Gebruikersavatar
Ruderalis
 
Berichten: 21
Lid geworden op: Zo 07 Jul 2019, 19:38
Moestuin Seizoen: Bekijk update (11)
Archief
- Augustus 2019
+ Juli 2019

Permanente Link door Ruderalis op Wo 28 Aug 2019, 18:34

Het einde van de AG’s komt sneller dan verwacht! Deel 2

Op dit moment is het weer een bezige tijd met de AG’s en valt er genoeg te melden, vandaar een deel 2. :mrgreen:

Uiteraard ben ik opzoek naar het witte plekken probleem en ik heb inmiddels uitgevonden dat het een bekent verschijnsel is bij de Atlantic Giant kwekers maar ik heb nog geen goede verklaring gevonden.

In de USA hebben ze het over; soft spots, maar over het hoe en waarom geen uitleg, wel verwijderen ze de betreffende Pompoen en dat heb ik ook gedaan.

Een 2de punt waar ik nog wat uitleg over wil geven is de beperkte ruimte waarop wij de AG’s kweken, het betreft eigenlijk te weinig ruimte om een fatsoenlijk grote AG plant op te kweken, vandaar dat ik het micro AG kweken noem en je het dus totaal niet kan vergelijken met de reuzen Pompoenen van record formaat, ook niet wanneer ik top zaad gebruik!

De kweker met de AG record Pompoen gebruikt minimaal 100 vierkante meter voor 1 Pompoen plant met 1 vrucht, 500 vierkante meter is nog beter en ook vaak gebruikt.
Wij zijn geëindigd met 7 AG Pompoenplanten op ruim 7 vierkante meter, dat is dus een gemiddelde van 1 vierkante meter per plant.
Dit is dus 1% van de ruimte die minimaal nodig is voor 1 record AG Pompoen, als je dan een top gewicht van 1000 kilo neemt en je neemt daar 1% van dan is dat 10 kilo, ik heb meerdere Pompoenen die zwaarder zijn dan 10 kilo dit jaar, dus in mijn ogen is het dan reëel uitgepakt! :thumbup:

Verder heb ik buiten beschouwing gelaten, dat de record AG kweker beter zaad heeft gebruikt dan ik dit jaar, in een beter klimaat zit, dit mijn eerste jaar met de AG’s is, ik teveel planten heb gebruikt, Mn grond er nog niet perfect bij lag, etc.

In iedergeval nog genoeg te verbeteren volgend jaar in de 2.0 versie, ik heb dit jaar veel geleerd.

De AG mannen hebben uitgerekend wat je ongeveer per plant met 1 AG Pompoen van een bepaald stukje grond zou moeten kunnen krijgen, en bij 8 vierkante meter met 1 plant en 1 vrucht zou je een AG Pompoen van zo’n 45 kilo moeten kunnen oogsten.

Ik kan me hier wel in vinden en dus is het doel voor volgend jaar; 1 AG Pompoen van minimaal 45 kilo.

Het doel van dit jaar is ook bereikt, veel geleerd en ook zoveel mogelijk fout gedaan of ontdekt en Mn pr zwaarste Pompoen van 8 kilo verbroken, met hoeveel is nog niet duidelijk maar misschien wel verdubbeld.

Als laatste nog een mooie serie foto’s van wat er ligt en nu op naar de laatste update wanneer we gaan oogsten en wegen, het wordt zeker wel die boven genoemde 45 kilo in totaal maar dan verdeeld over meerdere Pompoenen.

Mooie overzichts foto, ze liggen allemaal op een bepaalde zon lijn,

AfbeeldingAfbeelding

De mooiste, goed oranje met de vorm van een echte grote, maar dan micro,
Afbeelding

Flinke Pompoen,
Afbeelding

Mooie oranje met kleinere met pigment probleem?,
AfbeeldingAfbeelding

Mooie Assepoester Pompoen uit de 2de bloei kleurt mooi,
AfbeeldingAfbeelding

Nog een twijfel geval uit de 2de bloei,
Afbeelding

Nu op naar de laatste update bij de oogst en het wegen en dan zit het erop voor dit seizoen en dan ga ik me in alle rust op volgend jaar voorbereiden.

Groei ze. :cool:
0 reacties 656 keer bekeken

Permanente Link door Ruderalis op Di 27 Aug 2019, 17:46

Het einde van de AG’s komt sneller dan verwacht!

Het einde van de Atlantic Giant komt in zicht, de aanplant is redelijk uitgeput en ik heb 3 Pompoenen uit de 2de bloei voortijdig moeten oogsten wegens witte zachte plekken bij 2 van de drie, het is of de buitenlaag verdwijnt op die plekken, zon verbranding denk ik dan maar ze komen van plekken met de minste zon!(lol)

Ik heb nog geen idee hoe het komt, wel komen de Pompoenen van de minst gunstige plekken uit Mn veldje en zijn het geen volgroeide rijpe Pompoenen, ik hoop dat ze nog wat bij kleuren voor decoratie maar ben bang dat dat niet gaat gebeuren.

