Henkg's moestuin
Vele jaren alleen een balkon. Begin 2014 een moestuintje van 70 m2. En nu, sinds september 2014, een (moes)tuin van 300 m2, aan huis.

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
 
Berichten: 3056
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (231)
Archief
- September 2018
+ Augustus 2018
+ Juli 2018
+ Juni 2018
+ Mei 2018
+ April 2018
+ Maart 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ November 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016
+ Oktober 2016
+ September 2016
+ Augustus 2016
+ Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ Januari 2016
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ December 2014
+ November 2014
+ Oktober 2014
+ September 2014
+ Augustus 2014
+ Juli 2014
+ Juni 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Februari 2014
+ Januari 2014
+ December 2013
+ November 2013
+ September 2013
+ Augustus 2013
+ Juli 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Maart 2013
+ Februari 2013
+ Januari 2013
+ Oktober 2012
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door henkg op Za 22 Sep 2018, 14:18

Seizoen afgelopen? Nee: het is hier nu hoogseizoen

Omdat:
De druiven- en appelwijn nog maar net in gistingsflessen zit / moet, en aandacht nodig hebben.
De bramen (een kilo of vijf) nog verwerkt moeten worden.
Net zoals 700 gram Habanero pepers.
Er nog vele kilo’s valappels (van buur M.) geraapt moeten worden (t.b.v. export naar Zelhem).
Mijn Gieser wildeman peertjes nu / zeer binnenkort geplukt kunnen worden.
De geraapte uien zo langzamerhand naar de schuur kunnen, maar eerst gesorteerd moeten worden.
Er nog aardappelen geraapt moeten worden. Maar liefst vier veldjes in de zeer nabije omgeving, heel bijna rooibaar.
Twee druivenstokken (Pinotin) eruit gaan, en vervangen gaan worden door Rondo (op eigen wortel)
Alvast voor 2019: er moet een bedje voor de knoflook opgemaakt gaan worden.

En dan wordt het zo langzamerhand tijd om na te denken over 2019. Wat ga ik zetten? Sommige soorten moeten immers al in januari worden (voor)gezaaid, binnen.
1 Reactie 2946 keer bekeken

Permanente Link door henkg op Za 25 Aug 2018, 21:31

Nog te oogsten, eenjarig; vast; wijndruiven

De allerlaatste Cayenne pepers
Herfstprei, is nu nog klein
Pompoen butternut, nog niet gekeken onder het bladerdek

Knolselderij, die gaat perfect, nog wel. Nog 21 stuks te gaan:
Afbeelding

Winterpeen, nog erg klein
Afbeelding

Habanero pepers (de laatsten moeten nog even afrijpen aan de plantjes):
Afbeelding
Met deze erbij nu 250 gram in de vriezer, dat zal wel 400 gram gaan worden. Veel meer dan genoeg voor sambal en hot sauce.

Meerjarig / vast:
De herfstframbozen geven de laatste vruchten.
Goudreinet: pluk: nog niet getest
Elstar, pitjes zijn al donker, pluk over een a twee weken
Afbeelding

Gieser Wildeman, pitjes zijn nog vrijwel ongekleurd, pluk over minstens een week of drie
Afbeelding

En natuurlijk de wijndruiven. Zonet weer even een aantal Brix metingen gedaan, gemiddelden:
Rondo: 19,1 Brix, geeft 10,7 % alcohol. Daar hoeft dus nu al nauwelijks suiker bij.
Cabernet cortis: 19,0 Brix, geeft 10,7 % alcohol. Idem.
Pinotin: 14,0 Brix, geeft 7,2 % alcohol. Moet nog wel even.
Oogstzakjes heb ik liggen, maar nog niet toegepast, want geen wespen of vliegen in de buurt. Afdekken tegen de spreeuwen is ook (nog!) niet nodig.

Handig hoor, een refractometer. Proeven op zoetheid is namelijk niet objectief (voor directe consumptie maakt dat niet echt uit: lekker is lekker). Voor wijnmaken wil je wel weten hoeveel suiker er in zit. Daarmee weet je of en hoeveel suiker erbij moet voor een wijn van b.v. 12%.

Meten met een hydrometer (een "dobber" met schaalverdeling) kost je per keer meten ruim 100 ml sap, meten met een refractometer slechts twee druppeltjes per keer.
Zoiets zie je dan, met een refractometer (foto genomen met mijn smartphone):
Afbeelding
Deze meting: Brix 21,0. M.b.v. een tabel kun je de Brix waarde converteren naar SG, Oechle, suikergehalte, en het percentage te verwachten alcohol.

De Rondo en de Cabernet cortis ga ik komende week plukken, afhankelijk van het weer.
De Pinotin pas over een week of twee (of vier?). Die gaat er trouwens uit: late rijping, vrij weinig opbrengst, niet heel bijzondere smaak. Wordt vervangen door Rondo en Cabernet cortis.

En dan is het dus tijd voor het maken van wijn. Van die druiven, dat moet direct na de pluk.
Maar ook van appels (nog te plukken), en van bramen (daarvan ligt ongeveer 6 kilo in de vriezer). Beide hebben geen haast.

Verder wordt het tijd om “mijn” externe teelt in de gaten te houden.
De zure appels van buren (voor appelwijn).
De te rapen aardappelen, en uien.
Uien: ik heb toch nog een veldje van 6 hectare met uien gespot. Gelukkig maar, want ik heb al een bestelling van forumlid A. binnen.
Aardappelen: Daarvan staan er dit jaar heel veel. Jammer dat de boeren er geen bordje bij zetten, met het ras, en de precieze datum en tijd van rooien.
Dus goed de omgeving in de gaten houden, en ook het weer: als het binnenkort weer een paar dagen droog geweest is, dan zal het zo langzamerhand wel los gaan.

