De tuin van Dennis
Sinds juli 2015 heb ik een nieuwe plek om te wonen. Voor het eerst een huis met een tuin. 250 vierkante meter die ik helemaal zelf kan invullen.

Ik begin dit jaar met de achterste helft. Met een moestuin, zithoek en siertuin in de planning heb ik een hoop te doen :)

In deze blog een dagelijks verslag van alle werkzaamheden die ik uitvoer in de tuin, waar hopelijk dit jaar een mooie moestuin en siertuin gerealiseerd kan worden!

Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)
Archief
- Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door dennis78d op Ma 15 Mei 2017, 23:48

Tijd voor een update!

Het is weer veel te lang geleden. Kon er maar geen tijd voor vrij maken om te updaten. Niet handig, want ik wil het voor mezelf wel documenteren...dat wordt dus typen vrees ik.

In de laatste update was ik begonnen aan het verwijderen van de grote plantenbak gemaakt van stoeptegels. De tegels waren opgestapeld en stonden op marktplaats. Uiteindelijk is er een paar weken later iemand voor gekomen, die ze allemaal wilde hebben...maar hij nam maar de helft mee en liet vandaag weten dat hij pas over 6 weken weer langs kan komen...ja hoor, tuurlijk, toedeloe! Ben gekke Henkie niet. De andere helft, 380 stenen staan weer op marktplaats. Komt wel goed, er is genoeg interesse voor.

De bloembak was dus weg. En de tegels daaronder ook. Maar toen begon de volgende klus. Geel zand. Ik dacht dat het net zoals achter in de tuin zou zijn, 30 cm geel zand, maar dat viel reuze mee...zelfs wit zand, en maar 5 cm... Zou ik geluk hebben?

Afbeelding

Neen.

Onder het witte zand...puin. Bakstenen, cement, stukken tegel, whatever. Veel zooi. En de grond was half zwart en half geel. Niet de beste basis voor mijn aardappel/pompoen bed. Ik besloot om te gaan graven tot ik zwart zand tegen kwam. Helaas was dat bijna overal pas op een halve meter diep... :thumbdown:

Afbeelding

Maar als ik bezig ben, ga ik door...dus alles afgegraven...een goede 4 kuub zand. Gelukkig had ik plek om het allemaal neer te smijten, maar m'n plek werd wel snel kleiner. Overal lagen hoopjes...daar wit zand, daar geel, puin hier, goed zwart zand daar. Uit de plantenbak kwam een goede anderhalve kuub goede grond, ook een hoop. Het slechte zand...tja...dat moest naar de stort...dus die 4 kuub weer in de aanhanger, 7x rijden over 2 weken verspreid...tuinieren is net fitness ;)

Afbeelding

Ik was bewust aan deze klus begonnen omdat het rond die tijd nationale compostdag was. Ik heb daar nog 3 kuub compost kunnen halen. Dit heb ik gemengd met het zwarte zand wat uit de plantenbak kwam en voila, een betere basis voor de aardappels.

Afbeelding

Die aardappels "Ratte" lagen al goed te kiemen en wilden graag de nieuwe grond in. Ik heb alles een week laten inklinken om te zien of er ergens kuilen zouden ontstaan voordat ik de aardappels gepoot heb. Maar alles bleef mooi vlak. Ik had een stuk of 40 aardappels en heb de grootste 30 gepoot.

Afbeelding

De pompoenen waren nog niet klaar om in de grond gezet te worden. De aardappels heb ik extra diep gepoot, in de hoop niet veel te hoeven aanaarden. Wel spannend...die kleine aardappels, zouden ze wel genoeg energie hebben om hun weg naar boven te vinden nu dat ze extra diep zaten... Het heeft lang geduurd, ze stonden nog niet boven toen we de late vorst nog kregen. Net daarna, kwamen ze boven :) Gelukkig! En ze hebben geen last gehad van de vorst. Het duurde even voordat ze allemaal boven kwamen, maar er zijn er nu 30 :) En al wat groter dan deze oudere foto:

Afbeelding

Na de vorst heb ik de pompoenen er naast gezet. Twee planten, meer dan genoeg voor mij. Ik heb ze hier net geplant en nog ondersteund tegen knakken. Maar een paar dagen later heb ik die weggehaald en nu mogen ze lekker over de grond kruipen. Ik ga ze wel goed in de gaten houden en niet teveel laten woekeren.

