De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Di 11 Jul 2017, 19:52

Kas update

De laatste update is alweer even geleden. Zoals bij veel mensen, is er veel te doen in de tuin en dan blijven de updates even liggen ;)

Een eerste update over de kas.

Een tijdje terug gaf ik aan dat ik begonnen was met het bouwen van een geodome. Deze is nu zo goed als af. Het heeft even geduurd! Het grootste deel heb ik in 2 lange weekenden kunnen bouwen. Ik begon met een flinke stapel latten van 2,5 meter.

Afbeelding

Dat werden 360 latjes van max 80 cm, op de millimeter nauwkeurig gezaagd.

Afbeelding

Die heb ik aan 2 kanten onder 2 hoeken gezaagd tot latten die ik kon gebruiken om driehoeken van te maken.

Afbeelding

Om 105 driehoeken te maken, heb ik gebruik gemaakt van speciale mallen zodat ik m'n handen vrij had om de latten vast te schroeven.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Die 105 driehoeken heb ik vervolgens per 2 of 3 aan elkaar geschroefd en die bespannen met kasfolie en de kasfolie vastgezet met nietjes. De reden om het per 2 of 3 te doen was omdat het dan nog steeds makkelijk te bespannen is, 5 of 6 driehoeken aan elkaar niet, dan krijg je vouwen. Plus op deze manier kan ik makkelijk een paneel los schroeven voor het geval dat het plastic vervangen moet worden in een driehoek (wat vast een keer zal moeten omdat de wilde kastanje van de buren voor een deel boven mijn kas hangt).

AfbeeldingAfbeelding

En toen kon ik het aan het eind van het tweede lange weekend de kas in elkaar gaan zetten. Eerst de onderste laag en dan kom je vanzelf boven uit. Het gaf een supergoed gevoel om het laatste paneel te kunnen plaatsen en dat het precies paste. Heb mezelf maar een schouderklopje gegeven :)

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Op de laatste foto lijkt de kas scheef bij de deuropening, dit lijkt maar zo door de camera.

Nu waren er wel een paar kanttekeningen.

Het staat echt als een huis, een supersterke constructie. Als ik er aan ga hangen, geeft het nog geen millimeter mee. Het zaagwerk en de montage komt erg nauwkeurig en ik kwam er pas aan het eind achter dat ik wat kleine foutjes gemaakt heb bij de montage, die er voor zorgen dat er op sommige plaatsen kiertjes zitten van een fractie van een millimeter. Helaas is dat voor regen genoeg om door binnen te komen. Niet stromen, maar druppelen en dat wil ik niet. Had ik een aantal dingen aan het begin geweten, was dit niet gebeurd en had ik niet 3 rollen kasfoliereparatietape (mooi woord voor galgje) hoeven kopen om de naden dicht te maken. Maargoed, de regen blijft buiten nu en van de tape zie je amper iets.

Een ander probleempje wat om de hoek kwam kijken; de deur. Mijn kas is relatief klein voor een geodome, 4 meter doorsnee. Veel mensen maken een geodome van minimaal 6 of 7 meter doorsnee (18/21 voet). Met die afmeting zijn de panelen van 5/6 driehoeken zo groot, dat 1 van die panelen hoog genoeg is om door naar binnen te lopen. Dat maakt het super makkelijk om een deur te maken. In mijn geval ging dat niet, want mijn panelen zijn kleiner en als ik niet als een hobbit steeds door de deuropening wilde kruipen, moest ik iets anders verzinnen.

Een eerste oplossing daarvoor was om de kas op een verhoging te zetten. Ongeveer 20 cm van de grond. Dat scheelde al een hoop, maar ik moest vervolgens een aantal driehoeken fabriceren die heel moeilijk waren om te zagen, laat staan om te bespannen met plastic. AfbeeldingAfbeelding

Ik moet op dit punt zeggen, ik was het na een week passen en meten he-le-maal beu. De kas stond, maar die laatste driehoeken leverden me zoveel kopzorgen op en ik was even fysiek helemaal op na 16 uur per dag werken aan de kas, dat ik er geen zin meer in had. Ik heb het een paar weken laten liggen voordat ik weer zin had om het op te lossen.

Afgelopen week ben ik weer verder gegaan met de kas. De deur staat er in, de onderkant van de kas is afgedicht en dan wordt de rest van de kas deze week dichtgemaakt. Volgende week komen er nog 2 ramen in met automatische raamopeners. Dan kan de hitte er mooi uit. Als de zon de hele dag schijnt, is het nu 43 graden in de kas met de deur open. Dat moet dus gelucht worden.

Afbeelding
Afbeelding

Moest ik het nog een keer doen, zou ik een paar dingen anders doen. Maar ik ben heel tevreden met het resultaat. Deze kas staat als een huis en gaat een hoop plezier opleveren!

