joke' moestuin verhalen
Nou. Spannend hoor! Toch maar aangemeld op dit forum. Maar eerst zal ik me voorstellen.

Mijn naam is Joke en ik heb sinds april 2018 een moestuin (400 m2).

Het begon allemaal met een tuin van 200 m2 die behoorlijk verwaarloost was. De moestuincommissie raadde me deze tuin af, maar ik was spontaan verliefd op het blauwe tuinhuisje wat er op stond. Dus ik nam met mijn eigenwijze smoel alle adviezen voor lief.

Eerst alle hoge graspollen verwijderd en daarna is er met een machinale ploeg de hele tuin omgeploegd. Wat ik toen nog niet wist, was dat er heel veel kweek in de grond zat. Ik heb dus de hele maand april kweek zitten spitten. Maar goed, het was mooi weer en het resultaat was een redelijk schone moestuin.

Gelukkig waren er andere moestuinierders die me van allerlei gereedschap aanboden dus dat heb ik niet zelf aan hoeven schaffen.

Eind april begonnen met het maken van de eerste bedden en op de markt in Emmen allerlei groente stekjes gekocht. Ook ben ik gaan neuzen op het internet en daar mijn eerste zaadjes en kleinfruit gekocht.

Natuurlijk ben ik direct groenten gaan zaaien die ik nog kon zaaien op dat moment. Gelukkig viel dat niet tegen.

Ik kreeg steeds meer lol aan het tuinieren, dus ik ben zelf van alles gaan maken. Zo heb ik compostbakken gemaakt van pallets en een voorzaaibak buiten. Later is daar nog een open tomaten afdak bij gekomen en zo heb ik vorig jaar steeds beetje bij beetje mijn eigen moestuin opgezet.

Dit was in het kort het begin van mijn moestuin avontuur.

Joke's moestuin
 
Berichten: 16
Lid geworden op: Ma 21 Jan 2019, 14:34
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Archief
- Februari 2019
+ Januari 2019

Permanente Link door Joke's moestuin op Vr 01 Feb 2019, 15:02

Zaaiagenda voor de moestuin is binnen!

Afbeelding

Yes! Ik ben een blij ei! :D :clap: :clap: ik heb de enige echte zaaiagenda voor de moestuin (meer dan 175 soorten groenten fruit, kruiden en moestuinbloemen) in mijn bezit. Net binnen nog geen 10 minuten geleden door de aardige mevrouw van de postnl bezorgd. :clap:

Afbeelding

In het nette kartonnen doosje wat goed stevig is, vond ik de volgende onderdelen. Een heel aardig bedank briefje van Laura en Diana, een hele mooie ansichtkaart, de agenda natuurlijk en een zakje tomaten zaadjes met allerlei soorten door elkaar.
De tomaten soorten die ik mocht ontvangen zijn:
Barry's crazy cherry (cremekleurige cherrytomaat)
Idle (gele cherrytomaat)
Goldita ( feloranje cherrytomaat)
Piccolo (donkerrode kleine cherrytomaat)
Gardners delight (felrode cocktail tomaat)

Nou, dat was een verassing! Wat leuk allemaal, totaal niet wat ik had verwacht. Alleen een agenda was ook al meer dan genoeg geweest.
En wat ziet het er allemaal mooi uit. Heel erg netjes en professioneel.

Afbeelding

Afbeelding


En nu natuurlijk de binnenkant van de zaaiagenda. De agenda heeft een hele mooie stevige kaft van dik karton. Wat ik nu al jammer vind en me opvalt is dat er geen extra doorzichtig laag plastic voor zit tegen nattigheid. Ben benieuwd hoe het karton zich houdt als het per ongeluk op wat water komt te liggen. Tijd zal het leren.

UPDATE:Maar wat blijkt, Diana heeft me vanavond gemaild. De binnenkant natuurlijk niet, dat is normaal papier. Maar de omslag, legenda/boekenlegger en achterkant zijn vochtbestendig. Super toch! Je ziet het er niet aan af dat het van dat materiaal is gemaakt.

Het papier voelt lekker stevig aan. Je ziet dat er niet op kwaliteit is bezuinigd, chapeau! Een duidelijke inhoudsopgave met mooie dikke zwarte letters. Ook de grootte van de letters is voor mij prima. Ik heb namelijk een leesbril :lol: en vind het tegenwoordig super irritant als de letters in vage onduidelijke kleuren (licht grijs bijvoorbeeld) zijn gedrukt.

