joke' moestuin verhalen
Nou. Spannend hoor! Toch maar aangemeld op dit forum. Maar eerst zal ik me voorstellen.

Mijn naam is Joke en ik heb sinds april 2018 een moestuin (400 m2).

Het begon allemaal met een tuin van 200 m2 die behoorlijk verwaarloost was. De moestuincommissie raadde me deze tuin af, maar ik was spontaan verliefd op het blauwe tuinhuisje wat er op stond. Dus ik nam met mijn eigenwijze smoel alle adviezen voor lief.

Eerst alle hoge graspollen verwijderd en daarna is er met een machinale ploeg de hele tuin omgeploegd. Wat ik toen nog niet wist, was dat er heel veel kweek in de grond zat. Ik heb dus de hele maand april kweek zitten spitten. Maar goed, het was mooi weer en het resultaat was een redelijk schone moestuin.

Gelukkig waren er andere moestuinierders die me van allerlei gereedschap aanboden dus dat heb ik niet zelf aan hoeven schaffen.

Eind april begonnen met het maken van de eerste bedden en op de markt in Emmen allerlei groente stekjes gekocht. Ook ben ik gaan neuzen op het internet en daar mijn eerste zaadjes en kleinfruit gekocht.

Natuurlijk ben ik direct groenten gaan zaaien die ik nog kon zaaien op dat moment. Gelukkig viel dat niet tegen.

Ik kreeg steeds meer lol aan het tuinieren, dus ik ben zelf van alles gaan maken. Zo heb ik compostbakken gemaakt van pallets en een voorzaaibak buiten. Later is daar nog een open tomaten afdak bij gekomen en zo heb ik vorig jaar steeds beetje bij beetje mijn eigen moestuin opgezet.

Dit was in het kort het begin van mijn moestuin avontuur.

Joke's moestuin
 
Berichten: 24
Lid geworden op: Ma 21 Jan 2019, 14:34
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Archief
- Maart 2019
+ Februari 2019
+ Januari 2019

Permanente Link door Joke's moestuin op Do 24 Jan 2019, 09:51

2019 Een nieuw moestuin seizoen

YES! Het is eindelijk 2019. Ik ben 1 januari direct begonnen met zaaien, ik kon het gewoon weg niet laten :D . Alle zaadjes die ik graag wilde hebben voor 2019 heb ik in het najaar al via internet gekocht. Want ik begreep dat het erg druk is bij de zaadhandelaren in de winter. En dat de levertijd dan behoorlijk op kan lopen. Dus ik heb geen risico genomen en alles al op tijd in huis gehaald. En nu eindelijk zaaien!

1 januari dus begonnen met zomerprei (Stamfort) te zaaien in een grote 19 diameter pot. Op de vensterbank gezet, en na een dikke week waren ze al gekiemd. :angel: Ik heb de pot direct kouder gezet, en daar een week laten staan. Toen maar de prei naar de moestuin verhuisd in mijn foliekas. En daar staat hij nog steeds.
Ook op 1 januari tuinbonen gezaaid. Wierdeboon en Crimson flowered, deze staan nu buiten in de koude bak, die ik in de achtertuin heb neergezet. De moestuin is 10 minuten van huis, dus een koude bak bij huis is wat makkelijker. En de achtertuin is op het zuiden. Dus licht en zon genoeg.

15 januari heb ik in een gekke bui spinazie gezaaid in de folietunnel. Dat viel tegen. De grond was gewoon kurkdroog, Na 5 gieters met regenwater was het eindelijk zoals ik het wilde hebben. De grond heb ik met compost, koemestkorrel en een beetje kali proberen te verbeteren. En nu heb ik dus drie rijen spinazie, die momenteel onder vliesdoek hopelijk ooit nog opkomen. :lol:
Thuis heb ik nog peulen (Carouby de Maussane en Norli ) spitskool (Hispi en Redruth) prei (Jolant) en nog lathyrus gezaaid. Deze zijn allemaal keurig aan het opkomen. De peulen en prei staan al in de koude bak onder vliesdoek.

20 januari was het tijd om de verwarmde kweekbak te gebruiken voor de paprika, peper en aubergines. Daar is het constant 20 graden. En met wat zonlicht voof het raam kan de temperatuuur flink oplopen. Ik heb geen thermostaat. Ben benieuwd of het werkt. Ik heb 6 soorten paprika 2 soorten peper en 3 soorten aubergines.
Paprika: Sweet banana, Conno di torro rosso, King of the North, Polaris, Lunchbox red en pico bell brown
Peper: Large red cherry en Ecuadorian sweet
Aubergines Jewel Jet, Violetta di Firenze en Dancer.

Voor nu is het wachten tot de zaadjes gaan kiemen. Even geduld hebben dus. Waar ik op het moment ook op zit te wachten is de zaaiagenda van Diana. Van Diana's mooie moestuin. Zo nieuwschierig hoe die is geworden. Het is een van mijn lievelings websites momenteel.
0 reacties 484 keer bekeken