De gewichten zijn 1x 4,5kg, 2 x 3kg.

De Atlantic Giant heeft een zeer tere huid, hij is wat dat betreft veel moeilijker dan de gewone Pompoen of Kalebas die hebben een veel hardere huid/schil, bij een jonge AG heb je zo schade aan de huid waarna er zoet sap uitkomt en de beschadiging mee groeit met de AG en dus steeds groter wordt waarna ontploffing op de loer ligt.

Met extreem warme dagen wanneer je met je hand over jonge AG’s gaat plakt het gewoon een beetje en zijn ze zeker niet glad maar eerder plakkerig als ze oranje zijn geworden zijn ze super glad maar nog steeds teer.

Zoals ik al schreef hebben we dus 3 Pompoenen uit voorzorg geoogst en zijn we per direct gestopt met voeden en houden we de water gift laag, als het warme weer zakt knippen we al het oude en hoge blad uit de aanplant en hopen we het nog een week of 2 vol te houden waarna we al het blad weg knippen wat ons nog een week verlenging geeft en dan zullen we alles oogsten, dus nog zo’n 3 weken te gaan en dan zit het erop.

De eind datum word dus meer half september dan begin oktober maar dit is voor deze volledige buitenteelt het hoogsthaalbare en de aanplant en grond is inmiddels echt uitgeput.

Ik hoop dat er niet meer van die witte plekken verschijnen, de oranje Pompoenen liggen weer afgedekt tegen de zon en ik hoop ontzettend dat die het niet overkomt.

De foto’s,

De 2 Pompoenen met plekken,
AfbeeldingAfbeelding

Dan nog even off-topic , Mn vrouw heeft in de voortuin nog een kruis bestoven Kalebas projectje lopen van zaad uit de Kalebassen van vorig jaar, van die kromme gele met pukkels van zo’n 20 /25cm.
We hadden ook consumptie Pompoentjes staan en verder weet ik niet wat er in de buurt stond, het zaad komt uit verschillende van die gele Kalebassen!

Onderstaande is wat er allemaal uitkomt, geteeld op een niet super gunstige plek met niet teveel gedoe alleen af en toe een gieter voedingswater.
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Nog even te gaan, op naar de volgende update, groei ze! :cool:
0 reacties 566 keer bekeken

Permanente Link door Ruderalis op Vr 23 Aug 2019, 15:00

Eindelijk weer zon!

Er is weer een week voorbij en de zon schijnt weer lekker, was wel nodig helaas maar voor een week of zo maar alle beetjes helpen dit seizoen.

Door de hoge fosfor zit de bloei nog steeds in de aanplant maar dit houd de herfst niet uit de aanplant, ofwel de aanplant ziet er inmiddels redelijk uitgeput uit.
Ook zit er wel wat meeldauw op maar niet om van in paniek te raken.

Er gaan nog iedere dag nieuwe bloemen open maar dit zal niks opleveren maar is leuk om te zien.
Na de huidige warme periode ga ik de hoge fosfor stoppen en de voeding afbouwen zodat de vruchten nog een aantal weken alleen water zullen krijgen en het Rijpings proces zal versnellen en de AG’s de voedings sporen kwijt raken.

De AG vruchten die later erbij zijn gekomen rijpen sneller dan de vruchten die in het vroege begin zijn ontstaan, het zullen dus over het algemeen rijpe Pompoenen op kleur worden maar kleiner.

Als je dan kijkt wat het hoogstwaarschijnlijk gaat opleveren aan gewicht qua Pompoenen op 8 vierkante meter is het niet eens slecht voor een zeer matig seizoen voor de AG Pompoenen.
Nu is het natuurlijk wel de bedoeling dat het gewicht volgend jaar in hoogstens 1 a 2 Pompoenen terecht komt, wat nog niet mee gaat vallen.

Dan de foto’s nog een overzichtje van wat er onder het bladerdek ligt,

De 3 grootste, ze worden nog maar langzaam groter/zwaarder maar kleuren wel steeds meer oranje en de stelen verhouten mooi,

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Dan nog de bijvangst, de later bijgekomen AGtjes,
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Tot de volgende update en groei ze. :cool:
2 reacties 733 keer bekeken

Permanente Link door Ruderalis op Vr 16 Aug 2019, 15:08

We zetten door!

Nu 16 augustus kan ik toch wel stellen dat het een zeer minimaal seizoen gaat worden met de Atlantic Giant Pompoenen hier in het noorden van het land, te nat en te weinig goede zon uren.