Afbeelding

Hoe is het gegaan met de andere groenten en planten?

- De sjalotten doen het heel goed. Ze hebben nergens last van gehad en groeien heel goed door.
Afbeelding

- De knoflook doet het ook super. Ze zijn heel laat geplant, begin december. Ik hoop dat ze nog genoeg kou gehad hebben na het kiemen...het zou niet leuk zijn als ik dadelijk hele grote planten heb, maar hele kleine bollen. Achja...ik zie wel :)
Afbeelding

- De zomerwortels zijn een paar cm hoog nu.
- De eerste rij radijs is al opgegeten. Ik had in 1 radijs wel een larve zitten...ieuw. Zou het kunnen dat ik mijn radijs niet diep genoeg zaai waardoor er beesten bij kunnen die eitjes leggen?
Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding

- Ik heb krulsla en kropsla gezaaid, die begint nu eindelijk beter te groeien. De kleine blaadjes zien er heel sappig en groen uit, dus even nog een netje erover voordat de duiven ze vinden.
- Ik heb begin mei de stokbonen gezaaid, meteen in de volle grond. Ras Cobra. Ze zijn nu bijna allemaal boven. Ik hou het goed in de gaten, want de duiven hebben vorig jaar steeds de kleine plantjes opgegeten.
- De tomaten groeiden iets te hard binnen en leken weer lange dunne planten te worden. Ik heb ze dan ook bewust vroeger dan gepland naar buiten gedaan om af te harden. Ik wilde ze eigenlijk vanuit huis naar de nieuwe kas (hierover later meer) brengen, maar nu staan ze al een paar weken buiten. 's Nachts ook sinds de vorst voorbij was. Ze groeien nu gelukkig ook in de breedte en niet alleen in de lengte :)
Afbeelding

- De pepers...poeh...wat een gedoe met die planten dit jaar. Ze kregen al heel vroeg last van luizen...en die zijn er nog steeds. Ik krijg ze maar niet weg. Ik blijf ze maar wegvegen en afspoelen...weg ermee! Ze staan nog binnen, voor het raam en de rest onder de lampen. De planten onder de lampen zijn een stuk kleiner dan die voor het raam. Maar dat komt vast goed. Het leuke is dat er binnen aan een aantal planten al bloemetjes kwamen...de eerste heb ik uitgeknepen, maar daarna kwamen er meer...en de eerste pepers hangen al in de planten...oeps? De luis is nog goed te zien aan de onderkant van het blad :(
AfbeeldingAfbeelding

- De meloen en komkommerplanten zijn nog maar klein. Ik weet niet wat ik er van moet denken...heb ze nog nooit gezaaid. Ik ben tussendoor 5 dagen weg geweest en heb alle planten binnen voorzien van automatische bewatering...ik vrees dat de meloen en komkommer nog eigenlijk te klein was voor al dat water en ik denk dat ze teveel water gehad hebben en daar nu nog van aan het herstellen zijn. Ik heb voor de zekerheid nog extra komkommer en meloen gezaaid...wel aan de late kant, maar nog niet te laat volgens de verpakking...nouja, we zullen zien.
Afbeelding

- De gele peulen en de sugarsnaps heb ik direct in de volle grond gezaaid. De gele peul was nieuw zaad en deed het heel goed, 90% is gekiemd. De sugarsnaps was zaad van vorig jaar en misschien een derde is maar opgekomen. Heb 2x bij moeten zaaien in de hoop de gaten te dichten.
Afbeelding

Het fruit:

