joke' moestuin verhalen
Nou. Spannend hoor! Toch maar aangemeld op dit forum. Maar eerst zal ik me voorstellen.

Mijn naam is Joke en ik heb sinds april 2018 een moestuin (400 m2).

Het begon allemaal met een tuin van 200 m2 die behoorlijk verwaarloost was. De moestuincommissie raadde me deze tuin af, maar ik was spontaan verliefd op het blauwe tuinhuisje wat er op stond. Dus ik nam met mijn eigenwijze smoel alle adviezen voor lief.

Eerst alle hoge graspollen verwijderd en daarna is er met een machinale ploeg de hele tuin omgeploegd. Wat ik toen nog niet wist, was dat er heel veel kweek in de grond zat. Ik heb dus de hele maand april kweek zitten spitten. Maar goed, het was mooi weer en het resultaat was een redelijk schone moestuin.

Gelukkig waren er andere moestuinierders die me van allerlei gereedschap aanboden dus dat heb ik niet zelf aan hoeven schaffen.

Eind april begonnen met het maken van de eerste bedden en op de markt in Emmen allerlei groente stekjes gekocht. Ook ben ik gaan neuzen op het internet en daar mijn eerste zaadjes en kleinfruit gekocht.

Natuurlijk ben ik direct groenten gaan zaaien die ik nog kon zaaien op dat moment. Gelukkig viel dat niet tegen.

Ik kreeg steeds meer lol aan het tuinieren, dus ik ben zelf van alles gaan maken. Zo heb ik compostbakken gemaakt van pallets en een voorzaaibak buiten. Later is daar nog een open tomaten afdak bij gekomen en zo heb ik vorig jaar steeds beetje bij beetje mijn eigen moestuin opgezet.

Dit was in het kort het begin van mijn moestuin avontuur.

Joke's moestuin
 
Berichten: 31
Lid geworden op: Ma 21 Jan 2019, 14:34
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Archief
- Maart 2019
+ Februari 2019
+ Januari 2019

Permanente Link door Joke's moestuin op Do 21 Mar 2019, 19:59

Lente

Het is al een tijdje geleden dat ik een stukje geschreven heb. Maar ik heb niet stil gezeten. Integendeel, de hele foliekas staat vol met plantjes die ik thuis gezaaid heb. Maar de afgelopen weken mijn hart vastgehouden. Wat een wind. De zuidwester had ik recht op de deur van de foliekas staan. Meerdere malen gedacht dat hij de lucht in zou gaan, of dat hij zou gaan scheuren. Maar gelukkig niks van dit alles. Man, wat was ik blij dat de zon weer ging schijnen deze week en dat de wind in kracht af nam.

De afgelopen weken wel bezig geweest op de tuin. Zo heb ik 3 soorten plant uien gepoot en onder gaas gezet. Ik heb witte, roze en rode uien. Ook de voorgetrokken peulen (Norli en Carouby de Mausanne ) en tuinbonen (Crimson flowered en Mansholter wierdeboon) in de grond gezet.
De peulen beginnen gek te verkleuren. Ben bang dat ik iets verkeerd gedaan heb met de bemesting. Ik ben dus maar een tweede partij zaaiingen in de kas aan het voortrekken. Ook weer wat geleerd. Ook staan ze niet op de goede plek, ze krijgen tot nu toe matig directe zonlicht. Maar ik weet dat het straks later in het voorjaar wel beter wordt met de zon. Even geduld peulen en tuinbonen. De zon komt eraan!

Ook spinazie (Campania, nores en Renegade) snijmoes (Groninger blauwe) en zomerwortelen (Amsterdamse bak, resistefly en Red Samurai) gezaaid in de volle grond. De zomerwortelen in compostgeultjes gezaaid voor betere kieming. Ik heb er een vliesdoek over gedaan, om ervoor te zorgen dat de grond niet zo snel uitdroogt.

Ook heb ik alvast de bedden voor de spitskolen en bloemkolen (vrijsterteelt) bemest. Het stuk voor de aardappelen heb ik nog een keer omgespit en voorzien van een dun laagje droge koemestkorrel met wat patentkali. De strepentrekker haal ik er eind volgende week door, zodat ik de goede afstanden in lengte en breedte heb. Lekker makkelijk! De stokken voor de stokslabonen en stokdroogbonen staan in de grond. En alle andere bedden zijn op maat gemaakt, omgespit en met looppaden voorzien. Een kwestie van de cultivator er door en zaaien, leggen of planten maar!

