De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Zo 26 Feb 2017, 23:03

Nog 22 dagen

En dan is het alweer lente!

Wat een lekker weer was het zaterdag! Gewoon in t-shirt kunnen werken in de tuin, heerlijk! Allerlei kleine klusjes gedaan. De laatste bakken schoongemaakt. Ik ben ergens 3 sjalotten vergeten uit de grond te halen afgelopen seizoen, want ik zag dat ze al aardig aan het schieten waren. De twee (zogenaamde) olifantenknofloken staan er ook nog in…die zijn in mei geplant (wat natuurlijk al heel raar is, maar het stond toch echt op de verpakking). Het was meer om te proberen, en ze staan er dus nog steeds. Misschien maar eens uit de grond trekken, want ze staan er al zo’n 8 maanden nu en de planten zijn gewoon heel klein gebleven. Ik gok dat het niks geworden is. Achja, volgende keer beter. De aangewaaide Japanse Wijnbes gaat ook flink vooruit. Deze is letterlijk aan komen waaien...nouja, waarschijnlijk een vogel geweest...maar ineens was hij daar en is aan het groeien. Ik wil hem houden, maar moet hem nog wel verplaatsen naar een betere plek.

Afbeelding

De gewone knoflook gaat goed. Van de 40 teentjes zijn er nu al 37 zichtbaar aan het groeien, daar ben ik erg blij mee. Ze gingen pas 8 december de grond in, dus het was even duimen, maar voorlopig ziet het er goed uit. Ik had ze met alle vorst afgedekt met vliesdoek en toen ik gisteren er even onder keek, schrok ik wel even. De planten zijn flink gegroeid, maar door de storm van afgelopen week is het vliesdoek regelmatig naar beneden geduwd en zijn er een boel blaadjes geknakt. Het is alleen het einde van het blad, heb er wel vertrouwen in dat ze hier doorheen kunnen groeien, maar heel happy ben ik er niet mee. Dit is nog een foto van voor de storm en een van na de storm.

Afbeelding
Afbeelding

Het enige wat ik voorgezaaid heb tot nu toe, zijn de pepers. Daar gaat het goed mee, de meeste hebben ondertussen al het tweede blad en een aantal zijn al bezig aan een derde en vierde serie bladeren. Een deel heb ik al overgezet in P9 bakjes met 3 bij elkaar. Omdat er een groot verschil zat in kiemtijd binnen hetzelfde ras, heb ik na 2 weken nog bijgezaaid van hetzelfde ras. Voor een aantal was dit ook echt nodig omdat er niet genoeg gekiemd is. Ik heb die zaadjes voorgezaaid met de Deno methode en dat werkte deels goed. Deels omdat ook daar veel niet gekiemd is. Omdat andere rassen 100% gekiemd zijn, vrees ik dat het of niet het beste zaad was, of ze gewoon hele lastige kiemers zijn. Is moeilijk te bepalen wat het dan is. Het heeft ook niet met de leverancier te maken, want van beide leveranciers zitten er goede kiemers en slechte bij.

Ik merk wel dat bij mij kiemen met de Deno methode veel langer duurt dan gewoon in stekgrond. Ik heb nu nog zaadjes staan die na 3 weken net aan het kiemen zijn, terwijl zaadjes uit hetzelfde zakje in grond binnen een week opkwamen onder dezelfde omstandigheden. Het zal wel aan mij liggen, het was ook de eerste keer dat ik het zo deed.

Ik ben nog een derde keer op pad geweest voor zaadjes, twee nieuwe rassen gekocht : Yellow Pointy en Pequin from Ischia, allebei lekker hete pepers.

AfbeeldingAfbeelding

De planten blijven relatief klein, tussen de 30 en 50 cm hoog, met veel kleine hete pepertjes.

Deze keer geprobeerd ze voor te zaaien in puur vermiculiet. Wat ik er over las sprak me wel aan. Gewoon puur vermiculiet in een bakje, water er op zodat alles mooi vochtig is en wachten maar. Als de zaadjes kiemen, zitten de wortels nergens aan vast en zijn makkelijk over te zetten en kun je de vermiculiet weer opnieuw gebruiken. De eerste 4 zaadjes van de Yellow Pointy lieten zich zien na 7 dagen in de propagator. Mooimooi :)