- De kerspruim is weer gehalveerd, er is nog maar 1 tak waar blad in zit en die ook gebloeid heeft. Ik vrees dat die volgend jaar dood is, of bijna. Nahja...plek voor iets nieuws denk ik maar.
- De appel Rode Herfst Calville heeft mooi gebloeid en tegen de mieren/luis een lijmband gekregen. Die werkt heel goed, geen enkele mier komt er voorbij. Hij staat mooi beschut en ik heb hem afgedekt met de vorst en daar is hij goed doorgekomen. Ik zie weer een boel kleine appeltjes :)
Afbeelding

- De appel Jonagold staat wat meer open in de wind. Ook afgedekt en de bladeren hebben geen last gehad van de vorst, maar de bloesem viel helaas uit de boom. Met geluk kon ik 5 kleine appeltjes vinden.
- De blauwe bessen zijn flink gegroeid sinds vorig jaar met veel bloesem. Da's goed ook, want ik vind ze veel te lekker. Misschien maar een paar planten meer kopen ;)
Afbeelding

- De bramen Himalaya zijn enorm gegroeid. Maar met de groei, kwamen ook de luizen. VEEL luizen. Echt eng veel. Ik ben ze te lijf gegaan met groene zeep en spiritus. Er zitten er af en toe weer een paar op de nieuwe knoppen, maar ik denk dat ik het aardig onder controle heb. Er zijn ook een aantal lieveheersbeestjes die me meehelpen...hopelijk hebben die dan weer niet teveel last van de spiritus :think: Ik vrees dat al die luis in de tuin ook deels komt omdat ik gewoon erg veel mieren heb in de tuin. Die ga ik dan ook extreem actief te lijf dit jaar met kokend water. Hopelijk heb ik dan in de zomer niet zoveel last van luis op mijn planten en bloemen.
AfbeeldingAfbeelding

- De aangewaaide Japanse Wijnbes stond na het verplaatsen even een maandje stil, maar begint nu weer te groeien. Hij heeft een mooi rek om tegen aan te groeien. Doe je best!

- De aardbeien gaan geweldig, enorme planten met enorm veel bloesem. Heb er nu al zin in :)
Afbeelding

- De perzik heb ik verwijderd. Ik vrees dat ik hem niet goed genoeg beschermd heb afgelopen winter. Hij had amper blad, veel takjes waren dood, gespleten. Ben geen expert natuurlijk, maar volgens mij had het beetje blad wat er nog aan zat al last van krulziekte. Alles bij elkaar heb ik besloten het boompje te verwijderen. Teveel takken waren gespleten waardoor er alleen nog 2 takjes boven in de boom blad hadden, de rest was dood. Misschien komt er weer een ander boompje voor terug, maar dit seizoen in ieder geval niet meer.
AfbeeldingAfbeelding


De bloemen:

- Eigenlijk is alles goed door de vorst gekomen. Alleen 1 vlinderstruik heeft er last van gehad. Veel van het nieuwe blad ging dood, maar hij maakt alweer nieuw blad aan. Komt goed :)
Afbeelding

- De tulpen waren een genot om te zien. Ik had er een paar honderd geplant afgelopen herfst. Er ontstond wel een gat helaas...de eerste tulpen waren heel vroeg, tegelijk met de blauwe druifjes. Maar toen die tulpen klaar waren, waren de andere tulpen er nog net niet...anderhalve week heeft het geduurd voordat die open gingen. Dus deze herfst plant ik er nog wat meer, die dat gat opvullen :)
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

- De grote paarse alliums zijn nu bijna allemaal open. De witte zijn er bijna. De kleine variant is nog weken weg volgens mij.
AfbeeldingAfbeelding

- Vandaag de eerste roos gespot! Na vorig seizoen heb ik die goed gesnoeid en hij is schitterend gegroeid.. Ik zie nu al meer knoppen dan dat ik vorig jaar in heel het jaar gezien heb :)
Afbeelding

- De clematis doet het redelijk. Heeft wat last gehad van de vorst, maar hopelijk komt hij er weer goed bovenop. De eerste bloemen zijn er al in ieder geval.
AfbeeldingAfbeelding