Voor het weer van de afgelopen maand gaat het best nog goed, het gewas staat er gezond en vitaal bij er zit wel wat meeldauw op maar dat is niet zorgwekkend en logisch door het natte weer, het is nog steeds een onbespoten gewas en dat blijft het voor alsnog.

De 3 grote pompoenen groeien niet hard meer maar kleuren erg mooi op, ik laat ze zo lang mogelijk liggen, de stelen zijn nog niet verhoud en ze moeten eigenlijk nog lang liggen maar ik wil ook niet dat ze de aankomende weken verregenen en verrotten, dus ik hou het in de gaten.

Voor de rest zitten er nog heel wat kleine jonge Pompoenen in waar ik met alle te verwachte regen niet veel meer van zie komen maar het is leuk om te volgen, we gaan het zien.

We hebben amper zelf water gegeven dus er is ook geen voeding meer gegeven, het staat wat stil allemaal.

Ik blijf hopen op nog een mooie september maand, gebeurt dat niet verwacht ik dat dit seizoen als een nachtkaars uit zal gaan.

De foto’s,

Om de regen en de wind te trotseren,
Afbeelding

Op deze foto zie je hoe de AG plant de Pompoenen weer afgeschermd heeft en de open plekken weer opgevuld heeft,
Afbeelding

De stoeptegel Pompoen,
Afbeelding

De ronde Pompoen,
Afbeelding

De uitgezakte lange Pompoen met de meest verhoute steel (2x),
AfbeeldingAfbeelding

En dan nog wat jonge Pompoentjes,

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Hopelijk kunnen we nog even door dus op naar de volgende update en groei ze. :cool:
0 reacties 705 keer bekeken

Permanente Link door Ruderalis op Wo 07 Aug 2019, 17:01

Reguliere update, (hoe is het met de andere 3)!

Na de ontplofte pompoen uit de vorige update was het smorgens niet meer kijken hoe de pompoenen er bij stonden maar meer kijken of er niet nog 1 was ontploft. :mrgreen:

Dit is niet meer gebeurt en na de situatie tot treurens toe geanalyseerd te hebben blijf ik erbij dat de pompoen ten onder is gegaan aan zn eigen succes, het gebeurd vaker met Atlantic Giant pompoenen waar men het uiterste probeert uit te halen, het kan dus in mijn ogen een over voeding of over waterrings probleem zijn of zelfs iets in de genetica van de desbetreffende plant of vrucht.

Het beginpunt van de Annalise is de te snelle groei, van een knikker binnen 8 dagen naar een 5 kilo pompoen ( dit is niet het super zaad voor extreem grote AG pompoenen!) , de andere 3 maken een veel geleidelijkere groei door en kleuren mooi, de ontplofte bleef wit, volgend punt de overgebleven 3 platte af aan de onderkant, de ontplofte niet, de overgebleven 3 hebben meer een bolle vorm, de ontplofte had de perfecte lampion vorm maar lag op zn zij ongunstig naar mijn idee!

Dan blijft dat ik in 1 keer 3 kleine stilstaande pompoentjes van die ene plant had afgeknipt waarna het hier in het Noorden zeer heftig heeft geregend waarna de pompoen ontploft is.
Volgend jaar zal ik met tussenpozen af en toe maximaal 1 pompoen vrucht per keer verwijderen uit de plant.

Hiermee laat ik het nu rusten en ga verder met de grote 3 en die gaan best goed dus mijn jacht naar minimaal 1 grote pompoen (25kg+) gaat nog steeds door.

Vandaag hebben we heel geconcentreerd geprobeerd ruimte te maken door onnodig materiaal weg te snoeien en dat is goed gelukt, de 3 pompoenen liggen nu goed vrij en ze zien er mooi gekleurd en fris uit.

Ze groeien gestaag kijk maar hoe de stoeptegel inmiddels gevuld wordt, het worden geen hele grote maar dat komt door alle beperkingen en was ook niet door ons verwacht, mooi zijn ze wel.

Door de hoge fosfor is de bloei nooit gestopt en zijn er inmiddels al weer een stuk of 8 grote tennishallen en nog meer kleine pompoentjes in en zelfs meerder tweelingen, ik weet niet wat dit nog voortbrengt maar misschien nog wat kleinere pompoenen voor Halloween.

De beplanting staat er nog mooi groen bij maar momenteel oogt het als een slagveld door het ruimte maken, dat trekt de aankomende dagen wel bij als het weer een beetje rustig blijft.

De foto’s, alleen foto’s van de drie aangezien we daar vandaag mee bezig zijn geweest,

Alle 3,

Afbeelding

Stoeptegel pompoen,

Afbeelding

Lange pompoen (gunstig) en dikke stam,

Afbeelding

Ronde pompoen met mooie kleur,

Afbeelding
2 reacties 1198 keer bekeken

Volgende