door dennis78d op Ma 22 Jan 2018, 12:25

Moeilijke kiemers - update 3

De kerriebladboom doet het tot nu toe goed. Het plantje krijgt voldoende licht op een dag dankzij een aantal lichtbakken en is ondertussen al ongeveer 8 cm hoog met meerdere kleine blaadjes.

Afgelopen vrijdag was daar ineens een tweede die boven het zand uit kwam :-) 24 dagen later dan de eerste.

Afbeelding

Het is even zoeken, maar in het midden van het bakje steekt een klein groen puntje boven de grond uit. Inmiddels al een halve cm. 2 van de 3 zaden zijn gekiemd, ben heeeel tevreden :-)

Er is helaas nog geen groei te zien bij de steranijs.
0 reacties 9365 keer bekeken

Volgende