Freggels moestuin
Onze moestuin grenst aan ons huis en is ongeveer 112 vierkante meter groot en is onderverdeeld in 6 hoofdvakken. Volgend jaar (2013) zal ons derde hele moestuinseizoen gaan worden, met voor het eerst een paar kippen.
Achter de moestuin ligt een fruitweitje waar we in 2011 een aantal jonge fruitboompjes hebben aangeplant.

Gebruikersavatar
freggel
 
Berichten: 542
Lid geworden op: Ma 20 Sep 2010, 19:28
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Archief
- November 2012
+ September 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door freggel op Di 20 Nov 2012, 20:46

Metamorfose

Nou, het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste update geplaatst heb. Inmiddels heb ik de tuin aangepakt. De houten vlonders in de moestuin begonnen te rotten en ik was er niet meer tevreden over. Daarom heb ik ze weggehaald, net als de houten hekjes die om de tuin heen stonden. Deze stonden er voornamelijk voor de hond, maar die luistert inmiddels zo goed dat ze de moestuin niet in gaat. Bovendien ontnamen ze ons het zicht. Op de plaats van de hekjes staat nu heide zodat we ook in de herfst en winter wat kleur in de tuin hebben.

De moestuin is nu opgedeeld in 6 grote vakken zodat het gemakkelijker is om wisselteelt toe te passen. Ik had gehoopt dat ik de paadjes, van steen, af zou hebben voor de winter, maar omdat ik flink ziek geweest ben, ben ik maar tot de helft gekomen.
Van het afgelopen seizoen heb ik weer geleerd. Minder tomatensoorten (ben benieuwd of dat ervan gaat komen...), minder droogbonen, de peulen laten staan en erwten oogsten, meer koolsoorten proberen etc.

Ook zijn we een composthoop begonnen in een hoekje van de tuin en hebben we besloten om van de lente 3 kippen te nemen die af en toe ook in de moestuin gaan lopen. Later komen daar eventueel meer kippen bij en een paar geitjes. Wellicht een varkentje. Maar eerst maar eens beginnen met de kipjes!
Foto's volgen t.z.t.

Mocht iemand in Zuid-Limburg een adres weten waar we van het voorjaar jonge kippen kunnen krijgen, dan hoor ik het heel graag!
2 reacties 20187 keer bekeken

Permanente Link door freggel op Wo 05 Sep 2012, 13:59

Foto-update

De pompoenen:

Afbeelding


Tomaten:

Afbeelding

Afbeelding


En nog wat andere planten:

Afbeelding
8 reacties 21153 keer bekeken

Permanente Link door freggel op Ma 02 Apr 2012, 16:35

Het groeit lekker!

De tomaten gaan als een speer nu ze zijn omgepot. Het is leuk om in de vensterbank nu al zulke grote verschillen tussen de verschillende soorten te zien.

Afbeelding


Ook de pepers die in oktober gezaaid zijn groeien iedere dag meer en meer na het verpotten.

Afbeelding


De olijfkomkommer is een experimentje. Ik zie wel waar dat schip strand. Het zaad kiemde vlug en de plantjes groeien snel. Gisteren hebben ze een nieuw potje gekregen. Ik heb kippengaas langs de rand van de pot gezet in de hoop dat de plant daar tegenaan wil groeien.

Afbeelding


Tot slot de wedstrijd aubergine. Eind januari gezaaid en het gaat allemaal niet zo vlotjes. Ik heb er een hard hoofd in, maar we zullen zien!

Afbeelding
2 reacties 18512 keer bekeken

Permanente Link door freggel op Zo 25 Mar 2012, 16:31

Foto-update

Tijd voor een kort fotoverslagje.

De afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest met het ompotten van de tomaten. De meesten zijn goed uitgekomen, een enkeling niet. Nu al is goed het verschil tussen de verschillende soorten te zien. De ene is lang en iel terwijl de ander kort en bossig is. Opvallend is dat de Tiny Tim, het kleine struiktomaatje, de meeste wortels heeft.
Ieder tomaatje heeft nu zijn eigen potje waar die weer een paar weekjes door kan groeien. Ze staan allemaal op de vensterbank. Nu past het nog, maar als ze groter gaan worden moet ik een nieuw plekje gaan zoeken.