- De hortensia's zijn minstens twee keer zo groot als vorig jaar, heel blij mee!
Afbeelding

- Ik heb weer lekker veel zonnebloemen gezaaid. Die gaan een aantal plekken in de tuin mooi opvullen. Dit jaar geen hele hoge rassen meer, ik vind de kleinere veel leuker :)

De vogelhuisjes:

Ik had 2 huisjes gemaakt voor meesjes. De ene een 'normale' en een heel luxe...een echte villa :) In 1 van de 2 is een nestje gekomen...mag je raden in welke. Uiteraard de villa! Ook vogels willen luxe ;) Het was een feest om te zien hoe de twee vogels af en aan vlogen en op een gegeven moment dat gepiep van kleine vogeltjes. Ik kon ze bij de voordeur al horen als ik thuis kwam, terwijl ze toch in het huisje meer dan 25 meter verderop zaten. En toen ineens, van de ene op de andere dag, geen gepiep. Ik heb 2 dagen gewacht en toen gekeken. Huisje weer leeg, alles uitgevlogen. Jammer genoeg heb ik dat niet gezien, maar heb wel mooie foto's kunnen maken toen het nog bewoond was. Misschien komt er nog een tweede nestje in, wie weet.
AfbeeldingAfbeelding

Tussendoor heb ik de lampen aangesloten waar ik vorig jaar de bekabeling voor in de grond gelegd had. Al die tijd had ik geen tijd en zin om dit klusje te klaren...ik moest er namelijk eerst mijn schuur voor opruimen ;) De stroom voor de lampen komt uit de schuur en het stond altijd te vol om dat aan te sluiten. Maar nu is het klaar en kunnen we in de lange zomeravonden genieten van wat sfeerverlichting.
Afbeelding


Last but not least...de nieuwe kas:

Ik heb al eerder geschreven dat ik graag een nieuwe kas wilde zetten, maar wist nog niet of ik het allemaal kon realiseren dit jaar. Dankzij m'n vriendin is de knoop doorgehakt en komt er een nieuwe kas! Thanks babe :)

Maar voordat die er is...moet er een hoop gedaan worden. Dit wordt het grootste, moeilijkste en mooiste project van dit jaar!

Met een week of 3-4 vertraging heb ik afgelopen vrijdag eindelijk m'n hout gekregen. 250 meter aan latten...die gezaagd moeten worden in meer dan 300 latten, in 15 verschillende lengtes, die aan beide kanten gezaagd moeten worden onder twee hoeken zodat ze als een geweldige puzzel in elkaar gezet kunnen worden tot een soort van iglo. Een "geodome". Dit weekend begonnen met zagen, alle latten zijn op maat.

AfbeeldingAfbeelding

Zondag en vandaag de uiteinden van de helft van de latten gezaagd...dan morgen de rest. Daarna moeten alle latten omgetoverd worden tot driehoeken, de driehoeken worden bedekt met kasfolie. Die krijg ik hopelijk deze week binnen. Ongeveer 110 driehoeken knippen uit het plastic en vastzetten op het hout...dan een frame bouwen en verankeren in de grond waar de geodome op komt te staan...de geodome opbouwen, deur maken, automatische raamopeners erin...poehee! En hooooooopelijk, dat allemaal nog voor hemelvaart :D Dan kan ik dat weekend mooi alles naar de kas verplaatsen, yay!

Pfff zo, dat was een flinke lap tekst voor m'n archief. Nu weer een beetje bijhouden, dan valt het mee om na te lezen :P
6 reacties 8753 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Flup
 
Berichten: 1585
Lid geworden op: Wo 02 Jul 2014, 12:15
Moestuin Seizoen: Bekijk update (25)

Permanente Linkdoor Flup op Di 16 Mei 2017, 11:16

RE: Tijd voor een update!