In de foliekas is het nu stamp vol. Aan de ene kant 3 rijen spinazie Campania in de grond. Deze begint al mooi te groeien en is bijna oogst klaar. Aan de andere kant een groot rek die vol staat met sla, andijvie, kool soorten, bieten, prei, tagetes, pluksla, siererwten en de peulen.
Het duurt niet lang meer voordat een klein gedeelte van deze plantjes eindelijk de volle grond in kunnen. Gelukkig maar. Thuis staat de hele vensterbank inmiddels vol met tomaat, peper, paprika en aubergines.

Midden april hoop ik in de kas weer wat ruimte te hebben om een gedeelte van deze plantjes daar heen te verhuizen. Hoog nodig, want de komkommers, pompoenen, courgettes en sierkomkommers moeten ook nog gezaaid. Dus er moet ruimte vrij gemaakt worden op de vensterbank. Daarbij komen nog verschillende bloemen (oa zinnia en zonnebloem) en kruiden (verschillende basilicum soorten, en koriander) die ik nog wil zaaien.

En natuurlijk in de moestuin moeten de komende maanden de bieten, tagetes, calendula, peterseliewortel, witlof, schorseneren en winterwortelen gezaaid worden.

De verschillende soorten dahlia’s staan ook mooi voor te trekken, zodat ik ze begin mei in de grond kan zetten. Een lekkere drukke periode breekt aan. Heerlijk!

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingLenteAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
De uien onder anti insectengaas

Afbeelding
Spinazie onder vlies, gronddoek voor andijvie en sla

Afbeelding

Afbeelding
Snijmoes onder vlies
0 reacties 438 keer bekeken

Permanente Link door Joke's moestuin op Zo 24 Feb 2019, 10:57

Bezoek aan een aardappelveredelingsbedrijf in Wezup

Gisteren bij een aardappel veredelings bedrijf geweest in Wezup (Drenthe) Ik heb daar uitleg gehad over het zoeken naar nieuwe rassen en hoe dat in zijn werk gaat. Verder uitleg gehad over hoe zij aardappelen poten en telen. Helaas weinig informatie over het bemesten en de grondbewerking voordat je de aardappelen gaat poten. Dat zal dan wel een groot geheim zijn. De man deed er in ieder geval, naar mijn mening heel vaag over. (Hij had het over natjes en droogjes voor de aardappel :roll: :thumbdown: ) Daarnaast was er een proeflokaal waar ik de phytophtora vrije aardappelen Alouette en Carolus op verschillende wijze mocht proeven.

Ik ben zelf voor de alouette gegaan. Een middenvroege aardappel, die phytophtora vrij is in loof en knol. Het is een vrij vastkokend ras. En ik vind deze super lekker om te bakken. Gekookte aardappelen zijn niet mijn favoriet. :clap: :thumbup: Ook de opbrengst van deze aardappel is goed.
De Carolus is een kruimelige aardappel. Ik vond het een vrij melige aardappel :thumbdown: , maar om frietjes mee te maken is deze wel lekker. :thumbup:

Ik had nog graag de Twinner gehad, een vroege aardappel, maar deze was er helaas niet meer. Ik heb als vervanger de Twister mee gekregen. Ook deze is vroeg en phytophtora vrij in loof en knol. Net als de Twinner.

Verder hadden ze nog een hele mooie paarse aardappel die ze aan het ontwikkelen zijn. Super mooi om te zien. De smaak vind ik tussen de Alouette en de Carolus in zitten. Maar omdat deze nog vol in ontwikkeling is, was deze niet beschikbaar als pootaardappel. Dit duurt nog ongeveer 6 jaar.

Een redelijk leerzame middag bij de vriendelijke aardappelboer en zijn vrouw. Met her en der wat reclame voor A*****. Beetje jammer. Maar begrijpelijk. Als extraatje bij het vertrek nog twee mooie ouderwetse aardappelkistjes meegekregen, om de aardappelen in te laten kiemen.