Afbeelding


Afgelopen oktober heb ik, als uitprobeerseltje, een zestal pepers gezaaid. Deze staan er nu prachtig bij en zijn behoorlijk groot geworden.
De twee potten links zijn de Chimayo's. In het midden de Kerinting en rechts de Monkey Face.

Afbeelding


Ik ben net klaar met het laatste stukje omspitten in de tuin. Het meeste onkruid is weer verwijderd en met wat zeil heb ik een drietal bedden afgedekt in de hoop dat het onkruidvrij blijft tot half mei. Ik had 4 bedden met winterrogge, die is inmiddels ook ondergespit. Ik twijfel nog of ik het volgend jaar weer ga zetten, want het is erg zwaar werk om de boel goed onder te spitten. Over een week (of 2) zal ik nog een keer moeten spitten om te zorgen dat alles wel goed onder komt en verteerd voor de plantjes naar buiten mogen.
De peultjes in de volle grond laten zich nog altijd niet zien. Wel zag ik gisteren twee plantjes in de voorgezaaide bakjes boven piepen. Aan het zaad ligt het dus niet.
Helemaal achteraan staan de aardappels. Op een bed heb ik wat vroege groenten gezaaid, zoals sla, maar daar is nog niks van boven.
Opvallend is dat de grond alweer droog is. Helaas is er voorlopig ook nog geen regen te verwachten.

Afbeelding

Afbeelding


De knoflook staat er goed bij. Ik kan haast niet wachten voor ik het kan gaan oogsten!

Afbeelding


Een week of twee geleden heb ik de rabarber uit de grond gehaald omdat die op een ongelukkig stukje van de tuin stond. Ik had hem al afgeschreven, maar wilde toch nog even kijken of het zou aanslaan in een ander gedeelte van de tuin. Het wortelgestel heb ik verdeeld in een aantal kleinere stukken en op verschillende plaatsen bij de fruitstruiken gezet. En ziedaar! Het groeit vrolijk verder!

Afbeelding


Vorig jaar had ik een topic geopend waarin ik schreef dat ik spijt had dat ik de grote maggiplant naast de kweekbak verwijderd had. Nou zat ik daar het onkruid te verwijderen toen ik een hele sterke geur rook. De maggiplant... Die is werkelijk niet kapot te krijgen! Ik dacht dat ik hem nu toch echt helemaal eruit had, maar nee hoor! Ik heb het wortelgestel eruit gehaald en in twee bakken gezet. Voor het eerst hoop ik dat ze weer goed gaan uitgroeien tot grote planten, dan zet ik ze weer terug naast de kweekbak.

Afbeelding
2 reacties 18073 keer bekeken

Permanente Link door freggel op Vr 23 Mar 2012, 14:25

21 maart 2012

Ik zie dat het weer een tijd geleden is dat ik voor het laatst een update gegeven heb. De peulen die ik gezaaid heb mijn met nichtje zijn niet bovengekomen. Een inspectierondje gedaan en de peultjes lijken totaal niet te kiemen. Het was oud zaad, geen idee waar ik het vandaan had. In ieder geval heb ik ongeveer anderhalve week geleden de laatste peulen uit die zak voorgeweekt en in kleine bakjes gezaaid.
Voor alle zekerheid een nieuw zakje gekocht, ook die voorgeweekt en in de volle grond gedaan. En nu maar hopen dat deze het wel gaan doen!

De tomatenplantjes beginnen lekker te groeien. Een dezer dagen ga ik ze ompotten. Alle soorten doen het goed, alleen de zuckertraube en banana green (beide soorten uit de carrouseldoos) zijn niet opgekomen.

Verder zitten de vroege aardappeltjes inmiddels in de volle grond en heb ik wat sla in de koude bak staan. En op de valreek nog een 20-tal sjalotjes gezet die ik bij de Aldi in de aanbieding vond. Een veldje heb ik gebruikt om wortels, spinazie en nog wat sla op te zaaien. Het is nog vroeg, maar baat het niet, dan schaad het zeker niet.

Het wordt hoog tijd dat ik weer wat foto's maak!
0 reacties 16781 keer bekeken

Volgende