Zo dan, jouw tuin gaat met sprongen vooruit, leuk om te lezen en zien! :thumbup:

Mieren hebben wij hier helaas ook in overvloed. Alles wordt opgevreten door die beesten. Kokend water helpt maar gedeeltelijk, baking soda, kaneel, goudsbloem en andere biologische middelen werken gewoon niet. Het zijn er helaas veel te veel. Ik heb maar gif gekocht (lokdozen en gewoon mierengif). De lokdozen werken matig, het gewone gif werkt het beste. Anders hou ik letterlijk geen tuin meer over helaas.

Mocht iemand betere tips hebben, dan wil ik die ook graag proberen, mieren genoeg om de middelen op te testen.
SamanthaP
 
Berichten: 225
Lid geworden op: Ma 24 Feb 2014, 09:28
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)

Permanente Linkdoor SamanthaP op Di 16 Mei 2017, 12:12

RE: Tijd voor een update!

Leuke update om te lezen! Je hebt een hoop werk verzet hoor. En was staan je planten er goed bij. :thumbup:
Gebruikersavatar
Lavandula
 
Berichten: 116
Lid geworden op: Wo 08 Apr 2015, 10:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)

Permanente Linkdoor Lavandula op Di 16 Mei 2017, 20:54

RE: Tijd voor een update!

Zo daar is veel gebeurd! Leuk om te lezen en een mooi naslagwerk voor jezelf :)
Gebruikersavatar
balkontuinder
 
Berichten: 1152
Lid geworden op: Zo 09 Nov 2014, 20:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (28)

Permanente Linkdoor balkontuinder op Wo 17 Mei 2017, 15:24

RE: Tijd voor een update!

Wauw wat een werk en motivatie! Jij zult die nachten goed geslapen hebben na al dat graven en sjouwen.

Begrijp ik nou goed dat je aardappelen en pompoenen naast elkaar heb staan? Dan zijn toch slechte buren? Geen idee waarom hoor, dat probeer ik nog steeds te achterhalen. Ik hoop dat je er geen hinder van ondervindt.

Komkommer zaaien kan inderdaad nog prima. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ze groeien pas echt goed als het warm is, soms kun je ze dan dagelijks zien groeien.

Wat een prachtige foto's van het bewoonde vogelhuisje! Zo scherp. :thumbup:
Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)

Permanente Linkdoor dennis78d op Wo 17 Mei 2017, 20:47

RE: Tijd voor een update!

balkontuinder schreef:Wauw wat een werk en motivatie! Jij zult die nachten goed geslapen hebben na al dat graven en sjouwen.

Begrijp ik nou goed dat je aardappelen en pompoenen naast elkaar heb staan? Dan zijn toch slechte buren? Geen idee waarom hoor, dat probeer ik nog steeds te achterhalen. Ik hoop dat je er geen hinder van ondervindt.

Komkommer zaaien kan inderdaad nog prima. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ze groeien pas echt goed als het warm is, soms kun je ze dan dagelijks zien groeien.

Wat een prachtige foto's van het bewoonde vogelhuisje! Zo scherp. :thumbup:


Bedankt voor de complimenten :-) ben er ook erg tevreden mee tot nu toe.

Maar ik ben wel heeeel blij met je opmerking over de combinatieteelt van aardappel en pompoen. Ik had wel gekeken online, maar ik zat op een website te kijken met een lijst waar de pompoen niet bij de aardappels als slechte buren... goed dat je het me verteld. Heb even doorgegoogled en las dat het de kans op aardappelrot vergroot. Goed om te weten!! Gelukkig zijn de planten nog klein en kan ik nog wat wisselen in de tuin. Komt goed! Bedankt :-)
Gebruikersavatar
dennis78d
 
Berichten: 81
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2016, 10:58
Moestuin Seizoen: Bekijk update (80)

Permanente Linkdoor dennis78d op Wo 17 Mei 2017, 21:02

RE: Tijd voor een update!

Bedankt voor alle complimenten :-) ik doe m'n best er wat leuks van te maken. Met vallen en opstaan is het een super tijdsbesteding. Kan niet wachten tot m'n volende project klaar is...de kas!