De aardappelen gaan er bij mij, als het weer mee zit, begin april de grond in. :clap: Eerst nog bedekt met vliesdoek, maar als de kans op nachtvorst niehiel is gaat deze er af. We zullen zien....Dit is niet wat de boer graag ziet. Hij had het over midden april / begin mei, onder hoge ruggen. Maar midden april is mij te laat, dan is mijn geduld al lang en breed op :lol: :lol:
0 reacties 436 keer bekeken

Permanente Link door Joke's moestuin op Vr 01 Feb 2019, 15:02

Zaaiagenda voor de moestuin is binnen!

Afbeelding

Yes! Ik ben een blij ei! :D :clap: :clap: ik heb de enige echte zaaiagenda voor de moestuin (meer dan 175 soorten groenten fruit, kruiden en moestuinbloemen) in mijn bezit. Net binnen nog geen 10 minuten geleden door de aardige mevrouw van de postnl bezorgd. :clap:

Afbeelding

In het nette kartonnen doosje wat goed stevig is, vond ik de volgende onderdelen. Een heel aardig bedank briefje van Laura en Diana, een hele mooie ansichtkaart, de agenda natuurlijk en een zakje tomaten zaadjes met allerlei soorten door elkaar.
De tomaten soorten die ik mocht ontvangen zijn:
Barry's crazy cherry (cremekleurige cherrytomaat)
Idle (gele cherrytomaat)
Goldita ( feloranje cherrytomaat)
Piccolo (donkerrode kleine cherrytomaat)
Gardners delight (felrode cocktail tomaat)

Nou, dat was een verassing! Wat leuk allemaal, totaal niet wat ik had verwacht. Alleen een agenda was ook al meer dan genoeg geweest.
En wat ziet het er allemaal mooi uit. Heel erg netjes en professioneel.

Afbeelding

Afbeelding


En nu natuurlijk de binnenkant van de zaaiagenda. De agenda heeft een hele mooie stevige kaft van dik karton. Wat ik nu al jammer vind en me opvalt is dat er geen extra doorzichtig laag plastic voor zit tegen nattigheid. Ben benieuwd hoe het karton zich houdt als het per ongeluk op wat water komt te liggen. Tijd zal het leren.

UPDATE:Maar wat blijkt, Diana heeft me vanavond gemaild. De binnenkant natuurlijk niet, dat is normaal papier. Maar de omslag, legenda/boekenlegger en achterkant zijn vochtbestendig. Super toch! Je ziet het er niet aan af dat het van dat materiaal is gemaakt.

Het papier voelt lekker stevig aan. Je ziet dat er niet op kwaliteit is bezuinigd, chapeau! Een duidelijke inhoudsopgave met mooie dikke zwarte letters. Ook de grootte van de letters is voor mij prima. Ik heb namelijk een leesbril :lol: en vind het tegenwoordig super irritant als de letters in vage onduidelijke kleuren (licht grijs bijvoorbeeld) zijn gedrukt.

Het voorwoord is zoals je het van Diana bent gewend, super leuk en heel natuurlijk geschreven. De handleiding is duidelijk, alles wordt tot in de puntjes uitgelegd. Moet te doen zijn voor mij. :lol:

De icoontjes zijn duidelijk helder en lekker groot. Ook zonder mijn leesbril, prima te doen! De teksten zijn handig en bevatten informatie over allerlei zaken die te maken hebben met tuinieren. Ook is er ruimte om te schrijven. Her en der vind je pagina's waar je zelf dingen kunt noteren.

Ik ben van plan om deze zaaiagenda te gebruiken puur als naslagwerk. Zonde om er met mijn lelijke handschrift in te schrijven. Daar heb ik een apart notitieblok voor gekocht met verschillende tabbladen waar ik mijn teeltschema's, zaai/ plant data, lijst van gekochte zaden, op-en aanmerkingen, bemesting ect in bij hou. Ja, ik weet het. Ik ben een beetje een gekkie. (Perfectionist)


Afbeelding


Maar goed. Het ging over de nieuwe zaaiagenda. Ik vind hem er mooi, duidelijk, en professioneel uitzien. Een boek/agenda waar ik vast heel veel in ga bladeren.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding


Maar zoals jullie weten is de eerste druk al helemaal uitverkocht! Er komt een tweede druk, die volgens mij ergens in maart uitkomt. Voor iedereen die geen eerste druk heeft, de tweede komt er aan. En het is zeker het geld en de moeite waard om deze in je collectie te hebben. En nee, ik wordt hier niet voor betaald. Het is gewoon een hele mooie agenda / naslagwerk geworden.