Ondertussen heb ik m'n PE slang doorgetrokken naar de kas, zodat ik als een soort ringleiding het water overal in de kas heb. De planten krijgen dan allemaal een eigen druppelaar en hoef ik niet meer zelf water te geven. Het is wel even uitvogelen hoeveel water iedere plant per dag nodig heeft; een komkommer veel meer dan een peper of een tomaat, maar hoeveel? De planten krijgen 2x per dag water. De pepers krijgen 333 ml per dag (zitten met 3 planten bij elkaar in 1 emmer), de tomaten krijgen ook 333 ml per dag (1 plant per emmer), de meloen krijgt 666 ml per dag en de komkommer 2666 ml. Het lijkt erop dat de pepers misschien een beetje minder mogen hebben en de tomaten wat meer, maar dat beoordeel ik deze week even. Is een kwestie van even andere druppelaars in huis halen.

De kas is nu nog redelijk kaal van binnen, maar ik wil er uiteindelijk een tafeltje in maken die de ronding van de kas volgt. Die komt op de plek met de minste zon en zal groot genoeg zijn voor oppotten en wat zaaitrays.

Ik blijf in de kas gewoon tuinieren in potten, niet in de volle grond. Het geeft me de flexibiliteit om met planten te schuiven indien nodig. En er komen ieder jaar weer dezelfde soort planten in en dat zou me teveel gedoe opleveren voor wisselteelt. Er staan nu 15 emmers met peperplanten en 15 emmers met tomatenplanten. Daarnaast 2 grote 60 liter kuipen voor de komkommers en 1 60 liter kuip voor de meloen (al vrees ik dat die te laat op gang is gekomen).

Afbeelding
Peperplanten en een paar tomaten links, tomaten rechts en de 2 komkommers en 1 meloen in het midden.
Afbeelding
Afbeelding
Voorlopige oppottafel, wordt nog vervangen.
Afbeelding

En dan kan ik overal nog ruim langs af lopen. De kas is op het hoogste punt ongeveer 2,5 meter hoog. Meer dan genoeg. Door de constructie van mijn geodome kan ik effectief 100% van mijn oppervlak gebruiken voor planten. Dit komt omdat mijn kas 5/7e van een bolvorm is (iets meer dan een halve bol dus). Daardoor kan ik aan de rand van de kas al planten zetten die anderhalve meter hoog worden. Een halve meter naar binnen is dat al bijna 2 meter. Ik kan overal dus staan en planten laten groeien zoveel ze willen. Super!

En niet alleen ik ben super tevreden, de planten hebben het er ook heel goed naar hun zin. De tomaten beginnen al goed te verkleuren, de peperplanten die niet verzopen zijn in het voorjaar (daarover meer in de volgende update) hangen vol met pepers, en de komkommerplanten hebben al 12 mooie komkommers gegeven (ras Pony F1 snackkomkommer, net zo dik als een normale, maar half zo lang).

Afbeelding

Wat wil je nog meer? Nouja...meloen dan, ok...hahaha.
4 reacties 10013 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 21203
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (276)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Di 11 Jul 2017, 20:29

RE: Kas update

Wauw Dennis, wat een project weer! Ik heb weer met plezier je update gelezen :thumbup:
Wortel
 
Berichten: 1018
Lid geworden op: Ma 18 Apr 2016, 10:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (56)

Permanente Linkdoor Wortel op Di 11 Jul 2017, 21:38

RE: Kas update

Prachtig bouw werk!! Daar mag je echt trots op zijn. Veel kweekplezier ermee :thumbup:
Gebruikersavatar
Carina1966
 
Berichten: 261
Lid geworden op: Wo 11 Mei 2016, 20:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (31)

Permanente Linkdoor Carina1966 op Vr 14 Jul 2017, 10:20

RE: Kas update

Helemaal geweldig! Prachtig!
wouter-
 
Berichten: 16
Lid geworden op: Do 07 Dec 2017, 15:22
Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)

Permanente Linkdoor wouter- op Vr 19 Jan 2018, 00:19

RE: Kas update

Ik ben toch heel benieuwd hoe de geodome nou bevalt. In theory zou een geodome een aantal voordelen moeten hebben zoals je zelf beschrijft zijn de hoogte en constructie daar een aantal van en die komen dus ook in de praktijk naar buiten maar in hoeverre merk je van de rest nou echt een verschil ivm een normale kas. Zoals bijvoorbeeld de warmte die gelijkmatiger is. Ik kan me ook voorstellen dat een rond oppervlakte in de geodome nadelig is. Wegen de extra kosten en moeite echt op tegen de voordelen? Het is absoluut mooier dan een normale kas trouwens.
Hoe houdt de dome(en het folie) zich in de winter? Mag ik vragen wat voor hout je hebt gebruikt?

Wouter