Afbeelding

Ik heb nu zaailingen gekregen uit stekgrond, Deno methode en vermiculiet en ik kies voortaan waarschijnlijk voor het laatste. Voor mijn manier van werken werkt dat het makkelijkst. En (misschien toeval) maar ik heb de meeste gekiemde zaadjes uit vermiculiet. Ik heb hiervoor gewoon een P9 bakje gevuld met puur vermiculiet en daar 9 zaadjes in gezaaid. Dat ze zo dicht op elkaar staan maakt niets uit, het is alleen maar voor het kiemen. Zodra alles gekiemd is, zijn de zaailingen heel makkelijk zonder schade uit het vermiculiet te halen. De zaailingen waren zelf 2 tot 3 cm hoog boven de grond, maar onder de grond hadden ze allemaal hele mooie wortels van 7-8 cm. Daarna is het vermiculiet als het droog is, weer hetzelfde als uit de zak en kan het weer opnieuw gebruikt worden.

Afbeelding

In de tuin heb ik even wat paaltjes in de grond gemept om een beeld te krijgen van hoe groot de nieuwe kas zal worden als deze er komt… Het is maar goed dat ik het gedaan heb, want ik dacht even dat ik een meter meer ter beschikking had :) Dus in plaats van een geodome van 5 meter doorsnede, zal het er 1 worden van 4 meter doorsnede. Nog steeds groot genoeg voor alles wat ik er in wil zetten. Met een dome van 5 meter doorsnede had ik alleen wel het voordeel dat het hoogste punt al 2,5 meter was…nu is dat 2 meter en zal er dus waarschijnlijk eerst een opstaande rand van een halve meter gemaakt moeten worden om de gewenste hoogte te krijgen. Het is wel een behoorlijk verschil. De oude tent had een oppervlak van 6 vierkante meter, deze geodome zal een oppervlakte hebben van 12,5 vierkante meter. Hopelijk hebben m’n plantjes dan wel genoeg ruimte :)

Afbeelding

En om wat bezig te blijven heb ik in de vrije uurtjes nog twee vogelhuisjes gemaakt. Nu nog hopen op bewoners… Morgen er nog wat aan knutselen en dan zijn ze klaar.

Afbeelding

Voor de komende tijd staat er een hoop op de planning. Ik wil een begin maken met de Geodome. Ik wil eerst een aantal driehoeken maken op schaal, om te kijken hoeveel werk en hoeveel handelingen er nodig zijn. Dan kan ik een inschatting maken van hoeveel werk het me gaat kosten en of dat haalbaar is. Zoals te zien is op de foto, staat 1 bak sowieso in de weg voor de nieuwe kas. Die moet ik dus verplaatsen. Maar omdat ik die moet verplaatsen, overweeg ik nu om alle bakken te verplaatsen naar het voorste deel van de tuin. De tweede 14x9 meter... Dan zou ik het achterste deel in kunnen delen in 6 stukken om wat makkelijker wisselteelt toe te kunnen passen. Het zijn nog ideeen waar ik mee speel, maar ik moet er snel een beslissing over nemen. Daarnaast moet ik nog een stellage maken voor de aardbeien, de Bato bakken heb ik al, het hout ook...ik moet het alleen nog even in elkaar knutselen.

Bij Vreeken nog wat dingen besteld. Een kerriebladboom plantje besteld (murraya koenigii), die zal waarschijnlijk pas ergens in juni ofzo geleverd kunnen worden, maar dat maakt niet veel uit. In de zomer mag hij buiten staan, of misschien in de kas...en in de winter hoop ik die over te kunnen houden.

Afbeelding

Daarnaast steranijs besteld. Da's gewoon om uit te proberen. Een tropische plant die zeker wel binnen te houden is, mits hij genoeg licht krijgt. Maar om steranijs te krijgen, moet de plant wel bestoven worden dus mag hij waarschijnlijk in de zomer buiten/in de kas staan. Als het me uberhaupt lukt om ze te laten kiemen natuurlijk :)

Afbeelding

Ik kan niet wachten tot de lente er is...er staan zo ont-zet-tend veel tulpen met hun kopjes boven het zand...en ontelbaar veel alliums die er aan komen, kleine grote, blauwe druifjes...kom maar op met die kleuren in de tuin!
6 reacties 3249 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Cheela1982
 
Berichten: 219
Lid geworden op: Vr 26 Aug 2016, 08:49
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Cheela1982 op Ma 27 Feb 2017, 09:19