Het voorwoord is zoals je het van Diana bent gewend, super leuk en heel natuurlijk geschreven. De handleiding is duidelijk, alles wordt tot in de puntjes uitgelegd. Moet te doen zijn voor mij. :lol:

De icoontjes zijn duidelijk helder en lekker groot. Ook zonder mijn leesbril, prima te doen! De teksten zijn handig en bevatten informatie over allerlei zaken die te maken hebben met tuinieren. Ook is er ruimte om te schrijven. Her en der vind je pagina's waar je zelf dingen kunt noteren.

Ik ben van plan om deze zaaiagenda te gebruiken puur als naslagwerk. Zonde om er met mijn lelijke handschrift in te schrijven. Daar heb ik een apart notitieblok voor gekocht met verschillende tabbladen waar ik mijn teeltschema's, zaai/ plant data, lijst van gekochte zaden, op-en aanmerkingen, bemesting ect in bij hou. Ja, ik weet het. Ik ben een beetje een gekkie. (Perfectionist)


Afbeelding


Maar goed. Het ging over de nieuwe zaaiagenda. Ik vind hem er mooi, duidelijk, en professioneel uitzien. Een boek/agenda waar ik vast heel veel in ga bladeren.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding


Maar zoals jullie weten is de eerste druk al helemaal uitverkocht! Er komt een tweede druk, die volgens mij ergens in maart uitkomt. Voor iedereen die geen eerste druk heeft, de tweede komt er aan. En het is zeker het geld en de moeite waard om deze in je collectie te hebben. En nee, ik wordt hier niet voor betaald. Het is gewoon een hele mooie agenda / naslagwerk geworden.

Afbeelding

Diana en Laura, top wat jullie hebben gemaakt! Je mag er zeker super trots op zijn en ik ga hem met veel liefde gebruiken!
0 reacties 184 keer bekeken

Permanente Link door Joke's moestuin op Do 31 Jan 2019, 09:11

Zaaien zaaien zaaien..........foto!

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
2 reacties 212 keer bekeken

Permanente Link door Joke's moestuin op Wo 30 Jan 2019, 18:43

zaaien zaaien...informatie vergaren

Ik ben momenteel druk aan het zaaien zoals ik al eerder had geschreven. Pepers paprika's, aubergines maar ook peulen, tuinbonen, lathyrus, spitskool prei. Mijn koude bak wordt een beetje te klein.
Dus ik heb besloten dat de peulen, die er al mooi bij staan (al zeg ik het zelf) de laatste week van februari de moestuin op gaan. Ik heb al betongaas rekken gemaakt en een dikke lading compost onder gespit. Dat zal een hoop ruimte schelen in mijn koude bak.
Maar waar de peulen hebben gestaan in de koude bak komen de bloemkool, sla en een tweede vracht aan spitskool plantjes.

De meeste informatie over groenten die ik wil hebben op mijn moestuin, haal ik momenteel uit twee boeken, 'Ecologisch tuinieren' en de ' Groente en fruit encyclopedie' maar ook struin ik het internet af (bijvoorbeeld Diana'mooie moestuin)
Ook kom vaak op WUR E-depot terecht. Daar staat heel veel over groenten beschreven. Van zaaiwijze bemesting oogst rassen noem maar op. Het is eigenlijk niet bedoeld voor de hobbytuinder, maar ik wordt er wel weer een stukje wijzer van. En daar gaat het tenslotte om. Ook heb ik een paar dagen geleden een teeltkalender gevonden voor bijna alle groenten
(http://application.inagro.be/teeltkalen ... ender.aspx) Het grappige is dat mijn eigen teeltkalender, die ik heb gemaakt uit alle, voor mij beschikbare teeltschema's, redelijk klopt met de teeltkalender op deze website. Nu nog kijken of het ook een beetje overeen komt met de zaaiagenda die ik van Diana's mooie moestuin heb gekocht. (daar gaat het volgende stukje op mijn blog over)

Eind februari ga ik paden tussen de bedden maken (Het is nu 1 groot lap omgespit zandgrond). De bedden zelf ga ik nog niet bewerken, die laat ik nog maar even met rust (misschien alleen wat koemest her en der strooien). Ik heb overigens geen verhoogde bakken. Maar dan heb ik een ieder geval mijn indeling klaar. Mijn bedden variëren van 60 cm tot 1 meter breed. Breder wil ik ze niet hebben, dat vind ik lastig met onkruid wieden, korte armpjes enzo. Aan de ene kant ( waar de aardbeien staan) zijn de bedden ongeveer 4,5 meter diep. Aan de andere kant ( kant van de picknicktafel) is het iets minder dan 6 meter diep.

