De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Vr 20 Jan 2017, 08:59

Nieuwe ronde nieuwe kansen!

Ik heb er weer zin in! Mijn seizoen is begonnen!

Vorig jaar ben ik halverwege februari begonnen met voorzaaien van tomaten en pepers. Achteraf was dit voor mijn gevoel behoorlijk te vroeg voor de tomaten en te laat voor de pepers. Dit jaar probeer ik het een klein beetje anders. De pepers heb ik gisteren voorgezaaid en de tomaten komen in de eerste week van maart aan de beurt.

Afgelopen jaar waren de tomatenplanten namelijk veel te groot toen ze naar buiten gingen in mei. Bijna een meter hoog…dat nam teveel plek in beslag. En de pepers waren met 15 cm aan de kleine kant.

Van vorig jaar heb ik aantal dingen geleerd. Ik dacht dat ik veel te veel pepers en tomaten gezaaid had, maar achteraf gaf me dat wel de mogelijkheid om de beste te selecteren. Dat doe ik dit jaar weer. Ik twijfelde vorig jaar nog tussen normaal zaaien of de Deno methode. Normaal zaaien in stekgrond werkte prima voor mij, dus daar ga ik niks veranderen.

De pepers heb ik vorig jaar een maand onder de daglichtlampen gehad. Ik twijfel nog of ik dat dit jaar ook ga doen. De peperplantjes waren na al dat extra licht toch nog vrij klein en niet heel erg stevig. Ik weet alleen niet of ze zonder dat extra licht kleiner maar steviger waren geworden. Misschien als test een aantal extra pepers zaaien en die gewoon voor het raam zetten en de rest onder de lamp.

Ik kan alleen maar hopen dat dit seizoen net zo’n mooi peperseizoen wordt als vorig jaar, met bergen en bergen pepertjes!


Wat staat er allemaal te kiemen?

9x Cayenne Gold (gele cayenne ziet er super fris uit :))
9x Cayenne Red
9x Numex Pinata (geel/oranje galapeno)
9x Satan’s Kiss (kleine ronde hete pepers)
9x Turuncu Spiral (oranje turkse peper)
9x Pimiento del Piquillo (rode puntvormige kleine paprika)


Van die 9 kies ik dan de 6 beste en die komen in de kas in paren van 3 op een plek. Ik las vorig jaar op mooiemoestuin.nl een verhaal over het planten van peperplanten in paren van 3 en dat heb ik uitgeprobeerd en het werkte prima.

Met de nieuwe kas zal ik een boel meer ruimte hebben dan afgelopen seizoen. Afgelopen jaar had ik 6 vierkante meter, de nieuwe kas zal ongeveer 18 vierkante meter zijn. Ik kijk nu al uit naar al die ruimte voor pepers en tomaten :D Helaas is het nog niet zeker of die kas er kan komen dit jaar, maar dat hield me gisteren in ieder geval niet tegen met zaaien! Als de kas er niet kan komen, koop ik nieuw zeil voor de huidige kas en gaan alle pepers daarin en de tomaten naar buiten.

Nu maar wachten…en 54 kleine bakjes in de gaten houden :)

Turuncu Spiral:
Afbeelding


Cayenne Gold:
Afbeelding


Satan's Kiss:
Afbeelding


Numex Pinata:
Afbeelding


Pimiento del Piquillo (bekend van de ingemaakte paprika's):
Afbeelding
3 reacties 5313 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Bit
Moderator
 
Berichten: 12232
Lid geworden op: Wo 07 Dec 2011, 15:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (208)

Permanente Linkdoor Bit op Vr 20 Jan 2017, 10:35

RE: Nieuwe ronde nieuwe kansen!

Leuk ! :thumbup: Iedereen krijgt er weer zin in :D

Zelfs begin maart is nog best vroeg voor de tomaten hoor, is mijn ervaring. Eind maart- begin april is nog wat makkelijker ( minder gedoe ). Maar succes !
permanatuurtuin
 
Berichten: 484
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (83)

Permanente Linkdoor permanatuurtuin op Za 21 Jan 2017, 19:21

RE: Nieuwe ronde nieuwe kansen!