Afbeelding

Diana en Laura, top wat jullie hebben gemaakt! Je mag er zeker super trots op zijn en ik ga hem met veel liefde gebruiken!
0 reacties 630 keer bekeken

Permanente Link door Joke's moestuin op Do 31 Jan 2019, 09:11

Zaaien zaaien zaaien..........foto!

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
2 reacties 621 keer bekeken

Permanente Link door Joke's moestuin op Wo 30 Jan 2019, 18:43

zaaien zaaien...informatie vergaren

Ik ben momenteel druk aan het zaaien zoals ik al eerder had geschreven. Pepers paprika's, aubergines maar ook peulen, tuinbonen, lathyrus, spitskool prei. Mijn koude bak wordt een beetje te klein.
Dus ik heb besloten dat de peulen, die er al mooi bij staan (al zeg ik het zelf) de laatste week van februari de moestuin op gaan. Ik heb al betongaas rekken gemaakt en een dikke lading compost onder gespit. Dat zal een hoop ruimte schelen in mijn koude bak.
Maar waar de peulen hebben gestaan in de koude bak komen de bloemkool, sla en een tweede vracht aan spitskool plantjes.

De meeste informatie over groenten die ik wil hebben op mijn moestuin, haal ik momenteel uit twee boeken, 'Ecologisch tuinieren' en de ' Groente en fruit encyclopedie' maar ook struin ik het internet af (bijvoorbeeld Diana'mooie moestuin)
Ook kom vaak op WUR E-depot terecht. Daar staat heel veel over groenten beschreven. Van zaaiwijze bemesting oogst rassen noem maar op. Het is eigenlijk niet bedoeld voor de hobbytuinder, maar ik wordt er wel weer een stukje wijzer van. En daar gaat het tenslotte om. Ook heb ik een paar dagen geleden een teeltkalender gevonden voor bijna alle groenten
(http://application.inagro.be/teeltkalen ... ender.aspx) Het grappige is dat mijn eigen teeltkalender, die ik heb gemaakt uit alle, voor mij beschikbare teeltschema's, redelijk klopt met de teeltkalender op deze website. Nu nog kijken of het ook een beetje overeen komt met de zaaiagenda die ik van Diana's mooie moestuin heb gekocht. (daar gaat het volgende stukje op mijn blog over)

Eind februari ga ik paden tussen de bedden maken (Het is nu 1 groot lap omgespit zandgrond). De bedden zelf ga ik nog niet bewerken, die laat ik nog maar even met rust (misschien alleen wat koemest her en der strooien). Ik heb overigens geen verhoogde bakken. Maar dan heb ik een ieder geval mijn indeling klaar. Mijn bedden variëren van 60 cm tot 1 meter breed. Breder wil ik ze niet hebben, dat vind ik lastig met onkruid wieden, korte armpjes enzo. Aan de ene kant ( waar de aardbeien staan) zijn de bedden ongeveer 4,5 meter diep. Aan de andere kant ( kant van de picknicktafel) is het iets minder dan 6 meter diep.

De meeste kolen zet ik op bedden van 1 meter breed. Vooral de soorten die groot worden zoals bloemkool, boerenkool, broccolie en spruitkool. Spitskool, sierkolen en paksoy zet ik op bedden van 70 /80 cm breed. Ook de bladgroente, bonen, wortel, bieten ect. Zet ik op smalle bedden. Meestal 2 rijen van 1 soort groente naast elkaar. Want door de lengte van de bedden kan ik genoeg kwijt. Overigens zet ik tussen de groenten nog tagetes en calendula planten. Ook heb ik een stuk grond vrij gemaakt waar nog zinnia's, dahlia's, lathyrus en sieruien komen.

Volgende week de eerste sla zaaien, daarna komen nog broccolie, bloemkool en andijvie aan de beurt. Ook eind februari met de oude wijze mannen van het complex een bezoek brengen aan de aardappelboer. Versere aardappelen kun je niet krijgen! Dit jaar ga ik voor de vroege Twinner en de mid late Alouette. Beide zijn, als het goed is, resistent tegen het een en ander. Ik ben benieuwd wat de boer te vertellen heeft. Misschien nog wat tips en trucs van een professional.
0 reacties 553 keer bekeken

Volgende