De meeste kolen zet ik op bedden van 1 meter breed. Vooral de soorten die groot worden zoals bloemkool, boerenkool, broccolie en spruitkool. Spitskool, sierkolen en paksoy zet ik op bedden van 70 /80 cm breed. Ook de bladgroente, bonen, wortel, bieten ect. Zet ik op smalle bedden. Meestal 2 rijen van 1 soort groente naast elkaar. Want door de lengte van de bedden kan ik genoeg kwijt. Overigens zet ik tussen de groenten nog tagetes en calendula planten. Ook heb ik een stuk grond vrij gemaakt waar nog zinnia's, dahlia's, lathyrus en sieruien komen.

Volgende week de eerste sla zaaien, daarna komen nog broccolie, bloemkool en andijvie aan de beurt. Ook eind februari met de oude wijze mannen van het complex een bezoek brengen aan de aardappelboer. Versere aardappelen kun je niet krijgen! Dit jaar ga ik voor de vroege Twinner en de mid late Alouette. Beide zijn, als het goed is, resistent tegen het een en ander. Ik ben benieuwd wat de boer te vertellen heeft. Misschien nog wat tips en trucs van een professional.
0 reacties 187 keer bekeken

Permanente Link door Joke's moestuin op Do 24 Jan 2019, 09:51

2019 Een nieuw moestuin seizoen

YES! Het is eindelijk 2019. Ik ben 1 januari direct begonnen met zaaien, ik kon het gewoon weg niet laten :D . Alle zaadjes die ik graag wilde hebben voor 2019 heb ik in het najaar al via internet gekocht. Want ik begreep dat het erg druk is bij de zaadhandelaren in de winter. En dat de levertijd dan behoorlijk op kan lopen. Dus ik heb geen risico genomen en alles al op tijd in huis gehaald. En nu eindelijk zaaien!

1 januari dus begonnen met zomerprei (Stamfort) te zaaien in een grote 19 diameter pot. Op de vensterbank gezet, en na een dikke week waren ze al gekiemd. :angel: Ik heb de pot direct kouder gezet, en daar een week laten staan. Toen maar de prei naar de moestuin verhuisd in mijn foliekas. En daar staat hij nog steeds.
Ook op 1 januari tuinbonen gezaaid. Wierdeboon en Crimson flowered, deze staan nu buiten in de koude bak, die ik in de achtertuin heb neergezet. De moestuin is 10 minuten van huis, dus een koude bak bij huis is wat makkelijker. En de achtertuin is op het zuiden. Dus licht en zon genoeg.

15 januari heb ik in een gekke bui spinazie gezaaid in de folietunnel. Dat viel tegen. De grond was gewoon kurkdroog, Na 5 gieters met regenwater was het eindelijk zoals ik het wilde hebben. De grond heb ik met compost, koemestkorrel en een beetje kali proberen te verbeteren. En nu heb ik dus drie rijen spinazie, die momenteel onder vliesdoek hopelijk ooit nog opkomen. :lol:
Thuis heb ik nog peulen (Carouby de Maussane en Norli ) spitskool (Hispi en Redruth) prei (Jolant) en nog lathyrus gezaaid. Deze zijn allemaal keurig aan het opkomen. De peulen en prei staan al in de koude bak onder vliesdoek.

20 januari was het tijd om de verwarmde kweekbak te gebruiken voor de paprika, peper en aubergines. Daar is het constant 20 graden. En met wat zonlicht voof het raam kan de temperatuuur flink oplopen. Ik heb geen thermostaat. Ben benieuwd of het werkt. Ik heb 6 soorten paprika 2 soorten peper en 3 soorten aubergines.
Paprika: Sweet banana, Conno di torro rosso, King of the North, Polaris, Lunchbox red en pico bell brown
Peper: Large red cherry en Ecuadorian sweet
Aubergines Jewel Jet, Violetta di Firenze en Dancer.

Voor nu is het wachten tot de zaadjes gaan kiemen. Even geduld hebben dus. Waar ik op het moment ook op zit te wachten is de zaaiagenda van Diana. Van Diana's mooie moestuin. Zo nieuwschierig hoe die is geworden. Het is een van mijn lievelings websites momenteel.
0 reacties 273 keer bekeken

Permanente Link door Joke's moestuin op Di 22 Jan 2019, 15:02

extra foto's

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
0 reacties 298 keer bekeken

Volgende