Ik ben benieuwd of je pepers dit jaar sneller gaan. Bij mij groeien ze binnen ook nauwelijks. Ik heb ze vorig jaar in begin maart voor de vensters gezaaid en voor mijn gevoel was dit te laat, maar in de kas zijn ze zo snel gegroeid dat ik rond dezelfde tijd als mensen op het forum pepers en paprika's had en ook nog heel veel. Tenminste de hele planten hingen vol en hebben 2x gedragen. Ik denk wel dat dit door de kas komt (dubbelglas en driewandige polycarbonaat golfplaten) en we hadden een lang seizoen. Ik had ze al half april in de kas gezet en ze stonden er tot eind oktober. Ik begin wel iets eerder (denk februari). Ik durf ze niet te zaaien, omdat het binnen meestal tussen de 17-20 graden is, wat niet echt warm genoeg is. Ik heb ook een verwarmingselement, maar die is naar mijn gevoel te warm.

Ik weet niet of je het zaad van je pepers bewaard, want dan kun je veel meer zaaien en dan kun je makkelijker de sterkste uitkiezen. Ik kies mijn planten (5-9 per soort) uit 20-30 planten.

Met kunstlicht groeien pepers trouwens heel mooi, want ik heb dat één jaar gedaan. Je betaald er echter wel voor.

Ik hoop dat je een goed jaar hebt. Je hebt een mooie tuin.
Laatst gewijzigd door Za 21 Jan 2017, 19:27 op 4, 0 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)

Permanente Linkdoor dennis78d op Di 24 Jan 2017, 10:07

RE: Nieuwe ronde nieuwe kansen!

permanatuurtuin schreef:Ik ben benieuwd of je pepers dit jaar sneller gaan. Bij mij groeien ze binnen ook nauwelijks. Ik heb ze vorig jaar in begin maart voor de vensters gezaaid en voor mijn gevoel was dit te laat, maar in de kas zijn ze zo snel gegroeid dat ik rond dezelfde tijd als mensen op het forum pepers en paprika's had en ook nog heel veel. Tenminste de hele planten hingen vol en hebben 2x gedragen. Ik denk wel dat dit door de kas komt (dubbelglas en driewandige polycarbonaat golfplaten) en we hadden een lang seizoen. Ik had ze al half april in de kas gezet en ze stonden er tot eind oktober. Ik begin wel iets eerder (denk februari). Ik durf ze niet te zaaien, omdat het binnen meestal tussen de 17-20 graden is, wat niet echt warm genoeg is. Ik heb ook een verwarmingselement, maar die is naar mijn gevoel te warm.

Ik weet niet of je het zaad van je pepers bewaard, want dan kun je veel meer zaaien en dan kun je makkelijker de sterkste uitkiezen. Ik kies mijn planten (5-9 per soort) uit 20-30 planten.

Met kunstlicht groeien pepers trouwens heel mooi, want ik heb dat één jaar gedaan. Je betaald er echter wel voor.

Ik hoop dat je een goed jaar hebt. Je hebt een mooie tuin.


Bedankt! Ben ook heel benieuwd hoe jouw seizoen gaat verlopen, altijd leuk te lezen wat er in jullie mega-tuin gebeurd :)

Afgelopen seizoen kwamen bij mij in november nog nieuwe pepers aan de planten, maar die bleven in de kas groen...grappig genoeg werden ze na het plukken binnen gewoon oranje en rood. Maar uiteraard veel minder heet. Van mij mogen ze wel eerder beginnen en dan in oktober stoppen. Ik ga het zien. Er veranderd toch een en ander aan de situatie met eventueel een andere kas. In een nieuwe kas zouden ze meer licht in krijgen dan de oude, betere temperatuurcontrole (op dagen was het afgelopen zomer boven de 50 graden in de kas omdat het niet genoeg kon ventileren), minder vochtig (wederom, ventilatieproblemen...de tomaten konden hier heel slecht tegen), dus de omstandigheden voor een goede groei zullen sowieso verbeteren.

Meer planten, betere omstandigheden...als het weer nu nog mee zit, heb ik straks een kast vol sambal :thumbup:

Ik heb zojuist een Terramat verwarmingsmatje besteld voor het kiemen, benieuwd hoe dat werkt :)