RE: Nog 22 dagen

Leuk jouw verslag effe door te lezen :) Jouw liefde voor alles wat groeit en bloeit spat eraf! Ik sta ook te popelen, voor mijn part begint de lente vandaag nog :lol:
https://www.cheelaschiliseeds.be/

Mijn Facebook groep: “Pepers, Paprika's en Tomaten Kweken”
https://www.facebook.com/groups/1761232384178475
Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2373
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor Charly op Ma 27 Feb 2017, 09:47

RE: Nog 22 dagen

Leuk die vergelijking van 3 verschillende manieren van pepers voorzaaien. Ze zien er goed uit ook!
Waar had je dat vermiculiet gehaald? (In ons tuincentrum hadden ze er nog niet van gehoord in ieder geval)
Oh ja, en zet jij je peperplantjes in een verwarmde kamer, of onverwarmde kamer voor t raam?
wees bevriend met kleine dingen
Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)

Permanente Linkdoor dennis78d op Ma 27 Feb 2017, 10:58

RE: Nog 22 dagen

Ik had een hoop zaadjes ter beschikking, dus dacht dat ik net zo goed op 3 manieren kon proberen en bekijken wat ik fijn vind. De vermiculiet die ik gebruik, is van Pokon. Het zijn 6 liter zakken (weegt amper iets) en kosten iets van 5 euro. Het tuincentrum waar ik die gekocht heb is een lokale, geen keten. Maar ik geloof dat ik het vorig jaar bij de Groenrijk gekocht heb.

Het is dus best een duur product als je het maar 1 keer zou gebruiken. Ik lees ook regelmatig dat mensen het door de stekgrond doen om wat meer water vast te houden. Dat doe ik persoonlijk niet omdat mijn bakjes op vloeidoeken staan en de grond is daardoor altijd vochtig genoeg.

Ik kan met 1 P9 bakje makkelijk 9 zaadjes zaaien. Als ze dan opgekomen zijn, duw je gewoon de inhoud uit het bakje en de vermiculiet brokkelt gewoon weg. Super simpel :)

De zaailingen die ik via de Deno methode had, bleven steeds aan het papier vastplakken en ik beschadigde daardoor af en toe de wortels. En met stekgrond kost het teveel ruimte op de vensterbank omdat ik zaadjes niet zo dicht op elkaar durf te zaaien. Bang dat ik ze niet goed los kan halen na het kiemen.
Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)

Permanente Linkdoor dennis78d op Ma 27 Feb 2017, 11:06

RE: Nog 22 dagen

O en de zaadjes staan bij mij onder een setje TL-balken. Een simpele constructie in elkaar geknutseld van een paar oude planken. Daar krijgen ze ongeveer een halve dag licht. Het is altijd 18-20 graden in huis, ik probeer dat wel zo constant mogelijk te houden.

Ik laat de zaadjes eerst kiemen in een simpele 'propagator'...lees Action zaaibakje. Onder de zaaibakjes heb ik een verwarmingselement. Dan is het in het bakje lekker warm. Zodra ze goed gekiemd zijn, zet ik ze over in een groter bakje met 3 bij elkaar en gaan ze onder de lampen. Vorig jaar liet ik ze te lang in de propagator, met te weinig licht en hoge temperatuur, met als gevolg een hoop gefileerde plantjes.

Al doende leert men ;)
Gebruikersavatar
Bit
Moderator
 
Berichten: 12232
Lid geworden op: Wo 07 Dec 2011, 15:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (208)

Permanente Linkdoor Bit op Ma 27 Feb 2017, 15:01

RE: Nog 22 dagen

zaailingen via denomethode kun je best vóór het lostrekken van het papier even met lauw water / plantenspuit natmaken, laten ze zeer makkelijk los.
Ik ben erg benieuwd naar die 'Dome' ; wat een knutselaar ben jij zeg. :thumbup:
Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)

Permanente Linkdoor dennis78d op Di 28 Feb 2017, 09:44

RE: Nog 22 dagen

Bit schreef:zaailingen via denomethode kun je best vóór het lostrekken van het papier even met lauw water / plantenspuit natmaken, laten ze zeer makkelijk los.
Ik ben erg benieuwd naar die 'Dome' ; wat een knutselaar ben jij zeg. :thumbup:


Ik was waarschijnlijk te ongeduldig :) Ik had het wel nat gemaakt, maar waarschijnlijk niet lang genoeg gewacht voordat ik ze los trok.

Ik ga de bouw van de Geodome goed documenteren, dus daar zal ik het nodige over schrijven op m'n blog :)