Groet, ook van Arie:
Afbeelding

O ja. De afgelopen 24 uur in totaal ongeveer 40 mm regen gehad, en er komt nog wel wat meer. Eindelijk.
3 reacties 4561 keer bekeken

Permanente Link door henkg op Wo 15 Aug 2018, 16:34

Vandaag is de herfst begonnen (?)

Vorige jaren werd de sloot geschoond (riet gemaaid) rondom 1 september:
Afbeelding

Dit jaar, tot gisteren zag het er zo uit:


En nu, op 15 augustus, maar liefst twee weken eerder dan andere jaren:
Afbeelding
Weg privacy. En Klazien laat zich nog steeds niet zien.
1 Reactie 4415 keer bekeken

Permanente Link door henkg op Di 31 Jul 2018, 12:31

Droog! Hier een bewijs ...

Mijn kleine bootje is eind april te water gegaan (ligt in de winter op zijn kop, op het land).
Sinds die tijd niet één keertje gehoosd. De weinige beetjes neerslag waren steeds binnen een paar dagen verdampt:
Afbeelding
Vorig jaar heb ik regelmatig moeten hozen, soms stond er wel 10 cm regenwater in.
Gisteren even een nieuw bankje gemaakt, het oude bankje was doorgerot. Bankje bij de spiegel moet nog.

De tuin:
Roma tomaten gaan (door vaak water te geven) nog steeds goed, hier de 2e pluk:
Afbeelding

En: In de foliekas begin ik een meloengeur (Charenthais) waar te nemen! Morgen weer even ruiken, en misschien al eentje plukken.
0 reacties 5068 keer bekeken

Permanente Link door henkg op Vr 20 Jul 2018, 19:28

Water geven, water nemen / professionele teelt

Dagelijks geef ik nu ongeveer 240 liter. Zelfs aan de druiven en frambozen, maar die niet dagelijks.
Elke dag ben ik daar ruim een uur mee bezig.

De boeren beregenen, met oppervlaktewater. Ondanks dat staat het water in “mijn” brede sloot nu een kleine 10 cm hoger dan normaal in juli. Want het waterschap spoelt meer, en kan dat omdat het peil in het Zoommeer (en Volkerak/Krammer) iets hoger gezet is door minder rivierwater naar zee te spuien via de Haringvlietsluizen.
Afbeelding
^ Aan de hoogte van het bootje t.o.v. de steiger kan ik makkelijk de waterstand zien. Hoger dan normaal.
Jammer genoeg kan ik dat licht brakke water (nu 1,5 milli Siemens) niet goed gebruiken voor zoutgevoelige planten (bessen; aardbeien; en meer).

Klein rondje tuin.
Afbeelding
^ Knolselderij heeft het niet makkelijk

Afbeelding
^ Druif (Rondo) begint te kleuren

Afbeelding
^ Meloen Charenthais

Afbeelding
^ Hibiscus

Afbeelding
^ Bramenoogst. Om de dag pluk ik nu bramen (niet bij mezelf, maar bij buur D., want die doet er niks mee). Elke keer een kleine kilo. Bij 5 kilo ga ik daarmee stoppen, want dan heb ik ruim genoeg voor gelei en jam.
Mijn twee eigen braampjes (alleen Triple crown) hebben veel vruchten, maar de planten zien er al erg herfstachtig uit. Ook weinig nieuwe scheuten, volgend jaar dus misschien weinig oogst.

Ontspanning en toerisme.
Niet alleen water geven, maar ook “nemen”. Sinds een week of twee dompel ik mij dagelijks onder in het Zijpe (en zwem dan ook een stukje). Zeewatertemperatuur is hier nu ongeveer 23 graden, dat is heel goed te doen.
Geen mooi strand, geen weids uitzicht, heel klein allemaal (t.o.v. het Noordzeestrand). Maar ach, het is op iets minder dan 2 minuten fietsen van huis, het bad laten vollopen duurt 5x zolang. Ik klaag niet.

Afbeelding
^ Tijdens precies laag water. Liever ga ik rondom hoogwater, dan staat het water ruim 3 meter hoger: dan hoef ik niet eerst een stukje te lopen.

Afbeelding
^ Wildplukken. Een kilometer verderop, ook bij laagwater (uiteraard): Aziaten (met bijna altijd Duitse nummerplaten) rapen wilde oesters (Creuzes). Ik doe dat alleen in de eerste maanden van het jaar, dan zijn ze lekkerder. Rapen is toegestaan, tot max. 10 kg bruto per persoon, per dag.

De boeren in de buurt.
De 6 hectare wintertarwe (van de J.) bij mij achter is vorige week geoogst. Dat was in een paar uurtjes klaar. Geen foto: aan een stoppelveld is weinig te zien.

De boomgaard (voornamelijk appels en peren, van W.). Die wordt druk geïrrigeerd, met druppelslangen. Geen foto.

Voedermais. De krappe plantafstand verbaasde me: 60 x 15 cm. Als leek dacht ik dat ze ruimer zaaiden:
Afbeelding

Als laatste de winterpeen, een kleine 3 hectare (ook van de J.), aan het einde van mijn straatje. Dat is tot nu toe slechts één keer beregend, om het zaad te laten kiemen. En dat gaat goed:
Afbeelding
Een stuk beter dan bij mij, met voorzaaien in WC-rolletjes en regelmatig watergeven. Er valt nog veel te leren voor mij.
1 Reactie 5613 keer bekeken

Volgende